Mødedato: 30.05.2006, kl. 15:15

Masterplan for lokalisering af centralforvaltningen og Plan for fremtidige lokaler til borgerindgange (Kultur- og Fritidsudvalget)

Masterplan for lokalisering af centralforvaltningen og Plan for fremtidige lokaler til borgerindgange (Kultur- og Fritidsudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 30. maj 2006

 

 


J.nr. ØU 209/2006

 

10. Masterplan for lokalisering af centralforvaltningen og Plan for fremtidige lokaler til borgerindgange (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at Borgerrepræsentationen godkender;

 

at rammerne i masterplanen for lokalisering af de centrale forvaltninger tiltrædes, således at:

·        Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen placeres i Hans Nansensgård

·        Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen placeres i Bernstorffsgade, Ottiliavej og Tietgensgade

·        Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen bevarer de nuværende lokaler

·        Teknik- og Miljøforvaltningen som udgangspunkt samles i Njalsgade og at der arbejdes videre med at finde en samlet domicilejendom indtil 1. oktober

 

at rammerne for lokaleplanen for Borgerindgange tiltrædes, således at Socialforvaltningens socialcentre og Børne- og Ungdomsforvaltningens decentrale enheder lokaliseres som foreslået i nærværende indstilling

 

at Borgerrepræsentationen inden 1. oktober 2006 har modtaget specifikke indstillinger fra fagforvaltningerne vedrørende gennemførelsen af de konkrete planer.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 20. april 2006

Udvalget tiltrådte følgende ændringsforslag stillet af borgmester Martin Geertsen:

Følgende ordlyd tilføjes til indstillingens 2. at-punkt: "… dog således at der findes en alternativ placering for borgerindgangen på Indre Nørrebro (som er foreslået placeret i Skt. Joseph), såfremt Borgerrepræsentationen inden sommerferien principbeslutter at etablere kulturcenter i Skt. Joseph."

 

Den ændrede indstilling blev tiltrådt.

 

Jens Kjær Christensen ønskede tilført beslutningsprotokollen, at han ikke er enig i den af borgmester Martin Geertsen foreslåede tilføjelse.

 

Økonomiforvaltningen indstiller:

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget skal vedrørende de i indstillingen beskrevne ombygningsarbejder bemærke at

 

Forudsætningen om en udgiftsneutral rokade indebærer, at der skal foretages følgende budgetreguleringer ved vedtagelse af sagen:

 

Forvaltningernes huslejebudgetter reguleres, således at de stemmer overens med de huslejeudgifter forvaltningerne vil oppebære med den nye lokaleløsning.

 

Samtidig vil indtægtskravet til Københavns Ejendomme blive justeret, således at der i udgangspunktet er overensstemmelse mellem forvaltningernes huslejeudgifter og Københavns Ejendommes huslejeindtægter.

 

Herudover vil indtægtskravet til Københavns Ejendomme dog blive forøget med 2,2 mio. kr. årligt, svarende til den merleje som kan opnås i de frigjorte lejemål i kødbyen som forventes udlejet til 3. mand.

 

Vedrørende de konkrete ombygningsarbejder vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fremlægge indstilling om anlægsbevillinger til ombygninger mv. af de ejendomme, som er omfattet af Masterplanen. I masterplanen er forudsat at det samlede provenu fra salg af frigjorte bygninger – skønnet til 266 mill.kr. – anvendes til ombygning af administrationslokaler i forbindelse med masterplanen. Det forudsættes at Kultur- og Fritidsforvaltningen i indstilling om anlægsbevillinger reserverer 25 mill.kr. af salgsprovenuet, til renoveringsarbejder på andre kommunale bygninger f.eks. skoler.

 

Den nærmere beskrivelse af baggrunden for forslaget indgår i vedlagte notat.

 

Herudover skal Økonomiudvalget bemærke, at Borgerrepræsentationen den 3. november 2005 (BR 604/05) har truffet beslutning vedr. engangsudgifter som følge af den ny forvaltningsstruktur. I den tiltrådte indstilling hedder det: "For at sikre, at de nye udvalg har de nødvendige ressourcer til at etablere velfungerende forvaltninger skal de nye udvalg have mulighed for at optage interne lån til finansiering af evt. engangsomkostninger i forbindelse med etablering af de nye forvaltninger."

