Mødedato: 29.01.2002, kl. 15:00

Status over integrationsarbejdet

Status over integrationsarbejdet

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 29. januar 2002

 

 

J.nr. ØU 22/2002

 

7. Status over integrationsarbejdet

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tager redegørelsen om integrationsfremmende aktiviteter i Økonomiforvaltningen til efterretning.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. juni 2000 kommunens overordnede integrationspolitik med tilhørende indsatsområder; "Beskæftigelse", "Det boligsociale område", "Kommunikation", "Børn- og unges liv og fremtid"og "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet" for Københavns Kommune (BR 274/2000).

I forhold til de 5 vedtagne indsatsområder har Økonomiforvaltningen hovedsagelig iværksat aktiviteter i forhold til indsatsområderne "Beskæftigelse", "Kommunikation" og "Det boligsociale område".

Statusopgørelsen peger på, at Økonomiforvaltningen fortsat skal have fokus på integrationsfremmende aktiviteter.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 14. juni 2000 kommunens overordnede integrationspolitik med tilhørende indsatsområder; "Beskæftigelse", "Det boligsociale område", "Kommunikation", "Børn- og unges liv og fremtid"og "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet" for Københavns Kommune (BR 274/2000).

Borgerrepræsentationen besluttede at pålægge de stående udvalg og Økonomiudvalget at udarbejde konkrete målsætninger for udvalgenes videre arbejde indenfor rammerne af den overordnede integrationspolitik og de fastlagte indsatsområder.

Det blev samtidig pålagt de stående udvalg og Økonomiudvalget hvert år i februar, (første gang i 2002), at afgive en kort årlig status til Det Rådgivende Integrationsudvalg vedrørende arbejdet med integrationsområdet. Det Rådgivende Integrationsudvalg afgiver på baggrund heraf en samlet redegørelse til Borgerrepræsentationen.

I brevet af 1. november 2001 anmodede Det Rådgivende Integrationsudvalg de stående udvalg og Økonomiudvalget om at afgive en kort status til Integrationsudvalget om integrationsarbejdet.

For at kunne frembringe en ensartet statusredegørelse for hele kommunen, skulle alle udvalg så vidt muligt besvare følgende spørgsmål:

  1. Hvilke integrationsfremmende initiativer er iværksat/gennemført?
  2. Er der planlagt integrationsfremmende tiltag, som ikke er iværksat?
  3. Er der vedtaget konkrete målsætninger for udvalgsarbejdet indenfor rammerne af integrationspolitikken med tilhørende indsatsområder?
  4. I hvilket omfang samarbejdes der med andre udvalg/forvaltninger om integrationsindsatsen og hvordan koordineres arbejdet?
  5. Evalueres der på de enkelte integrationsinitiativer og er effekten af integrationsarbejdet målbar?
  6. Hvilke konkrete resultater er opnået på integrationsområdet og kan resultaterne dokumenteres i form af evalueringer, statistikker mv.?

Det er fortaget en forespørgselsrunde i Økonomiforvaltningens kontorer samt kontraktenheder, Kommunes Kursuscenter, Skatte- og Registerforvaltningen, København Erhvervscenter og Løn- og Pensionsanvisningen.

På baggrund heraf er udarbejdet et statusnotat over integrationsfremmende aktiviteter og indsatser i Økonomiforvaltningen. Initiativerne er iværksat i forhold til indsatsområderne "Beskæftigelse", "Kommunikation" og "Det boligsociale område".

Specificering af aktiviteter og initiativer

Efterfølgende status er blevet opdelt i ovennævnte 5 indsatsområder.

