Kapitalbevilling til gennemførelse af Øresundsskolens etape 2 til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder. (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
Kapitalbevilling til gennemførelse af Øresundsskolens etape 2 til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder. (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 28. november 2000
J.nr. ØU 335/2000
6. Kapitalbevilling til gennemførelse af Øresundsskolens etape 2 til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder. (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller,
at der gives en kapitalbevilling på i alt 14.600.000 kr. til gennemførelse af Øresundsskolens etape 2
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 8. november 2000
Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling.
Per Bregengaard, Morten Kabell, Charlotte Wieth-Klitgaard og Naser Khader fremsatte følgende forslag til beslutning med tilslutning fra en række borgerrepræsentanter:
"Borgerrepræsentationen er indforstået med, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget bevilges et 1-årigt lån på op til 20,7 mill. kr. i slutningen af 2001 til finansiering af anlægsprojekter til gavn for børn og unge med behov for vidtgående specialundervisning, såfremt dette skulle vise sig nødvendigt."
Motivering:
"Gruppen af elever med behov for vidtgående specialundervisning er i voldsom vækst. Samtidig er det stadig vanskeligere at købe "udenbys" pladser til dækning af behovet. Københavns Kommunes budget for 2001 tager i helt utilstrækkeligt omfang hensyn til dette. Det er ingen overdrivelse, at de handicappede elever blev tabere i spillet om budgettet, og at de manglende anlægsinitiativer vil føre til meget ringe vilkår for handicappede børn og unges undervisning, som er vanskeligt at forene med vores menneskesyn.
Med et stort anlægsbudget til skoler og fritidsinstitutioner vil der erfaringsmæssigt altid opstå forsinkelser og forskydninger af årsager, som kommunen ikke er herre over. Det kan være vanskelige ejendomserhvervelser, grundforurening, ubelyste fejl og mangler i eksisterende bygninger, der udvides. Det er således meget lidt sandsynligt, at alle vedtagne bygge- og anlægsprojekter forløber som planlagt. Det vil sige, at det må forventes, at anlæg og byggeri til den vidtgående specialundervisning kan holdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalget samlede budgetramme til anlæg i 2001.
Forslagsstillerne finder det imidlertid mest demokratisk, at Borgerrepræsentationen tager stilling til, at Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget kan lånefinansieres i få måneder med det angivne beløb, hvis alle planlagte projekter imod forventning forløber optimalt."
Med venlig hilsen
Per Bregengaard (Ø), Morten Kabell (Ø), Bente Frost (V), Søren Pind (V), Louise Frevert (O), Peter Skaarup (O), Ole Hentzen (C), Charlotte Wieth-Klitgaard (F), Bo Asmus Kjeldgaard (F), Naser Khader (B), Lars Rimfalk (B), Lars Hutters (L), Preben Møller Hansen (P) og A. Benhaddou (D)."
Anmodning fra Mona Heiberg og Hanne Nielsen om at tilslutte sig forslaget til beslutning blev afvist.
Udvalget tiltrådte forslaget til beslutning.
Mona Heiberg og Hanne Nielsen fremsatte følgende bemærkning:
"Da den socialdemokratiske gruppe på sidste udvalgsmøde ønskede sagen udsat for at søge løst det økonomiske problem vedrørende sagen, undrer det os meget, at et flertal ikke har kontaktet den socialdemokratiske gruppe for at underskrive det af flertallet stillede forslag til beslutning. Da den socialdemokratiske gruppe i Uddannelses- og Ungdomsudvalget nu ved flere møder har tilkendegivet, at gruppen af elever med behov for vidtgående specialundervisning bør være et satsningsområde med stor fokus, kan vi hilse sagens resultat velkomment."
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at der gives en kapitalbevilling til Øresundsskolens etape 2 på i alt 14,6 mill.kr.
Såfremt Uddannelses- og Ungdomsudvalget på baggrund af en økonomisk vurdering i slutningen af 2001 måtte ønske at optage lån til finansiering af øvrige planlagte anlægsprojekter på området for børn og unge med vidtgående handicap kræver dette, at sagen forelægges for Borgerrepræsentationen med angivelse af lånebeløb.
Økonomiudvalget forudsætter tillige, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget ved en sådan fremlæggelse af en lånesag angiver, hvor man budgetmæssigt påtænker at anvise tilbagebetalingen af lånet i 2002."
Økonomiudvalgets beslutning: Anbefalet.
Behandling: Borgerrepræsentationen i mødet den 7. december 2000.
RESUME
I de senere år er der konstateret en kraftig stigning i antallet af elever til specialskolerne herunder ikke mindst af elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder (Strandparkskolen og Øresundsskolen). Trods udvidelse af Strandparkskolen og oprettelse af Øresundsskolen etape 1, er der allerede nu behov for gennemførelse af etape 2 af Øresundsskolen for at sikre tilstrækkelig plads til det stigende elevtal fra det kommende skoleår (2001).
Uanset det store behov for udbygning på det øvrige specialområde og de meget begrænsede anlægsmidler i 2001 er det forvaltningens vurdering, at der nu bør træffes beslutning om gennemførelsen af Øresundsskolens etape 2 for at sikre den nødvendige kapacitet til august 2001. Etape 2 omfatter en udvidelse med 42 elevpladser og 27 pladser i fritidsordningen.
På den baggrund søges om en kapitalbevilling på i alt 14,6 mill. kr., hvoraf 3,5 mill. kr. dækkes via anlægsbudgettet for fritidshjem.