Mødedato: 30.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes udbudsstrategi

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen henviste den 31. maj 2012 et medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten vedr. revision af kommunens udbudsstrategi til Økonomiudvalget.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at det godkendes, at de udbud, hvor der sker virksomhedsoverdragelse af over 10 personer, skal forelægges til politisk godkendelse

2.      at det godkendes at medlemsforslaget hermed er håndteret.

Problemstilling

Den 31. maj 2012 henviste Borgerrepræsentationen medlemsforslaget stillet af Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten vedr. revision af kommunens udbudsstrategi til Økonomiudvalget.

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten foreslog, at Borgerrepræsentationen pålagde Økonomiforvaltningen senest med udgangen af 2012 at præsentere forslag til politisk behandling til tillæg til kommunens nuværende udbudsstrategi, hvor parametrene i pkt. 1a-c indarbejdes.

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stiller forslag om, at:

a)      at større udbud og når nye områder sendes i udbud forelægges til politisk behandling i de involverede udvalg samt i BR.

b)      at udbudsstrategien sikrer, at udbud ikke medfører dårligere løn- og arbejdsvilkår

c) at udbudsstrategien justeres, så der tages større hensyn til virksomheders sociale ansvar (herunder særligt socioøkonomiske virksomheder så vidt muligt), således at virksomheder der tager et socialt ansvar lettere kan deltage i udbudsrunder, og at det sociale ansvar vægtes i udbuddet.

Løsning

Ad. a) at større udbud og når nye områder sendes i udbud forelægges til politisk behandling i de involverede udvalg samt i Borgerrepræsentationen

Kommunens indkøb og udbud reguleres overordnet af:

  • Den vedtagne indkøbspolitik for Københavns Kommune 2011-2014
  • Københavns Kommunes udbudsstrategi 2010-2013.
  • Den årlige effektiviseringsstrategi som vedtages ifm. budgettet.

Heraf fremgår de væsentligste områder, som forvaltningerne sender i udbud, samt de udbud som gennemføres centralt i Økonomiforvaltningen.

Hidtil har forvaltningerne skulle sikre, at fagudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen får forelagt en indstilling såfremt forvaltningerne, som led i en udbudsproces, ønsker at inddrage opgaveområder, hvor kommunens eget personale står for opgaveløsningen.

For at sikre en smidig behandling af sagerne og en effektiv udbudsproces, foreslås det, at der vedtages en bagatelgrænse således, at der alene sker politisk forelæggelse i de sager, hvor der er tale om potentiel virksomhedsoverdragelse af over 10 årsværk. Økonomiforvaltningen har været i dialog med de øvrige forvaltninger, og der er enighed om, at en bagatelgrænse på 10 årsværk er et passende niveau, således at mindre udbudsprocesser kan igangsættes uden unødig forsinkelse.

Den politiske forelæggelse kan ske forud ved fremlæggelse af kommunens indkøbspolitik eller udbudsstrategi eller i forbindelse med behandling af det konkrete udbud. Når indstillingen forelægges første gang tager fagudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen stilling til, om sagen ønskes fremlagt igen.

Fagudvalgene/fagforvaltningerne er ikke forpligtet til at forelægge udbud under bagatelgrænsen til politisk behandling, men foretager i forbindelse med det enkelte udbud en konkret vurdering af behovet for forelæggelse.

I forbindelse med udbud under bagatelgrænsen koordinerer Indkøbskredsen og Økonomikredsen udbudsprocesserne på tværs af forvaltningerne.

Ad. b) at udbudsstrategien sikrer, at udbud ikke medfører dårligere løn- og arbejdsvilkår.

En generel regel om, at der altid stilles krav om, at en privat leverandør i hele kontraktperioden skal følge de kommunale løn- og ansættelsesvilkår for de medarbejdere, der overføres til leverandøren, er ikke lovlig, jf. bilag 1. Lovligheden og sagligheden af et sådant krav skal vurderes og begrundes i den konkrete sag. Særlige hensyn kan være personalepolitiske hensyn og muligvis også hensyn til driftssikkerhed, kontinuitet og stabilitet i opgaveløsningen i forbindelse med førstegangsudbud.

Økonomiforvaltningen har udarbejdet udbuds- og kontraktparadigmer, som forvaltningerne kan benytte i forbindelse med udbud. Der vil i disse paradigmer tilføjes et afsnit, hvori der står, at der i forbindelse med udbud, hvor der sker virksomhedsoverdragelse af medarbejdere skal foretages en konkret vurdering af, om det er sagligt og velbegrundet at stille krav om, at leverandøren skal følge de individuelle løn- og ansættelsesvilkår i en nærmere periode ud over Virksomhedsoverdragelseslovens beskyttelsesperiode. Paradigmerne findes på Økonomiforvaltningens udbudsguide, som kan findes på:

http://kknet/Sites/oe/Oekonomiforvaltningen/Opgavelosning/Indkob/Udbud+forside.htm.