 

Det betyder at udvalgenes eventuelle udgifter til finansiering af engangsomkostninger – fx vedr. IT - kan ske i henhold til kommunens besluttede interne låneregler.

Hermed sikres at udgifter i forbindelse med omflytninger holdes inden for de enkelte udvalgs rammer."

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. maj 2006

Anbefalet.

Mikkel Warming (Ø) videreførte Jens Kjær Christensens protokolbemærkning fra Kultur- og Fritidsudvalgets møde.

Klaus Bondam ønskede følgende bemærkning tilført protokollen:

"Det Radikale Venstre kan støtte indstillingen, men med det forbehold at den vedrører rammerne, således at forvaltningerne vender tilbage med konkrete vurderinger af om de forudsatte flytninger m.m. kan gennemføres."

 

 

Behandling: Borgerrepræsentationen.

 

 

RESUME

Nærværende indstilling berører to lokaleplaner i Københavns Kommune;

§        Lokaleplanen for centralad­mini­stra­tionen (Masterplanen)

§        Lokaleplanen for opsplitning af lokalecentre (Borgerindgange)

Begge planer er udarbejdet som masterplaner, der fokuserer på en samlet rationel lokaleløsning for Københavns Kommune.

Nærværende ind­stilling redegør for den samlede økonomi i den enkelte lokaleplaner og indstiller adresser til de enheder, der indgår i planerne.

Begge lokaleplaner har været sendt i høring hos alle fagforvaltninger/fagudvalg i perio­den 6. marts til 1. april. I høringssvarene redegør forvaltningerne for de afledte konsekvenser af lokaleplanerne. Høringssvarene indgår som bilag til indstillingen.

 

Lokaleplanen for centraladministrationen (Masterplanen)

Lokaleplanen for centralforvaltningen har til formål at samle forvaltningernes centraladministrationer i domiciler, tæt ved Rådhuset og til en billigere husleje end i dag.

Det har vist sig, at der over en ti-års periode kan opnås direkte besparelser på ca. 106 mio. kr. for Københavns Kommune, idet lokaleforbruget effektiviseres med den anbefalede løsning. Det er ikke i masterplanen indregnet de indirekte besparelser og konsekvenser som f.eks. stordriftsfordele og bedre opgaveløsning ved at samle forvaltningerne på færre adresser.

Økonomien i Masterplanen er et nulsumspil, som kan finansieres ved salg af ejendomme. Der er tre kommunale ejendomme, som tømmes med den anbefalede lokalerokade, og såfremt disse ejendomme sælges, kan de finansiere de udgifter, der er forbundet med lokalerokaden.

Nærværende indstilling anbefaler følgende placering af centraladministrationerne:

·        Økonomiforvaltningen lokaliseres fortsat på Rådhuset, og har derudover fortsat lokaler i Stormgade og på Vester Voldgade. Forvaltningen får desuden tilført nye lokaler på H. C. Andersens Boulevard 25.

·        Sundheds- og Omsorgsforvaltningen beholder de nuværende lokaler i Sjællandsgade, men har som alle andre forvaltninger fået lokaler til et standardsekretariat på Rådhuset.

·        Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen lokaliseres i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tidligere lokaler i Bernstorffsgade, samt på Ottiliavej og i Tietgensgade.

·        Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen samles i Hans Nansens Gård (Gyldenløvesgade) i Skatteforvaltningens tidligere lokaler. Dermed frigives Islands Brygge til salg, ligesom en række andre lokaler frigives, så de kan udlejes til anden side eller sælges.

·        Der er to scenarier for Teknik- og Miljøforvaltningen. Et hvor forvaltningen delvist samles i Njalsgade, og et hvor hele forvaltningen samles i et nyt domicil. Der søges efter et sådant domicil frem til 1. oktober 2006. I første scenarie frigives Rådhuspladsen 77 til salg, og i det sidste scenarie frigives både Rådhuspladsen 77 og Njalsgade til salg.

Masterplanen medfører engangs-udgifter til ombygning, tomgang og lejeforpligtigelser i private lejemål. Engangs-udgifterne er anslået til i alt ca. 266 mio. kr. Såfremt Rådhuspladsen 77 og Islands Brygge 35 og 37 sælges, kan salgsprovenuet finansiere disse udgifter.

