Debatoplæg: "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004.
Debatoplæg: "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004.
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 30. maj 2000
J.nr. ØU 178/2000
7. Debatoplæg: "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004.
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen foreslår Økonomiudvalget at indstille til Borgerrepræsentationen,
at forslag til debatoplæg: "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04" udsendes til offentlig debat i august og september 2000.
RESUME
Af aftale om budget 2000 fremgår det, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de relevante forvaltninger skal udarbejde et udkast til boligpolitisk handlingsplan i 2. kvartal 2000. I samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen er der udarbejdet forslag til debatoplæg: "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04". Der kan til den endelige udgave være mindre rettelser i lay-out og tekst.
Efterfølgende vil blive udarbejdet et projektkatalog og en investeringsoversigt. Projektkataloget vil med udgangspunkt i strategiplanens forslag indeholde konkrete beskrivelser af projekter, som skal gennemføres for at nå de mål, som er fastlagt i strategiplanen. I investeringsoversigten vil der blive sat beløb på udgifterne til at gennemføre de enkelte projekter i projektkataloget.
Strategiplanen indeholder forslag til, hvordan Københavns Kommune kan fastholdes og videreudvikles som en alsidig boligby gennem partnerskab. Strategiplanen indeholder forslag om etablering af partnerskaber med de lokale initiativer i byen, investorerne, kvarterløftområder og den almene boligsektor. Partnerskabet skal være omdrejningspunktet i at styrke forbedringen af den eksisterende by og udvikle nye boligkvarterer ved Havnen og på Amager. Strategiplanen peger således på, at der i boligudviklingen særlig vil skal være fokus på boligudviklingen i Nordhavnen, Sydhavnen, Østamager og Ørestad Syd.
For yderligere at stimulere nybyggeriet foreslås gennemført en række initiativer, hvor Københavns Kommune selv kan understøtte nybyggeriet. Andre initiativer har til hensigt at forbedre rammebetingelserne, som forudsætter forhandlinger med staten om justeringer i lovgivningen.
For at forbedre den eksisterende by foreslås en forstærket indsats for at fremme lejlighedssammenlægninger og etableret en byudviklingspulje, der skal understøtte lokale initiativer, som kan forbedre København som boligby.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Den boligpolitiske indsats er i de senere år foretaget på baggrund af det boligpolitiske 10-punkts-program, der blev vedtaget af Borgerrepræsentationen i 1995. Programmets hovedmål er at få bygget flere boliger blandt andet ved byens herlighedsværdier og lagt flere små lejligheder sammen til større familieegnede boliger. Derudover har en del af de forskellige tiltag haft til formål at få en mere alsidig og bæredygtig beboersammensætning i den almene boligsektor. I forbindelse med budgettet for 1999 vedtog Borgerrepræsentationen at sætte yderligere fokus på boligområdet og bad forvaltningen om at udarbejde en evaluering af den boligpolitiske indsats samt at udarbejde konkrete forslag til initiativer. I evalueringen og i redegørelsen for ungdomsboligsituationen samt via undersøgelser af motiver for til- og fraflytning er centrale elementer i boligpolitikken kortlagt. En af ho vedkonklusionerne på evalueringen er, at der bygges for få boliger i forhold til det forudsatte boligbyggeri. Ved at øge boligbyggeriet vil kommunen både få en mere alsidig beboersammensætning og opnå en kommunaløkonomisk gevinst i form af ekstra skatteindtægter. Den anden hovedkonklusion er, at de boligpolitiske indsatsområder stadig er relevante i forhold til at understøtte de boligpolitiske målsætninger.
På baggrund af de boligpolitiske evalueringer vedtog Borgerrepræsentationen i forbindelse med budget 2000, at der skulle udarbejdes en handlingsplan for boligpolitikken. Handlingsplanen i form af en strategiplan, projektkatalog og investeringsoversigt vil indeholde mål, strategi og indsatsområder for boligpolitikken i de kommende 4 år. Planens hovedmål er, at Københavns Kommune skal kunne tilbyde et varieret udbud af boliger til forskellige befolknings- og socialgrupper i form af forskellige ejer- og lejeboliger og boliger i varierende størrelse og kvalitet. Københavns Kommune skal også kunne tilbyde boliger beliggende i velfungerende områder med forskellige kvaliteter, gode rammer for det sociale liv og en effektiv offentlig service.
Københavns Kommune har gennem årene udviklet et bredt samarbejde mellem byen og dens borgere. Det er et godt udgangspunkt for byens videre udvikling, når boligkvaliteten og befolkningens bomiljø skal forbedres. Derfor vil Københavns Kommune etablere et nyt partnerskab mellem byen og dens borgere. Partnerskabet vil indeholde forpligtigende samarbejder med de lokale initiativer i byen, investorerne, kvarterløftområder og den almene boligsektor.
Partnerskaberne vil være drivkraften bag en styrket indsats inden for nybyggeri, byfornyelse og lejlighedssammenlægninger og initiativer, som kan forbedre by- og boligmiljøet.
