Mødedato: 29.05.2001, kl. 15:00

City Gods - resultat af høring (Bilag 4 fremlagt) (Bygge- og Teknikudvalget)

City Gods - resultat af høring (Bilag 4 fremlagt) (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 29. maj 2001

 

 

J.nr. ØU 174/2001

 

32. City Gods - resultat af høring (Bilag 4 fremlagt) (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at de indkomne høringssvar ikke giver anledning til ændringer i udformningen af forslaget til et toårigt forsøg med obligatorisk certificering af godstransport i Middelalderbyen

at Bygge- og Teknikforvaltningen ansøger Trafikministeriet om iværksættelse af forsøget

at ansøgningen, og dermed forsøget, omfatter fastsættelse af prisen for et grønt certifikat til 325 kr. for hele forsøgsperioden, for et gult certifikat til 325 kr. pr. udstedelse (varighed normalt et halvt år), og for et rødt éndagscertifikat til 200 kr.

at forsøget iværksættes, når Trafikministeriets godkendelse foreligger, og når Bygge- og Teknikudvalget har fået forelagt et konkret forslag til placering af læssezoner i Middelalderbyen

at der gives en kapitalbevilling på 2,3 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3) til forsøgets gennemførelse

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2001

Anbefalet

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

RESUME

Den 7. februar 2001 godkendte Bygge- og Teknikudvalget grundlaget for det videre arbejde med et toårigt forsøg med obligatorisk certificering af godstransport i Middelalderbyen - City Gods. Udvalget godkendte endvidere, at forslaget til en forsøgsordning skulle i offentlig høring.

Den offentlige høring om City Gods startede den 12. marts og sluttede den 20.april 2001. Der er husstandsomdelt 5.500 pjecer til adresser i Middelalderbyen. Derudover er der udsendt 1.000 pjecer til transportører og servicevirksomheder m.v. i Storkøbenhavn. Der blev samtidigt etableret en internetside. Det har været muligt at sende høringssvar pr. e-mail og pr. brev. På internetsiden har der været mulighed for debat mellem borgerne.

Ved høringens afslutning var der indkommet 45 høringssvar, flest (30) via e-mail. Forvaltningen har haft ca. 50 telefoniske henvendelser om forsøget. Hovedparten af høringssvarene er helt positive (26). En hel del er positive, men hævder at de får svært ved at opfylde kravene, andre foreslår at forsøget suppleres med andre trafikale foranstaltninger i Middelalderbyen (13). Der er meget få negative høringssvar (3) og kritik af, at certifikaterne koster noget. Der har været positiv omtale af projektet i dag- og fagpressen.

Forvaltningen finder på denne baggrund, at der er i offentligheden er bred opbakning til forslaget. Høringen har givet inspiration til arbejdet med at fastlægge en dispensationspraksis i forbindelse med udstedelse af gule certifikater. Høringssvarene giver ikke anledning til ændringer i forslaget til en forsøgsordning.

Forslaget til en forsøgsordning er udarbejdet i et tæt og langvarigt samarbejde med det lokale erhvervsliv og transportørerne. Desuden bygger forsøget på erfaringerne fra det frivillige forsøg, der blev gennemført i perioden 1. september 1998 til 29. februar 2000.

I august 2000 trådte en ændret færdselslov i kraft. Loven omfatter bl.a. en "forsøgsparagraf", som muliggør trafikforsøg, der udelukkende har et miljømæssigt sigte. I henhold hertil foreslås det, at forvaltningen ansøger Trafikministeriet om gennemførelse af forsøget.

Forsøget indebærer, at der etableres op til 40 læssezoner (pladser for af- og pålæsning af varer) alene forbeholdt køretøjer med grønt certifikat alle hverdage mellem kl. 8 og kl. 12. Den konkrete placering af læssezonerne i Middelalderbyen foreslås forelagt Bygge- og Teknikudvalget inden forsøget igangsættes.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Den 7. februar 2001 godkendte Bygge- og Teknikudvalget grundlaget for det videre arbejde med et toårigt forsøg med obligatorisk certificering af godstransport i Middelalderbyen - City Gods - samt at forslaget til en forsøgsordning skulle i offentlig høring.

Det foreslåede toårige forsøg med obligatorisk certificering af godstransport i Middelalderbyen går ud på, kun at gøre det muligt at standse i Middelalderbyen for last- og varevogne over 2,5 tons, hvis de har et certifikat. Vægtgrænsen var oprindelig foreslået til 2 tons, men efter indsigelse fra Politiet, Dansk Transport og Logistik (tidl. Danske Vognmænd) og Byggeriets Arbejdsgivere anbefaler forvaltningen, at vægtgrænsen i forsøgsperioden hæves til de anførte 2,5 tons.

