Mødedato: 29.08.2006, kl. 15:15

Nye vedtægter for Øresundskomiteen

Se alle bilag

Nye vedtægter for Øresundskomiteen

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 29. august 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 324/2006

 

 

5.                   Nye vedtægter for Øresundskomiteen

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget at anbefale overfor Borgerrepræsentationen

At forslag til nye vedtægter for Øresundskomitéen godkendes.

At Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indgå aftaler om den nærmere formulering af vedtægternes § 9 stk. 1. vedrørende finansieringsstruktur.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

At Borgerrepræsentationen udpeger en suppleant til Øresundskomitéen.

 

RESUME

Som følge af den ændrede kommunale struktur i Danmark samt et ønske fra Øresundskomitéen om en mere fleksibel og manøvredygtig organisation, har Øresundskomitéen på sit seneste møde den 19. juni godkendt nye vedtægter og sendt disse til medlemmerne til eventuelle bemærkninger.

De nye vedtægter betyder for Københavns Kommune, at kommunen s repræsentation i komitéen reduceres fra to til en. Til gengæld får Københavns Kommune plads i det nyoprettede forretningsudvalg.

Finansieringsstrukturen for Øresundskomitéen er på den danske side endnu ikke afklaret, og de nye vedtægters § 9 står derfor blank, idet der forhandles herom. Det foreslås, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at indgå aftaler herom, indenfor de i sagsbeskrivelsen anførte rammer.

Formanden for Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune er ifølge de nye vedtægter født medlem af komité samt forretningsudvalg, men Borgerrepræsentationen skal derudover udpege en suppleant.

 

SAGSBESKRIVELSE

Øresundskomiteen er en politisk og administrativ samarbejdsorganisation, der dækker Sjælland og Skåne. Komiteen igangsætter og støtter samarbejdsprojekter på tværs af Øresund, analyserer udviklingen i regionen og fungerer derudover som lobby-virksomhed.

Øresundskomitéen har på sit seneste møde den 19. juni godkendt en række ændringer af vedtægterne og har ved skrivelse af 5. juli 2005 udsendt disse til komitéens medlemsorganisationer til bemærkninger.

Vedtægtsændringer sker som følge af dels den ændrede kommunale struktur i Danmark, dels som følge af et oplæg fra en arbejdsgruppe vedrørende Øresundskomitéens fremtidige struktur, hvis primære formål var at konstruere vedtægter således at Øresundskomitéen ville blive mere dynamisk og manøvredygtig.

Borgerrepræsentationen har i dag udpeget overborgmester Ritt Bjerregaard og teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam til Øresundskomitéen.

 

Vedtægternes indhold

Forslag til vedtægter, som godkendt af Øresundskomitéen, er vedlagt som bilag 1. Af ændringer skal særligt fremhæves følgende:

 

Vedtægtsforslagets § 3 - deltagere:

Som følge af nedlæggelse af amterne og oprettelse af regioner er Region Hovedstaden samt Region Sjælland deltagere ligesom Kommunekontaktrådene er medlemmer. Herudover er Københavns Kommune indskrevet som selvstændig deltager. Frederiksberg Kommune og Bornholms Amtskommune er i henhold til de nugældende vedtægter også direkte medlemmer, men mister denne særstatus.

I henhold til de nugældende vedtægter har staten – såvel dansk som svensk - observatører. Disse udgår.

 

Vedtægtsforslaget § 4 - Øresundskomitéen:

Som konsekvens af ændringer i medlemmerne jf. den ændrede kommunale struktur er sammensætningen af komitéen også ændret.

For Københavns Kommunes vedkommende betyder det, at kommunen ifølge vedtægtsforslaget alene har et medlem i komitéen til forskel fra de nuværende to. Dette hænger sammen med, at Københavns Kommune med kommunalreformen har mistet sin amtslige status.

Herudover er det i vedtægtsforslaget fastlagt, at det på det danske side bl.a. er formændene for h.h.v. Københavns Borgerrepræsentation, Regionsrådene samt Kommunekontaktrådene, der er medlem af komitéen. Dette er præciseret for at give komitéen større tyngde og beslutningskraft.

 

Vedtægtsforslagets § 5 – forretningsudvalg:

Som noget nyt foreslås nedsat et forretningsudvalg. Formålet er at gøre Øresundskomitéen mere dynamisk og manøvredygtigt.

Forretningsudvalget vil bestå af 10 medlemmer i alt – 5 fra den danske side og 5 fra den svenske side.

På den danske side vil de 5 medlemmer skulle være formanden for Københavns Borgerrepræsentation, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Kommunekontaktråd Hovedstaden samt Kommunekontaktråd Sjælland.

Københavns Kommune sikres således med den foreslåede konstruktion efter Økonomiforvaltningens vurdering en fortsat væsentlig indflydelse på komitéens arbejde.

 

Vedtægtsforslagets § 8 – embedsmandsgruppe:

I henhold til de nugældende vedtægter skal embedsmænd i Øresundsudvalget forberede dagsorden, indstillinger m.v. til Øresundskomitéen.

