Mødedato: 30.01.2013, kl. 11:30
Mødested: Dragsholm Slot

Indkaldelsescirkulære til budget 2014

Se alle bilag

Med Indkaldelsescirkulæret for budget 2014 igangsættes arbejdet med budget 2014. Udvalgenes budgetrammer fastlægges på baggrund af vedtaget budget 2013, pris- og lønregulering, konsekvenser af beslutninger i Borgerrepræsentationen mv. Udvalgene skal på baggrund af budgetrammerne frem mod 6. maj 2013 udarbejde budgetforslag.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at udvalgene anmodes om at udarbejde budgetbidrag for 2014 indenfor de i bilag 1 beskrevne budgetrammer, samt at udvalgene indsender bidraget til Økonomiforvaltningen senest den 6. maj 2013,
  2. at investeringspuljerne til drift og anlæg udgør henholdsvis 10 og 40 mio. kr. (2014 p/l) i 2014 og finansierer initialinvesteringer knyttet til både forvaltningsspecifikke og tværgående effektiviseringer. Tilbagebetalingstiden på investeringerne må højest være 6 år,
  3. at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at udmelde justeringer af de udmeldte budgetrammer som følge af beslutninger i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, herunder justeringer som følge af den nye befolkningsprognose for 2014,
  4. at udvalgene godkender tidsplanen for budget 2014, der er opstillet i bilag 6,
  5. at udvalgene anmodes om at følge de retningslinjer, der er opstillet i bilag 1 samt de retningslinjer for skabeloner, som Økonomiforvaltningen udsender efter vedtagelsen af Indkaldelsescirkulæret.

Problemstilling

Med Indkaldelsescirkulæret igangsættes budgetprocessen for 2014. Udvalgene bedes indsende budgetbidrag senest den 6. maj 2013. Budgetbidragene skal udarbejdes på baggrund af de budgetrammer, der fremgår i bilag 1, samt de justerede budgetrammer, der udsendes af Økonomiforvaltningen den 20. marts. I bilag 1 fremgår desuden retningslinjer for udarbejdelsen af budgetbidragene. Udvalgene anmodes om at aflevere budgetforslag inden for disse retningslinjer.

 

Københavns Kommunes økonomi

Forventningerne til den økonomiske vækst er lave i Danmark som i det meste af Europa. Københavns Kommune er dog pga. sin størrelse ikke uden muligheder for selv at påvirke væksten – evt. sammen med eksterne samarbejdspartnere. Kommunes eget anlægsbudget i 2013-2016 udgør 11,1 mia. kr. (løbende priser), hvilket skaber beskæftigelse for 13.200 årsværk. 

 

Københavns Kommunes økonomiske udgangspunkt er dog solidt. Befolkningsvæksten er fortsat høj, og kommunen kan hver måned byde flere nye københavnere velkomne, hvilket bidrager til at øge skatteindtægterne.

 

De mange nye indbyggere øger imidlertid også udgiftspresset til bl.a. dagpasning og folkeskoleskoleområdet. Denne udfordring skal håndteres inden for rammerne af de udgiftslofter for de kommunale serviceudgifter i 2014-2017, som Folketinget skal vedtage til foråret. Folketinget forventes at videreføre nulvæksten fra de seneste år.

 

Disse udsigter nødvendiggør et fortsat fokus på effektiviseringer for at kunne igangsætte nye tiltag i kommunen og håndtere det demografiske udgiftspres. Bestræbelserne på at øge den kommunale produktivitet er i den sammenhæng central, så de nævnte udfordringer samt ønsker om højere kvalitet kan løftes uden at øge serviceudgifterne. 

 

På anlægsområdet gælder i 2013 et anlægsloft for kommunerne under ét, hvorfor Københavns Kommune i Budget 2013 har måttet udskyde en lang række anlægsprojekter. Regeringen og KL har dog pr. 16. januar 2013 aftalt, at loftet øges med 2 mia. kr. under forudsætning af, at kommunernes regnskab for service og anlæg under ét holder sig inden for budgetterne, så det samlede anlægsniveau i kommunerne udgør godt 18 mia. kr. 

 

EU’s krav til Danmarks samlede offentlige økonomi forventes lempet i 2014 forhold til 2013, men det er endnu for tidligt at vurdere hvorvidt 2014 ligeledes vil blive omfattet af et anlægsloft. Rammerne på anlægsområdet forventes fastlagt i økonomiforhandlingerne mellem regeringen og KL.

