Mødedato: 29.05.2001, kl. 15:00

Tillæg nr. 2 til byfornyelsesbeslutning for "Pommernsgade-karreen" (Bygge- og Teknikudvalget)

Tillæg nr. 2 til byfornyelsesbeslutning for "Pommernsgade-karreen" (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 29. maj 2001

 

 

J.nr. ØU 153/2001

 

29. Tillæg nr. 2 til byfornyelsesbeslutning for "Pommernsgade-karreen" (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at det over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefales,

at det af Håndværkets Byfornyelsesselskab udarbejdede forslag til tillæg nr. 2 til byfornyelsesbeslutningen for "Pommernsgade-karreen", der omfatter indretning af fælles friareal og nedrivning af Woltersgade 16/Bøhmensgade 12 svarende til den oprindelige beslutning, og nedrivning af skurbebyggelse på Holmbladsgade 42/Pommernsgade 1-5 og Woltersgade 8 samt flytning af fællesport fra Woltersgade 6 til Woltersgade 8 - efter høring af ejere og lejere – nu vedtages endeligt i henhold til lov om byfornyelse § 9

at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at afholde de med tillægget til byfornyelsesbeslutningens gennemførelse forbundne udgifter

at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at forlange de ejendomme og bygninger samt eventuelle rettigheder, det er nødvendigt at råde over til gennemførelse af tillægget til byfornyelsesbeslutningen, afstået mod erstatning

at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at sælge overtagne ejendomme i byfornyelsesområdet

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 2. maj 2001

Anbefalet

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

RESUME

I henhold til lov om byfornyelse og boligforbedring skal de byfornyelsesarbejder, der er besluttet i en byfornyelsesbeslutning, være fysisk iværksat inden for en 5 års frist, ellers bortfalder det statslige tilsagn om støtte.

For byfornyelsesbeslutningen for Pommernsgade-karreen er der meddelt statsligt tilsagn om støtte i 1995, hvorfor bevillingen udløb med udgangen af 1999.

Da der mangler iværksættelse af anlæg af det fælles gårdanlæg, og da det af hensyn til mulighederne for at genhuse beboere midlertidigt er nødvendigt at udskyde nedrivningen af Woltersgade 16/Bøhmensgade 12, har Håndværkets Byfornyelsesselskab udarbejdet forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutningen. Tillægget indeholder endvidere bestemmelser om nedrivning af skurbebyggelse på ejendommen Holmbladsgade 42/Pommernsgade 1-5 og Woltersgade 8 samt flytning af fællesport fra Woltersgade 6 til Woltersgade 8.

Forslaget til tillæg har af selskabet været udsendt i høring til samtlige beboere, ejere og erhvervsdrivende i området. Der er indkommet 3 indsigelser til forslaget til tillæg. En indsigelse udtrykker sin uforbeholdne støtte til forslaget til tillæg, mens de to øvrige indeholder argumenter mod nedrivning af Woltersgade 16/Bøhmensgade 12, og desuden finder man, at byfornyelsen burde være gennemført inden for fristen.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I mødet den 30. november 1995 (B.F. 1995, s. 3172-3182, sag nr. 661/95) tiltrådte Borgerrepræsentationen efter udvalgsbehandling Magistratens indstilling af 13. oktober 1995 om, at det af Håndværkets Byfornyelsesselskab udarbejdede oplæg til byfornyelsesbeslutning for Pommernsgade-karreen godkendtes endeligt i henhold til lov om byfornyelse og boligforbedring § 7.

I henhold til lov om byfornyelse og boligforbedring § 67, stk. 2, er det en betingelse for statsligt tilsagn om støtte til vedtagne byfornyelsesbeslutninger, at de påtænkte foranstaltninger gennemføres inden for det pågældende finansår eller de 3 følgende finansår. Dog kan der ske overførsel til et yderligere finansår, jf. lovens § 67, stk. 4, således at byfornyelsesarbejderne kan iværksættes inden for en samlet ramme på 5 finansår incl. det år, hvor statsligt tilsagn meddeles. Hvis byfornyelsesarbejderne ikke er fysisk iværksat inden for den 5-års gennemførelsesfrist, bortfalder det statslige tilsagn.