  • Indsatsområdet "Beskæftigelse":
  • Økonomiforvaltningen/Rådhusdelen:
  • I 2001 blev den første "statistik opgjort efter medarbejdernes etniske baggrund" udarbejdet i samarbejde med Danmarks Statistik. Statistikken giver Københavns Kommune et billede af, hvor langt vi er nået med etnisk ligestilling på kommunens arbejdspladser. Statistikken vil fremover blive udarbejdet i forbindelse med det Personalepolitiske Regnskab, hvilket gør det muligt at overvåge og fremme udviklingen af etnisk ligestilling. Effekten af arbejdet vil dermed være målbar, naturligvis med det forbehold, at andre forhold også kan spille ind i forhold til afgang og tilgang af medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk.
  • Evaluering af handlingsplanen for etnisk ligestilling. Økonomiudvalget får i forbindelse med Personalepolitisk Regnskab en opfølgning på kommunens handlingsplan for etnisk ligestilling. Økonomiudvalget besluttede sidste år, på baggrund af denne opfølgning, at bede forvaltningerne om at komme med et forslag til en revideret handlingsplan.
  • Revision af handlingsplanen for etnisk ligestilling. En arbejdsgruppe sammensat af repræsentanter fra hver af de syv forvaltninger, har i efteråret 2001 arbejdet med at revidere den nuværende handlingsplan. Resultatet vil blive forelagt Borgerrepræsentationen i februar 2002. Handlingsplanen består dels af nogle tværgående generelle aktiviteter, som alle arbejdspladser skal arbejde med, og dels af nogle aktiviteter, som hver forvaltning vil arbejde særligt med de kommende år.
  • Økonomiforvaltningens 5. kontor vil deltage i nogle tværgående udviklingsprojekter såsom EU-projektet ('From words to practice') om erfaringsudveksling om mangfoldighed og udarbejdelse af vejledning om rekruttering. Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med andre forvaltninger udarbejde en vejledning om rekruttering. Etnisk og kønsmæssig ligestilling vil indgå i vejledningen. Deltagelse i et udviklingsprojekt om mangfoldighedsledelse. (Jf. bilag 1)
  • I Erhvervspolitisk Handlingsplan 2001 er initiativet "Flerkulturelle styrkepositioner" omtalt. I oplæg til Erhvervspolitisk Handlingsplan 2002 (endnu ikke tiltrådt af Borgerrepræsentationen) er initiativet "Direkte rådgivning og vejledning til detailhandlende" omfattet. Fokus skal være på de etniske, selvstændige erhvervsdrivende og medvirke til at fastholde dem i deres erhverv og derved øge integrationen på arbejdsmarkedet. I forbindelse med denne aktivitet samarbejder Økonomiforvaltningen med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. (Jf. bilag 4)
  • Løn- og Pensionsanvisningen:
  • I 2001 har Løn- og Pensionsanvisningen fulgt op på indsatsområdet "beskæftigelse" i den overordnede integrationspolitik således, at der på arbejdspladsen er ansat nydanske medarbejdere.

  • Skatte- og Registerforvaltningen:
  • Forvaltningens udvalg vedr. personalepolitik vil blive indkaldt med henblik på en inkorporering af kommunens integrationspolitik i forvaltningens egen personalepolitik. Derudover omtales integrationspolitikken i stillingsannoncer, ligesom forvaltningen – særligt i relation til elevansættelser – har bestræbt sig på at efterleve politikken.
  • Skatte- og Registerorvaltningen medvirker løbende ved afviklingen af iværksætterkurser arrangeret af Københavns Kommunes Erhvervscenter. På det seneste i januar 2000 deltog personer med anden etnisk baggrund. Kurset havde til formål at kvalificere deltagerne til et arbejde inden for transportsektoren. Effekten af initiativet er ukendt.
  • Københavns Kommunes Kursuscenter:
  • I forbindelse med nyansættelser tages der ved hver enkelt ansættelse konkret stilling til, hvilke objektive kompetence- og kvalifikationskrav, der skal stilles til ansøgere, for derigennem at modvirke, at der stilles urealistiske krav som kan virke integrationshæmmende.
  • Indsatsområdet "Boligsocial område":

Indsatser i Kvarterløftprojektet "Holmbladsgade". (Jf. bilag 2)

