Mødedato: 30.05.2000, kl. 15:00

Ændret budgetmodel til dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen)

Ændret budgetmodel til dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 30. maj 2000

 

 

J.nr. ØU 182/2000

 

28. Ændret budgetmodel til dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. (Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen)

 

INDSTILLING

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

at vedlagte redegørelse om undervisningsbehovet i 2000 samt udfasningen fra 2001 og frem tages til efterretning

at der – under forudsætning af vedtagelse af regeringens lovforslag om ændret tilskud - med virkning fra 1. juli 2000 indføres en ændret budgetmodel og som en konsekvens heraf

at Uddannelses- og Ungdomsudvalget i 2000 tildeles en tillægsbevilling på ¸ 5,7 mill. kr.

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2000

Udvalget tiltrådte forvaltningens indstillinger.

Louise Frevert anmodede om et notat til efteråret, der skal omhandle opfølgning i 3. kvartal på den nye budgetmodel.

Udvalget havde følgende protokolbemærkning:

"Udvalget er opmærksom på, at regeringen til efteråret fremlægger et lovforslag, der forventes at træde i kraft fra og med 2001.

Loven indebærer, at den målgruppe, som finansieres over Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget, udvides til også at omfatte tosprogede danske statsborgere med mangelfulde danskkundskaber. Den ny målgruppe indgår ikke i prognose for kursisttallet, hvilket har konsekvenser for de budgetmæssige forudsætninger, som udvalget tager forbehold over for."

ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod at nærværende forslag søges gennemført.

./. Der henvises i øvrigt til vedlagte notat"

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har den 2. marts 2000 givet en tillægsbevilling på 7,6 mill. kr. til undervisning i dansk som andetsprog, hvilket ikke i fuldt omfang imødekommer ansøgningen fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev i den forbindelse anmodet om dels en uddybende redegørelse om sagen på baggrund af en nærmere vurdering af det forventede behov i 2000 og af den forventede udfasningsprofil fra 2001 og frem, dels en vurdering af mulighederne for at reducere udgifterne på området.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har derfor udarbejdet en redegørelse og en ny prognose over undervisningsbehovet i perioden 2000 til 2004 for kursister finansieret af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Redegørelsen er vedlagt denne indstilling som bilag. Prognosen er indeholdt i redegørelsen.

Forvaltningen vurderer generelt, at der ikke er muligheder for at reducere udgifterne på området.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at der med virkning fra 1. juli 2000 anvendes en ændret budgetmodel. Budgetmodellen baserer sig på regeringens lovforslag om tilskud til undervisning i dansk som andetsprog. Lovforslaget forventes vedtaget i løbet af maj 2000. Modellen vil i højere grad sikre, at undervisningsudbuddet tilpasses efterspørgslen.

SAGSBESKRIVELSE

Uddannelses- og Ungdomsudvalget vedtog den 19. januar 2000 at anbefale over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der i 2000 tildeles en ekstrabevilling på 14,6 mill. kr. til undervisning i dansk som andetsprog for voksne udlændinge m.fl. Anbefalingen resulterede i, at Borgerrepræsentationen den 2. marts 2000 vedtog at give en tillægsbevilling på 7,6 mill. kr. til området. Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev i den forbindelse anmodet om en uddybende redegørelse om sagen på baggrund af en nærmere vurdering af det forventede behov i 2000 og af den forventede udfasningsprofil fra 2001 og frem samt en vurdering af mulighederne for at reducere udgifterne på området.

Regeringen har den 29. februar 2000 fremsat forslag til lov om tilskud til undervisning i dansk som andetsprog. Lovforslaget indebærer, at staten pr. 1. juli 2000 yder et tilskud på 30 kr. pr. kursisttime til undervisning af kursister, der ikke er omfattet af integrationsloven eller finansieres af Arbejdsformidlingen. Lovforslaget forventes vedtaget i løbet af maj 2000. Socialministeren vil endvidere godkende danskundervisning som aktivering i henhold til aktivloven. Det betyder, at kommunerne ud over de ovennævnte 30 kr. pr. kursisttime vil få refunderet 50% af de resterende udgifter til undervisning af kontanthjælpsmodtagere.

Undervisningsbehovet i 2000 samt udfasningen fra 2001 og frem

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet en uddybende redegørelse om det forventede undervisningsbehov i 2000 og den forventede udfasningsprofil fra 2001 og frem (bilag 1). Det fastslås, at undervisning af integrationskursisterne i løbet af 1999 kun langsomt har udgjort en større del af den samlede undervisning i dansk som andetsprog. Det skyldes, at forventningerne til omfanget af undervisning til kursister omfattet af integrationsloven langt fra er blevet opfyldt, mens behovet for undervisning til kursister finansieret af Uddannelses- og Ungdomsudvalget er blevet undervurderet.

Endvidere har det vist sig, at hver enkelt kursist i 1999 har modtaget flere timer om året end i 1998. Det skyldes, at sprogcentrene i overensstemmelse med danskloven har omlagt undervisningen, så kursisterne undervises flere timer om ugen. Det forventes, at timetallet pr. kursist i 2000 vil være det samme som i 1999.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har på den baggrund udarbejdet en ny prognose over undervisningsbehovet i perioden 2000 til 2004 for kursister finansieret af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Prognosen er indeholdt i redegørelsen.

