Mødedato: 30.04.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Fælles regler for overførsel af decentral opsparing mellem årene

I aftalen om Fremgang i fællesskab er der truffet beslutning om en fremtidig model for overførsel af decentrale institutioners opsparing mellem årene. Det blev samtidig besluttet, at der hurtigst muligt skal træffes beslutning om den nye model.

Med denne indstilling forelægges den aftalte model til godkendelse.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at forslaget til fælles regler for overførsel af decentral opsparing mellem årene godkendes og træder i kraft fra og med overførselssagen 2013-2014.

Problemstilling

I budgettet for 2013 fremgår følgende:

”Parterne er enige om, at der skal arbejdes videre med muligheden for fælles regler for udvalgene for overførsel af decentral opsparing. Det videre arbejde vil tage udgangspunkt i, at institutionerne skal have de rette incitamenter til hensigtsmæssig økonomisk styring, samtidig med, at det overordnede behov for regulering af overførsler mellem budgetår i forhold til størrelsen af servicebufferpuljen sikres. I arbejdet skal afdækkes om nye modeller for styringen af serviceoverførslerne kan anvendes.

Arbejdet forankres i Økonomikredsen, og et beslutningsoplæg skal foreligge primo 2013 med henblik på, at evt. nye fælles regler kan finde anvendelse for overførslen 2013-2014. Parterne anerkender vigtigheden af, at evt. ændringer kendes i så god tid som muligt, så en fortsat hensigtsmæssig økonomistyring i de decentrale enheder understøttes i 2013.”

I aftalen om Fremgang i fællesskab blev der besluttet en model for overførsel af decentrale institutioners opsparing mellem årene. På baggrund af denne beslutning fremlægges modellen hermed til godkendelse.

Løsning

Økonomiforvaltningen har været i dialog med forvaltningerne omkring de nuværende interne regler for decentral overførselsadgang samt undersøgt overførselsadgangen i de øvrige 6-byer. På baggrund af kortlægningen og den efterfølgende dialog har Økonomiforvaltningen udarbejdet en model for nye fælles regler for overførsel af decentral opsparing mellem årene, som har været i høring hos forvaltningerne og Intern Revision. Efterfølgende er der arbejdet videre med det endelige forslag i regi af Økonomikredsen.

Når der i indstillingen omtales decentrale institutioner er det i betydningen af det laveste organisatoriske niveau, hvortil der er uddelegeret budgetansvar, dvs. der kan både være tale om selvstændige institutioner/klynger/institutionscentre osv.

Nuværende interne overførselsregler for decentral opsparing

På baggrund af dialogen med forvaltningerne kan det konstateres, at der er betragtelige forskelle mellem hvorledes decentrale institutioners opsparing overføres mellem årene jf. nedenstående oversigt:

  • Sundheds- og Omsorgsudvalget overfører mer-/mindreforbrug internt og påvirker således ikke overførselssagen.
  • Børne- og Ungdomsudvalget overfører mindreforbrug op til 5/6 pct. mens alt merforbrug overføres.
  • Kultur- og Fritidsudvalget har ingen grænser for overførsel af mer-/mindreforbrug
  • Socialudvalget overfører mindreforbrug op til 2 pct., mens merforbrug overføres fuldt ud.
  • Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ikke decentrale institutioner med overførselsadgang.

Økonomiforvaltningen har derudover undersøgt, hvilke regler de øvrige 6-byer har for decentral overførselsadgang. Generelt gælder det her, at overførselsadgangen enten håndteres indenfor de enkelte forvaltningsområders eget budget eller som finansiering, som overføres mellem årene uden servicemåltal. Begge løsninger medfører, at midlerne ikke kan anvendes, uden at øvrige budgetmidler udskydes til det kommende år, da det vedtagne budget anvender hele servicerammen, og der ikke i alle år findes en pulje til serviceoverførsler.

