Mødedato: 30.04.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til lokalplan "Rentemestervej" med tilhørende kommuneplantillæg, Bispebjerg

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Rentemestervej med kommuneplantillæg i høring. Forslaget vil muliggøre opførelse af etageboligbyggeri.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende forslag til lokalplan Rentemestervej (bilag 2) med henblik på offentliggørelse i otte uger.

Indstilling

 Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

Problemstilling

Ejeren af en række ejendomme i et erhvervsområde på hjørnet af Rentemestervej og Tomsgårdsvej ønsker at udvikle området med boliger, dagligvarebutik, serviceerhverv og institution. Området er i dag fastlagt til erhverv i lokalplan Provstevej, hvorfor realisering af projektet forudsætter en ny lokalplan. Endvidere forudsætter projektet et kommuneplantillæg, da den gældende kommuneplan ikke muliggør byggeri til boliger.
Startredegørelsen blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 9. april 2018 og af Økonomiudvalget den 24. april 2018. I forbindelse med behandlingen af startredegørelsen afgav et flertal bestående af Enhedslisten, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Alternativet en protokolbemærkning om, at projektet skulle åbne sig mere op med flere adgangsveje og afspejle den lokale egenart, der bærer præg af stor variation.

Løsning

Mod Tomsgårdsvej giver lokalplanen mulighed for at opføre dagligvarebutik, familieboliger og parkeringshus i op til 24 meter. I den resterende del af området ønskes familieboliger, institution og serviceerhverv i en åben randbebyggelse med varierende etagehøjder i op til fire etager og med en række mindre, fritstående bygninger i op til tre etager i den indre del af området. Stueetagen i nybyggeri langs Rentemestervej udlægges til publikumsorienterede serviceerhverv.

Bispebjerg er den bydel i København med den mindste gennemsnitlige boligstørrelse, og Nordvestkvarteret har de mindste boliger i Bispebjerg med en gennemsnitsstørrelse på 65 m2. Intentionen om at udvikle området med familieboliger bidrager dermed til at skabe et varieret boligtilbud i kvarteret, hvilket har været efterspurgt af blandt andet lokaludvalget.

I randbebyggelsen ønsker bygherre mulighed for at bevare en eller flere af de gamle kontorbygninger. Bygningerne kan anvendes til erhverv eller konverteres til boliger.

To eksisterende værkstedsbygninger fra henholdsvis 1918 og 1923 udpeges som bevaringsværdige. Bygningerne er del af et karakteristisk værkstedsmiljø og vil være med til at sikre stedets sammensatte karakter og skala med spor fra områdets historie med småindustri.

I den indre del af området ønsker bygherre at udvikle de mindre fritstående bygninger som byggefællesskab, hvor de fremtidige beboere er med til at udvikle boligerne. Bygningerne er i en mindre skala end de omgivende randbebyggelser og vil have grønne haver.

Bebyggelsesprocenten fastlægges til 110, og der ønskes etableret ca. 11.250 m² boliger, ca. 1.800 m² daginstitution og ca. 4.200 m² erhverv. Friarealprocenten er 15 for erhverv, 50 for boliger og 100 for daginstitution. En del af arealet vil blive placeret på hævede arealer og på tage.

Byliv

Bebyggelsen er disponeret, så bygningerne langs Tomsgårdsvej skærmer området mod trafikstøj, og bygningshøjderne medfører ikke skyggegener for boliger udenfor lokalplanområdet. Der vil blive etableret stiforbindelser igennem området, så bebyggelsen åbner sig op imod de omgivende veje. Fra Rentemestervej vil der være tre passagemuligheder, tre fra Møntmestervej og en fra Peter Ipsens Allé. Langs Rentemestervej kan publikumsorienterede serviceerhverv i nybyggeri og i de bevarede værkstedsbygninger, sammen med nye byrum, forbindelser igennem området og grønne kantzoner mod Peter Ipsens Allé og Møntmestervej, være med til at understøtte byliv. På denne måde understøttes indsatserne i Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet og unikke kvarterer i sammenhæng.

Miljø og bynatur

Området er i dag domineret af en stor asfalteret parkeringsplads, og der er meget lidt bynatur.

Der stilles krav om minimum 43 nye træer samt en række nye grønne kantzoner og byrum, hvilket vil være et væsentligt, grønt tilskud til området i overensstemmelse med Fællesskab København. I forbindelse med udarbejdelsen af startredegørelsen blev der registreret to træer i lokalplanområdet, der lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige. De to træer er nødvendige at fælde for at kunne bygge randbebyggelsen. Det bemærkes i øvrigt, at de to træer er selvsåede og fremstår uplejede.

