Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 30. september 2003
J.nr. ØU 305/2003
6. Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark" med tilhørende kommuneplantillæg (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark" vedtages med henblik på offentliggørelse
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder
at lokalplanen offentliggøres samtidig med offentliggørelsen af VVM-redegørelsen og tillæg til Regionplan for Amager Strandpark
at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet samt et borgermøde i form af et dialogmøde, med borgerrepræsentanter i panelet, samt offentliggørelse i dagspressen foruden lokalaviser.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på fælles offentliggørelse
at kommuneplantillægget offentliggøres samtidig med offentliggørelsen af VVM-redegørelsen og tillæg til Regionplan for Amager Strandpark
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder
at vedtage den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en udstilling i lokalområdet samt et borgermøde i form af et dialogmøde, med borgerrepræsentanter i panelet, samt offentliggørelse i dagspressen foruden lokalaviser.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2003
Anbefalet.
RESUME
Planforslagene er foranlediget af, at Borgerrepræsentationen på mødet den 6. februar 2003 vedtog at etablere en ny Amager Strandpark. Lokalplanforslaget omfatter størstedelen af den eksisterende, fredede Amager Strandpark samt tilstødende vandarealer. Området er identisk med underområde V i lokalplan nr. 326, med undtagelse af en mindre del af den eksisterende Amager Strandpark, der er ansøgt udtaget af fredningen for Amager Strandpark således, at området kan indgå i et boligområde. I den gældende lokalplan fastlægges området til strandpark, men etablering af en ny udvidet strandpark kræver supplerende lokalplan. Et lokalplanforslag for boligområdet og for Sundby Sejlforening "Sundby Havn" med tilhørende forslag til kommuneplantillæg fremlægges samtidig med heromhandlede planforslag.
Interessentskabet Amager Strandpark I/S har den 12. september 2003 godkendt projektforslaget for Amager Strandpark, som skal danne baggrund for anlægsopgaven. Indstilling om etablering af Amager Strandpark fremsættes ligeledes samtidig med heromhandlede planforslag.
Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af projektforslaget. Den eksisterende strandpark opretholdes i sin nuværende udformning som en naturpræget bypark og suppleres med en ny strandpark på en ca. 34 ha stor ø. Den nordlige del af øen anlægges som en traditionel naturpræget badestrand og den sydlige del som en mere parkpræget strand, hvor forskellige aktiviteter kan finde sted. På den nordlige del af strandøen må der etableres klubaktiviteter og en søbadeanstalt, og på den sydlige del er der mulighed for et bredt udbud af aktiviteter. Der fastlægges køremulighed med bil til den sydlige del af øen, mulighed for ærindekørsel via lokalplanområdet "Sundby Havn" til den nordlige del samt i øvrigt et stinet. Der muliggøres 1.000 parkeringspladser på strandøen, hvoraf 400 må anlægges som permanente pladser, mens den resterende parkering etableres på arealer udformet som grønninger.
Der er samtidig med udarbejdelsen af lokalplanforslaget udarbejdet en VVM-redegørelse, som Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har vurderet, var nødvendig for projektets gennemførelse. På baggrund heraf er der udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, der muliggør opfyldninger efter den nye VVM-redegørelse.
Det har fra begyndelsen været Københavns Kommunes intention, at den nye strandpark skal fredes. I forbindelse med behandlingen af heromhandlede planforslag og planforslagene for "Sundby Havn" behandler Borgerrepræsent ationen et forslag til fredning af den nye Amager Strandpark, som den forventes at fremstå, når den er etableret og beplantet i år 2006. Fredningsforslaget er indarbejdet i indstillingen om etablering af Amager Strandpark. Den kommende fredning vil dermed omhandle hele den opfyldte strandø samt den eksisterende strandpark, bortset fra det nævnte mindre område, der ønskes udtaget til opførelse af boliger.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Siden midten af 1970'erne er der arbejdet med planer om en udvidelse af Amager Strandpark. På mødet den 6. februar 2003 (BR 31/03) vedtog Borgerrepræsentationen, at Ny Amager Strandpark etableres, og at Københavns Kommune sammen med Frederiksberg Kommune og Københavns Amt stifter et interessentskab, der skal forestå anlæg og drift af Ny Amager Strandpark. I forbindelse med indstillingen anbefalede Bygge- og Teknikudvalget, at der blev udarbejdet et forslag til tillæg til lokalplan nr. 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark" med henblik på anlæggelse af strandparken.
