Mødedato: 29.09.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Retningslinier for udvikling af Christiansholm (Papirøen), Grønlandske Handels Plads, Kuglegården og Dokøen herunder omfang af en kultur- og fritidsfunktion, Christianshavn

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget skal tage til stilling til størrelsen af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm i forbindelse med, at By & Havn udskriver en konkurrence om en bebyggelsesplan, samt til retningslinjer for den videre proces.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkender,

1. at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etageareal på op til 10.000 m2,

2. at de under Løsning beskrevne retningslinjer lægges til grund for den videre dialog med grundejerne.

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

3. at hvidbog om forudgående høring af kommuneplanen for områderne Christiansholm (Papirøen), Grønlandske Handels Plads, Kuglegården og Dokøen (bilag 2) tages til efterretning.

Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 21. september 2015, jf. 'Oversigt over politisk behandling'.

Kultur- og Fritidsudvalget anbefalede indstillingen på sit møde den 24. september 2015, jf. 'Oversigt over politisk behandling'.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Økonomiudvalget godkendte på møder henholdsvis den 2. februar, 19. februar og 24. februar 2015 at udskrive en idekonkurrence for en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm. Økonomiudvalget besluttede desuden at gennemføre en forudgående høring af ændringer til kommuneplanen for området bestående af Christiansholm (Papirøen), Grønlandske Handels Plads, Kuglegården på Arsenaløen og dele af Dokøen (se kort i bilag 1).

Konkurrence og høring er nu afsluttet og på den baggrund ønsker By & Havn at udskrive en konkurrence om en bebyggelsesplan for Christiansholm. I den forbindelse ønsker forvaltningerne at udvalgene fastlægger de foreløbige rammer for kultur- og fritidsfunktionen samt den videre dialog med grundejerne. En egentlig startredegørelse, der beskriver retningslinjerne for en kommende lokalplan, vil blive forelagt udvalgene efter konkurrencen er afholdt

Løsning

Den 29. maj 2015 blev resultatet af idekonkurrencen til kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm offentliggjort. Der indkom 160 forslag og fem forslag blev præmieret af bedømmelsesudvalget bestående af overborgmesteren, kultur- og fritidsborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren. De fem forslag bestod af tre meget forskellige forslag til et svømmebad: ”Art Swim”, ”Mad, Bad og Perspektiv” og ”Folkebadet”, samt et forslag om ”Maker-City”, der er en værkstedsby for alle og ”Livet mellem kajene”, der er en vision om et mangfoldigt liv. Det var en forudsætning, at kultur- og fritidsfunktionen var op til 10.000 m2 etageareal. Der bliver nu igangsat en proces, hvor Københavns Kommune går i dialog med mulige interessenter og fonde for at komme tættere på en beslutning om, hvad den ny kultur- og fritidsfunktion skal indeholde. 

Forudgående høring af ændringer til kommuneplanen
I perioden fra den 3. marts 2015 til den 7. april 2015 er der gennemført en forudgående høring af ændringer til kommuneplanen for områderne Christiansholm, Grønlandske Handels Plads, Kuglegården og Dokøen. I den forbindelse er der modtaget 17 henvendelser, der er sammenfattet og kommenteret i vedlagte hvidbog (bilag 2). Høringssvarene drejer sig dels om forskellige forslag til den offentlige funktion på Christiansholm. Endvidere er der forslag om en stormflodssikrende park på Grønlandske Handels Plads, og at Kuglegården og Kongeporten fremhæves. Disse forslag tager forvaltningerne med i den videre planlægning. Christianshavns Lokaludvalg og Indre By Lokaludvalg har indgivet høringssvar med anbefalinger til, at stedet udvikles med respekt for historien, og at området skal være grønt, folkeligt og tilgængeligt med æstetiske, kulturelle og miljømæssige kvaliteter, og det skal være et sted med aktiviteter året rundt. Forslagene vil blive taget med i den videre planlægning. Ejeren af Danneskiold-Samsøes Allé 20 (Base Camp) har ønsket, at potentialet for udvikling af deres grund overvejes ift. en ny lokalplan, hvilket ligeledes vil ske i den videre proces.

Udviklingsønsker for området
Christiansholm, der ejes af By & Havn, anvendes i dag midlertidigt af Eksperimentarium samt diverse erhverv og streetfoodmarked. By & Havn ønsker at udvikle en tæt by med intime stræder og små pladser og en ny havnepromenade. Der ønskes etableret op til 45.000 m2 etageareal, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på ca. 150, heraf skal 10.000 m2 anvendes til en kultur- og fritidsfunktion. Af de 45.000 m2 vil 4.000 m2 blive anvendt til publikumsorienterede funktioner som fordeles med 2.000 m2 i henholdsvis kultur- og fritidsfunktionen og 2000 m2 i resten af bebyggelsen som boliger. I programmet reserveres der areal til den offentlige funktionen, og det forudsættes, at den opføres med et etageareal på op til 10.000 m2.  

Grønlandske Handels Plads ejes af Styrelsen for Slotte- og Kulturejendomme, og er omfattet af lokalplan nr. 477 ”Strandgade Nord”. Heri er givet mulighed for 5.000 m2 ny bebyggelse. I det videre lokalplanarbejde skal anvendelsen samt bygge- og byrumsmulighederne konkretiseres.

Kuglegården, der ejes af
Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, er omfattet af lokalplan nr. 331 ”Holmen II”, der muliggør serviceerhverv, hvor op til 25 % af etagearealet kan anvendes til boliger. En anvendelse udover dette forudsætter et nyt plangrundlag. Ejendommen er ved at blive solgt, og en ny ejer forventes offentliggjort i oktober 2015. Eventuelle ønsker til lokalplan vil efterfølgende blive afklaret.  

