Mødedato: 30.01.2001, kl. 15:00

Høringssvar vedr. Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 (udsat på mødet den 23. januar 2001)(Bilag ikke medsendt)

Høringssvar vedr. Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 (udsat på mødet den 23. januar 2001)(Bilag ikke medsendt)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 30. januar 2001


J.nr. ØU 24/2001

3. Høringssvar vedr. Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004 (udsat på mødet den 23. januar 2001)(Bilag ikke medsendt)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller at, Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen godkender,

  • Revideret forslag til "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04"
  • Forslag til partnerskabs- og samarbejdsaftaler
  • Investeringsoversigt: "Bedre boliger til københavnerne"

samt

at konkrete forslag til partnerskaber om nybyggeri i de nye byudviklingsområder,

at konkret forslag til retningslinier for udmøntning af midler til lejlighedssammenlægninger og byudviklingspuljen, og

at konkret forslag til "Bedre boliger for Københavnerne" – en international by- og boligudstilling

efterfølgende forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Økonomiudvalgets beslutning den 23. januar 2001

Udsat

 

Økonomiudvalgets beslutning: Ø stillede følgende ændringsforslag:

1) Enhedslisten foreslår, at målet om at nedlægge 8.500 små boliger (s.7) fjernes

2) Enhedslisten foreslår, at afsnittet "Flere lejlighedssammenlægninger" (s. 24 & 25) fjernes

3) Enhedslisten foreslår derfor, at der i den boligpolitiske strategiplan indskrives (øverst s. 16),

  1. at kommunen vil muliggøre opførelsen af kollegielignende ungdomsboliger ved Københavns Universitet Amager, i størrelsesorden 800-1000,
  2. at forvaltningen inden 1. april fremkommer med oplæg til principbeslutning herom,
  3. at kommunen reserverer plads hertil,
  4. at interesserede bygherrer kontaktes, samt
  5. at der afsættes den efter loven kommunale medfinansiering, når der lægges budget for næste år.

4) Enhedslisten foreslår, at sætningen på side 16 "Københavns Kommune har… …som mangler en egnet bolig" fjernes!

Sagen blev herefter udsat til Økonomiudvalgets møde den 27. februar 2001 med henblik på forelæggelse for Borgerrepræsentationen den 1. marts 2001.

 

Behandling: Økonomiudvalgets møde den 30/1. Spørgsmål til forvaltningen afleveres inden torsdag den 25. januar 2001 kl. 10.00.

Genoptages den 27. februar 2001 med henblik på forelæggelse for Borgerrepræsentationen den 1. marts 2001.

RESUME

Af aftale om budget 2000 fremgår det, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med de relevante forvaltninger skal udarbejde et udkast til boligpolitisk handlingsplan i 2. kvartal 2000. I samarbejde med Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen blev der i første halvdel af 2000 udarbejdet forslag til debatoplæg: "Boliger for alle - boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 04".

Strategiplanen indeholder forslag til, hvordan Københavns Kommune kan fastholdes og videreudvikles som en alsidig boligby gennem partnerskab. I planen foreslås etableret partnerskaber med de lokale initiativer i byen, investorerne, kvarterløftområder og den almene boligsektor. Partnerskaber skal være omdrejningspunktet i at styrke forbedringen af den eksisterende by og udvikle nye boligkvarterer ved Havnen og på Amager. Strategiplanen peger således på, at der i boligbyggeriet vil være særlig fokus på Nordhavnen, Sydhavnen, Østamager og Ørestad Syd.

For yderligere at stimulere nybyggeriet foreslås gennemført en række initiativer, hvor Københavns Kommune selv kan understøtte nybyggeriet. Andre initiativer har til hensigt at forbedre rammebetingelserne, som forudsætter forhandlinger med staten om justeringer i lovgivningen.

