Bemyndigelser fra Økonomiudvalget - Udsat - (Bilag tidligere udsendt)
Bemyndigelser fra Økonomiudvalget - Udsat - (Bilag tidligere udsendt)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 29. januar 2002
J.nr. ØU 16/2002
3. Bemyndigelser fra Økonomiudvalget - Udsat - (Bilag tidligere udsendt)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
- At de i bilag 1 beskrevne bemyndigelser til Overborgmesteren videreføres.
- At de i bilag 2 beskrevne bemyndigelser til Økonomiforvaltningen videreføres.
- At den i bilag 3 beskrevne nye bemyndigelse overføres til Økonomiforvaltningen.
Økonomiudvalgets beslutning den 22. januar 2002
- og 2. at godkendt. 3. at udsat.
V ønskede følgende tilført protokollen:
"Venstre er principielt imod salg af ydelser fra offentlige myndigheder til private, hvorfor partiet ikke kan støtte bemyndigelsen vedrørende salg af kommunens IT-ydelser"
RESUME
I den foregående periode har Økonomiudvalget bemyndiget henholdsvis Overborgmesteren og forvaltningen til at træffe afgørelser på udvalgets vegne i forskellige sager. Økonomiforvaltningen indstiller, at en del af disse bemyndigelser videreføres. Delegation af kompetence sker af hensyn til en mere effektiv behandling af sagerne og en bedre fordeling mellem Udvalget, Overborgmesteren og Forvaltningen.
Samtidig foreslås det at der overføres en ny bemyndigelse til forvaltningen, der har vist sig hensigtsmæssig.
En oversigt over bemyndigelserne fremgår af bilagene. Bilagene er delt op således at det fremgår hvorvidt der er tale om en videreførelse af en bemyndigelse, eller om overførelse af en ny bemyndigelse.
En kort gennemgang af den nye bemyndigelser fremgår af sagsbeskrivelsen.
SAGSBESKRIVELSE
Af Lov om Kommunernes Styrelse (Styrelsesloven) § 17, fremgår det, at den umiddelbare forvaltning af kommunens anliggender varetages af Økonomiudvalget og de stående udvalg.
Formanden for udvalget kan på udvalgets vegne afgøre sager, som ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl, jf. Styrelseslovens § 22, stk. 2. Denne kompetence kan ikke fratages formanden.
Derudover kan udvalget vælge at delegere yderligere kompetence til formanden. Denne delegation kræver, at der ikke i loven er et forbud mod delegation af det pågældende område og at der er enighed i udvalget. En beslutning om at delegere et område/en bestemt type af sager til Overborgmesteren kan således udelukkende træffes hvis intet udvalgsmedlem modsætter sig dette.
Dette fremgår endvidere af Økonomiudvalgets forretningsorden § 11.
Udvalget kan derudover delegere beslutningskompetence til forvaltningen. Dette kan vedtages med simpelt flertal, jf. Den Kommunale Styrelseslov med kommentarer, 3. udgave 2000, p. 146 og forretningsordenen § 12.
Delegation af kompetence til Overborgmesteren og forvaltningen fra Økonomiudvalget foretages af praktiske årsager, for at begrænse sagsmængden ved udvalgsmøderne og for at smidiggøre beslutningsprocessen. Kompetencen er bl.a. delegeret i visse ejendomssager, i ukomplicerede sager hvor Økonomiudvalget skal høres jf. Styrelsesvedtægtens § 12, stk. 5 og i en del personalesager.
Idet delegationerne hviler på en beslutning i udvalget, kan udvalget altid tilbagekalde delegationen. For så vidt angår bemyndigelsen til Overborgmesteren bortfalder denne for fremtiden såfremt blot et enkelt medlem ønsker at tilbagekalde bemyndigelsen. Det kræver et flertal i udvalget at tilbagekalde en bemyndigelse til forvaltningen.
De eksisterende bemyndigelser der foreslås videreført til Overborgmesteren fremgår af bilag 1, mens eksisterende bemyndigelser til forvaltningen der foreslås videreført fremgår af bilag 2. Disse bemyndigelser har været forelagt det netop afgåede Økonomiudvalg. I bilag 5 findes en oversigt over de kompetencer Økonomiudvalget i forbindelse med funktionsperiodens start den 1. januar 1998 delegerede til henholdsvis Overborgmesteren og Økonomiforvaltningen. Listen er ikke komplet, da der løbende er blevet forelagt supplerende indstillinger om bemyndigelser for udvalget. Bilag 5 giver imidlertid et overblik over i hvilket omfang der tidligere har været delegeret kompetence fra Økonomiudvalget, ligesom det viser at en del delegationer ikke foreslås videreført, eksempelvis fordi de er blevet uaktuelle da området er flyttet til en anden forvaltning.
Der foreslås en ny bemyndigelse overført til Økonomiforvaltningen med følgende indhold:
Nye beføjelser angående handel med obligationer, 7 som søges delegeret til Økonomiforvaltningen:
I forbindelse med Økonomiforvaltningens daglige drift angående placering af kommunens løbende likviditet, finder Økonomiforvaltningen det hensigtsmæssigt, at uddelegere beføjelse således, at der kan foretages handel med danske stats- og realkreditobligationer samt til indgåelse og udtrædelse af Portefølje Management aftaler (PM-aftaler), af samme type obligationer som før nævnt, med relativ korte løbetider (korrigeret varighed på op til 3 år). Ved indgåelsen af PM-aftaler sikres, at modparten har en høj kreditværdighed, svarende til mindst de førende danske pengeinstitutter. (Se endvidere bilag 4, for uddybning af emnet.)
ØKONOMI
-
MILJØVURDERING
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
- Oversigt over kompetencer som Økonomiudvalget tidligere har delegeret til Overborgmesteren og som indstilles videreført jf. indstillings 1. at.
- Oversigt over kompetencer som Økonomiudvalget tidligere har delegeret til Økonomiforvaltningen og som foreslås videreført jf. indstillingens 2. at.
- Oversigt over nye kompetencer der foreslås overført til Økonomiforvaltningen jf. indstillings 3. at.
- Notat "Nye beføjelser angående handel med obligationer, som foreslås overført til Økonomiforvaltningen."
- Oversigt over de kompetencer det foregående udvalg godkendte ved funktionsperiodens start i januar 1998.
Erik Jacobsen/
Flemming Dubgaard Hansen