Med vedtægtsændringer foreslås nedsat en embedsmandsgruppe, der skal bistå sekretariatet med forberedelsen af møderne. Hvor Øresundsudvalget var sammensat med baggrund i komitéens medlemmer, lægges der op til, at embedsmandsgruppen sammensættes med en repræsentant fra hvert medlem. Herved sikre, at også de medlemmer af Øresundskomitéen som ikke har plads i forretningsudvalg eller komité er med i beslutningsprocessen. Embedsmandsgruppen tillægges ikke beslutningskompetence.

 

Vedtægtsforslagets § 9 – finansiering:

Se nedenfor.

 

Udover de ovenfor nævnte væsentlige ændringer i vedtægterne er der mindre ændringer i

·        § 1 om formål med komitéen; efter: "Øresundskomitéen har til formål at styrke og synliggøre områdets rolle i såvel national som international henseende med det formål at skabe grundlag for øget vækst i hele Øresundsregionen - økonomisk, kulturelt og socialt" tilføjes: "Denne ambition skal bygges på en stræben efter en helhedsorienteret og langsigtet bæredygtig udvikling."

·        § 4 om at komitéen godkender regnskab m.v., at suppleanter alene har stemmeret såfremt det ordinære medlem ikke er til stedet, om komitéens beslutningsdygtighed, at der alene er tale om flertalsafgørelser og ikke længeres sager, der kræver kvalificeret flertal, om at komitéen fastlægger forretningsudvalgets forretningsorden,

·        § 5 diverse konsekvensrettelser som følge af oprettelse af et forretningsudvalg,

·        § 7 tydeliggørelse af Øresundskomitéens s ekretariats opgaver,

·        § 10 konsekvensrettelser som følge af nedlæggelse af Øresundsudvalget,

·        § 11 om tydeliggørelse af at medlemmerne selv afholder udgifter til transport m.v.,

·        § 13 om at vedtægtsændringer kan vedtages på to på hinanden følgende møder i Øresundskomitéen og således ikke som i henhold til de nugældende kræver godkendelse hos de deltagende myndigheder,

·        § 16 at nye medlemmer ikke længere skal godkendes af de deltagende myndigheder.

Økonomiforvaltningen anser vedtægtsforslaget fra Øresundskomitéen som værende til fordel for Københavns Kommune.

Det foreslås derfor, at det meldes til Øresundskomitéens sekretariat, at Københavns Kommune ikke har bemærkninger til vedtægtsforslaget.

 

Finansiering af Øresundskomitéens aktiviteter, jf. vedtægtsforslagets § 9

Vedtægtsforslagets § 9 stk. 1, der skal angive den finansieringsstruktur, der skal gælde for Øresundskomitéen står som blank. Dette skyldes, at man på den danske side endnu ikke har opnået enighed om, hvorledes denne skal sammensættes.

Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, arbejder for, at kommunen ikke selvstændigt skal bidrage til Øresundskomitéens arbejde, idet udgifterne hertil må være omfattet af kommunens udviklingsbidrag til regionen, ligesom det er tillagt Region Hovedstaden ansvaret for den Øresundsregionale udvikling. Forhandlingerne herom er endnu ikke afsluttet, men i budgetforslag 2007-2010 for Region Hovedstaden foreslås afsat 5,3 mio. kr. i 2007 til Øresundskomitéen, hvilket i givet fald også vil dække den kommunale finansiering.

Med udgangspunkt i ovenstående foreslås, at Økonomiforvaltningen bemyndiges til at godkende ordlyden af § 9 stk. 1 indenfor de ovenfor beskrevne rammer.

Såfremt forhandlingerne om finansieringsstruktur skulle resultere i et fortsat direkte bidrag fra Københavns Kommune til Øresundskomitéen, forelægges selvstændig indstilling herom til Borgerrepræsentationen.

Det kan oplyses, at Københavns Kommunes kontingent for 2006 er på 1,18 mio. kr.

 

Processen for endelig vedtagelse af vedtægter

Som det fremgår, er vedtægtsforslaget fremsendt til medlemmernes bemærkninger.

I henhold til de nugældende vedtægter for Øresundskomitéen skal de enkelte medlemmer godkende vedtægtsændringer.

Såfremt der efterfølgende foretages indholdsmæssige ændringer, fremlægges ny indstilling til Borgerrepræsentationen. Er der alene tale om konsekvensændringer samt mindre ændringer indenfor de ovenfor beskrevne rammer forelægges sagen ikke på ny for Borgerrepræsentationen.

 

Udpegning af Københavns Kommunes medlem

Såfremt vedtægtsforslaget vedtages, bliver formanden for Københavns Borgerrepræsentation født medlem af såvel komité som forretningsudvalg.

Herudover skal der udpeges 1 suppleant.

 

ØKONOMI

Såfremt vedtægternes § 9 affattes, så Øresundskomitéen på dansk side finansieres alene af regionerne, vil det betyde en besparelse på Økonomiforvaltningens budget på ca. 1,2 mio. kr. i 2007 og fremefter.

I budgetforslag 2007-2010 for Region Hovedstaden foreslås afsat 5,3 mio. kr. i 2007 til Øresundskomitéen, hvilket i givet fald også vil dække den kommunale finansiering.

 

MILJØVURDERING

Sagen er ikke på forvaltningens bruttoliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

-         Forslag til nye vedtægter godkendt af Øresundskomitéen

 

 

Claus Juhl/                        

Henrik Plougmann Olsen

 

Til top