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Tagensbo Skole skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 28 %. Det betyder, at der i henhold til retningslinjerne i Kommuneplan 2015 kan stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt. Lokalplanområdet er i Politik for udsatte byområder 2017 udpeget som et udsat byområde. I disse områder er det Teknik- og Miljøforvaltningens gældende praksis ikke at stille krav om almene boliger.

Parkering

Kommuneplanen stiller krav om én parkeringsplads pr. 100 m2 etageareal. I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres ca. 160 parkeringspladser, der bliver placeret i parkeringshus mod Tomsgårdsvej og med enkelte handicap- og afsætningspladser på terræn. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal, hvilket i lokalplanen svarer til ca. 627 parkeringspladser.

Kommuneplan

Kommuneplantillægget ændrer rammen for området afgrænset af Tomsgårdsvej, Rentemestervej, Peter Ipsens Allé og Møntmestervej fra område for blandet erhverv (E1) til område for boliger og serviceerhverv (C1*). Ændringen giver mulighed for, at området kan udvikles med familieboliger og serviceerhverv. Den maksimale bebyggelsesprocent fastholdes på 110 og den maksimale bygningshøjde øges til 24 meter. En enkelt grund inden for området er ikke omfattet af lokalplanforslaget, da ejeren ikke har ønsket at deltage i udviklingen af lokalplanforslaget. Grunden er dog omfattet af kommuneplantillægget.

Derudover ændres afgrænsningen på lokalcenter Smedetoften, så den del af lokalplanområdet, der grænser op til Tomsgårdsvej er omfattet af detailhandelscenteret. Dette muliggør planlægning for en dagligvarebutik på op til 1.200 m2 bruttoetageareal.

Borgerinddragelse

Der er gennemført en forudgående offentlig høring fra den 11. januar 2018 til den 8. februar 2018 om kommuneplantillægget. I løbet af offentlighedsfasen indkom 41 høringssvar og Bispebjerg Lokaludvalg og Områdefornyelse Nordvest afholdt et borgermøde den 6. februar 2018 med ca. 80 deltagere. Høringssvarene har generelt givet udtryk for opbakning til at udvikle området med boliger og serviceerhverv og giver ikke anledning til ændringer i forslaget til kommuneplantillæg.

Lokaludvalget og Områdefornyelsen ønsker, at byggeriet skal afspejle industrikvarterets Klondyke-prægede karakter med variation i højde, byggestil og materialer. Derudover udtrykker de ønske om plads til publikumsorienterede serviceerhverv langs Rentemestervej, indgange mod gaden, flere passager gennem området og mere grønt.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget med kommuneplantillæg, sender forvaltningerne planforslaget i høring i otte uger, og der vil blive afholdt et borgermøde. På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i fjerde kvartal 2019.

 

Peter Stensgaard Mørch                Torben Gleesborg

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan Rentemestervej (bilag 2) med henblik på offentliggørelse i otte uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. april 2019

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der stilles krav om 25 procent almene boliger.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med en stemme mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: Ø.
Imod stemte: A, B, C, F, O og Å.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Enhedslisten, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det endelige byggeri på ISS-Grunden skal åbne sig op mod kvarteret med flere adgangsveje. På Rentemestervej skal byggeriet afspejle industrikvarterets egenart, hvor bygningerne varierer i højde, byggestil, materialevalg m.m. Der skal skabes en levende kantzone langs Rentemestervej med mulighed for serviceerhverv i stueetagen.”

 

Socialdemokratiet, Alternativet, Danske Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

“Byggefælleskaber er en måde at bygge billigere boliger på, og derfor ser partierne frem til, at der kommer et byggefællesskab, som kan være inspiration for resten af byen, når den gamle ISS-grund udvikles.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 16: Forslag til lokalplan "Rentemestervej" med tilhørende kommuneplantillæg, Bispebjerg (2019-0060390)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. april 2019:

”Det endelige byggeri på ISS-Grunden skal åbne sig op mod kvarteret med flere adgangsveje. På Rentemestervej skal byggeriet afspejle industrikvarterets egenart, hvor bygningerne varierer i højde, byggestil, materialevalg m.m. Der skal skabes en levende kantzone langs Rentemestervej med mulighed for serviceerhverv i stueetagen.”

 

Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. april 2019:

“Byggefællesskaber er en måde at bygge billigere boliger på, og derfor ser partierne frem til, at der kommer et byggefællesskab, som kan være inspiration for resten af byen, når den gamle ISS-grundudvikles.”
Til top