Der er den 21. december 1995 meddelt tilsagn om statsstøtte til byfornyelsesbeslutningen for Pommernsgade-karreen, hvorfor fristen for fysisk iværksættelse udløb den 31. december 1999.

Af de arbejder, der indgår i byfornyelsesbeslutningen, resterer fortsat iværksættelse af det fælles gårdanlæg, som har afventet, at de sidste ombygninger blev afsluttet. Endvidere har igangsætningen af gårdanlægsprojektet afventet, at Borgerrepræsentationen tiltrådte et tillæg 1 til byfornyelsesbeslutningen om nedrivning af Holmbladsgade 44-46, hvilket skete på mødet den 21. september 2000 (sag nr. 383/2000). Igangsætning af gårdanlægsprojektet forventes herefter at kunne ske i sommeren 2001.

Forslaget til indretning af gårdanlægget, der har været i høring hos beboerne, forudsætter, at baghuset Holmbladsgade 42/Pommernsgade 1-5, som har et etageareal på 95 m2 og baghuset Woltersgade 8 med et etageareal på 40 m2 nedrives. Endvidere flyttes den fælles port fra Woltersgade 6 til Woltersgade 8.

Derudover resterer nedrivning af Woltersgade 16/Bøhmensgade 12, som er overtaget af kommunen som en råde-overejendom i henhold til den oprindelige beslutning. Ejendommen har været anvendt til midlertidig genhusning af beboere i denne karré og anvendes endvidere til midlertidig genhusning af beboere i forbindelse med byfornyelsen af nabokarreen (Geislersgade-karreen). Det forventes, at ejendommen skal anvendes til dette formål nogle år endnu, således at nedrivning først forventes at ske i 2004. Derefter påregnes grunden sammen med nabogrunden Pommernsgade 15/Bøhmensgade 10 overtaget af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen med henblik på udvidelse af Sønderbro Skole. Såfremt der opstår behov for udvidelse af skolen tidligere, vil nedrivningen blive fremskyndet.

På denne baggrund har Håndværkets Byfornyelsesselskab udarbejdet et forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutningen for Pommernsgade-karreen, som er lagt til gennemsyn som bilag 1. Som bilag A vedlægges et kort over byfornyelsesområdet.

Tillægget skal følge reglerne i den nye lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 1. marts 2001, mens den oprindelige byfornyelsesbeslutning er truffet efter den dagældende lov om byfornyelse og boligforbedring. I henhold til lov om byfornyelse § 91, stk. 6, skal et bindende statsligt tilsagn om støtte være anvendt af kommunen senest 4 år efter datoen for tilsagnet. Det betyder, at de arbejder, der indgår i dette tillæg, skal være igangsat senest i år 2005.

Offentliggørelse af forslaget til tillæg

Ifølge lov om byfornyelse § 11 skal kommunalbestyrelsen offentliggøre et forslag til tillæg og give de berørte mulighed for at fremsætte indsigelse mod og ændringsforslag til den planlagte beslutning inden for en passende frist.

Håndværkets Byfornyelsesselskab har på kommunens vegne udsendt forslaget til tillæg i høring i 14 dage til beboere, ejere og erhvervsdrivende i hele karreen.

Fristen for indsendelse af indsigelser udløb den 26. marts 2001.

Redegørelse for modtagne indsigelser

Der er ved høringsfristens udløb indkommet 3 indsigelser. Indsigelserne er lagt til gennemsyn som bilag 2.

  1. Brev af 21. marts 2001 fra Ejerforeningen Holmbladsgade 48/Woltersgade 2 v/formand Henrik Schmidt, Holmbladsgade 48, 4.th.
  2. Ejerforeningen giver i det hele sin uforbeholdne støtte til det fremlagte udkast til tillæg og imødeser gårdsaneringen med stor spænding.

  3. Brev af 25. marts 2001 fra A/B Woltersgade 4, c/o Kirsten Larsen, Woltersgade 4, 1.
  4. Andelsboligforeningen mener for det første, at Håndværkets Byfornyelsesselskab som forretningsfører for kommunen har udvist passivitet i gennemførelsen af byfornyelsesbeslutningen, således at fristen for gennemførelsen ikke har kunnet overholdes. Foreningen mener derfor, at tilskuddet bør bortfalde helt, i lighed med de regler der gælder for private, der ønsker at opnå tilskud til et projekt.

