Godkendelse af Inkassoplan for København for perioden 1. januar - 31 december 2002 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt)
Godkendelse af Inkassoplan for København for perioden 1. januar - 31 december 2002 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 29. januar 2002
J.nr. ØU 11/2002
1. Godkendelse af Inkassoplan for København for perioden 1. januar - 31 december 2002 - Udsat - (Indstilling samt bilag tidligere udsendt)
INDSTILLING
Økonomiforvaltningen foreslår,
at Økonomiudvalget tager Skatte- og Registerforvaltningens Inkassoplan for København for perioden 1. januar - 31. december 2002 til efterretning.
Økonomiudvalgets beslutning den 22. januar 2002
Udsat.
RESUME
I lovgivningen er der ikke noget krav om, at kommunen skal udarbejde en inkassoplan.
Skatteforvaltningen har dog siden 1996 valgt at udarbejde en årlig inkassoplan. Planen har hidtil været forelagt Borgerrepræsentationen. Med fremtidig virkning foreslås planen alene forelagt Økonomiudvalget. Planen offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Som noget nyt indeholder inkassoplanen for 2002 en række konkrete produktionsmål.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Inddrivelse og opkrævning har betydning for både statens og kommunens budgetter og for borgernes berettigede forventning om, at alle så vidt muligt kommer til at betale, hvad de skal.
Det overordnede mål er at forebygge nye restancer til det offentlige og at påse, at eksisterende restancer afvikles så hurtigt som muligt. Dette skal ske ved, at enhver med betalingsevne kommer til at betale sin restance.
Uddybning af indstilling
Inkassoplanen har 3 overordnede målsætninger:
- Målsætning for service og kompetenceudvikling
- Alle borgere skal behandles hurtigt, venligt, korrekt og effektivt på et sikkert, højt fagligt og kvalitetsmæssigt niveau og i overensstemmelse med Københavns Kommunes værdigrundlag mødes med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid.
- Målsætning for opkrævning og inddrivelse
- Restancer til det offentlige nedbringes mest muligt og nye restancer til det offentlige skal forebygges.
- Målsætning for forebyggelse af nye restancer
- Der arbejdes for at påvirke samfundsholdningen til restancer til det offentlige og i øvrigt med forebyggende initiativer.
For hvert målsætning er der fastlagt en strategi og en handlingsplan.
Fra strategierne kan nævnes:
Ad 1:
Fastsættelse af mål for besvarelse af personlige, telefoniske og skriftlige henvendelser.
Forvaltningens breve skal være korte, klare og letforståelige.
Ad 2:
Høj prioritering af indsatsen mod restanter med store restancer og/eller manglende betalingsvilje.
Målrettet helhedsorienteret sagsbehandling.
Ad 3:
Gennemgang af udvalgte restancearter.
Fra handlingsplanerne kan nævnes:
Ad 1:
Det skal sikres, at mindst 95% af alle personlige henvendelser påbegyndes ekspederet af kvalificerede medarbejdere inden 10 minutter. Alle telefoniske henvendelser besvares senest efter 4. ring. Der foretages jævnlige stikprøveundersøgelser.
Ad 2:
BetalingsService skal være den foretrukne indbetalingsmetode ved opkrævning og inddrivelse. For nye restancer skal restanten motiveres til i størst muligt omfang selv at oprette aftaler via "Elektronisk Selvbetjening".
Ad 3:
Borgere med væsentlige restancer, der ikke indgår betalingsordninger, der svarer til deres betalingsevne, vil blive registreret i RKI Kreditinformation A/S.
Fra målbeskrivelsen kan nævnes:
Med henblik på at kunne måle inddrivelsens effektivitet er der til forskel fra tidligere inkassoplaner forsøgt opstillet mål i form af inkassoprocenter. Inkassoprocenten er forholdet mellem årets indbetalinger og årets tilsvar i procent. Der er udarbejdet målbeskrivelse og målemetode, udpeget ansvarlige for målingerne samt angivet til hvem der skal rapporteres, jf. bilag 4.
Der gennemføres en særlig undersøgelse af de 100 største restanter.
Der fastsættes en inkassoprocent specielt for restanter, der skylder 100.000 kr. eller derover.
Der fastsættes en inkassoprocent fælles for restancerne uanset beløbsstørrelse.
Inkassoprocenten er således et mål for effekten af Opkrævningsafdelingens indsats i løbet af året.
Efter inkassoplanperiodens udløb vil der blive foretaget en samlet evaluering af periodens resultater til vurdering af inkassoarbejdet, herunder i hvilken grad målene er nået. De opnåede resultater benyttes til inspiration for fremtidige inkassoplaner samt til vurdering af, om opkrævnings- og inddrivelsesarbejdet kan blive bedre.
Endelig vil der blive gennemført en undersøgelse af, hvorledes borgerne i København oplever sagsbehandlingen i Opkrævningsafdelingen.
Økonomi
-
Høring
-
Andre konsekvenser
-
BILAG VEDLAGT
Inkassoplan for perioden 1. januar - 31. december 2002
Erik Jacobsen /Leif Normann Jeppesen