Mødedato: 29.10.2002, kl. 15:00

Regeringens pulje på 1,5 mia. kr. til meraktivitet til behandling (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Regeringens pulje på 1,5 mia. kr. til meraktivitet til behandling (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 29. oktober 2002


J.nr. ØU 268/2002

6. Regeringens pulje på 1,5 mia. kr. til meraktivitet til behandling (Sundheds- og Omsorgsudvalget)

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 8. august 2002

Indstillingen blev godkendt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"at Borgerrepræsentationen anmoder Sundhedsforvaltningen om i regnskabet for 2002 specifikt at redegøre for økonomien – herunder eventuelle indtægter fra H:S - og aktivitetsudviklingen på det berørte område.

Da retningslinierne for videreførelsen af regeringens pulje på 1,5 mia. kr. i 2003 endnu ikke er fastlagt indstiller Borgerrepræsentationen, at Sundhedsforvaltningen indgår midlertidige aftaler med de praktiserende speciallæger, der løber frem til udgangen af 2002. Se vedlagte notat fra Økonomiforvaltningen.

Økonomiudvalget har derudover ingen bemærkninger til at nærværende indstilling søges gennemført.

  • Vedlagt notat fra Økonomiforvaltningen
  • Vedlagt notat fra Sundhedsforvaltningen

 

Økonomiudvalgets beslutning: Anbefales.

 

Behandling: Til Borgerrepræsentationen.

RESUME

Der er på finansloven for 2002 afsat 1,5 mia. kr. til finansiering af meraktivitet i sygehusvæsenet med henblik på at nedbringe antallet af patienter, der venter på behandling (meraktivitetsprojektet) og med henblik på at tage hul på nye finansierings- og styringsprincipper, der understøtter effektivitet, kvalitet og service i sundhedsvæsenet.

Af puljen på 1,5 mia.kr. er der afsat 62 mio. kr. til bl.a. målrettet aktivitet inden for børne- og ungdomspsykiatrien og til forhøjelse af tilskud til høreapparatbehandling. De resterende 1.438 mill. kr. skal anvendes til en generel indsats mod ventetider.

Meraktivitetsprojektet omfatter al planlagt somatisk aktivitet med undtagelse af kosmetiske operationer, fertilitetsbehandling, sterilisation, kønsskifte m.v. og områder, der ligger på grænsen af eller uden for sygehusopgaver. Aktiviteter i speciallægepraksis, der substituerer sygehusbehandling, er også omfattet af puljen og skal inddrages i projektet.

Princippet for tildeling af midler fra puljen er, at kun hvis der udføres aktiviteter ud over et foruddefineret måltal (baseline), ydes der kompensation til sygehusamterne og Hovedstadens Sygehusfællesskab.

Baseline for speciallægebetjeningen i H:S-området er opgjort fælles for Københavns og Frederiksberg Kommuner og indgår i den samlede baseline for H:S.

Den samlede baseline for H:S-området udgør 1.787 mio. kr., heraf udgør H:S-andelen 1.660 mio. kr., og sygesikringsandelen udgør 127 mio. kr. Af disse 127 mio. kr. udgør Københavns Kommunes andel 108 mio. kr.

H:S får puljemidlerne tilført og skal efterfølgende refundere Københavns og Frederiksberg Kommuner for den øgede aktivitet i speciallægepraksis.

Det er en forudsætning i loven ( Lov om ændring af sygehusloven), at der skal indgås en fælles aftale for H:S og Københavns og Frederiksberg Kommuner, og at denne aftale skal godkendes af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Med henblik på opfyldelsen af lovens krav foreslås anvendt vedlagte model for H:S-området, som er udarbejdet af Sundhedsforvaltningen, H:S Direktion og Frederiksberg Kommune. Modellen er endnu ikke godkendt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, og forudsættes endvidere politisk godkendt i Borgerrepræsentationen.

 

Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at det vil være mest hensigtsmæssigt at betragte speciallægesektoren i Københavns og Frederiksberg Kommuner under ét. Dette vil give den største fleksibilitet såvel i borgernes mulighed for at vælge behandler i primærsektor som i indgåelse af aftaler med praktiserende speciallæger. Hertil kommer, at kommunerne har et fælles ansvar for overholdelse af baseline på sygesikringsområdet. Sundhedsforvaltningen anbefaler derfor, at der indgås en aftale med Frederiksberg Kommune vedrørende samarbejde om overholdelse af baseline.

Når modellen er godkendt, er det nødvendigt at fastlægge, i hvilken udstrækning der skal ske inddragelse af speciallægesektoren samt at indlede forhandlinger med speciallægerne med henblik på fastsættelse af rammerne vedrørende aktivitet, kvalitet og honorering for deres deltagelse i meraktivitetsprojektet.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at en aktivitet svarende til baseline kan afholdes inden for sygesikringens budget 2002 – for specialægeområdet omfattet af baseline.

Københavns og Frederiksberg Kommuner har i fællesskab igangsat en analyse af kapaciteten i speciallægepraksis, således at man primo august har et fælles overblik over, i hvilket omfang speciallægerne ønsker at blive inddraget i meraktivitetsprojektet. Der vil på udvalgsmødet blive givet en orientering om denne analyse, og om de foreløbige overvejelser, om hvor aftaler kan tænkes at blive indgået.

 

Til top