Decentrale institutioner i de øvrige 6-byer har altså reelt ikke adgang til at anvende de overførte midler, hvorfor den decentrale overførselsadgang i Københavns Kommune må anses som mere reel end i de øvrige 6-byer.

Nye fælles regler for decentral overførselsadgang mellem årene skal tage højde for en række forskellige elementer med modsatrettede effekter på størrelsen af overførselsadgangen, de vigtigste af disse er:

  • Økonomistyringsmæssigt er det hensigtsmæssigt, at de decentrale institutioner har overførselsadgang mellem årene for at sikre en hensigtsmæssig anvendelse af midlerne samt mulighed for opsparing. Dette tilsiger en relativ stor adgang for overførsel af decentral opsparing mellem årene.
  • Det afsatte budget til den enkelte institution sikrer, at det politisk besluttede service-/aktivitetsniveau kan opfyldes. Overførsel af midler mellem årene udtrykker derfor i et vist omfang en afvigelse fra det besluttede service-/aktivitetsniveau. Dette tilsiger en relativ restriktiv adgang for overførsel af decentral opsparing mellem årene.
  • Den decentrale økonomi i KK udgør ca. 12 mia. kr., hvilket med de nuværende interne regler for overførselsadgang potentielt kan medføre overførsler af betydeligt omfang. Dette skal ses i sammenhæng med den i budgettet afsatte pulje til serviceoverførsler. Niveauet af decentral opsparing har været stigende de seneste år, hvilket kan ses af oversigten i tabel 1. Dette tilsiger en relativ restriktiv adgang for overførsel af decentral opsparing mellem årene.
  • Overførselsadgangen for decentral opsparing bør opgøres på et objektivt og ensartet grundlag, hvilket vil gøre det lettere at administrere i forbindelse med udarbejdelse og validering af overførselsanmodningerne. Dette tilsiger at der i højere grad end hidtil skal være ensretning mellem forvaltningerne.
  • Overførselsadgangen bør være ens for alle institutionstyper således, at alle institutioner/forvaltninger har lige adgang til at få del i den afsatte pulje til serviceoverførsler. Dette tilsiger at der skal være én fælles opgørelsesmetode til den decentrale overførselsadgang.

 

Tabel 1 - Decentral overførsel mellem årene (1.000 kr.)

Udvalg

2009-2010

2010-2011

2011-2012

2012-2013

Børne- og Ungdomsudvalget

-70.107

-18.772

72.423

94.839

 - Heraf gældssanerings midler

33.668

85.475

42.400

24.150

Kultur- og Fritidsudvalget

2.687

1.418

10.226

7.924

Socialudvalget

4.605

9.534

19.590

28.072

I alt

-62.815

-7.820

102.239

130.835

Som det fremgår af tabel 1 kan det være nødvendigt med en begrænsning af den decentrale overførselsadgang, som har været støt stigende de seneste 3 år. Dette skal dog ske under hensynstagen til, at de decentrale institutioner fortsat skal have et fornuftigt økonomisk råderum med mulighed for at overføre midler mellem årene.

Forslag til nye fælles regler for decentral opsparing

På baggrund af de nuværende interne overførselsregler samt hensynet til overførslernes størrelse i forhold til den afsatte servicebufferpulje er der i aftalen om Fremgang i fællesskab besluttet følgende opgørelse af den decentrale overførselsadgang på udvalgsniveau med udgangspunkt i de enkelte institutioners regnskabsresultat. Det er herefter op til det enkelte udvalg indenfor denne ramme at fastlægge den interne overførselsadgang for egne decentrale institutioner. De fælles regler for decentral opsparing foreslås at gælde fra og med overførselssagen 2013-2014, hvorfor det er vigtigt, at de nye regler hurtigt udmeldes til institutionerne:

