Budgetoverholdelse og økonomistyring på jobcentrene i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Budgetoverholdelse og økonomistyring på jobcentrene i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 30. oktober 2007
ØU 383/2007
10. Budgetoverholdelse og økonomistyring på jobcentrene i Beskæftigelses- og Int egrationsforvaltningen
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventer et merforbrug på ca. 30 mio. kr. til køb af vejledning og opkvalificeringsforløb for kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4 og 5. Forvaltningen har derfor udmeldt et stop for igangsættelse af nye forløb hos de eksterne leverandører til efter nytår.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, 1. tager til efterretning, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har meddelt, at de forventer at overholde budgettet for 2007 samt at der vil blive redegjort herfor i forbindelse med fremlæggelsen af regnskabsprognosen for oktober måned for Økonomiudvalget, 2. udtrykker beklagelse over, at økonomistyringen vedr. aktiveringen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens jobcentre er utilfredsstillende, 3. i forbindelse med behandlingen af regnskabsprognosen tager stilling til de tiltag som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har iværksat for at forbedre økonomistyringen på jobcentrene. Økonomiudvalgets
beslutning i mødet den 30. oktober 2007: Indstillingen blev godkendt, idet udvalget tog borgmester
Jakob Hougaards (A) orientering til efterretning, herunder at borgmester |
Problemstilling
På baggrund af Berlingske Tidendes kritiske omtale af Københavns Kommunes indstilling af hjælp til de svageste den 21. oktober rettede Økonomiforvaltningen samme dag henvendelse til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om baggrunden herfor.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har fremlagt en redegørelse for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 26. oktober.
Det fremgår af denne, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen på baggrund af aprilprognosen vurderede, at der var plads i budgettet til at øge indsatsen i forhold til Ny Chance-målgruppen henover sommeren. Dette medførte en markant aktivitetsstigning - højere end planlagt - og af augustprognosen fremgik det, at det faktiske forbrug nu lå over det forventede forbrug.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventede at kunne holde budgettet gennem en skærpet prioritering af indsatsen i resten af året, men af oktoberprognosen fremgår det, at dette ikke er lykkedes.
Derfor har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen nu udmeldt stop for igangsættelse af nye forløb hos de eksterne leverandører og udsættelse af forlængelser til efter nytår. Dette er imidlertid ikke sket tilstrækkelig tidligt til, at budgettet vil kunne overholdes. Forvaltningen forventer således nu et merforbrug på 30 mio. kr. i 2007.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil søge merforbruget på budgettet til køb af tilbud hos de eksterne leverandører imødegået af kompenserende mindreforbrug andre steder på driftsrammen. Forvaltningen forventer at overholde budgettet gennem kompenserende besparelser og vil redegøre herfor i den regnskabsprognose, som forventes indleveret til Økonomiforvaltningen tirsdag den 30. oktober.
På baggrund af den utilstrækkelige styring af disponeringerne i jobcentrene har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen meddelt, at der omgående iværksættes yderligere kontrolprocedurer, der skal sikre, at jobcentrene ikke fremover disponerer ud over den fastlagte ramme.
Løsning
God økonomistyring indebærer bl.a., at budgetterne overholdes, og at udvalgene ved evt. forventet merforbrug anviser kassemæssig dækning ved kompenserende besparelser.
Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at Økonomiudvalget tager til efterretning, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har meddelt, at de forventer at overholde budgettet for 2007 samt at der vil blive redegjort herfor i forbindelse med fremlæggelsen af regnskabsprognosen for oktober måned for Økonomiudvalget.
Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at styringen af jobcentrenes dispositioner har været utilstrækkelig, og forvaltningen har meddelt Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at de omtalte yderligere kontrolprocedurer skal beskrives udførligt og forelægges Økonomiudvalget.
Det indebærer blandt andet udarbejdelse af konkrete forslag til opfølgningsfrekvenser og hvilke foranstaltninger, som iværksættes i tilfælde af, at der i jobcentrene ikke disponeres efter aftale.
Det skal bemærkes, at det kan være økonomisk fornuftigt at intensivere aktiveringsindsatsen, såfremt det har en direkte medvirken til faldende kontanthjælpsudgifter.
Dette forudsætter imidlertid, at det sker som led i en styret proces, hvor man ved præcist, hvad der sættes i gang, hvad udgifterne er, hvilken betydning det har for kontanthjælpsudgifterne samt eventuelle afledede effekter på andre udgiftsområder, fx sygedagpengeområdet.
Der er således afsat 25 mio. kr. til aktiveringsindsatsen i budget 2008, netop med henblik på at reducere antallet af kontanthjælpsmodtagere yderligere og derigennem nedbringe kontanthjælpsudgifterne.
Økonomiforvaltningen vil sammen med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen løbende analysere de ovennævnte sammenhænge med henblik på at kunne fremlægge resultaterne for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Økonomiudvalget.
Økonomi
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventer et merforbrug på 30 mio. kr. til køb af vejledning og opkvalificeringsforløb for kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 4 og 5. Udgiften er placeret på udvalgets driftsramme, men defineres dog ikke af staten som en serviceudgift.
Hvis det ikke lykkes at bringe budgettet i balance, vil merforbruget, jf. bevillingsreglerne, skulle tilbagebetales i efterfølgende år af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Videre proces
Økonomiudvalget forventes at behandle den samlede regnskabsprognose pr. oktober på mødet den 27. november og vil her få forelagt evt. forslag til yderligere tiltag i forhold til at sikre budgetoverholdelse og intensivere økonomistyringen for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Bilag
1. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens redegørelse for opbremsning i anvendelse af eksterne leverandører til efterretning.