Der foreslås udstedt 3 typer certifikater:

Grønt til køretøjer, der umiddelbart kan opfylde kravene – bilerne skal i gennemsnit over en 3 måneders periode være fyldt minimum 60% med gods til eller fra Middelalderbyen. Køretøjerne skal desuden have en motor, der er yngre end 8 år gammel. Der skal indrapporteres om kapacitetsudnyttelsen hver 3. måned. Dette kan ske enten skriftligt eller elektronisk. Grønt certifikat foreslås at koste 325 kr. og vil efter forslaget gælde for hele den toårige forsøgsperiode, men kan inddrages, hvis forudsætningerne ikke opfyldes.

Gult til køretøjer, som ikke umiddelbart kan opfylde kravene til grønt certifikat, men arbejder for at komme til det. Et gult certifikat vil kunne søges, hvor særlige forhold ved bilen/godsets art/transporten gør, at transportøren har brug for tid til tilpasning for derved at opnå et grønt certifikat. Et gult certifikat foreslås at koste 325 kr. pr. udstedelse, og vil normalt gælde for et halvt år ad gangen. Der forudses en væsentlig rådgivningsindsats og dialog med transportører i forbindelse med udstedelse af gule certifikater.

Rødt til køretøjer, som sjældent kører i Middelalderbyen (fx eksportvognmænd, udenbys flyttebiler, mv.) eller lokale biler, som ikke kan opnå gult certifikat. Et rødt certifikat vil altså kunne købes uanset motorens alder, udnyttelsesgrad og uden krav om rapportering. Det foreslås at koste 200 kr., og vil efter forslaget gælde for 1 dag.

Trafikken i Middelalderen er i dag begrænset af en vægtgrænse på 18 tons totalvægt. Skiltningen foreslås nedtaget, da certificeringsordningen kun vil omfatte køretøjer op til 18 tons. Dispensationsretten vil i den forbindelse overgå fra Københavns Politi til Kommunen, da dispensationer fremover behandles i medfør af den 2-årige obligatoriske forsøgsordning. Til sådanne dispensationer tænkes det røde certifikat anvendt

Vare- og lastvogne i Middelalderbyen uden certifikat vil ved standsning kunne pålægges en normal P-afgift.

For at gøre det attraktivt at få et grønt certifikat vil der blive etableret op til 40 læssezoner forbeholdt køretøjer med grønt certifikat alle hverdage mellem kl. 8.00 og 12.00. Den konkrete placering af læssezonerne i Middelalderbyen foreslås forelagt Bygge- og Teknikudvalget inden forsøget igangsættes.

Følgende biler foreslås ikke at være omfattet af ordningen: Elbiler, udrykningskøretøjer, bugserings-køretøjer, slamsugere, fejemaskiner og lignende. Biler registreret til persontransport (busser, handicaptransport mv.) foreslås ligeledes ikke omfattet.

I august 2000 trådte en ændret færdselslov i kraft. Loven omfatter bl.a. en "forsøgsparagraf", som muliggør trafikforsøg, der udelukkende har et miljømæssigt sigte. I henhold hertil foreslås det, at forvaltningen fremsender en ansøgning til Trafikministeriet om iværksættelse af et toårigt forsøg med obligatorisk certificering af godstransport i Middelalderbyen. Forsøget foreslås udformet som beskrevet ovenfor og i den indstilling, som Bygge- og Teknikudvalget godkendte på sit møde den 7. februar 2000 (BTU 51/2001, jf. bilag 1)

Høringen

Den offentlige høring om City Gods startede den 12. marts og sluttede den 20.april 2001. Der er husstandsomdelt 5.500 pjecer til adresser i Middelalderbyen. Derudover er der udsendt 1.000 pjecer til transportører og servicevirksomheder m.v. i Storkøbenhavn. Der blev samtidigt etableret en internetside. Det har været muligt at sende høringssvar pr. e-mail og pr. brev. På internetsiden har der været mulighed for debat.

Ved høringens afslutning var der indkommet 45 høringssvar, flest (30) via e-mail. Forvaltningen har herudover haft ca. 50 telefoniske henvendelser om forsøget.

De fleste af kommentarerne kommer fra beboere, firmaer, butikker, og transportører, der enten er bosiddende i det område, som foreslås omfattet af certificeringsordningen eller færdes hyppigt i området.

Langt den overvejende del af høringssvarene er positive overfor indførslen af en certificeringsordning i Middelalderbyen, udfra den erkendelse, at den tunge trafik i Københavns indre bykerne udgør et problem (optager plads og beværliggør fremkommeligheden, mindsker trafiksikkerheden, vanskeliggør adgangen til butikkerne, bidrager negativt til luftkvaliteten, samt giver støjgener).