 

Mulighederne for at reducere udgifterne på området

I forbindelse med behandlingen af budgetoplægget vedrørende 2001 har Uddannelses- og Ungdomsudvalget bl.a. drøftet undervisningen i dansk som andetsprog. I den forbindelse er der peget på en lang række områder, hvor Københavns Kommune kun anvender begrænsede ressourcer. Det drejer sig f.eks. om holdstørrelser, pædagogisk tilsyn, efteruddannelse, IT-værksteder m.m. Det er hovedårsagen til, at timeprisen i Københavns Kommune er væsentlig lavere end i de øvrige kommuner.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har på den baggrund optaget et punkt på udvalgets ønskeliste, der vil indebære en forøgelse af timeprisen fra de nuværende 52,63 kr. til ca. 58,00 kr.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i 2000 taget initiativ til, at diplomater pr. 1. juli 2000 selv skal betale for undervisningen. Undervisningen har dog et begrænset omfang. I 2000 forventes en besparelse på ca. 250.000 kr.

Ved vurderingen af det samlede undervisningsbehov skal også tages hensyn til , at regeringen i efteråret 2000 vil fremlægge et lovforslag, der indebærer, at målgruppen udvides til også at omfatte tosprogede danske statsborgere med mangelfulde danskkundskaber. Hvis forslaget vedtages, kan det forventes at træde i kraft fra og med 2001.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen ser ingen muligheder for at reducere timeprisen yderligere.

Ny budgetmodel

Hidtil er Uddannelses- og Ungdomsudvalget blevet tildelt et rammebudget til dansk som andetsprog. Fra og med 1999 er rammebudgettet blevet suppleret med indtægter i forbindelse med undervisning af kursister omfattet af integrationsloven. Rammestyringen stiller store krav til udarbejdelsen af præcise prognoser for undervisningsbehovet i forbindelse med budgetfastlæggelsen. I praksis har prognoserne vist sig ikke at være tilstrækkeligt præcise, hvilket har resulteret i behov for tillægsbevillinger i både 1998, 1999 og 2000 for at afhjælpe ulovlige ventelister og imødekomme efterspørgslen.

Nødvendigheden af tillægsbevillinger har skabt en betydelig usikkerhed blandt sprogcentrene om økonomien til sprogundervisningen.

For at sikre undervisning inden for lovgivningens frister til københavnere med retskrav på undervisning og undgå den betydelige usikkerhed foreslår Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der med virkning fra 1. juli 2000 anvendes en ændret budgetmodel.

Regeringens forslag til lov om tilskud til undervisning i dansk som andetsprog giver mulighed for, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget til området gøres delvis aktivitetsafhængigt, uden at kommunens samlede budget belastes. Et aktivitetsafhængigt budget vil medføre, at udbuddet af undervisning i højere grad vil kunne tilpasses efterspørgslen.

Lovforslaget indebærer, at der fra 1. juli 2000 udløses et tilskud på 30 kr. pr. kursisttime. For kontanthjælpsmodtagere udløses et ekstra tilskud på 50% af kommunens yderligere udgift pr. time. For Københavns Kommune vil det indebære, at der udløses tilskud for undervisning til kontanthjælpsmodtagere på 41,32 kr. pr. time med kommunens nuværende udgifter på 52,63 kr. pr. time. I 1999 udgjorde undervisning til kontanthjælpsmodtagere 47% af det samlede antal kursisttimer. Med denne fordeling vil kommunen i gennemsnit modtage 35,32 kr. pr. kursisttime.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil på denne baggrund foreslå, at der – under forudsætning af at regeringens lovforslag vedtages - med virkning fra 1. juli 2000 anvendes en ændret budgetmodel:

  1. Uddannelses- og Ungdomsudvalget modtager direkte det udløste statstilskud (p.t. 35,32 kr. pr. time)
  2. Uddannelses- og Ungdomsudvalget tildeles et rammebudget af Borgerrepræsentationen svarende til det resterende beløb pr. time (p.t. 17,31 kr. pr. time)

 

Ud fra den seneste prognose (jf. bilag 1) vil der i 2000 være et undervisningsbehov ekskl. integrationskursister på:

2000: 2,225 mill. kursisttimer

2001: 1,925 mill. kursisttimer.

2002: 1,578 mill. kursisttimer

2003: 1,237 mill. kursisttimer

2004: 0,977 mill. kursisttimer

Faldet i kursistimerne skyldes udfasningen af de kursister, der ikke er omfattet af integrationsloven.

Under forudsætning af ovenstående vil budgetbehovet for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets rammebudget alt andet lige udgøre følgende beløb:

 

Som det fremgår er der i hvert af årene en merudgift på 4 mill. kr. til dækning af udgifterne til ny løn. Dette beløb er delvist baseret på et skøn.

Beløbene er i 2000 priser. Beløbene for overslagsårene er forbundet med en vis usikkerhed.

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budget i 2000 inkl. tillægsbevillinger udgør 92,6 mill. kr. Forslaget om ny budgetmodel vil indebære, at budgettet kan reduceres med 5,7 mill. kr.

Indførelse af ændrede regler for tildeling af tilskud fra staten indebærer - efter det oplyste - at kommunens bloktilskud reduceres med 26 mill. kr. på årsbasis.

Det kan endvidere oplyses, at staten har indkaldt ansøgninger om ekstraordinære tilskud til undervisning i 1999/2000. Den samlede pulje udgør 60 mill. kr., og Københavns Kommune har søgt om 12 mill. kr.

Der vil også være mulighed for at nedsætte budgetrammen i 2001. Den udmeldte ramme udgør 64,5 mill. kr. Der vil således – med det nuværende serviceniveau – være mulighed for en nedsættelse med 23,9 mill. kr.

Rammekorrektionen for 2001 og overslagsårene foreslås drøftet i forbindelse med forhandlingerne omkring rammekorrektioner som følge af DUT i juni 2000.

Ingen bemærkninger

 

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

  • Bilag 1: Redegørelse om undervisningsbehovet i 2000 samt udfasningen fra 2001 og frem

 

 

 

Peter Rasmussen

Søren Stahl Nielsen

Til top