Mødedato: 30.10.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Analyse af lokalaftaler mv.

Se alle bilag

Økonomiudvalget anmodes om at godkende, at processen vedr. analyse af lokalaftaler på personaleområdet fortsætter i de anbefalede spor.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,

1.      at der arbejdes videre inden for de anbefalede 3 spor.

Problemstilling

På mødet i Økonomiudvalget den 24. april 2012 blev det i forbindelse med drøftelse af administrationsplanen aftalt, at Økonomiforvaltningen udarbejder en analyse af særaftaler/lokalaftaler i Københavns Kommune.[1]

Arbejdet gennemføres i samarbejde med forvaltningerne og sker i forlængelse af allerede igangsatte initiativer vedrørende produktivitets-/nøgletalsanalyser og arbejdstid.

Økonomiforvaltningen redegjorde ved notat til aflæggerbordet for mødet i Økonomiudvalget den 12. juni 2012 for baggrund og proces for arbejdet. Økonomiforvaltningen tilvejebragte hertil i samarbejde med forvaltningerne et foreløbigt overblik over, hvilke lokalaftaler der findes.

I denne indstilling redegøres for status, en række indsatsområder og anbefalinger om det videre forløb.


[1] Herudover findes der i den enkelte forvaltning/institution politikker og retningslinjer, som er behandlet i SU/MED-strukturen. Der er således ikke tale om aftaler, og materialet indgår ikke i denne analyse.

Løsning

Økonomiforvaltningen har som oven for anført tidligere -­ i samarbejde med forvaltningerne - tilvejebragt følgende foreløbige overblik over, hvilke lokalaftaler der findes:

·         ca. 219 lokalaftaler vedr. løn på institutionsniveau,

·         ca. 27 lokalaftaler vedr. arbejdstid på forvaltningsniveau,

·         ca. 103 lokalaftaler vedr. arbejdstid på institutionsniveau.

Dette billede er ikke fuldstændigt, idet der herudover findes en betydelig mængde yderligere materiale, navnlig på Sundheds- og Omsorgsforvaltningens og Børne- og Ungdomsforvaltningens område.

 

De enkelte aftaler kan have vidt forskellig karakter. En enkelt aftale kan således være afgrænset til en enkelt mindre gruppe på en institution eller - typisk på forvaltningsniveau - indeholde bestemmelser vedr. en række personalegrupper.

Der er tale om et meget omfattende materiale, som ikke tidligere har foreligget på tværs af forvaltninger.

 

Økonomiforvaltningen har afholdt møder med de enkelte forvaltninger med henblik på at afdække de områder/aftaler, der bør arbejdes videre med. Forvaltningerne har foreløbig peget på en række indsatsområder, der er nærmere uddybet med anbefalinger i vedlagte bilag. Forvaltningernes ønsker til områder, der bør ses på, er taget med - store som små. Da der pt. er tale om en undersøgelsesfase, har Økonomiforvaltningen ikke forholdt sig til de enkelte forslag til indsatsområder, og der er taget indsatsområder med, som omfatter flere forvaltninger, men som kun en enkelt forvaltning har peget på.

 

Indsatsområderne har vidt forskellig karakter. Tidshorisonten for løsningen af den enkelte opgave vil derfor være forskellig, ligesom ressourcetrækket for løsningen af opgaven vil være det.

 

For at sikre det optimale udbytte af arbejdet, er det nødvendigt, at de rette aktører kommer i spil. Aftalerne er derfor kategoriseret inden for tre ”aktørniveauer”: KL (overenskomster/aftaler indgået i regi KL), KK (tværgående aftaler på forvaltningsniveau) og Lokalt niveau (aftaler på forvaltnings-/institutionsniveau). En oversigt fremgår af indledningen i bilaget.

 

Det anbefales derfor, at der arbejdes videre inden for følgende spor:

a)      De indsatsområder, der vedrører overenskomster og aftaler indgået i regi af KL, behandles i kommunens forberedelse af input til KL til den kommende overenskomstfornyelse (O.13). Arbejdet er iværksat, og Økonomiforvaltningen står i spidsen for arbejdet med at indsamle kommunens krav/ønsker og relevante oplysninger og er i dialog med såvel forvaltningerne som KL herom.

b)      De aftaler, der inden for kommunen er indgået på forvaltningsniveau, skal undersøges nærmere. Økonomiforvaltningen vil - i samarbejde med forvaltningerne - udarbejde materiale til drøftelse i Økonomiudvalget i forbindelse med budgetseminaret i januar 2013.

c)      For så vidt angår de aftaler, der er indgået lokalt og som er forvaltningsspecifikke, arbejdes der videre i den enkelte forvaltning, der vil udarbejde tidslinje eller procesbeskrivelse for arbejdet.

Herudover vil det i samarbejde med forvaltningerne sideløbende blive undersøgt, om der kan påvises yderligere indsatsområder. Opfølgende status vil blive udarbejdet ved udgangen af første halvår 2013.

Økonomi

Økonomiforvaltningen har under de enkelte indsatsområder anført antallet af medarbejdere, hvor dette er kendt. En nærmere opgørelse vil afhænge af, hvad der ændres.

 

 

Claus Juhl                                                 /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 30. oktober 2012

Indstillingen blev godkendt.

Enhedslisten tog forbehold.

Til top