Mange udtrykker håb om, at der med certificeringsordningens indførelse nu tages initiativ til at gøre noget mere gennemgribende og radikalt ved trafikken i Københavns Indre By.

Samtidig med de positive tilkendegivelser udtrykkes der et stort ønske om at begrænse de økonomiske konsekvenser og det administrative arbejde med ordningens indførelse. Endvidere peges der på, at Københavns Kommunes egne køretøjer selv bør leve op til kravene.

En del af kommentarerne omhandler vanskelighederne ved at opfylde kravene til at erhverve et certifikat, hvorimod kun meget få kommenterer certificeringsordningens substans – det egentlige indhold af ordningens forskellige elementer. Det er dog foreslået, at tidsvinduerne i læssezonerne differentieres således, at de kan benyttes over dagen, hvorved trafikken fordeles bedre tidsmæssigt. Af hensyn til områdets beboere og Københavns City Centerforening, er det foreslået at læssezonerne er åben for almindelig parkering før kl.8 og efter kl.12. Et forslag går på, at certificeringsområdets geografiske udstrækning udvides i forholdet til det foreslåede. Dette kan tages op når forsøgsperioden evalueres.

Flere transportører har udtrykt ønske om en tættere dialog med forvaltningen omkring erfaringerne fra det frivillige forsøg.

Der er en altovervejende positiv holdning til kommunens indførelse af en certificeringsordning i Københavns Middelalderby. Forvaltningen mener i øvrigt ikke, at høringssvarene giver anledning til ændringer i forslaget til en forsøgsordning. Ordningen foreslås på den baggrund indført som et 2-årigt obligatorisk forsøg, så snart Trafikministeriet har godkendt forvaltningens ansøgning.

Økonomi

Økonomien i forbindelse med ordningens indførsel kan opdeles i to "klumper"; (1) den egentlige drift af ordningen der ligger i Parkering · København, som omfatter indtægter og udgifter i forbindelse med administrationen og (2) den del der har med opstarten af ordningen at gøre, som udelukkende omfatter udgifter (projektomkost-ninger, se nedenfor).

Driftsbudget og gebyrindtægter er baseret på en række skønsmæssige forudsætnin-ger vedrørende antallet af grønne, gule og røde certifikater og er derfor behæftet med usikkerhed.

Med denne usikkerhed in mente, er priserne på certifikaterne fastsat, så indtægter og udgifter ved at administrere ordningen i Parkering · København, balancerer over den 2-årige forsøgsperiode, jvf Bilag 2.

Differentieringen af certifikatpriserne har til formål at gøre erhvervelsen af grønt certifikat (det miljømæssigt optimale) mest attraktivt.

Projektomkostninger:

Information m.m. 400.000 kr.

Skilte og regulering ved læssepladser 650.000 kr.

Trafiktællinger 250.000 kr.

Projektledelse i 2 år 1.000.000 kr.

Projektomkostninger i alt 2.300.000 kr.

De administrative omkostninger er størst omkring starten af forsøget, herunder 1. gangs certificeringen af den nødvendige bilpark. Det skønnes, at gebyrindtægterne på sigt vil være større end de administrative driftsudgifter. Hvis projektet fortsætter ud over forsøgsperioden, forventes projektomkostninger at være dækket efter yderligere 2-3 år. Herefter kan det overvejes at nedsætte gebyrerne.

City Gods projektet foreslås finansieret med 2,3 mio.kr. over Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3) fordelt med 1 mio.kr. i 2001, 1 mio.kr. i 2002 og 0,3 mio.kr. i 2003. Udvalget har tidligere reserveret 1 mio.kr. til projektet i 2001.

Trafikministeriet har bevilget 2,5 mio.kr. til Aalborg, Århus og København til et toårigt samarbejde omkring godstransport i danske byer (Forum for Citylogistik ).

Af dette beløb er der afsat 300.000 kr. til analyse og vejledning af især mindre transportører i den københavnske "City Gods Certificering".

Dette får især betydning for arbejdet med de gule certifikater. Denne omkostning er således ikke indregnet i kapitalbevillingen til projektets gennemførelse.

BILAG VEDLAGT

  1. Kopi af forvaltningens indstilling "Toårigt forsøg med obligatorisk "City Gods Certificering" i Middelalderbyen (BTU 51/2000), godkendt af Bygge- og Teknikudvalget på sit møde den 7. februar 2001 (uden bilag)
  2. Skønsmæssig oversigt over udgifter og indtægter ved administration af det 2-årige forsøgsprojekt
  3. Liste over høringssvar og høringssvarene
  4. Informationsfolder anvendt til høringen

 

Ole Bach

Til top