Ad c) at udbudsstrategien justeres, så der tages større hensyn til virksomheders sociale ansvar (herunder særligt socioøkonomiske virksomheders så vidt muligt), således at virksomheder der tager et socialt ansvar lettere kan deltage i udbudsrunder, og at det sociale ansvar vægtes i udbuddet.

Advokatfirmaet Horten har i 2011 på vegne af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bl.a. undersøgt, hvilke muligheder en kommune har for at tage hensyn til socialøkonomiske virksomheder i forbindelse med kommunens udbud, jf. bilag 3.

Hovedkonklusionerne i notatet ift. de socialøkonomiske virksomheder er følgende:

  • At en ordregiver i forbindelse med en udbudsprocedure ikke lovligt kan forbeholde kontrakter til socialøkonomiske virksomheder medmindre, der er særlovgivning på området, der giver adgang til at tilbyde særlige tjenesteydelser til nonprofit virksomheder. Økonomiforvaltningen har ikke kendskab til, at der findes dansk lovgivning, der tillader ordregivere at tilgodese nonprofit virksomheder, herunder socialøkonomiske virksomheder.
  • At det er lovligt, at en kommune i forbindelse med udbud anvender sociale tildelingskriterier, når nogle særlige betingelser er opfyldt, herunder at kriterierne er knyttet til kontraktens genstand eller gennemførelse, og at kriterierne giver mulighed for objektivt at vurdere ydelsens egenskaber. ”Kriteriet skal således bidrage til en mer-værdi for kommunen”. Kommunen skal foretage en nøje vurdering af de sociale kriterier, som ønskes anvendt for at sikre, at den fornødne proportionalitet og saglighed er til stede, og at kriteriet ikke strider mod ligebehandlingsprincippet.

Økonomiforvaltningen vurderer ud fra ovenstående, at kommunen i forbindelse med udbud har mulighed for at inddrage sociale hensyn. Lovligheden heraf skal dog afgøres ud fra en konkret vurdering i forhold til det enkelte udbud. På nuværende tidspunkt vurderer Økonomiforvaltningen, at det ikke er muligt at formulere yderligere obligatoriske krav for hele kommunen vedrørende principper for inddragelse af sociale hensyn i udbud. I dag er der pligt til at vedlægge kommunens sociale og etiske kontraktbilag, når der indgås kontrakter via EU-udbud og/eller når kontraktværdien overstiger 2 mio. kr. (ved gentagne kontrakter gælder sidstnævnte alene, når aftaleperioden er minimum af 3 måneders varighed). Bilaget stiller krav om, at leverandørerne skal overholde menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og korruption, som de er opstillet i FN’s Global Compact. Herudover er det besluttet, at kommunen vil stille krav om ansættelse af praktikanter i forbindelse med større opgaver, hovedsagligt bygge- og anlægsopgaver.

Vedtagelse af udkast til nyt udbudsdirektiv kan dog ændre på denne vurdering, da der i udkastet lægges dog op til, at det tillades udbydere at gøre bedre brug af offentlige udbud til støtte for fælles samfundsmål, såsom f.eks. miljøbeskyttelse og social inddragelse. Et forsigtigt skøn på, hvornår vedtagelsen forventes at ske er første halvår af 2013.

I forbindelse med vedtagelsen af indkøbspolitikken blev det besluttet at offentliggøre en liste over socialøkonomiske virksomheder i Københavnsområdet med henblik på, at disse kan anvendes ved indkøb under tærskelværdierne – og hvis sagligt begrundet. Listen forefindes på følgende link: http://kknet/Sites/oe/Oekonomiforvaltningen/Opgavelosning/Indkob/Social…

Økonomi

Forslaget vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Proces for politisk behandling implementeres.

Økonomiforvaltningen videreformidler krav til forvaltningerne om vurdering af sagligheden og lovligheden i at stille krav om videreførelse af kommunale løn- og ansættelsesvilkår i forbindelse med førstegangsudbud med virksomhedsoverdragelse af medarbejdere.

 

 

 

Claus Juhl                           /Bjarne Winge  

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 30. oktober 2012

Indstillingen blev udsat til den 20. november 2012 med henblik på koordinering med sag omkring medlemsforslag vedrørende praktikpladser.

Til top