Mødedato: 30.01.2007, kl. 13:00

Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2008 og budgetoverslag 2009-2011

Se alle bilag

Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2008 og budgetoverslag 2009-2011

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 30. januar 2007

 

 

 

J.nr.             ØU 41/2007

 

 

3.                   Økonomiske rammer for udvalgenes budgetbidrag 2008 og budgetoverslag 2009-2011

 

 

 

Indstillingen igangsætter arbejdet med budget 2008 og beskriver fastlæggelsen af udvalgenes budgetrammer på baggrund af pris- og lønregulering, konsekvenser af BR beslutninger o.lign. I rammerne indgår ikke udvalgenes bidrag til omstilling, idet dette med den nye budgetprocedure fastlægges pba. af det bruttokatalog, som p.t. er under udarbejdelse af forvaltningerne og forelægges Økonomiudvalget den 6. februar. Udvalgene skal på baggrund af indstillingen frem mod 15. maj udarbejde budgetforslag indenfor de angivne rammer.

 

BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller,

1.  at Økonomiudvalget anmoder udvalgene om at udarbejde budgetbidrag for 2008 indenfor de i bilag 1's beskrevne rammer, samt at udvalgene indsender bidraget til Økonomiforvaltningen senest den 15. maj 2007

2.  at Økonomiudvalget anmoder udvalgene om at følge de retningslinier for skabeloner som Økonomiforvaltningen udsender efter vedtagelsen af Indkaldelsescirkulæret.

3.  at Økonomiudvalget bemyndiger Økonomiforvaltningen til at udmelde justeringer af de udmeldte rammer/aktiviteter på de efterspørgselsstyrede serviceområder, når der foreligger en ny befolkningsprognose for 2008

4.  at Økonomiudvalget anmoder udvalgene om at følge de retningslinier, som er opstillet i bilag 1

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2007:

Godkendt

Bo Asmus Kjeldgaard (F) afgav følgende protokolbemærkning:

"I: Ved overgangen mellem Børneplan 1 og Børneplan 2 forventes en ændring i børneplanen på 0-6 års området, så den alene bliver en anlægsplan mens driftsrammen fra 2008 forventes demografireguleret i lighed med den model der gælder for skoleområdet. Omlægningen af strukturen bør være budgetneutral.

II: Arbejdet med en efterspørgselsstyring af handicappede med videre skal gennemføres hurtigst muligt, så vi kan leve op til budgetaftalen på dette punkt."

Mogens Lønborg (C) tilsluttede sig del II

 

 

Problemstilling

Denne indstilling adresserer 3 problemstillinger:

1. Udvalgene skal have udmeldt budgetrammerne til brug for udarbejdelsen af budgetforslaget for 2008. Denne indstilling beskriver fastlæggelsen af udvalgenes budgetrammer og igangsætter budgetarbejdet for 2008 i forvaltningerne.

2. Københavns Kommune har en stor interesse i at kunne styre den økonomiske udvikling i forhold til de styringsprincipper som KL og regeringen indgår den årlige kommuneaftale indenfor. Disse styringsprincipper er alene fokuseret på udviklingen i kommunernes serviceudgifter. Kommunens nuværende budgetmodel er ikke fuldstændigt indrettet på at styre på serviceudgifterne, hvilket er uhensigtsmæssigt i forhold til at bidrage til den samlede kommunale overholdelse af økonomiaftalen med staten.

3. KL og staten opgør kommunernes serviceudgifter udfra en sammenvejet pris- og lønfremskrivning baseret på fordelingen af pris og løn i hel e landet, mens Københavns Kommune hidtil har fremskrevet budgettet på baggrund af fordelingen af priser og løn i kommunen. Uden at have været genstand for en overordnet politisk prioritering vil Københavns Kommune med en fortsættelse af den nuværende praksis forlods – og alene udfra en rent teknisk fremskrivning - anvende 38 mill. kr. af serviceudgiftsrammen i kommuneaftalen for 2008.

 

Løsning

1. Økonomiforvaltningen anbefaler, at udvalgene udarbejder budgetforslaget indenfor de i bilag 1 beskrevne budgetrammer. Udvalgenes budgetforslag skal være indsendt til Økonomiforvaltningen senest 15. maj. Udvalgenes budgetrammer er korrigeret for et forventet højere udgiftsniveau i Barselsfonden i 2008 ift. budget 2007 på ca. 8 mio.kr.

2. I henhold til at kunne styre kommunens økonomi i overensstemmelse med statens styringsprincipper er det nødvendigt: a) at justere kommunens nuværende budgetmodel og b) at sikre et tidligt overblik over kommunens serviceudgifter ved at opstille måltal for hvert enkelt udvalg.

Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at kommunens budgetmodel justeres således, at den rammebelagte drift og den efterspørgselsstyrede drift svarer til statens definition af serviceudgifterne. Samtidig vil budgetmodellens efterspørgselsstyrede overførsler fremover svare til statens definition af overførselsudgifterne. Denne justering vil i udgangspunktet ikke have økonomisk betydning for udvalgene, men blot være en teknisk omflytning mellem økonomiske styringsområder. Endvidere ændrer omflytningen ikke på styringsprincipperne i budgetmodellen.

Samtidig anbefaler Økonomiforvaltningen, at der fastlægges et måltal for hvert enkelt udvalgs serviceudgifter for allerede i begyndelsen af budgetprocessen at have et overblik over kommunens serviceudgifter og sikre muligheden for at agere i forhold til et evt. for højt serviceudgiftsniveau.

Serviceudgifterne kan – inklusivt nyt fremskrivningsprincip - på nuværende tidspunkt opgøres til 20.343 mill. kr. i 2008, hvilket er knap 38 mill. kr. mere end den vurderede serviceudgiftsramme for kommunen ved et uændret aktivitetsniveau. Det højere niveau skyldes dels aktivitetsændringer som følge af den demografiske udvikling og dels tidligere politiske prioriteringer som tryghedsplanen, moderniseringsplanen og reduktionen af ventelister på børnehandicapområdet. 

Endvidere anbefaler Økonomiforvaltningen, at der opstilles nogle midlertidige måltal for hvert enkelt udvalgs overførselsudgifter. Måltallene vil blive ændret på baggrund af Finansministeriet og KL's vurderinger af konjunkturudviklingen – herunder beskæftigelsen – i 2008.

Endelig anbefaler Økonomiforvaltningen, at der på overførselsområdet igangsættes en analyse af hvorledes styringen af området kan forbedres, udgifterne kan reduceres og hvilke tiltag der kan iværksættes for at sikre en bedre overensstemmelse mellem budget og regnskab i fremtiden.

3. Økonomiforvaltningen anbefaler, at udvalgenes budgetrammer fremadrettet bliver fremskrevet med KL's sammenvejede pris og løn. Hermed bliver udvalgenes budgetrammer i 2008 17 mill. kr. mindre, end hvis den nuværende praksis fortsatte. Det anbefales endvidere, at de byrdefordelingsmæssige konsekvenser for udvalgene på 17 mio. kr. fordeles på udvalgene efter andelen af de samlede serviceudgifter. Øko­no­mi­forvaltningen har rettet henvendelse til KL med anmodning om, at serviceudgiftsrammen i kommuneaftalen for 2008 fordeles på kommunerne under hensynstagen til kommunernes faktiske andel af lønudgifter og øvrige udgifter. I så fald vil udvalgene få tilbageført de ekstra serviceudgifter efter samme nøgle.

Økonomi

-

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil snarest efter indstillingen fremsende skabeloner for udvalgenes indmelding af budgetforslagene. Endvidere udarbejder Økonomiforvaltningen i løbet af foråret en indstilling om aktivitetstilpasninger på de efterspørgselsstyrede driftsområde som følge af en ny demografiprognose.

På baggrund af de udmeldte budgetrammer og korrektioner som følge af aktivitetstilpasningen fremsender hvert enkelt udvalg et budgetforslag til Økonomiforvaltningen senest den 15. maj.

Denne indstilling indeholder ikke en beskrivelse af tilvejebringelse af bidrag til omstilling, idet dette med den nye budgetprocedure fastlægges pba. af det bruttokatalog, som p.t. er under udarbejdelse af forvaltningerne og forelægges Økonomiudvalget den 6. februar. Ved fordelingen af prioriteringsrummet på 200 mill. kr. for 2008 indgår det – udfra en samlet vurdering -, at Børne- og Ungdomsudvalget finansierer en del af "Faglighed for alle" i 2008 med en udmøntning af KLK-analysen på 60 mill. kr. i 2008.

Bilag

Vurderinger:

-

Høring:

Forvaltningerne er løbende blevet hørt omkring de enkelte korrektioner fra det vedtagede budget 2007 og frem til nu.

Politisk behandling:

-

Øvrige bilag:

-   Bilag 1: Budgetbidrag 2008

-   Bilag 1.A: Definition af serviceudgifter

-   Bilag 1.B: Justeringer af budgetmodellen på udvalgsområder

 

 

         Claus Juhl

                                                         /       Bjarne Winge

 

 

Til top