Løsning

Udvalgenes samlede serviceudgifter i de nuværende budgetrammer for 2014 udgør i alt 23,528 mia. kr. Det er målsætningen, at der årligt prioriteres 100 mio. kr. varigt i service til nye politiske prioriteringer, når der er taget højde for demografireguleringer og effektiviseringsstrategi.

Merudgifterne som følge af befolkningsvæksten udgør 167 mio. kr. i forhold til 2013, som er indarbejdet i budgetrammerne. Der foreligger et nyt skøn for befolkningsudviklingen i marts 2013, hvor de demografibetingede merudgifter vil blive revurderet. I 2014 skal der gennemføres effektiviseringer for i alt 254,5 mio. kr., jf. nedenstående afsnit om kommunens effektiviseringsstrategi.

 

En lang række tidsbegrænsede aktiviteter svarende til 157 mio. kr. ophører med udgangen af 2013 og videreføres ikke i 2014. Det vedrører primært initiativer fra tidligere års budgetaftaler, men også senere besluttede politiske prioriteringer. Det blev besluttet i budget 2013, at hvert udvalg senest et år før en midlertidig driftsbevilling udløber, skal tage stilling til, om bevillingen skal indarbejdes i udvalgets faste ramme. Dette skal ske i forbindelse med udvalgenes budgetlægning året før bevillingsudløbet.

Områder der håndteres med Indkaldelsescirkuleret for budget 2014

Nedenfor er fremhævet en række større områder, der håndteres i Indkaldelsescirkulæret.

Forsikringsordningen
Forsikringspræmierne holdes uændret i 2014 i forhold til niveauet i 2013 på 83,3 mio. kr. Forsikringsordningen har pt. en gæld til kommunekassen, som er oparbejdet i perioden 2006-2011, og som finansieres af en midlertidig forhøjelse af forsikringspræmien. Forsikringsordningens akkumulerede gæld ville, jf. juniindstillingen for budget 2013, oprindeligt være blevet tilbagebetalt i 2014. Den planlagte nedsættelse af forsikringspræmierne i 2015 udskydes imidlertid til 2019. Det skyldes tilbagebetaling af udgifterne ved udbedring af skaderne i relation til branden på Sydhavnsskolen, der foreløbig er vurderet til 50 mio. kr. Kommunen undersøger pt. muligheden for at opnå ekstern erstatning for hele eller dele af udgiften.

Der pågår derudover to internt afhængige udbud på forsikringsområdet, som kan vise sig af have økonomisk betydning for ordningen og for kommunen som helhed. Der gennemføres dels et udbud af forsikringsmæglerydelsen, som forventes gennemført ultimo maj 2013. Den valgte mægler skal derefter forestå genudbuddet af den samlede eksterne forsikring af bygninger og løsøre. Sidstnævnte udbud vil med stor sandsynlighed medføre en justering af kommunens selvrisiko og dermed også en ændring i eksponeringen af kommunekassen og det deraf følgende behov for kasseopbygning gennem forvaltningernes præmiebetaling. Når resultatet af udbuddene foreligger, vil Økonomiforvaltningen håndtere de eventuelle økonomiske konsekvenser i forbindelse med juniindstillingen eller budgetforslaget for 2014.

Barselsfonden

Barselsfondens budget for 2014 udgør 127,5 mio. kr., hvilket er en reduktion på 25 mio. kr. i forhold til budget 2013. Budgettet er fastsat på baggrund af et forbrug på 111 mio. kr. i 2012, hvortil der tillægges en buffer på 16,5 mio. kr. med henvisning til ordningens historisk svære styrbarhed. Nedjusteringen på 25 mio. kr. anvendes til at reducere det forvaltningsspecifikke effektiviseringskrav i 2014.

Afdraget på den historiske gæld udgør 26,0 mio. kr., og gælden forventes tilbagebetalt i 2014, såfremt ordningens regnskab 2013 og 2014 balancerer.

Kasseopbygning som følge af anlægsperiodiseringer
Københavns kommune har i løbet af de senere år fokuseret på forbedring af anlægsstyringen, herunder bl.a. en mere realistisk periodisering af rådighedsbeløbene. Udvalgene har fået mulighed for at reperiodisere rådighedsbeløbene fra det oprindelige budgetår til det år, hvor projektet sandsynligvis kan gennemføres. For at undgå, at det afsatte beløb udhules af prisudviklingen, reguleres rådighedsbevillingen med den forventede prisstigning.

Idet periodiseringen som regel foretages ved at skubbe projekterne længere ud i fremtiden, er der efter p/l-reguleringen et større kassetræk i det nye budgetår end den tilsvarende kasseopbygning i det gamle budgetår. Der er derfor afsat finansiering i IC14 til p/l-reguleringen på baggrund af anlægsperiodiseringerne i 2011 og 2012 på 91,6 mio. kr. i perioden 2014-2016.