Interessentskabet Amager Strandpark I/S blev konstitueret den 23. juni 2003 med sekretariatsfunktion i Vej & Park. I maj 2003 blev Niras, Rådgivende Ingeniører, DHI – Vand & Miljø og Hasløv & Kjærsgaard, Arkitekter M.A.A. udpeget til at udarbejde et projektforslag for Amager Strandpark, der skal danne baggrund for hovedprojekteringen. Primo september 2003 har rådgiverne afleveret projektforslag Amager Strandpark, som bestyrelsen har godkendt på sit møde den 12. september 2003. Indstilling om etablering af Amager Strandpark, herunder økonomien, er fremlagt samtidig med heromhandlede planforslag.
Anlæg af den nye Amager Strandpark forventes igangsat i foråret 2004, hvor opfyldningen af den nye strandø påbegyndes. Opfyldningen af den nye strandø sker etapevis, således at der så vidt muligt vil være bademulighed på Amagers østkyst, også så længe arbejdet med den nye strandpark er i gang. Den nye Amager Strandpark forventes at kunne indvies i august 2005, hvor det vil være muligt at bade. Fra august 2005 til sommeren 2006 bliver der lagt sidste hånd på strandparken, hvor der bl.a. vil ske beplantning af strandområdet.
Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) har vurderet, at bl.a. de trafikale konsekvenser til Amager Strandpark kræver udarbejdelse af en ny VVM-redegørelse, hvilket forudsætter tillæg til Kommuneplan 2001, idet der her står, at der kan ske en opfyldning af området i overensstemmelse med gældende VVM-redegørelse.
Forslag til
lokalplantillæg nr. 1
Lokalplanforslaget er udarbejdet på baggrund af det godkendte projektforslag. Lokalplantillægget omfatter området Amager Strandpark mellem en linie 200 m syd for det nuværende nordskel og grænsen mod Tårnby Kommune samt tilstødende vandarealer. Det omfatter dermed størstedelen af underområde V, med undtagelse af en mindre del af den eksisterende Amager Strandpark, der er ansøgt udtaget af den eksisterende fredning for Amager Strandpark, således at området kan indgå i et boligområde. Et lokalplanforslag med tilhørende kommuneplantillæg for dette område og for Sundby Sejlforening "Sundby Havn" fremlægges samtidig med heromhandlede planforslag.
Lokalplanforslaget udgør det planmæssige grundlag for etablering af ny Amager Strandpark. Den eksisterende strandpark opretholdes i sin nuværende udformning som en naturpræget bypark og suppleres med en ny strandpark på en ca. 34 ha stor strandø. Den nordlige del af øen anlægges som en traditionel naturpræget badestrand og den sydlige del som en mere parkpræget strand, hvor forskellige aktiviteter kan finde sted. Mellem den eksisterende strand og den nye ø opstår en lagune, som sydligst udformes som en kanal, der ender i en anløbshavn for lystbåde.
På den nordlige del af strandøen må der etableres klubaktiviteter og en søbadeanstalt. Disse klubaktiviteter er fortrinsvist tænkt som et tilbud til de tre klubber, der skal genhuses som følge af boligprojektet syd for Sundby Havn. På den sydligste del af strandøen er der mulighed for et bredt udbud af aktiviteter, hvor der må etableres klubaktiviteter og serviceerhverv, der har naturlig tilknytning til den fastlagte anvendelse, såsom caféer, restauranter, bådudlejning, butikker m.v. Det samlede bruttoetageareal til butiksformål må ikke overstige 500 m2. Bruttoetagearealet for den enkelte butik må ikke overstige 100 m².
Der fastlægges principielle zoner, inden for hvilke det er muligt at opføre bebyggelse, og der fastlægges et område til placering af en søbadeanstalt. Herudover kan der opføres enkelte mindre bygninger (strandstationer) med funktioner i tilknytning til strandparkens drift, såsom toiletter, omklædning, kiosker osv. Inden for zonerne med byggemulighed i den nordlige del må der maksimalt opføres 1.500 m² etageareal, og etagearealet af søbadeanstalten må ikke overstige 1.500 m². På den sydlige strandø må der inden for de angivne zoner med byggemulighed tilsammen maksimalt opføres 2.000 m² etageareal. Bebyggelse skal opføres i én etage med mulighed for udnyttelse af taget til tagterrasse, og bygningshøjden må ikke overstige 4,5 m. Inden for zonerne med byggemulighed tillades der opført midlertidige konstruktioner til boder, stadepladser og lignende.
