Prioriteringsseminar den 19. november 2002
Prioriteringsseminar den 19. november 2002
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 29. oktober 2002
J.nr. ØU 267/2002
1. Prioriteringsseminar den 19. november 2002
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller:
at Økonomiudvalget tager nedenstående status til efterretning
RESUME
Den 19. november 2002 afholdes et prioriteringsseminar for Borgerrepræsentationen. Formålet med seminaret er at tilvejebringe en politisk udmelding om tilrettelæggelsen af omstillingsbidraget i 2004.
På seminaret vil konsulenter fra KLK (KL´s konsulentenhed) lede en diskussion i plenum og partigrupper af hvilke spareblokke, som Borgerrepræsentationen vil prioritere gennemført i 2004.
Spareblokkene er blevet til på baggrund af nøgletal af sammenligninger i udgifter mv. mellem København og andre byer samt ved at vurdere omfanget af ikke-kommunale kerneydelser samt mulighederne for outsourcing og hjemtagning af tilvejebringelsen af kommunale ydelser. Fagforvaltningerne er blevet anmodet om at kvalitetstjekke KLK´s forslag til blokke, ligesom fagforvaltningerne også er blevet opfordret til at fremkomme med forslag til spareblokke.
Samtlige spareblokke samles i et prioriteringskatalog som udsendes til Borgerrepræsentationen inden seminaret. KLK har ansvaret for det endelig prioriteringskatalog og de spareblokke, som indgår heri.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Økonomiudvalget tiltrådte d. 13. august 2002 at Økonomiforvaltningen – på baggrund af et udbud – indgik kontrakt med KLK (KL´s konsulentenhed) om afvikling af et prioriteringsseminar for Borgerrepræsentationen d. 19. november 2002. (ØU 204/2002)
Baggrunden for planlægningen af prioriteringsseminaret var Økonomiudvalgets drøftelser i januar og februar af arbejdsformen i forbindelse med budgetarbejdet. Økonomiudvalget besluttede d. 5. februar 2002 (ØU23/2002) at anmode Økonomiforvaltningen om at udarbejde nye modeller for tilvejebringelse af omstillingsbidraget til brug for budgetprocessen 2004. Økonomiforvaltningen skal forelægge resultatet af arbejdet i efteråret 2002.
Formålet med seminaret er at tilvejebringe en politisk udmelding om tilrettelæggelsen af omstillingsbidraget i 2004, jf. Økonomiudvalgets beslutning af 5. februar om alternative modeller for tilvejebringelse af omstilling. "Seminarresultatet" vil indgå i Økonomiforvaltningens oplæg til Økonomiudvalget om rammerne for 2004 (indkaldelsescirkulære 2004), som forelægges Økonomiudvalget i januar 2003.
I denne indstilling gives en kort status på
- Foreløbigt program for prioriteringsseminaret
- Forberedelse af materiale til prioriteringsseminar.
Ad 1. Foreløbigt program for prioriteringsseminaret
Nedenfor redegøres kort for seminarprogrammet Redegørelsen bygger på det af Økonomiudvalget tiltrådte forlæg for programmet.
KLK har ansvaret for afviklingen af seminaret, og fungerer som mødeleder. Efter en kort indledning, hvor KLK præsenterer programmet og spilleregler for afviklingen af selve prioriteringsprocessen, vil seminaret forløbe i tre blokke.
- Der præsenteres sparemuligheder indenfor de forskellige områder (jf. Økonomiudvalgets beslutning d. 13. august)
- KLK leder en proces i plenum og partigrupper af, hvor Borgerrepræsentationen vil prioritere at foretage omstilling i 2004, fordelt mellem udvalg og i udvalgenes opgaveporteføjle.
- KLK leder en proces, hvor partigrupperne kommer med tilkendegivelser af de nye initiativer, som man vil prioritere højt i forbindelse med budget 2004.
Ad 2. Forberedelse af materiale til prioriteringsseminar.
KLK, Økonomiforvaltningen og fagforvaltningerne er i øjeblikket ved at udarbejde materialet til prioriteringsseminaret. Materialet til prioriteringsseminaret vil bestå af tre dele
- Et prioriteringskatalog
- 5-by-samarbejdets nøgletal for 2001 (incl. København)
- En rapport om nøgletal på udvalgte områder
Prioriteringskateloget
Det indgik i KLK´s bud på opgaven, at der skulle udarbejdes et prioriteringskatalog, som indeholdt spareblokke for i alt 400 mill. kr. med henblik på at Borgerrepræsentationen kan vælge for 200 mill. kr. spareblokke.
Udarbejdelsen af spareblokkene er foregået ved at KLK - sammen med Økonomiforvaltningen – har udarbejdet en række foreløbige forslag til spareblokke på baggrund af nøgletallene samt ved at kigge på kerneydelser, outsourcing og hjemtagning mv.
Disse forslag er blevet diskuteret på møder med fagforvaltningerne med henblik på kvalitetssikring af spareblokkene. Fagforvaltningerne er ligeledes blevet indbudt til at fremkomme med forslag til spareblokke.
Det er KLK, der har forestået den endelige udvælgelse af spareblokkene, bl.a. på baggrund af KLK´s erfaringer fra lignende seminarer i andre kommuner.. Ligeledes har KLK ansvaret for det prioriteringskatalog som fremlægges på seminaret.
5-by-samarbejdets nøgletal for 2001 (incl. København)
På baggrund af Økonomiudvalgets beslutning d. 5 februar blev der også taget initiativ til at indgå i 5-byernes nøgletalssamarbejde.
5-byerne (Aarhus, Aalborg, Odense, Esbjerg og Randers) udarbejder hvert andet år en publikation med en række nøgletal på om de primærkommunale opgaver, f.eks. udgifter pr. bruger på serviceområderne, takster i forsyningssektoren, antal idrætsanlæg mv.
5-byerne lavede en nøgletalspublikation i 2001. København vil derfor først indgå i publikationen for 2003, der udkommer i maj/juni 2003. Med henblik på at kunne fremlægge nøgletal på prioriteringsseminaret har Økonomiforvaltningen og fagforvaltningerne derfor udarbejdet Københavns nøgletal for 2001, sådan at København kan sammenlignes med 5-byerne i 2001.
En del af materialet til prioriteringsseminaret vil således være en udgave af 5-byernes 2001 nøgletal, hvor København efterfølgende er tilføjet. Det skal bemærkes, at 5-byernes nøgletalsrapport ikke er kommenteret, men primært indeholder selve tallene.
En sammenskrivning af nøgletalspublikationen
Da 5-byernes nøgletals publikation primært indeholder tal i tabeller, udarbejder Økonomiforvaltningen også en sammenskrevet udgave af nøgletallene, som indgår i materialet til prioriteringsseminaret. Heri er nøgletallene kommenteret og vist i figurer.
Desuden har Økonomiforvaltningen suppleret 5-by nøgletallene med sygehusområdet (som er en amtslig opgave). Der er suppleret med en undersøgelse af borgerenes/brugernes tilfredshed med serviceområder samt medarbejdermålinger fra Personalepolitisk regnskab. Endelig er der udarbejdet enkelte udgiftstal for f.eks. administrationsudgifter, som ikke på nuværende tidspunkt indgår i 5-by-publikationen.
Publikationen skal således ses som en temperaturmåling, hvor ikke kun udgifter indgår, på en række udvalgte serviceområder.
ØKONOMI
-
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
-
Erik Jacobsen
/ Bjarne Winge