  • Projektet var rettet mod det sociale miljø bl.a. med multikulturel formidling og rådgivning overfor beboere med anden etnisk baggrund end dansk. Projektet har ansat en ung medarbejder, som samarbejder tæt med kvarterets største almene bebyggelse Støberigården, der har over 100 unge i målgruppen 10 – 16 år primært med anden kulturel baggrund end dansk.
  • "Pavillonen": Et værested for voksne indvandrere, der er skabt som en ramme for samvær og dialog. Der arrangeres løbende særlige aktiviteter, f.eks. kurser i syning, madlavning eller foredrag om samfundsforhold.
  • "Holmbladsgade Kulturcafé": Gennem arrangementer og aktiviteter bidrager Holmbladsgade Kulturcafé til at erstatte myter og fordomme med viden og forståelse. Foreningen er fra 1998 til 2001 vokset fra 12 til 140 medlemmer af 13 forskellige nationaliteter. Besøgstallet i kulturcaféen ligger på ugentligt 150 – 200 personer.
  • "Pigeklubben" der henvender sig til både danske og nydanske piger.
  • Gennemførelse af projektet "Miljø på arabisk" for at indformere og involvere kvarterets arabisktalende befolkning i spørgsmål om ressourceforbrug og bæredygtighed. I alt 200 deltog i hele projektforløbet. Projektet tænkes i 2002 fortsat som "Miljø på tyrkisk".
  • Gennemførelse af projektet "Bevægelse i Løftet" der strækker sig over en periode på 3 år (marts 2001 – marts 2004) og gennemføres bl.a. i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.
  • Indsatsområdet "Kommunikation":

  • Københavns Kommunes Kursuscenter:
  • Arbejdspladsen arbejder med værdibegrebet "Mangfoldighed" herunder med integration. Integrationsindsatsen på arbejdspladsen retter sig mod både ledelse, medarbejdere og faglige organisationer. (Jf. bilag 3)
  • Kursuscentret har afholdt/udbyder relevante kurser/temadage for eksempel "Etnisk mangfoldighed og ledelse", "Kommunikation og mangfoldighed", "Kulturmødet på arbejdspladsen" og "Studierejse om mangfoldighed". Evalueringen af indsatsen har været, at det er et svært område at "løbe i gang". Ikke desto mindre vil Kursuscentret også i det kommende år arbejde videre med projektet og igen udbyde ovenstående produktrække. Samtidig vil Københavns kommunes kursuscenter gennemføre en analyse af brugernes behov. (Jf. bilag 3)
  • I det kommende år vil Københavns Kommunes Kursuscenter udover ovenstående arbejde med etablering af Københavns Kommunes eget Forum teater og videnscenter om mangfoldighed. (Jf. bilag 3)

  • Skatte- og Registerforvaltningen:
  • Skatte- og Registerforvaltningen har i perioden den 5. september – 21. december 2000 stillet medarbejdere til rådighed for skattemæssig undervisning på 11 integrationskurser på sprogcenteret Kigkurren.
  • Derudover har der været diverse aftenundervisning i Valby Medborgerhus i Dansk Flygtningehjælps regi.

Økonomiforvaltningen følger handlingsplanen for etnisk ligestillingspolitik, hvilket bl.a. indbefatter, at der i stillingsopslag er en fast bundtekst, der opfordrer etniske minoriteter til at søge.

  • Indsatsområdet "Hvordan støttes det frivillige og foreningsbaserede engagement i integrationsarbejdet":

Økonomiforvaltningen har ikke iværksat aktiviteter i forhold til indsatsområdet.

  • Indsatsområdet "Børn- og unges liv og fremtid":

Økonomiforvaltningen har ikke iværksat aktiviteter i forhold til indsatsområdet.

  • Udarbejdelse af målsætninger for Økonomiudvalgets arbejde med integrationsområdet

Økonomiforvaltningen vil fortsat arbejde aktivt for at følge op på målsætningerne på integrationsarbejdet, således at der skabes bedre rammer for det konkrete arbejde med integrationsindsatsen i de enkelte enheder.

 

ØKONOMI

-

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

  • Bilag 1: Besvarelse, Økonomiforvaltningen, 5. kontor.
  • Bilag 2: Besvarelse, Økonomiforvaltningen, 8. kontor.
  • Bilag 3: Besvarelse, Københavns Kommunes Kursuscenter.
  • Bilag 4: Besvarelse, Økonomiforvaltningen, 10. kontor.
  • Bilag 5: Statistik opgjort efter medarbejdernes etniske baggrund, 5. kontor.

 

Erik Jacobsen

/

Louise Schønau

Til top