 

Lokaleplanen for de eksisterende lokalcentre (Borgerindgange)

Lokalcentrene er endnu ikke tilpasset den nye struktur i Københavns Kommune. Der er derfor udarbejdet en rapport med forslag til, hvorledes de eksisterende lokalcentre skal deles op i socialcentre under Socialforvaltningen, job- og ydelsescentre under Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt decentrale enheder under Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Samlet set udvider de enheder, der i dag udgør lokalcentrene deres areal med 6.640m² og øger den årlige husleje med 7.862.440 kr. Dette skal ses i lyset af, at antallet af medarbejdere øges med 160 personer, og at kravene til jobcentrene har betydet, at der indgås 3 private lejemål, da kommunens egen ejendomsportefølje ikke havde lejemål, der lever op til kravene i de ønskede områder. Før lokalerokaden havde hver medarbejder i gennemsnit 27m², mens den enkelte medarbejder efter planen har 28m².

Der vil være afledte økonomiske konsekvenser med denne plan, og det er jf. BR 303/05 besluttet, at disse skal afholdes af den enkelte forvaltning. Nærværende indstilling vil således ikke forholde sig yderligere til fagforvaltningernes opgørelse af deres udgifter eller til finansieringen af dem.< /span>

Der er taget udgangspunkt i de tre forvaltningers egne ønsker til placering og derudfra fundet økonomisk rationelle lokaleløsninger, der så vidt muligt benytter kommunens egen ejendomsportefølje.

Socialcentrene placeres på 11 adresser, hvor der i dag er lokalcentre, således at forandringerne for borgerne er færrest mulige. Socialforvaltningen angiver i deres høringssvar, at de er tilfredse med placeringen, og at de arealmæssigt kan være på adresserne. De tager forbehold for eventuelle forskelle i areal og husleje samt en endelig opdeling af arealer i de bygninger, som de deler med Børne- og Ungdomsforvaltningen.  

Socialcentrene skal følge distriktsinddelingen, og der kan derfor blive behov for ændringer, såfremt distriktsinddelingen ændres i forhold til den fordeling, der blev sendt i borgerhøring.

Socialforvaltningen redegør i deres høringssvar for, at de ønsker lokaler til handicapcentrene. Denne del af planen arbejdes der videre med i det videre arbejde med Borgerindgange.

Socialforvaltningen får i alt 33.567m² til en gennemsnitlig pris pr. m² kr. 684. De vurderer, at der samlet vil være afledte økonomiske konsekvenser ved planen for ca. 8-10 mio. kr.

Børne- og Ungdomsforvaltningen angiver i deres høringssvar, at de er tilfredse med placeringen af deres decentrale enheder på 8 adresser. Der vil eventuel være behov for at finde et privat lejemål i det centrale byområde, såfremt Børne- og Ungdomsforvaltningen ikke har plads nok i Larslejsstræde 2. Den decentrale enhed på Amager er midlertidig placeret på Islands Brygge 37. Enheden vil søges samlokaliseret med socialcenteret på Amager Øst i nær fremtid.

Børne- og Ungdomsforvaltningen får i alt 10.851m² til en gennemsnitlig pris pr. m² kr. 503. Børne- og Ungdomsforvaltningen har vurderet, at der vil være afledte økonomiske udgifter for ca. 16 mio. kr.

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 6. april indstilling om etablering af job- og ydelsescentre mv. på Beskæftigelses- og Integrationsområdet (BR 237/06). Det er således besluttet, at der etableres 3 jobcentre og 3 ydelsescentre i Københavns Kommune. Nærværende indstilling forholder sig derfor ikke til disse lokaler. Den økonomiske ramme, som Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fik vedtaget er medtaget i denne plan, da den er en del af totaløkonomien.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen får i alt 26.150 m² til en gennemsnitlig pris pr. m² kr. 809. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vurderer, at der vil være afledte økonomiske konsekvenser ved planen for 20-25 mio. kr. udover det som er finansieret over huslejen.

Der afvikles 3 private lejemål og en kommunal bygning tømmes med denne plan. Disse lejemål indgår i deponeringsregnestykket i forhold til de tre private lejemål, der skal benyttes til jobcentre.

 


 

Til top