Fastholdelse af aftalen vedrørende frikøb af tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor og løsning af boligsociale opgaver.
Fastholdelse af aftalen vedrørende frikøb af tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor og løsning af boligsociale opgaver.
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 30. maj 2000
J.nr. ØU 171/2000
9. Fastholdelse af aftalen vedrørende frikøb af tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor og løsning af boligsociale opgaver.
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen foreslår,
at Økonomiudvalget beslutter at fastholde rammeaftalen med den almene boligsektor om frikøb af tilbagekøbsrettigheder og løsning af boligsociale opgaver overfor 17 boligorganisationer.
RESUME
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 6. april 2000 rammeaftalen om frikøb af kommunens tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor i København og løsning af visse boligsociale opgaver.
Det var en forudsætning, at bl.a. samtlige 18 berørte boligorganisationer tiltrådte aftalen. Én af boligorganisationerne har imidlertid ikke tiltrådt aftalen.
Hvis kommunen fastholder aftalen overfor de 17 boligorganisationer, vil dette betyde, at kommunen bevarer tilbagekøbsretten til den pågældende boligorganisations 2 afdelinger og den forventede kommunale indtægt fra frikøbet på i alt ca. 1,8 mia. kr. bliver ca. 36,8 mio. kr. mindre.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at rammeaftalen fastholdes overfor de 17 boligorganisationer, og aftalen reguleres herefter således: 1) Frikøbet gennemføres ikke for den pågældende boligorganisations 2 afdelinger og 2) reduktionen i kommunens indtægt medfører, at kommunens gæld nedbringes tilsvarende mindre.
SAGSBESKRIVELSE
Rammeaftalen
Borgerrepræsentationen tiltrådte i mødet den 6. april 2000 rammeaftalen mellem den almene boligsektor og Københavns Kommune om frikøb af tilbagekøbsrettigheder i den almene boligsektor i København og løsning af boligsociale opgaver.
Aftalen er betinget af, at
- Landsbyggefonden godkender at medvirke til gennemførelse af aftalen senest
- samtlige 18 berørte boligorganisationer tiltræder aftalen senest den 31. maj
- Borgerrepræsentationen godkender aftalen senest den 31. maj 2000, og
- Folketinget vedtager den nødvendige lovhjemmel senest den 31. december
den 31. maj 2000,
2000,
2000.
Status
På nuværende tidspunkt er status vedrørende de 4 betingelser således:
Ad 1: Betingelsen er opfyldt, da Landsbyggefonden har godkendt at medvirke til gennemførelse af aftalen.
Ad 2: Betingelsen er ikke opfyldt, da alene 17 af de berørte 18 boligorganisationer har tiltrådt aftalen. Boligorganisationen Hovedstadens Almene Boligselskab (HAB II) har ikke tiltrådt aftalen.
Ad 3: Betingelsen er opfyldt, da Borgerrepræsentationen i mødet den 6. april 2000 godkendte aftalen.
Ad 4: Betingelsen er endnu ikke opfyldt. Det nødvendige lovforslag til gennemførelse af aftalen har Folketinget haft til 1. behandling den 5. maj 2000. Forslaget er nu henvist til udvalgsbehandling. Udvalget forventer, at forslaget kommer til 3. behandling i Folketinget den 25. maj 2000.
Konsekvens
Forvaltningen forventer, at Folketinget vedtager det nødvendige lovgrundlag til gennemførelse af aftalen. Der resterer herefter én betingelse, der ikke er opfyldt, da boligorganisationen HAB II ikke har tiltrådt aftalen.
Det samlede beløb for frikøbet af alle de 18 berørte afdelinger udgør ca. 2,460 mia. kr. Boligorganisationen HAB II har 2 afdelinger med kommunal tilbagekøbsret: Henriksgården og Murergården. Tilbagekøbstidspunktet for de 2 afdelinger er henholdsvis 2035 og 2044. Frikøbsbeløbet for disse 2 afdelinger er i alt ca. 36,8 mio. kr., eller svarende til ca. 1,5% af det samlede frikøbsbeløb.
Ifølge aftalen yder kommunen en fast rabat på i alt 470 mio. kr. Rabatten fordeles således, at der gives den største rabat til de afdelinger, hvor frikøbsbeløbet medfører de største huslejestigninger. Ifølge denne fordelingsnøgle vil de 2 afdelinger ikke få andel i den kommunale rabat.
Hvis aftalen gennemføres uden boligorganisationen HAB II, vil dette medføre en reduktion i kommunens forventede indtægt med ca. 36,8 mio. kr.
Situationen for de 2 berørte afdelinger vil være, at afdelingerne vil kunne benytte sig af den gældende frikøbs- og udskydelsesordning eller afvente kommunens stillingtagen til spørgsmålet om tilbagekøb henholdsvis i år 2035 og år 2044.
Anbefaling
Når én boligorganisation ikke tilslutter sig, er aftalen principielt bortfaldet.
Udgår den pågældende boligorganisation af aftalen, er der imidlertid alene tale om en ubetydelig reduktion i kommunens forventede indtægt i forhold til det aftalte.
Økonomiforvaltningen anbefaler, at aftalen fastholdes, da der stadig er tale om en bred løsning, der er af væsentlig betydning for den almene boligsektor i København og for løsningen af kommunens fremtidige boligsociale opgaver, og som samtidig giver kommunen større økonomisk råderum, samt da den pågældende boligorganisation ikke skal have rabat.
Hvis aftalen gennemføres med de 17 resterende boligorganisationer, foreslår Økonomiforvaltningen, at reduktionen i kommunens indtægt medfører, at kommunens gæld nedbringes tilsvarende mindre, mens aftalens øvrige vilkår forbliver uændret gældende.
Kurt Bligaard Pedersen
/Paul Sax Møller