For at forbedre den eksisterende by foreslås en forstærket indsats for at fremme lejlighedssammenlægninger og etableret en byudviklingspulje, der skal understøtte lokale initiativer, som kan forbedre København som boligby.

Borgerrepræsentationen vedtog på møde den 14. juni 2000 at udsende det boligpolitiske strategioplæg til offentlig debat i august, september og oktober idet det blev præciseret, at der ikke var taget politisk stilling til den boligpolitiske strategiplan.

I forbindelse med høringen af den boligpolitiske strategiplan er der indkommet 41 høringssvar fra borgere, foreninger, boligorganisationer, interesseorganisationer, bydelsforsøg og politiske udvalg. I høringssvarene er der generelt blevet udtrykt tilfredshed med udsendelsen af den boligpolitiske strategiplan til offentlig debat og med de overordnede boligpolitiske mål. Med hensyn til de boligpolitiske midler har meningerne været mere delte.

De indkomne forslag er vurderet i forhold til grad af overensstemmelse med den vedtagne boligpolitik og de overordnede betragtninger, som den boligpolitiske strategiplan bygger på. På baggrund af vurderinger af de indkomne høringssvar er der udarbejdet forslag til ændringer i strategiplanen. Forslag til ændringer vedrører primært områderne boligbyggeri, boliger for unge og særlig indsats for de svageste.

Fra SBS Byfornyelse er indkommet et idéoplæg til en international by- og boligudstilling. Den overordnede idé, som forslaget bygger på, vurderes at være meget bæredygtig. Derfor foreslås det indarbejdet i strategiplanen, at der - for både at understøtte boligbyggeriet og forbedringer i den eksisterende by - etableres en international by- og boligudstilling - "Bedre boliger til københavnerne", som kan synliggøre og markedsføre Københavns kvaliteter som boligby såvel lokalt som nationalt og internationalt. En lang række boligpolitiske interessenter har støttet idéen.

Der har som led i den offentlige høring været afholdt rundbordssamtaler med forskellige interessegrupper bl.a. med henblik på drøftelse af mulige partnerskabs- og samarbejdsaftaler.

På baggrund heraf er der på administrativt niveau forhandlet forslag til partnerskabs- og samarbejdsaftaler med repræsentanter for:

  • De almene boligorganisationer
  • Tingbjerg/Utterslevhuse
  • Remisevænget/Hørgården og Dyvekevænget
  • Andelsboligforeningerne
  • Lokale initiativer herunder Københavns Grundejerforening, Lejernes Landsorganisation og Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation
  • Unge - repræseneret ved Centralindstillingsudvalget og Studieadministrationen på Københavns Universitet

Partnerskabs- og samarbejdsaftalerne indeholder tilkendegivelser om projekter, som ønskes gennemført for at nå de mål, som er indeholdt i strategiplanen. De ikke kommunale parter har givet tilsagn om at tiltræde aftalerne.

Ifølge aftale om frikøb af tilbagekøbsrettigheder mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer skal kommunen afsætte 400 mio.kr. til boligformål. Midlerne skal anvendes til grundmodning og infrastruktur i bred forstand med henblik på et differentieret udbud af kvalitetsboliger i privat og alment regi. På baggrund heraf er der udarbejdet et forslag til investeringsoversigt, hvor der er afsat 300 mio. kr. til fremme af boligbyggeri i de nye bykvarterer og 100 mio. kr. til forbedringer i den eksisterende by. Midlerne forudsættes udmøntet som led i partnerskabs- og samarbejdsaftalerne.

Behandlingen af forslaget til strategiplan er forudsat tilrettelagt således, at Økonomiudvalget over to møder - den 23. januar og 30. januar – drøfter forslag til boligpolitiske strategiplan, partnerskabs- og samarbejdsaftaler samt investeringsoversigt, og på mødet den 30. januar tager stilling til indstillingen med henblik på endelig behandling i Borgerrepræsentationen den 8. februar 2001.

 

 

Til top