Mødedato: 29.04.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Beslutning om fusion mellem foreningerne Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster

Borgerrepræsentationen skal give mandat til, at Københavns Kommune kan stemme for en fusion mellem foreningerne Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Økonomiforvaltningen får mandat til at stemme for en fusion mellem Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster på førstnævntes generalforsamling den 9. maj 2014, såfremt beslutningsgrundlaget er i overensstemmelse med nedenstående beskrivelse.

Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen i sit møde den 7. april 2014, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 22. september 2011 en indstilling, der gav Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen mandat til at melde Københavns Kommune ind i foreningen Copenhagen Cleantech Cluster.

På Copenhagen Cleantech Clusters generalforsamling den 9. maj 2014 skal der træffes beslutning om en fusion med foreningen Lean Energy Cluster.

Nedenfor følger de væsentligste ændringer for Copenhagen Cleantech Cluster:

  • Den fusionerede forening ændrer navn fra ”Copenhagen Cleantech Cluster” til ”CLEAN”. Tilføjelsen ”Copenhagen” vil blive anvendt i forbindelse med foreningens aktiviteter og projekter i og omkring København, men det er uklart i hvilket omfang, dette vil ske i praksis.
  • Den fusionerede forenings direktion og bestyrelsesformandskab vil afspejle en ligeværdig fordeling mellem Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster.
  • Den fusionerede forening vil ud over det nuværende hovedkontor i København få lokale kontorer i Sønderborg, Aarhus, Odense og Middelfart. Størstedelen af medarbejderne vil forsat være placeret på hovedkontoret i København, mens foreningens CEO vil være placeret i Sønderborg.
  • Den fusionerede forenings bestyrelse forventes at blive udvidet fra de nuværende 18 medlemmer, bl.a. fordi det bliver lettere for små og mellemstore virksomheder at blive del af bestyrelsen. Københavns Kommune fortsætter som medlem af foreningens bestyrelse efter fusionen.
  • Den fusionerede forening vil videreføre de nuværende opgaver hos både Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster. Sammenlignet med Copenhagen Cleantech Cluster vil den fusionerede forening have en udvidet opgaveportefølje med mange virksomhedsrettede projekter med ekstern finansiering samt et styrket fagligt fokus på energieffektiviseringer.
  • Den fusionerede forening forventes at have ca. 44 ansatte (inkl. deltidsansatte og studenter) og en årlig omsætning på ca. 40-50 mio. kr. Til sammenligning har Copenhagen Cleantech Cluster i dag 17 ansatte (inkl. deltidsansatte og studenter) og en omsætning på 17 mio. kr.
  • Formålsparagraffen for den fusionerede forening ændrer ordlyd sammenlignet med formålsparagraffen for Copenhagen Cleantech Cluster. Men hovedindholdet er fortsat, at foreningen er en non-profit triple helix-organisation, der understøtter innovation, udviklingen af bæredygtige løsninger og øget eksport af cleantech.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vurderer, at en fusion af de to foreninger vil medføre:  

  1. At man undgår en uhensigtsmæssig konkurrence mellem de to foreninger om medlemmer og projektmidler, der ville medføre en suboptimal netværksdannelse i dansk cleantech samt suboptimal anvendelse af midlerne afsat til cleantech-projekter fra regionale puljer, statslige støtteordninger og EU-programmer. Copenhagen Cleantech Cluster har sit udspring i Region Hovedstaden og Region Sjælland, mens Lean Energy Cluster har sit udgangspunkt i Region Syd. Begge klynge­organisationer er i hastig vækst og har i 2013 vedtaget strategier med nationale ambitioner. Med en fusion af de to organisationer kan energien kanaliseres ind i større projekter og bredere netværksdannelse til gavn for samarbejdspartnerne og medlemmerne.
  2. At medlemskredsen styrkes i bredden og dybden. Copenhagen Cleantech Cluster har i dag en relativt lille medlemskreds bestående af større virksomheder og forsyningsselskaber, de store universiteter og et antal stærke, offentlige myndigheder. Lean Energy Cluster har derimod en bred medlemsskare af små og mellemstore cleantech- og produktionsvirksomheder – særligt inden for energioptimering. Flere virksomheder og vidensinstitutioner er i dag medlem af begge foreninger.
  3. At den nationale klyngeorganisering, der både indeholder et stort antal cleantechvirksomheder, samt landets største kommuner og universiteter, vil øge muligheden for adgang til finansiering fra regionale puljer, statslige støtteordninger og EU-programmer betydeligt – til gavn for alle medlemmer. Desuden vil en fælles klyngeorganisering give en stærkere international profil og være en naturlig indgang til dansk cleantech for udenlandske aktører.
  4. At foreningen fortsat vil varetage Københavns interesser. Gennem bestyrelsesmedlemskabet vil Københavns Kommune kunne påvirke foreningens strategi, og i kraft af hovedkontorets placering i København sikres den fortsatte geografiske forankring. Desuden vil tilføjelsen ”Copenhagen” i brandet blive anvendt i forbindelse med foreningens aktiviteter og projekter i og omkring København.
At medlemskredsen styrkes i bredden og dybden. Copenhagen Cleantech Cluster har i dag en relativt lille medlemskreds bestående af større virksomheder og forsyningsselskaber, de store universiteter og et antal stærke, offentlige myndigheder. Lean Energy Cluster har derimod en bred medlemsskare af små og mellemstore cleantech- og produktionsvirksomheder – særligt inden for energioptimering. Flere virksomheder og vidensinstitutioner er i dag medlem af begge foreninger.

Økonomiforvaltningen vil gennem sin bestyrelsespost i Copenhagen Cleantech Cluster og medlemskabet af fusionsudvalget arbejde for en fusion, der ligger inden for ovenstående beskrivelse. Fusionen forventes besluttet på generalforsamlingen den 9. maj 2014.

Økonomi

Københavns Kommunes medlemskontingent bliver ikke påvirket af fusionen, og indstillingen har derfor ingen økonomiske konsekvenser. Finansieringen af Københavns Kommunes medlemskontingent af Copenhagen Cleantech Cluster på 300.000 kr. er sikret frem til udgangen af 2014. Udgifter til medlemskontingentet deles mellem Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget. 

Fortsat medlemskab af den fusionerede forening kan indgå i forhandlingerne om Budget 2015.



Claus Juhl                        /                Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Økonomiforvaltningen får mandat til at stemme for en fusion mellem Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster på førstnævntes generalforsamling den 9. maj 2014, såfremt beslutningsgrundlaget er i overensstemmelse med nedenstående beskrivelse.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 7. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 18: Beslutning om fusion mellem foreningerne Copenhagen Cleantech Cluster og Lean Energy Cluster

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top