Effektiviseringsstrategi

Borgerrepræsentationen besluttede med budget 2013 at fortsætte den flerårige effektiviseringsstrategi, som indebærer, at der skal udarbejdes effektiviseringer for 250 mio. kr. årligt i 2013 p/l. I 2014 skal der således gennemføres effektiviseringer for i alt 254,5 mio. kr. i 2014 p/l.

Udvalgene skal bidrage med effektiviseringer inden for eget område for i alt 203,6 mio. kr. Forvaltningernes måltal korrigeres for stigende profiler i tidligere års effektiviseringsstrategier, tidligere års energirenoveringer, Moderniseringsaftalen samt Administrationsplanen. I alt fratrækkes stigende profiler på 51,9 mio. kr.. Herudover fratrækkes de 25 mio. kr., der udgør forvaltningernes reducerede bidrag til barselsfonden. Det forvaltningsspecifikke effektiviseringsbehov udgør derfor 126,7 mio. kr. i 2014.

De tværgående effektiviseringer skal bidrage med 50,9 mio. kr. De stigende profiler fra tidligere år udgør her 26,4 mio. kr., hvorfor effektiviseringsbehovet udgør minimum 24,5 mio. kr. Koncernenhederne indgår ikke i de forvaltningsspecifikke effektiviseringsmåltal, men tildeles i stedet et særskilt minimumsmåltal, der indgår i de tværgående effektiviseringer.

For at understøtte de enkelte effektiviseringsforslag er der afsat en investeringspulje i budget 2014 på 40 mio. kr. i anlæg og 10 mio. i drift. Alle effektiviseringsforslag kan søge puljen om initialinvesteringer, såfremt tilbagebetalingstiden af den samlede effektivisering er maksimalt 6 år. Ansøgning om initialinvesteringer skal fremsendes til Økonomiforvaltningen inden 3. april 2013.

Hurtigere eksekvering

Af hensyn til eksekveringen af både drifts- og anlægsprojekter skal det af budgetnotaterne til budget 2014 fortsat fremgå, om forslagene har været igennem den nødvendige sagsbehandling i forvaltningerne og evt. også udvalgsbehandling. Tiltaget skal sikre, at beslutningsgrundlaget er fyldestgørende til, at forslagene kan udmøntes i forbindelse med budgetforhandlingerne.

For anlægsprojekterne skal forvaltningerne og udvalgene tage stilling til projekternes forventede ibrugtagningsdato for bl.a. også at sikre en retvisende periodisering. Endvidere skal det af budgetaftalen fremgå, for de anlægsprojekter, der anlægges af KEjd, hvornår anlægsbevillingen senest forventes overført fra bestillerforvaltning til udfører (KEjd). Formålet er at sikre en større mulighed for planlægning i KEjd samt understøtte tiltagene om et fyldestgørende beslutningsgrundlag hos bestillerforvaltningerne.

Budgetproces

De seneste år er der på forskellige niveauer i kommunen blevet udarbejdet et meget stort antal budgetnotater. Til budgetforhandlingerne for budget 2014 vil Økonomiforvaltningen i lighed med budget 2013 bestille de budgetnotater hos forvaltningerne, der forventes efterspurgt i forhandlingerne. Der fastsættes i budgetprocessen for 2013 ikke en tidsfrist for aflevering af budgetnotater, da der kan være behov for notater helt frem til den sidste fase i forhandlingerne.

Der forventes endvidere afholdt 1-2 temamøder om budget 2014 inden sommerferien.
 

Videre proces

På baggrund af de udmeldte budgetrammer i bilag 1 og senere budgetkorrektioner besluttet af Borgerrepræsentationen, bl.a. som følge af aktivitetstilpasningen i marts/april, fremsender hvert udvalg et budgetforslag til Økonomiforvaltningen senest den 6. maj 2013.

Økonoiforvaltningen står til rådighed for alle Borgerrepræsentationens medlemmer, såfremt der er spørgsmål til kommunens budget, produkterne til budgettet, processen for vedtagelsen af budgettet mv. Medlemmerne kan henvende sig herom til Økonomiforvaltningens direktion.

Høring
Forvaltningerne er løbende blevet hørt omkring de budgetkorrektioner, som Borgerrepræsentationen har besluttet siden vedtaget budget 2013. Tidsplanen har ligeledes været i høring.




Claus Juhl                    /Bjarne Winge

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top