  • At mindreforbrug op til 4 pct. af det samlede bruttobudget på den enkelte institution kan anmodes overført på serviceområdet til det kommende år.
  • At merforbrug på den enkelte institution overføres fuldt ud.
  • Kun budget, som er udmeldt til de enkelte decentrale institutioner i budgetversionen ”periodiseret budget” senest ved regnskabsafslutningen, kan indgå i opgørelsen af den decentrale overførselsadgang.
  • Mindreforbrug, som ligger udover den fastsatte grænse på 4 pct., vil kunne anmodes overført til anlæg på den enkelte institution, såfremt midlerne anvendes til kerneopgaver relateret til det decentrale niveau, og at de gældende regler for sondring mellem drift og anlægsudgifter overholdes. Såfremt anlægsloftet, som er indført i 2013, fortsætter i 2014 og frem, er det en forudsætning for overførselsadgangen til anlæg, at udvalget udskyder/annullerer tilsvarende midler på anlægsområdet.

Grænsen på 4 pct. betyder, at hvis alle decentrale institutioner har et mindreforbrug af denne størrelse, vil det kræve servicemåltal på ca. 480 mio. kr. at overføre det samlede mindreforbrug. Såfremt der i budget 2014 afsættes en servicebufferpulje, vil denne kunne anvendes til overførsler.

Socialforvaltningen har i ”Cirkulære for budgetopfølgning 2013” fået dispensation fra kravet om et nedbrudt budget i budgetversionen ”periodiseret budget”. Så længe Socialforvaltningen har denne dispensation, vil forvaltningen ligeledes være undtaget kravet om anvendelse af budgetversionen "periodiseret budget" i forbindelse med overførsel af decentral opsparing mellem årene. Socialforvaltningen skal dog fortsat kunne dokumentere de endelige udmeldte budgetter i forbindelse med regnskabsafslutningen.

En oversigt over størrelsen af de enkelte udvalgs overførsel af decentral opsparing i overførselssagen 2012-2013, hvis de nye fælles regler havde været gældende, fremgår af tabel 2.

 

Tabel 2 - Størrelse af overførselsadgang efter nye fælles regler (1.000 kr.)

Udvalg 

Overførselssagen 2012-2013 

Decentral overførselsadgang efter nye regler 

1 pct. 

2 pct. 

3 pct. 

4 pct. 

5 pct. 

Børne- og Ungdomsudvalget

94.839

-21.390 

20.026

49.094

69.746

82.199

Kultur- og Fritidsudvalget

7.924

-8.099

-4.093

-732

1.855

2.938

Socialudvalget

28.072

15.859

28.072

33.596

37.005

38.641

Sundheds- og Omsorgsudvalget

0

0

0

0

0

0

I alt

130.835

7.760

44.005

81.958

108.606

123.778

Nye reglers påvirkning af forvaltningernes styring af institutionerne

Indførelsen af fælles regler for decentral overførselsadgang vil som nævnt ovenfor stille krav til, at de decentrale budgetter som udgangspunkt bliver fuldt udmeldt til de enkelte institutioner senest ved regnskabslukningen og kan trækkes i RUBIN. Økonomiforvaltningen er bekendt med, at en række decentrale enheder styres efter en BUM-model eller på anden måde oppebærer indtægter, som medfører et lavt nettobudget. Såfremt forslaget besluttes, vil Økonomiforvaltningen i samarbejde med de relevante forvaltninger sikre, at der også for disse enheder fremadrettet vil kunne trækkes et retvisende bruttobudget i RUBIN.

Herudover er det fortsat centralt, at der laves en oversigt over, hvilke institutioner der har overførselsadgang mhp. at sikre, at forvaltningerne foretager en udtømmende indmelding af mer- og mindreforbrug. Økonomiforvaltningen vil koordinere dette arbejde.

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

De fælles regler for overførsel af decentral opsparing indarbejdes i de samlede overførselsregler, som forelægges Økonomiudvalget hvert år forud for overførselssagen.



Claus Juhl                                                Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 5: Fælles regler for overførsel af decentral opsparing mellem årene

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top