Udtalelse til Indenrigsministeriet om lovligheden af fremgangsmåden vedr. Borgerrepræsentationens beslutning om lukning af plejeboliger og vedr. klage over manglende høring af ældreråd. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Udtalelse til Indenrigsministeriet om lovligheden af fremgangsmåden vedr. Borgerrepræsentationens beslutning om lukning af plejeboliger og vedr. klage over manglende høring af ældreråd. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 29. august 2000
J.nr. ØU 246/2000
4. Udtalelse til Indenrigsministeriet om lovligheden af fremgangsmåden vedr. Borgerrepræsentationens beslutning om lukning af plejeboliger og vedr. klage over manglende høring af ældreråd. (Sundheds- og Omsorgsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, at vedlagte udkast til udtalelse dels vedrørende fremgangsmåden ved lukning af 251 plejeboliger og dels vedrørende høring af ældreråd fremsendes til Indenrigsministeriet.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 14. august 2000
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
Birthe Nødgaard (O) tog forbehold, og ønskede ført til protokols, at: "Dansk Folkeparti kan ikke tilslutte sig udkastet til besvarelse af brevet fra Indenrigsministeren vedrørende de besluttede plejehjemslukninger.
Dansk Folkeparti mener grundlæggende, at Københavns Kommune må overholde spillereglerne i den kommunale styrelseslov, og her er det krystalklart beskrevet, hvordan beslutningsprocesserne i kommunerne skal foregå.
I forbindelse med beslutningen om lukningen af de københavnske plejehjem er der ikke sket en inddragelse af Sundheds- og Omsorgsudvalget i spørgsmålet, idet afgørelsen alene blev truffet i Økonomiudvalget og BR, men ikke i Sundheds- og Omsorgsudvalget, som ellers er det relevante fagudvalg. Denne inddragelse skal ifølge styrelsesloven foregå af det relevante fagudvalg.
Derudover er det ikke ukendt, at Dansk Folkeparti mener, at lukningen af plejehjemmene er uanstændig og bør genovervejes".
(Dansk Folkepartis protokolbemærkning bedes medsendt i kommunens besvarelse af ministerens brev).
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen indvendinger imod, at nærværende udkast til udtalelse fremsendes til Indenrigsministeriet."
Økonomiudvalgets beslutning: Der blev begæret afstemning om Økonomiforvaltningens indstilling.
Økonomiforvaltningens indstilling blev anbefalet med 11 stemmer for og 2 stemmer imod.
For stemte: Jens Johansen, Bo Asmus Kjeldgaard, Lars Engberg, Winnie Larsen-Jensen, Peter Martinussen, Morten Kabell, Per Bregengaard, Lars Rimfalk Jensen, H. Thustrup Hansen, Søren Pind og Jens Kramer Mikkelsen.
Imod stemte: Peter Skaarup og Lars Hutters.
Peter Skaarup ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Dansk Folkeparti viderefører forbeholdet fra Sundheds- og Omsorgsudvalget, ligesom partiet stiller sig kritisk over for den manglende høring af ældrerådene." Protokolbemærkningen medsendes kommunens besvarelse af Indenrigsministeriets skrivelse.
Lars Hutters ønskede i henhold til styrelseslovens § 20, stk. 3, at følgende udtalelse medsendes til Indenrigsministeriet: "Lars Hutters, SOL, skal udtale til Indenrigsministeriet angående fremgangsmåden ved lukning af 251 plejeboliger, at fremgangsmåden ikke hviler på et sagligt og lovligt grundlag idet:
- Et flertal i Borgerrepræsentationen ulovligt fratog Sundheds- og Omsorgsudvalget den vedtægtsmæssige ret til sagligt at vurdere og behandle alle forslag vedrørende nedlæggelse af plejehjem.
- Reelt er det et flertal af partier, som bag lukkede døre – 1 time før Økonomiudvalgets møde – ulovligt fratager Sundheds- og Omsorgsudvalget den vedtægtsmæssige ret til at behandle og vurdere lukning af plejehjemspladser.
- Ældrerådet fratages ulovligt deres lovmæssige ret til at blive hørt – inden Borgerrepræsentationen træffer beslutning.
- Beslutningen om lukning af 251 plejeboliger fratager ulovligt den ældre på plejehjem den grundlovssikrede ret til sin bolig, idet den ældre bliver tvangsflyttet.
- Beslutningen om lukning af 251 plejeboliger hviler på et usagligt grundlag, idet:
- behovet for plejeboliger er stigende og ikke faldende, hvad der kan dokumenteres ved stigende ventelister for ældre til plejehjem i København.
- Sundheds- og Omsorgsudvalget er frataget muligheden for en saglig behandling af forslaget om lukning af 251 plejeboliger, herunder at lade eksperter på ældreområdet belyse problemerne.
- Lukningen af det store antal plejeboliger vil føre til:
- Et stort antal ældre fratages deres borgerrettighed til at komme på plejehjem, hvad der er ulovligt og må betragtes som en betragtelig forringelse af velfærdssamfundet;
- Lukningen af det store antal plejeboliger vil føre til så stor forringelse af livskvaliteten for mange ældre, at det kan karakteriseres som vanrøgt af ældre. Der må forventes flere dødsfald hos ældre fremskyndet som følge af den forlængede ventetid til plejehjem for ældre og omsorgssvigt i udtalt grad.
- Indenrigsministeriet bedes samtidig vurdere om ikke de pågældende ældres menneskerettigheder er krænket i så udtalt grad, at sagen bør vurderes af Menneskerettighedsdomstolen i Strassbourg."
Behandling: Borgerrepræsentationen.
RESUME
Indenrigsministeriet har ved brev af 23. juni 2000 anmodet Borgerrepræsentationen om en udtalelse i anledning af, at folketingsmedlem Peter Skaarup har stillet spørgsmål til indenrigsministeren om bl. a. lovligheden af fremgangsmåden i forbindelse med Borgerrepræsentationens beslutning om lukning af 5 plejehjem/boliger (Borgervænget, Granbo plejeboliger, Granbo beskyttede boliger, Lillehjemmet og Røde Kors Hjemmet), samt i anledning af en klage fra Christian Borch-Kristensen over, at ældrerådet for Brønshøj- Husum i strid med Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område ikke er blevet hørt i forbindelse med beslutningen om lukning af Granbo.