Mødedato: 29.05.2007, kl. 15:15

Anlægsbevilling til ny specialskole i Stevnsgade - fase 1 (Børne- og Ungdomsudvalget)

Se alle bilag

Anlægsbevilling til ny specialskole i Stevnsgade - fase 1 (Børne- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 29. maj 2007

 

 

 

J.nr.             ØU 195/2007

 

 

12.                Anlægsbevilling til ny specialskole i Stevnsgade - fase 1 (Børne- og Ungdomsudvalget)

 

 

 

Der skal tages stilling til oprettelse af ny specialskole, "Fensmarkskolen" inkl. anlægsbevilling til indretning af 1. del af skolen. 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1.      at der gives en anlægsbevilling på i alt 18,81 mio. kr. til indretning af første del af en ny specialskole i Stevnsgade. Af den samlede bevilling overføres 16,54 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalget, Københavns Ejendomme (KEjd). Der anvises dækning for udgiften i 2007  på BUU´s anlægsbudget for specialskoler funktion 3.07.3 og anlægsbudget for KKFO 3.05.3. For 2008 anvises dækning inden for udvalgets samlede anlægsramme

 

Under forudsætning af ovenstående indstilles endvidere,

 

2.        at skolen oprettes som en ny, selvstændig skole med virkning fra skoleåret 2007/08

3.        at skolen navngives "Fensmarkskolen"

 

Det bemærkes, at forvaltningen fremlægger forslag til finansiering af driften af skolen.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

at Kultur- og Fritidsudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"På baggrund af de foreliggende oplysninger har Kultur- og Fritidsudvalget følgende bemærkninger til Børne- og Ungdomsudvalgets indstillinger om ny specialskole i Stevnsgade, fase 1 og 2:

Da prisoverslaget, som danner grundlag for indstillingen, er behæftet med stor usikkerhed, og byggeprojektet gennemføres med en stram tidsplan, er der væsentlig risiko for at projektet ikke kan realiseres inden for de angivne økonomiske og tidsmæssige rammer. På den baggrund forudsætter Kultur- og Fritidsudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget dækker eventuelle merudgifter i forbindelse med projektets gennemførelse.

Der henvises i øvrigt til de bemærkninger der fremgår af indstillingen og de vedlagte bilag, herunder det administrative høringssvar, som Københavns Ejendomme tidligere har afgivet til sagen."

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget,

1.      at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget bemærker, at Børne- og Ungdomsudvalget skal finansiere de samlede driftsudgifter til ny specialskole i Stevnsgade inden for egen driftsramme. Inden Børne- og Ungdomsudvalget igangsætter anlægsprojektet, forudsætter Økonomiudvalget, at Børne- og Ungdomsudvalget har besluttet, hvordan de samlede driftsudgifter til ny specialskole i Stevnsgade finansieres i 2007 og frem. Jævnfør vedlagte bilag vil Børne- og Ungdomsforvaltningen den 23. maj 2007 forelægge Børne- og Ungdomsudvalget en indstilling vedrørende  finansiering af de samlede driftsudgifter til ny specialskole i Stevnsgade i 2007 og frem.
Økonomiudvalget forudsætter i øvrigt, at eventuelle merudgifter til anlægsprojektet holdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budget, og at anlægsudgifterne på 7,52 mio.kr. i 2008 finansieres inden for det anlægsbudget, som Borgerrepræsentationen bevilliger Børne- og Ungdomsudvalget for 2008."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. maj 2007

Indstillingen blev anbefalet.

Bo Asmus Kjeldgaard (F) afgav følgende protokolbemærkning: "Socialistisk Folkeparti finder forslaget om rammebesparelserne til finansiering af driftsudgifterne til skolen problematisk, hvis der ikke som ønsket, findes midler i budgetforhandlingerne for 2008 til en korrekt budgettering og en efterspørgselsstyret finansiering af specialområdet."

Mikkel Warming (Ø) afgav følgende protokolbemærkning: "Enhedslisten er imod gennemførelsen af besparelser i forbindelse med Fensmarkskolen. Der er god økonomi i Københavns Kommune og vi kan godt løse problemet, men regeringen gør det vanskeligt med dens udgiftsstop på servicen. Derfor stiller Enhedslisten to krav i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger: 1. at kommunen udfordrer og bryder med regeringens udgiftsstop. 2. at kommunen sørger for at lukke hullerne i BUUs økonomi."

 

 

PROBLEMSTILLING

BUU har på mødet den 20. september 2006 givet forvaltningen bemyndigelse til sammen med Københavns Ejendomme at finde lokaler til indretning af en ny specialskole til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder. Aktuelt er 22 elever placeret i p.t. overskydende lokaler på Utterslev Skole, hvor de kan blive til sommeren 2008. Samtidig skal op til 22 nye elever starte i skole i år – og et tilsvarende antal elever næste år.

