Mødedato: 30.01.2013, kl. 11:30
Mødested: Dragsholm Slot

Vurdering af "deposit-swap" hos Nykredit

Økonomiudvalget behandlede på dets møde den 19/6 2012 "Københavns Kommunes finansielle strategi og risikopolitik". Heraf fremgik det om risikoen vedr. "deposit-swap" med Nykredit, at Økonomiforvaltningen har taget kontakt til Nykredit mhp. at vurdere og drøfte mulighederne for førtidig indfrielse af swap-arrangementet.

Med denne sag indstilles det, at der ikke foretages ændringer af det nuværende arrangement, hvor kommunens valutakursrisiko er afdækket v.h.a. den indgåede "deposit-swap" med Nykredit.”

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at Økonomiudvalget tager til efterretning, at der ikke foretages ændringer i den nuværende "deposit-swap" med Nykredit, der afdækker kommunens valutakursrisiko,

2.      at de 24 mio. kr., der ifm. sidste sag om bevillingsmæssige ændringer blev reserveret til evt. udgifter ifm. håndtering af "deposit-swappen", i næste sag om bevillingsmæssige ændringer i stedet anvendes til yderligere afdrag på kommunens gæld.

Problemstilling

Københavns Kommune udstedte i 2004 et obligationslån på 100 mio. Schweizer-franc (CHF). Lånet har udløb i 2014.

Københavns Kommune ønskede i 2007 at anvende overskudslikviditet ved at nedbringe sine gældsposter, der bl.a. bestod af det stående obligationslån på CHF 100 mio. kr., 2,75 %, med udløb 22/10 2014. Ved at reducere gældsposter i fremmed valuta kunne valutakursrisikoen også reduceres.

Da det imidlertid vurderedes at være vanskeligt at indfri obligationslånet (obligationerne er spredt ud på en række ejere) blev der i stedet indgået en ”deposit-swap” med Nykredit: Konkret betalte Københavns Kommune Nykredit ca. 446 mio. kr., mod at Nykredit overtog de fremtidige forpligtelser på obligationslånet – altså de årlige rentebetalinger og betaling af hovedstolen på CHF 100 mio. kr. i 2014. Med dette arrangement overtog Nykredit også Københavns Kommunes valutakursrisiko. Siden indgåelsen af aftalen med Nykredit er kursen på CHF steget med ca. 35 %.

Modpartsrisiko

Københavns Kommune har som følge af deposit-swappen med Nykredit en risiko på Nykredit, idet Københavns Kommune i princippet stadig er forpligtet til at betale obligationslånet på CHF 100 mio. til obligationsejerne i 2014, selvom kommunen ikke modtager værdien af indlånet fra Nykredit til betaling af lånet.

Økonomiforvaltningen har haft drøftelser med Nykredit. I disse drøftelser har der bl.a. været en vurdering af fordele og ulemper og udgifter f.eks. ved at Københavns Kommune hæver indlånet hos Nykredit.

Udgangspunktet er, at prisen for hæve arrangementet vil afspejle, at Københavns Kommune skal kompensere Nykredit for de funding-omkostninger som Nykredit vil have ved at skulle skaffe de penge som Københavns Kommune skal modtage. Prisen, i form af rente, vurderes p.t. at være på omkring 1,91 % p.a.

Løsning

En ideel løsning ville fortsat være, at Københavns Kommune hævede indlånet hos Nykredit og brugte beløbet til at betale obligationsejerne førtidigt.

Økonomiforvaltningen har defor igen undersøgt mulighederne for at foretage en sådan førtidsindfrielse, og har også konsulteret flere bankers eksperter på området. Men i lighed med vurderingen ved indgåelsen af deposit-swappen i 2007 er vurderingen i dag, at det i praksis er meget vanskeligt at indfri obligationslånet da obligationerne er spredt ud på en række ejere. Det er derfor vurderingen, at det ikke kan ske inden for en rimelig tidshorisont og til en fornuftig pris.

En anden mulighed er, at Københavns Kommune hæver indlånsdelen og beholder swappen. En sådan løsning vil indebære, at Københavns Kommune skulle betale Nykredits funding-omkostninger i perioden frem til obligationslånets udløb i efteråret 2014. Omkostningerne, som Københavns Kommune i givet fald skulle betale, skønnes at være på 1,91 % p.a. svarende til ca. 20,5 mio. kr. frem til obligationslånets udløb .

Sammenholdt med arrangementets forholdsvis korte restløbetid (frem til efteråret 2014) og den forholdsvis lave modpartsrisiko på Nykredit, forekommer omkostninger på 20,5 mio. kr. som en forholdsvis dyr løsning for kommuen. Økonomiforvaltningen anbefaler ud fra en samlet vurdering af omkostningerne på den ene side og risikoen på den anden side, at Københavns Kommune ikke foretager ændringer i det nuværende arrangement med Nykredit, idet kommunen dermed samlet vurderes at have størst fordel. Ved at beholde swappen sikrer Københavns Kommune sig, som nævnt, at der fortsat ikke er valutakursrisiko mod CHF (kommunen vil ikke tabe selvom CHF-valuta-kursen, og dermed obligationslånets værdi, stiger).  

Økonomi

Der er ifm. sag om bevillingsmæssige ændringer den 29. november 2012 (BR 2012-153564) reserveret 24 mio. kr. i kassen til denne sag om evt. håndtering af CHF-deposit-swappen. Da der med den foreslåede løsning ikke vil være ændringer og dermed heller ikke nogen udgifter, foreslås det i kommende sag om bevillingsmæssige ændringer, at de 24 mio. kr. i stedet, i lighed med gældende praksis, anvendes til øget afdrag på kommunens gæld.

Økonomiforvaltningen har i vurderingen af sagen brugt ekspertbistand i form af advokat med speciale i finansjura. Udgifterne forbundet hermed holdes indenfor Økonomiudvalgets driftsbudget. Udgifterne skønnes at være i størrelsesordenen 20. t.kr.

Videre proces

Økonomiforvaltningen orienterer Nykredit om, at kommunen ikke ønsker ændringer i det nuværende arrangement mellem Københavns Kommune og Nykredit. 

 



Claus Juhl                                                 /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2013

Økonomiudvalget tog indstillingens 1. at-punkt til efterretning og godkendte indstillingens 2. punkt uden afstemning.

Til top