Dokøen, der ejes af A.P. Møller Fonden, er i den gældende lokalplan nr. 331 ”Holmen II” fastlagt til opera og boliger med begrænsede muligheder for at indrette publikumsorienteret serviceerhverv. En anden anvendelse vil forudsætte et nyt lokalplangrundlag, hvilket skal vurderes på baggrund af et eventuelt konkret forslag fra grundejer. Det er uafklaret om planlægningen vil omfatte Dokøen, da Fonden stadig overvejer ønsker til anvendelsen i dialog med kommunen.

Den videre planlægning af området
I det videre arbejde frem mod forelæggelse af en startredegørelse vil forvaltningerne arbejde på, at de fire områder udvikles til et attraktivt område, hvor det er godt at bo, arbejde og besøge. Det skal være en destination for alle, som giver lyst til gentagende besøg. Der skal være en blanding af boliger, erhverv, udadvendte stueetager, en fritids- og kulturfunktion, attraktive byrum og grønne arealer.

Der skal skabes gode rammer for et rigt byliv på Christiansholm, hvor der bygges videre på de eksisterende bylivskvaliteter. Stedet skal indbyde til besøg og ophold ved at muliggøre flere funktioner og ved at sikre gode byrum og trafikforbindelser.

Christiansholm har et stort potentiale for at rumme et byområde med blandede funktioner. Der skal sikres gode forbindelser til og fra øen, samt sammenhæng til vandarealerne. I det videre planarbejde skal områdets unikke karakter endvidere sikres ved at forstærke eksisterende kulturhistoriske spor, og der vil blive lagt vægt på at forstærke Christiansholms fire meget forskellige kanter med Snedkergravens grønne profil, havnerummet mod Skuespilhuset, kanalen mod Kuglegården og aksen her igennem samt kanten med kedelhuset mod Grønlandske Handels Plads.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

På baggrund af konkurrencen for Christiansholm, og en nærmere afklaring af ønsker for de øvrige områder, vil forvaltningerne fremlægge en startredegørelse for udvalgene, hvilket forventes at ske ultimo 2015 / primo 2016. Når startredegørelsen er godkendt i udvalgene gennemføres en intern høring af relevante instanser. Forvaltningen forventer at forelægge forslag til lokalplan med henblik på vedtagelse i Borgerrepræsentationen medio 2016, hvorefter det sendes i offentlig høring i 8 uger. Planforslaget ventes vedtaget endeligt primo 2017.

Beslutninger om anlæg og finansiering af en eventuel offentlig funktion behandles i særskilt sag.




Mikkel Hemmingsen              Pernille Andersen             Carsten Haurum

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etageareal på op til 10.000 m2
  2. at de under Løsning beskrevne retningslinjer lægges til grund for den videre dialog med grundejerne

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget,

    3.    at hvidbog om forudgående høring af kommuneplanen for områderne 
           Christiansholm (Papirøen), Grønlandske Handels Plads, Kuglegården og Dokøen 
           (bilag 2) tages til efterretning.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. september 2015

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:

”at 1. at-punkt ændres fra
at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etage areal på op til 10.000 m2.
til
at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etage areal på op til 15.000 m2.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med 3 stemmer mod 6. 1 medlem undlod at stemme.

For stemte: B og Ø.
Imod stemte: A, C, I og V.
Undlod at stemme: F.

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

B, F og Ø afgav følgende protokolbemærkning:

”B, F og Ø mener, at der i det videre arbejde skal arbejdes med, at mindst én af de oprindelige bygninger eller dele af disse bevares til brug for fx kunsthal eller funktionerne fra Street Food.”



Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2015

Der blev begæret afstemning om følgende af Allan Ahmad og Rikke Lauritzen stillede ændringsforslag:
”at 1. at-punkt ændres fra
at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etageareal på op til 10.000 m2.
til
at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etageareal på op til 15.000 m2.”

Et mindretal (Rikke Lauritzen og Allan Ahmad) stemte for ændringsforslaget.
Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken, Lilian Parker Kaule og Andreas Pourkamali) stemte imod.
Ændringsforslaget blev dermed forkastet.


Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev herefter godkendt uden afstemning.

Allan Ahmad og Rikke Lauritzen ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen:
"Enhedslisten ønsker så mange fællesarealer og kultur- og fritidsfaciliteter som muligt, frem for dyre boliger på Papirøen."

Beslutning

Dagsordenspunkt 8: Retningslinier for udvikling af Christiansholm (Papirøen), Grønlandske Handels Plads, Kuglegården og Dokøen herunder omfang af en kultur- og fritidsfunktion, Christianshavn (2015-0096925)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2015

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:

”at 1. at-punkt ændres fra

”at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etageareal på op til 10.000 m2.”

til

”at omfang af en kultur- og fritidsfunktion på Christiansholm fastlægges til et etageareal på op til 15.000 m2.””

 


Ændringsforslaget blev forkastet med stemmerne 10 mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, B, F, O, V, C og I.

 


Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev herefter godkendt uden afstemning, og indstillingens 3. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

 



Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. september 2015:

”Enhedslisten, Radikale Venstre og SF mener, at der i det videre arbejde skal arbejdes med, at mindst én af de oprindelige bygninger eller dele af disse bevares til brug for fx kunsthal eller funktionerne fra Street Food.”

 


Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 24. september 2015:

"Enhedslisten ønsker så mange fællesarealer og kultur- og fritidsfaciliteter som muligt, frem for dyre boliger på Papirøen."

 




Til top