Ansøgning om støtte fra 8 mill. kr.-puljen til integrationsarbejde i bibliotekerne (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)
Ansøgning om støtte fra 8 mill. kr.-puljen til integrationsarbejde i bibliotekerne (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 30. januar 2007
J.nr. ØU 46/2007
11. Ansøgning om støtte fra 8 mill. kr.-puljen til integrationsarbejde i bibliotekerne (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)
Udvalgene skal
beslutte om, der skal søges støtte fra 8 mill. kr.'s puljen til at ansætte
integrationsmedarbejdere og udvikle lærings- og integrationstilbud i bibliotekerne.
BESlutning
Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
1. at Økonomiudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget søger 8 mill. kr.'s puljen til ekstraordinære integrationsrettede indsatser på tværs af kommunen om:
1.000.000 kr. i 2007
800.000 kr. i 2008
600.000 kr. i 2009
til at ansætte integrationsmedarbejdere og udvikle lærings- og integrationstilbud i
bibliotekerne.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30.
januar 2007:
Godkendt.
Problemstilling
Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har i samarbejde udviklet et projekt om at ansætte kvalificerede ledige med anden etnisk baggrund end dansk som integrationsmedarbejdere i bibliotekerne. Integrationsmedarbejderne skal udvikle lærings- og integrationstilbud på 4 biblioteker i områder med mange indvandrere. Udvalgene skal beslutte, om de vil søge 8 mill. kr.'s puljen til ekstraordinære integrationsrettede indsatser på tværs af kommunen om støtte til projektet. Tilskuddet skal primært bruges til at finansiere løn til ansættelse af integrationsmedarbejderne.
Løsning
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har fastlagt en række kriterier for 8 mill. kr.'s puljen (bilag 1), som projektet jf. projektbeskrivelsen (bilag 2) opfylder på følgende vis:
En større,
ekstraordinær og tværgående indsats
Projektet er et samarbejde mellem Center for HR i Økonomiforvaltningen og Bibliotekerne i Kultur- Fritidsforvaltningen. Bibliotekerne skal stå for driften af projektet. Center for HR skal sikre, at projektets erfaringer formidles i kommunen og medvirke til at sikre kvaliteten.
Projektet vil ansætte 4 kvalificerede ledige med anden etnisk baggrund end dansk, der på 4 biblioteker skal opbygge og udvikle bibliotekernes lærings- og integrationstilbud til borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Det kan fx være lektiehjælp, sprog og leg for kvinder med mindreårige børn og undervisning i IT. Samtidig skal integrationsmedarbejderne igennem forløbet forbedre deres egne kompetencer og kvalifikationer i forhold til at opnå ansættelse på ordinære vilkår. Bibliotekerne har en stor erfaring med integrationsarbejde og god kontakt til brugere med anden etnisk baggrund end dansk. De har en rolle som et frirum, der bygger på frivillighed, lokal forankring og kvalificeret vejledning af brugerne. Disse faktorer giver bibliotekerne særlige gode forudsætninger, og derfor er der i dag også fra statslig hold en voksende opmærksomhed på at anvende bibliotekerne i integrationsarbejdet. Bl.a. har Kulturministeriet og Integrationsministeriet lanceret en pulje, der støtter oprettelsen af lektiecafeer på biblioteker. Med projektet vil Københavns Kommune være med i front og yderligere kunne profilere sig som en central aktør på området.
Udspringer af
Københavns Kommunes integrationspolitik
Projektet retter sig mod mindst to konkrete målsætninger i integrationspolitikken. For det første, at "bibliotekernes succes med at tiltrække indvandrer-brugere skal udnyttes, så bibliotekerne kan blive en central støtte for den sproglige indlæring og kulturelle engagement" (s. 28). For det andet, at kommunen skal ansætte flere indvandrere med en videregående uddannelse (s.12).
Evaluering i henhold
til Københavns Kommunes integrationspolitik
De præcise evalueringskriterier skal fastsættes ved projektets start, så de opfylder tilskudsgivernes krav. Udgangspunktet vil være Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Håndbog til systematisk evaluering (BIU 215/2006), der forventes at træde i kraft fra 1. april 2007. Konkret kan projektet måles på antallet af afholdte aktiviteter, besøgsantal og tilfredshed. Strategisk skal det indgå, hvordan projektet kan bruges som model for nye integrationsprojekter.
Integrationsaktiviteter
af maksimalt 3 års varighed
Projektperioden er 3 år. Det er målet, at p rojektet i løbet af perioden forankres, så integrationsmedarbejderne ansættes inden for bibliotekernes driftsramme.
Medfinansiering
Der er p.t. søgt om medfinansiering til projektet fra Kulturministeriet og Integrationsministeriet. I foråret skal der søges flere puljer, bl.a. Kulturministeriets og Integrationsministeriets nye pulje til lektiehjælp.
Økonomi
Den samlede budgetramme for projektet er ca. 6 mio. kr. fordelt på 2 mio. årligt i 3 år.
Der er søgt om og søges fortsat om medfinansiering fra andre puljer (jf. "Medfinansiering"). Det endelige budget fastlægges ved projektets start afhængigt af de opnåede projekttilskud. Hvis det ikke lykkes at skaffe finansiering til hele projektet, bliver det iværksat i reduceret form, fx ved at oprette færre stillinger.
I 2007 søges puljen om 1 mio. kr. Bibliotekerne finansierer 200.000 kr. inden for egne rammer.
I 2008 søges puljen om 800.000 kr. Bibliotekerne finansierer 500.000 kr. inden for egne rammer (svarende til 25 % af udgifterne).
I 2009 søges puljen om 600.000 kr. Bibliotekerne finansierer 1 mio. kr. inden for egne rammer (svarende til 50 % af udgifterne).
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget sender ansøgningen i høring i Integrationsrådet inden den behandles i udvalget. En afgørelse på ansøgningen kan forventes i marts måned 2007.
Bilag
Øvrige bilag
1. Retningslinjerne for 8 mill. kr.' s puljen til ekstraordinære integrationsrettede indsatser på tværs af kommunen
2. Projektbeskrivelse "Ansættelse af integrationsmedarbejdere og udvikling af lærings- og integrationstilbud i bibliotekerne"
3. Oversigt over politisk behandling