    Hertil skal forvaltningen bemærke, at gennemførelsen af en byfornyelsesbeslutning er en ganske kompliceret proces, der afhænger af mange forskellig faktorer såvel hos det offentlige som hos en række private aktører. I den aktuelle situation har kommunen ikke fundet anledning til at kritisere den valgte forretningsfører for styringen af gennemførelsen af byfornyelsen herunder anlæggelse af friarealerne som fælles gårdanlæg. Med tillæggets vedtagelse træffes i princippet en ny beslutning, der gør det muligt at gennemføre friarealforbedringen med statslig støtte. Da udgiften afholdes af kommunen, er hensigten således at begrænse kommunens nettoudgifter ved gennemførelsen af byfornyelsen.

    Derudover mener andelsboligforeningen, at Woltersgade 16/Bøhmensgade 12 bør bevares og ombygges i lighed med andre råde-overejendomme i karreen, idet man ikke mener, at denne ejendom er i dårligere stand.

    Hertil skal forvaltningen bemærke, at den oprindelige beslutning om nedrivning af ejendommen var begrundet i høje ombygningsudgifter i lighed med naboejendommen Pommernsgade 15/Bøhmensgade 10, som er nedrevet, og der er ikke grund til at antage, at udgifterne skulle være mindre ved en eventuel ombygning nu.

  5. Brev af 26. marts 2001 fra Lene Timmermann, Woltersgade 4, 2.

Lene Timmermann mener heller ikke, at der er grund til at nedrive Woltersgade 16/Bøhmensgade 12, som hun mener er i udmærket stand. Hun foreslår samtidig, at ejendommen anvendes til boliger for hjemløse, studerende eller andre, der har et akut behov for en bolig.

Forvaltningen skal henvise til det ovenfor under brev nr. 2 anførte, og yderligere bemærke, at en anvendelse forbeholdt de nævnte grupper ikke ændrer istandsættelsesbehovet.

Økonomi

På tidspunktet for vedtagelsen af den oprindelige byfornyelsesbeslutning i 1995 var de samlede udgifter anslået til 119.175.800 kr.

Til gennemførelse af byfornyelsesarbejderne har det vist sig, at udgifterne udgør yderligere 27.149.000 kr. De samlede udgifter påregnes således at blive 146.324.800 kr., hvoraf udgiften til gårdanlæg skønnes at udgøre 3.696.000 kr., og nettoudgiften til nedrivninger med fradrag af værdien af grunden skønnes at udgøre 1.229.000 kr. Udgifterne til de i tillægget indeholdet udgifter udgør således i alt 4.925.000 kr. ekskl.. moms, som er refusionsberettigede, hvilket indebærer at staten betaler 50 %, svarende til 2.462.500 kr.

Efter byfornyelsen er gennemført, er der 135 lejligheder i karreen med en gennemsnitlig størrelse på 60 m2.

Forøgelsen af udgifterne skyldes, at især de tidligt besluttede byfornyelser af karreer har været budgetteret for lavt og i øvrigt almindelige prisstigninger.

Budgetmæssig dækning

Det skønnes, at det er muligt at kunne indpasse tillægget til byfornyelsesbeslutning i den beløbsramme, der på Plan & Arkitekturs afsnit af investeringsoversigten for 2001 til 2004 er afsat til byfornyelsesformål, konto 00.25.15.3

Kassemæssig dækning anvises af det på budgettet for 2001 under Plan & Arkitektur, konto 0.15.3, byfornyelse, optagne rådighedsbeløb og af de på budgetterne for de følgende år til samme formål forventede rådighedsbeløb.

Budgetansvarlig institution: 44010 Plan & Arkitektur.

BILAG VEDLAGT

Bilag A: Kort over byfornyelsesområdet

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

Bilag 1: Forslag til tillæg 2 til byfornyelsesbeslutningen for Pommernsgade-karreen

Bilag 2: Modtagne indsigelser

 

Peter Høiriis Nielsen

 

Til top