Der fastlægges en privat fællesvej til den nordlige del af strandøen. Herudover fastlægges et internt trafiksystem med stier, adgangsvej, cykel- og gangbroer samt cykel- og bilparkering. Der skal sikres adgang for redningskøretøjer og mulighed for ærindekørsel. Hovedadgangen for biler til strandøen fastlægges fra Amager Strandvej ved Svend Vonveds Vej som en 6 m bred kørevej med 2 spor gennem den eksisterende strandpark og over lagunen via en bro. Der anlægges tre typer af stier i området: gangstier, cykelstier og kombinerede gang- og cykelstier. I den eksisterende strandpark opretholdes den eksisterende kystpromenade i områdets sydlige del dog således, at den kan krydse den fastlagte kørevej/bro niveaufrit via en underføring, og i den nordlige del anlægges en sti for gående langs lagunen og på tværs fra Amager Strandvej. Igennem hele strandøen fastlægges en kombineret gang- og cykelsti, der må anvendes til redningskørsel. Herudover fastlægges gang- og cykelstier henholdsvis i den nordlige og den sydlige del. Der fastlægges fire broer i området: en gang- og cykelbro med mulighed for ærindekørsel med bil i nord, en gang- og cykelbro ud for Italiensvej, en bil-, gang- og cykelbro ud for Sven Vonveds Vej, og i den sydligste del af strandparken anlægges over kanalen en gangbro, der kan være oplukkelig.
Der muliggøres 1.000 parkeringspladser på strandøen, hvoraf 400 parkeringspladser må anlægges som permanente pladser, og den resterende parkering skal finde sted på arealer, der anlægges som grønninger. Parkering her begrænses til perioder med spidsbelastning. Det er skønnet, at der er behov for 1.400 parkeringspladser til den nye strandpark. De resterende 400 parkeringspladser er eksisterende parkeringspladser på Amager Strandvej. Der etableres cykelparkering på strandøen.
Med vedtagelse af lokalplantillægget ophæves nærmere angivne paragraffer i lokalplan nr. 326, og byplan nr. 17, tinglyst den 21. marts 1949 og senere, ophæves for så vidt angår de ejendomme, der er omfattet af lokalplantillægget.
Forslag til
kommuneplantillæg
Samtidig med lokalplanforslaget er der udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg omfattende samme område. Forslaget viderefører de gældende bestemmelser i Kommuneplan 2001 om områdets anvendelse til et rekreativt område (O1*-område), og mod Øresund er grænsen ændret, så den svarer til lokalplangrænsen. På land er området indskrænket i overensstemmelse med de samtidigt forelagte planforslag om muliggørelse af boligbyggeri ved Sundby Havn. Endvidere tager forslaget højde for de regionale retningslinier, der er en følge af, at Hovedstadens Udviklingsråd har besluttet, at der skal udarbejdes et regionplantillæg med VVM-redegørelse for bl.a. de trafikale konsekvenser og opfyldning, jf. umiddelbart nedenfor. Forslag til kommuneplantillæg indgår i bilag 1.
VVM-redegørelse
I forbindelse med lokalplan nr. 326 blev der udarbejdet en VVM-redegørelse for opfyldningen af Prøvestenen og Ny Amager Strandpark. Siden VVM-redegørelsen blev udarbejdet af Københavns Kommune i år 2000, er Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) etableret som regionplanmyndighed med ansvaret for VVM-redegørelser. HUR har vurderet, at bl.a. de trafikale konsekvenser af en ny Amager Strandpark indebærer, at der skal udarbejdes en ny VVM-redegørelse. HUR har foretaget en forudgående høring, hvor der kun er modtaget få bemærkninger. VVM-redegørelse er nu under udarbejdelse, og den vil sammen med et regionplantillæg for Amager Strandpark blive sendt i offentlig høring. Materialet forventes offentliggjort samtidig med lokalplanforslaget og det tilhørende forslag til kommuneplantillæg.
Fredning
Den nuværende Amager Strandpark er fredet ved deklaration tinglyst d. 23. august 1969. Formålet med fredningen er at bevare arealet som rekreativt området og opretholde det som park med offentlig adgang. Det har fra begyndelsen været Københavns Kommunes intention, at hele den nye strandpark skal fredes. I forbindelse med behandlingen af heromhandlede planforslag og planforslagene for "Sundby Havn" behandler Borgerrepræsentationen et forslag til fredning af den nye Amager Strandpark, som den forventes at fremstå, når den er etableret og beplantet i år 2006. Fredningsforslaget indgår i indstillingen om etablering af Amager Strandpark. Den nye fredning vil omhandle hele den opfyldte strandø samt den eksisterende strandpark bortset fra det mindre område, der ønskes udtaget til opførelse af boliger. Umiddelbart efter Borgerrepræsentationens behandling og godkendelse af fredningsforslaget sendes dette til Fredningsnævnet for København.
