Mødedato: 30.03.2004, kl. 15:00

Redegørelse om planprocessen for kommuneplantillæg og lokalplan for Rigsarkivet m.m. på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Redegørelse om planprocessen for kommuneplantillæg og lokalplan for Rigsarkivet m.m. på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 30. marts 2004

 

 


J.nr. ØU 106/2004

 

5. Redegørelse om planprocessen for kommuneplantillæg og lokalplan for Rigsarkivet m.m. på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge (Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremsender nærværende redegørelse til Bygge- og Teknikudvalgets og Økonomiudvalgets drøftelse med henblik på at igangsætte planprocessen for et kommuneplantillæg og en lokalplan for Rigsarkivet m.m. på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge

 

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. marts 2004

Drøftedes

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. marts 2004

Drøftet.

 

 

Behandling: -

 

 

RESUME

Folketinget vedtog i slutningen af 2003, at nye magasinbygninger til Rigsarkivet og Landsarkivet for Sjælland med tilhørende administrative funktioner skal placeres i København på den tidligere godsbanegårds arealer langs Kalvebod Brygge. Magasinerne m.v. ønskes klar til indflytning og ibrugtagning i 2008-09, hvilket kræver, at det nødvendige plangrundlag er tilvejebragt inden sommerferien 2005. Plangrundlaget skal tage højde for, at der også kan blive tale om at placere Rigsarkivets og Landsarkivet for Sjællands øvrige arkivfunktioner i området, d.v.s. publikumsfaciliteter og øvrige administration.

 

Siden 1999 har den ca. 10 ha. store godsbanegård ikke været brugt til stykgodshåndtering, og det store "godshotel" langs Kalvebod Brygge anvendes nu til kontorer for bl.a. dele af DSB og Banestyrelsen. Området - der er vist på bilag 1 - har med sin centrale beliggenhed et stort udviklingspotentiale, som DSB gerne ser realiseret.

 

Byudviklingen langs Kalvebod Brygge og ved Fisketorvet har været i gang i en årrække, mens udvikling af arealerne på Havneholmen m.m. er på planlægningsstadiet. Ønsket om at anvende arealerne på den tidligere godsbanegård til Rigsarkiv samt andre offentlige funktioner og serviceerhverv kan blive en værdifuld og attraktiv del af City-udbygningen, der er knyttet til Hovedbanegården og Dybbølsbro Station.

På denne baggrund er der indledt et samarbejde mellem Staten (Kulturministeriet og Slots- og Ejendomsstyrelsen), DSB og Københavns Kommune (Økonomiforvaltningen, Miljøkontrollen og Bygge- og Teknikforvaltningen) om planlægningen af omdannelsen af den tidligere godsbanegård.

 

Omdannelsen kræver, at arealanvendelsen i Kommuneplan 2001 ændres fra banefor­mål til offentlige formål og serviceerhverv, ligesom der eventuel gives mulighed for at opføre bebyggelse med et etageantal som overstiger det normale maksimum på 6 etager ekskl. tagetage. Disse ændringer er så væsentlige, at planprocessen skal indledes med en forudgående høring, hvor der indkaldes ideer og forslag til planlægningen. Høringen foreslås gennemført fra medio april til medio maj med avisannoncer og vedlagte pjece.

 

Området repræsenterer ankomsten fra sydvest til Københavns centrum, hvad enten man kommer med tog eller med bil, og har en nær tilknytning til Vesterbro. Rigsarkivet kommer til at ligge i en vigtig del af København med stor dynamik.

DSB og staten ønsker ligesom kommunen, at omdannelsen af området baseres på en helhedsvurdering og med høj arkitektonisk standard, og vil derfor indbyde 3 arkitektfirmaer til - i et parallelopdrag i maj og juni måned - at udarbejde idéforslag til områdets udbygning.

 

På baggrund af ideer og forslag fra den forudgående høring og idéforslagene fra parallelopdraget, vil der blive udarbejdet et nærmere grundlag for det videre planarbejde. Grundlaget forventes forelagt Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalgte med et redegørelsesnotat i september 2004.

 

Indstilling om vedtagelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan forventes fremlagt i november, og forslagene ønskes udsendt i offentlig høring i januar 2005 med henblik på, at de kan vedtages endeligt inden sommerferien 2005.

I forlængelse heraf ønsker Kulturministeriet og Slots- og Ejendomsstyrelsen at udskrive en projektkonkurrence om Rigsarkivets kommende bebyggelse.


 


Til top