Som grundlag for udarbejdelsen af den boligpolitiske strategiplan indgår følgende bilagsmateriale:
- Kortlægning af boligområder i Københavns kommune udarbejdet af Københavns Kommune
- Et marked i Limbo? – Barrierer for boligbyggeriet i Københavns Kommune udarbejdet af Direktør Peter Wendt, Landsbankernes Reallånefond
- Virkningerne af salget af Københavns kommunes beboelsesejendomme solgt gennem Ejendomsselskabet TOR I/S udarbejdet af COWI
Kortlægning af boligområder i Københavns Kommune
I forbindelse med udarbejdelse af den boligpolitiske strategiplan for Københavns Kommune har der vist sig et behov for at få et grafisk overblik over bolig- og befolkningsforholdene i kommunen.
På den baggrund er udarbejdet en række kort med oplysninger på karréniveau. Kortene viser fire typer af oplysninger:
- Oplysninger om de enkelte boliger
- Oplysninger om befolkningens alder
- Sociale oplysninger
- Andre oplysninger f.eks. byfornyelse, gårdrydninger og bevaringsværdige boligområder
Rapporten har være anvendt til at udpege de nye kvarterløftområder og givet et overblik over Københavns forskellige kvarterers kvaliteter.
Et marked i limbo? – Barrierer for boligbyggeri i Københavns Kommune
Rapporten om barrierer for boligbyggeriet i Københavns Kommune søger at afdække årsagerne til, at det ustøttede udlejningsboligbyggeri i Københavns Kommunen ligger på et lavt niveau. Rapporten gennemgår boligmarkederne i Holland, Sverige, Tyskland og Belgien med hensyn til bl.a. boligbyggeri, huslejeforhold, finansiering, boligbehov og boligpolitik. Rapporten peger på, at produktiviteten og effektiviteten er lavere i den danske byggesektor end i sammenligningslandene, og at det bidrager til et dyrere byggeri og en lavere boligefterspørgsel. Rapporten konkluderer, at finansieringsvilkårene i de øvrige lande ikke er bedre end de danske. Heller ikke grundpriser synes at kunne forklare forskellen. Derimod gør konkurrencen fra boliger, der under en eller anden form subsidieres (den lejeregulerede "gamle" boligmasse, byfornyede boliger, andelsboliger samt ejerboliger), at nyt udlejningsbyggeri ikke vil være profitabelt, når det opføres af professionelle bygherrer, som har alternative anvendelsesmuligheder for deres kapital. Og rapporten nævner specifikt, at institutionelle investorers interesse er blevet væsentligt reduceret af pensionsafkastskatten. Endelig fremdrager rapporten en række forslag til hvorledes boligbyggeriet kan stimuleres, hvoraf de fleste forudsætter ændringer i lovgivningen på området.
Virkningerne af salget af Københavns Kommunes beboelsesejendomme solgt gennem Ejendomsselskabet TOR I/S
Rapporten om virkningerne af salget af Københavns Kommunes beboelsesejendomme solgt gennem Ejendomsselskabet TOR I/S ser bl.a. på hvem der overtog ejendommene, hvordan beboersammensætningen og beboeraktiviteterne har udviklet sig og hvordan salget har påvirket boligefterspørgslen for forskellige befolkningsgrupper. Rapporten viser, at langt de fleste ejendomme (90% af boligerne) er blevet solgt til beboerne selv på andelsbasis. Det konkluderes i rapporten, at der kun er sket mindre ændringer i beboersammensætningen i TOR-ejendommene siden 1995, men at beboersammensætningen med tiden forventes at komme til at ligne gennemsnittet i kommunen. Rapporten fremhæver, at Ejendommene generelt er blevet forbedret, og at der er sket en positiv udvikling i beboernes aktiviteter og engagement. Endeligt nævner rapporten, at socialt svage i nogle tilfælde kan have fordel af den styrkede sociale kontrol i ejendommene.
ØKONOMI
Af aftale mellem den almene boligsektor og Københavns Kommune om frikøb af tilbagekøbsrettigheder og løsning af boligsociale opgaver fremgår det, at af de beløb, som betales for frikøb af Ejendommene, afsætter Københavns Kommune 400 mio. kr., der efter Københavns Borgerrepræsentations nærmere beslutning anvendes over en årrække til grundmodning og infrastruktur i bred forstand med henblik på et differentieret udbud af kvalitetsboliger i privat og alment regi. Af aftalen fremgår det, at Københavns Kommune i perioden 2001 – 2004 anvender 10 mio. kr. pr. år til en intensiveret boligsocial indsats i den almene boligsektor, herunder via kvarterløftlignende indsats.
HØRING
Debatoplægget foreslås udsendt til offentlig debat og høring blandt de boligpolitiske interessenter i august og september 2000. Sidste frist for aflevering af forslag og kommentarer til strategiplanen foreslås sat til den 1. oktober 2000. Resultatet af den offentlige debat forventes at blive forelagt Borgerrepræsentationen til drøftelse inden årets udgang sammen med et forslag til projektkatalog og en investeringsoversigt.
BILAG VEDLAGT
Kurt Bligaard Pedersen
/Paul Sax Møller