Økonomi
Der henvises til den samtidig fremlagte indstilling til Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen om etablering af Amager Strandpark.
Miljøvurdering
Der henvises til vedlagte bilag 1, afsnittene i "Baggrund for lokalplanen", vedrørende områdets påvirkning af miljøet, trafikstøj, virksomheder, forurening af undergrunden, nedsivning af regnvand, miljørigtigt byggeri og fjernvarme. Miljøkontrollens kommentarer i anledning af lokalplanforslaget er indarbejdet heri.
Høring
I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget en høring af samtlige forvaltninger samt Københavns Bymuseum med henblik på eventuelle bemærkninger.
Sundhedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til forslaget.
Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at forslaget til lokalplantillæg er en fleksibel ramme for realiseringen af de fremlagte projektforslag. Det er forvaltningens ønske, at den nye Amager Strandpark udvikles, så flest mulige idræts- og fritidsaktiviteter tilgodeses på området. Forvaltningen udtrykker et eksplicit ønske om, at der tages særligt hensyn til de foreninger/klubber, der i forvejen er etableret i området – Søspejderne, Sundby Kajakklub, Dansk Modelsejlerklub og Det Kolde Gys.
Bemærkninger
Lokalplanforslaget tager udgangspunkt i projektforslaget for Amager Strand, der i høj grad sigter på, at der kan etableres nye idræts- og fritidsaktiviteter i området. Der har været afholdt en række møder med klubberne for at afdække deres behov og ønsker i forbindelse med etableringen af Amager Strandpark. Lokalplanforslaget muliggør placering af de tre klubber på den nordlige del af strandøen, og der er afsat et område, inden for hvilket der kan etableres en ny søbadeanstalt.
Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollens oplysninger om miljøforholdene er indarbejdet i bilag 1, afsnittet om "Baggrund for lokalplanen".
Københavns Energi, Forsyning, Vand gør opmærksom på en vandledning med tilhørende signalkabel indenfor de berørte områder.
Bemærkninger
Ledningerne ligger i den eksisterende strandpark, hvor der ikke er påtænkt byggeri.
Københavns Energi, Forsyning, Afløb gør opmærksom på at området i Spildevandsplan 2000 udlagt som ukloakeret område. Såfremt lokalplanområdet skal realiseres inden Spildevandsplan 2004 er godkendt, skal der udarbejdes et tillæg til Spildevandsplan 2000. Der gøres endvidere opmærksom på, at der langs Amager Strandvej er beliggende bassinledninger og bygværker.
Bemærkninger
Ledningerne ligger i den eksisterende strandpark, hvor der ikke er påtænkt byggeri.
Københavns Bymuseum har telefonisk tilkendegivet, at man ikke har kendskab til arkæologiske forekomster i lokalplanområdet, men at dette ikke udelukker, at der ved arbejdet kan dukke væsentlige arkæologiske forekomster op. Såfremt dette sker, skal Københavns Bymuseums arkæologiske afdeling kontaktes omgående.
Bemærkninger
Der er i lokalplanmaterialet henvist hertil.
De indkomne bemærkninger er vedlagt til gennemsyn i borgmester Søren Pinds forkontor.
Forslag til dialogstrategi
På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:
- Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
- Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet sammen med det samtidigt forelagte forslag til lokalplan "Sundby Havn" med tilhørende kommuneplantillæg.
- Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet om heromhandlede planforslag og planforslagene for "Sundby Havn" i form af et dialogmøde, hvor borgerrepræsentanter deltager i panelet, samt offentliggørelse i dagspressen foruden lokalaviser.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 326 "Prøvestenen og Ny Amager Strandpark" med tilhørende forslag til tillæg til Københavns Kommuneplan 2001
Bilag 2: Lokalplan nr. 326
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS
FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Bilag A: Brev af 20. maj 2003 fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen
Bilag B: E-mail af 28. maj 2003 fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Bilag C: Brev af 16. juni 2003 fra Københavns Energi, Forsyning, Afløb
Bilag D: Brev af 17. juni 2003 fra Københavns Energi, Forsyning, Vand
Bilag E: Brev af 17. juni 2003 fra Københavns Energi, Forsyning, Sekretariatet
Bilag F: Brev af 9. juli 2003 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen
Bilag G: Brev af 12. august 2003 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen, Miljøkontrollen
Bilag H: Brev af 18. august 2003 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen
Erik Jacobsen Mette Lis Andersen