Mødedato: 30.08.2005, kl. 15:00

Ny incitamentsmodel på beskæftigelsesområdet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomudvalget)

Ny incitamentsmodel på beskæftigelsesområdet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 30. august 2005

 

 


J.nr. ØU 339/2005

 

5. Ny incitamentsmodel på beskæftigelsesområdet (Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Økonomudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutter,

 

at indføre incitamentsmodellen på beskæftigelsesområdet med virkning fra budgetår 2006.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 17. august 2005

Referat fra punkt 6 "Ny incitamentsmodel  på beskæftigelsesområdet" på HSU's møde den 24. juni 2005 var omdelt fra mødets start.

Udvalget ønskede afstemning om in dstillingen, som blev tiltrådt med følgende stemmeafgivelse:

MEDLEM

FOR

IMOD

UNDLOD

FRAVÆRENDE

Bo Asmus Kjeldgaard, F

 

X

 

 

Frank Hedegaard, F

 

X

 

 

Rikke Fog-Møller, Ø

 

X

 

 

Manu Sareen, B

 

 

X

 

Thor Grønlykke, A

X

 

 

 

Johannes Nymark, A

X

 

 

 

Jesper Christensen, A

X

 

 

 

Michael Rosenmark, C

X

 

 

 

Mogens Lønborg, C

X

 

 

 

Jesper Schou Hansen, V

 

 

 

X

Gunhild Legaard, O

X

 

 

 

RESULTAT

6

3

1

1

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ønskede følgende protokolleret:

"SF og Enhedslisten ønsker ikke at støtte FAF og ØUs forslag om en incitamentsmodel på beskæftigelsesområdet da dette område traditionelt forhandles ved overenskomst forhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter. Modellen vil skabe ulighed mellem medarbejdere og er i sin kvantitative form ikke retfærdig  i forhold til arbejdsopgavens kompleksitet. Derudover er det ikke ønskværdigt at begynde at skabe en konkurrencemodel overfor resten af Sjællandsområdet i en tid hvor strukturforhandlingerne pågår, hvilket SF og Enhedslisten mener fordrer forslag til samarbejde fremfor konkurrence."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. august 2005

Abderrahman Ben Haddou (C) forlod mødet under sagens behandling.

 

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

For stemte 7 medlemmer: A, B, C, O og V

Imod stemte 4 medlemmer: F og Ø

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev således godkendt.

 

F og Ø videreførte protokolbemærkningen fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 17. august 2005.

 

 

 

Behandling: Iværksættes.

 

 

RESUME

Af Borgerrepræsentationens vedtagelse af budget 2005 fremgår det, at

"budgetteringen af aktiveringsområdet i den nye budgetmodel bør sikre at der er fornuftige incitamenter til fortsat at nedbringe antallet af kontanthjælpsmodtagere bl.a. gennem aktivering."

I forbindelse med Økonomiudvalgets behandling af udvalgenes indberettede budgetbidrag til budgetforslag 2006 (ØU 220/2005) er Økonomiudvalget forelagt en ny reguleringsmekanisme. Reguleringsmekanismen korrigerer delvis for en nedgang i refusionsindtægterne i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget, hvis antallet af kontanthjælpsmodtagere falder mere end forventet. Omvendt skal dele af mer-refusionsindtægter ved et øget antal kontanthjælpsmodtagere afleveres til delvis finansiering af de stigende udgifter til kontanthjælpsydelsen. Det er enighed mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen om de nye budgetprincipper på beskæftigelsesområdet.

Ud over denne reguleringsmekanisme foreslås det i nærværende indstilling, at der indføres en incitamentsmodel, med henblik på at skærpe det økonomiske incitament ude i beskæftigelsesorganisationen til at få flere i arbejde. Udgangspunktet for at indføre en sådan model er, at medarbejdernes ekstraordinære indsats for at nedbringe antallet af kontanthjælpsmodtagere via en effektiv beskæftigelsesindsats, skal honoreres.     

Den skitserede incitamentsmodel indebærer, at der overflyttes midler til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til honorering af medarbejderne på beskæftigelsesområdet, hvis udviklingen i antallet af kontanthjælpsmodtagere i København har været bedre end på det øvrige Sjælland. Der regnes fra regnskabsår til regnskabsår, dvs. faktisk aktivitet. Der anvendes entydige data fra Danmarks Statistik.

For hver 'sparet' kontanthjælpsmodtager i København set i forhold til den udvikling, der kunne have været, udløses der 5.500 kr., svarende til 10 pct. af den gennemsnitlige kontanthjælpsydelse pr. kontanthjælpsmodtager.

Det vurderes, at en sammenligning med det øvrige Sjælland delvist korrigerer for de strukturelle/konjunkturmæssige forskelle der kan være mellem København og hele landet. 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget udmønter herefter midlerne til de udførende led i beskæftigelsesindsatsen - som en belønning for indsatsen. Det kan være via eksempelvis chefkontrakter, lokallønspuljer, uddannelsespuljer eller lign.

 

Kompetencen til at fastsætte disse principper for udmøntning lægges i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. I forbindelse med en eventuel tillægsbevilling skal Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget orientere Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om de interne mekanismer og principper for udmøntning af tillægsbevillingen til medarbejderne i beskæftigelsesindsatsen.

 

Midlerne til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget – belønningen – finansieres via puljen til uforudsete udgifter under Økonomiudvalget. Der gives en tillægsbevilling som behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. 

 

Efter første udmøntning af en eventuel belønning for indsatsen i 2006, foretages der en evaluering af incitamentsmodellen.


 

Til top