 

 

LØSNING

Forvaltningen foreslår, at SoSu-skolens tidligere lokaler i Stevnsgade 34, indrettes til ny specialskole til 75 elever. Lokalerne er velegnede til formålet.  Det samlede bygningskompleks, hvoraf hovedparten er fra 1950-erne, er fordelt på 3 bygninger: bygning 1 (2040 m2), bygning 2 (1460 m2) og bygning 3 (350 m2).

 

De 22 elever i afdelingen på Utterslev Skole er administrativt tilknyttet specialskolen Øresundskolen. Der er i samarbejde med skolens byggeudvalg udarbejdet forslag til indretning af bygningerne i Stevnsgade til ny specialskole. I forslaget indrettes bygning 1 primært til basislokaler inkl. fritidsordning (KKFO) og bygning 2 primært til faglokaler. Den samlede specialskole vil kunne rumme 75 elever. Efter tidsplanen skal den nye skole tages i brug i sommeren 2008.

 

Efter planen skulle de nye elever i sommeren 2007 flytte ind i pavillonskolen på Grundtvigskolens areal. Den er imidlertid optaget af elever til den nye specialskole i Peter Vedelsgade, der ikke som ventet har kunnet flytte ind i bygningerne på Amager, fordi KEjd er stærkt forsinket med dette projekt.

 

BUF har derfor været nødt til finde en anden placering til de nye  elever (op til 22) – det har i den forbindelse ikke været muligt at finde anden løsning end at forcere indretningen af bygning 1 i Stevnsgade 34,  der ikke umiddelbart berøres af planerne for et eventuelt Ungdomshus i bygning 2. 

 

Bygning 1 kan indrettes til specialskole i overensstemmelse med de oprindelige planer. Herved bliver det muligt at skaffe plads til op til i alt 22 nye elever fra august 2007 i fløjen mod Fensmarksgade. På grund af den pressede tidsplan søges derfor nu om anlægsbevilling på i alt 18,81 mio. kr. til indretning af bygning 1 til specialskole. Der fremlægges særskilt sag om anlægsbevilling til fase 2 med henblik på at hele skolen kan ibrugtages i sommeren 2008. Projektet betragtes økonomisk som ét samlet projekt.

 

Det foreslås i den forbindelse, at skolen oprettes som en ny, selvstændig specialskole – herunder at der ansættes en skoleleder, vælges ny skolebestyrelse mv. Det foreslås endvidere, at den ny skole navngives "Fensmarkskolen" efter ønske fra brugerne i afdelingen på Utterslev Skole. 

 

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.

Høringssvar fra Københavns Ejendomme er vedlagt som bilag 4. Børne- og Ungdomsforvaltningen er opmærksom på den problemstilling, der peges på i forbindelse med tid og økonomi. Projektet er godkendt af skolebestyrelsen.

 

 

Tidsplan

Under forudsætning af de nødvendige godkendelser, projekteres, udbydes og igangsættes arbejderne med indretning af fløjen mod Fensmarksgade, så den kan ibrugtages med op til 22 nye elever pr. 1. august 2007.

Tidsplanen er generelt meget presset og kræver positiv medvirken fra KEjd og bygningsmyndighederne.

 

 

ØKONOMI

Samtlige beløb er anført i forventet middelindeks 2007 på 113,7.

 

De samlede udgifter til indretning af den nye specialskole i de eksisterende bygninger er opgjort til i alt 35,21 mio. kr., heraf udgør udgifterne til indretning af bygning 1 i alt 18,81 mio. kr. 

I første om søges om en anlægsbevilling på 18,81 mio. kr. til indretning af bygning 1. Af beløbet overføres 16,54 mio. kr. til KEjd (inkl. andel af administrationsbidrag). Se bilag 3.

 

 

VIDERE PROCES

·        Efter proceduren for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) i anlægsbevillinger sendes denne del af indstillingen til udtalelse i KFU inden behandlingen i ØU og BR.

·        Under forudsætning af BR´s godkendelse forventes at en del af byggeriet (fløjen mod Fensmarksgade) kan ibrugtages i august 2007 – den resterende del vil først blive klar til ibrugtagning sommeren 2008.

 

 

BILAG

- Oversigt over politisk behandling

 

1. Fotoillustration af projekt

2. Projektbeskrivelse med anvendelse af eks. bygninger

3. Økonomi

4. Høringssvar fra Kejd

5. Høringssvar fra skolebestyrelsen

 

 

                                       Else Sommer     

                                                                                       Knud Langberg

 

 

Til top