Mødedato: 28.10.2003, kl. 15:00

Handleplan for partikelfiltre (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Handleplan for partikelfiltre (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. oktober 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 338/2003

 

 

7.                   Handleplan for partikelfiltre (Uddannelses- og Ungdomsudvalget)

 

 

INDSTILLING

 

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget tager handlingsplan for implementering af kommunens beslutning om partikelfiltre på forvaltningens dieselkøretøjer til efterretning

 

at      udvalget anbefaler, at Økonomiudvalget drøfter, hvorledes finansieringen skal tilvejebringes

 

 

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2003

 

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tilbagesender sagen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, idet finansieringsspørgsmålet vil indgå i Økonomiudvalgets kommende behandling af den samlede redegørelse vedr. forvaltningernes arbejde med implementeringen af Borgerrepræsentationens beslutning af 20. marts 2003."

 

Vedlagt:

·        Notat fra Økonomiforvaltningen

·        Borgerrepræsentationens beslutning af 20. marts 2003

·        Miljø- og Forsyningsudvalgets indstilling af 20. oktober 2003

 

 

RESUME

 

Borgerrepræsentationen besluttede den 28. oktober 1999, at der inden 2003 skal være partikelfiltre og katalysatorer på kommunens egne dieselkøretøjer og på de dieselkøretøjer, der anvendes ved transport for kommunen. Borgerrepræsentationen besluttede den 20. marts 2002 på baggrund af en statusredegørelse udarbejdet af Miljø- og Forsyningsforvaltningen at justere målsætningerne omkring partikelfiltre. Der blev hermed sat fokus på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvorpå der skal påmonteres filtre inden 1. april 2004, hvor det er muligt. I forbindelse med ovenstående skal forvaltningerne udarbejde en handlingsplan for implementering af partikelfiltre på kommunens egne køretøjer. På den baggrund har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en handlingsplan, som det indstilles, at udvalget tager til efterretning.

 

Handlingsplanen indeholder en indsats i forhold til såvel nyindkøb, udbud, aftaler, leje og leasing af køretøjer samt i forhold til eftermontering af partikelfiltre.

 

De samlede udgifter til implementering af ovenstående handlingsplan anslås at udgøre op til 1,6 mio. kr., hvoraf op til 0,4 mio. kr. skal afholdes inden 1. april 2004.

 

Det foreslås, at Økonomiudvalget drøfter, hvorledes finansieringen skal tilvejebringes.

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede den 28. oktober 1999 (BR448/99), at der inden 2003 skal være partikelfiltre og katalysatorer på kommunens egne dieselkøretøjer og på de dieselkøretøjer, der anvendes ved transport for kommunen. Baggrunden for beslutningen var den nyeste viden om partiklers sundhedsskadelige virkning. Ved montering af partikelfiltre på dieselkøretøjer reduceres udslippet af partikler fra de enkelte køretøjer væsentligt.

 

Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdede i 2002 en statusredegørelse for implementering af beslutningen. Redegørelsen viste, at der kun var partikelfiltre på ca. ¼ af kommunens egne dieselkøretøjer. Det fremgik endvidere, at flere institutioner allerede havde stillet krav om partikelfiltre i udbud, men resultatet var, at meget få entreprenører kunne opfylde kravet. Det blev i redegørelsen foreslået, at forvaltningerne koncentrerer indsatsen om lastbiler, busser og arbejdsmaskiner, hvor der kan monteres effektive filtre. For at sikre ensartethed i kommunen foreslog Miljø- og Forsyningsforvaltningen, at der ved lastbiler og busser skal forstås køretøjer med en totalvægt over 3½ ton.

 

På grundlag af ovenstående statusredegørelse besluttede Borgerrepræsentationen den 20. marts 2003 (BR 115/03) at ændre målsætningerne til følgende:

 

·        Forvaltningerne skal inden 1. april 2004 eftermontere filtre på de lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, der er indkøbt efter den 1. januar 2000

·        Forvaltningerne skal inden den 1. juli 2003 foretage en konkret vurdering af alle øvrige køretøjer og inden 1. april 2004 gennemføre en montering af filtre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre

·        Forvaltningerne skal i nye udbud og aftaler mv., der omfatter transport kræve, at der fra den 1. juli 2004 er partikelfiltre på lastbiler, busser samt store arbejdsmaskiner og materiel, hvor der kan monteres effektive filtre

 

Det blev endvidere besluttet, at Borgerrepræsentationen i 3. kvartal 2003 får forelagt en ny redegørelse for forvaltningernes arbejde med implementering af beslutningen om partikelfiltre, at hver forvaltning skal udarbejde en handlingsplan for implementering af partikelfiltre på kommunens egne dieselkøretøjer inden den 1. juni 2003, samt at forvaltningernes handlingsplaner skal indeholde en analyse af de økonomiske konsekvenser ved implementering af partikelfiltre.

 

 

Status i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har i august 2000 udsendt cirkulære til skoler og institutioner, hvor Borgerrepræsentationens beslutning vedrørende partikelfiltre blev meddelt.

 

Den nuværende opgørelse viser, at der i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen findes 5 dieselkøretøjer over 3½ ton (to tidligere HT busser, en turistbus og to minibusser), som ikke har monteret dieselfilter. Derudover er der 22 dieselbiler under 3½ ton uden partikelfiltre.

 

 

Handlingsplan vedrørende partikelfiltre i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet følgende handlingsplan, som det indstilles, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget tager til efterretning.

 

Nyindkøb og udbud, aftaler samt leje og leasing

Ved nyindkøb af dieselkøretøjer over 3½ ton vælges køretøjer med fabriksmonterede partikelfiltre. Med hensyn til dieseldrevne person- og varebiler er der fortsat kun enkelte producenter, som kan levere køretøjer med partikelfiltre. Ved nyindkøb vil forvaltningen vælge et af disse mærker, hvis de kan opfylde øvrige krav til køretøjet. Alternativt vælges benzin- eller elbiler.

 

Ved nye udbud, aftaler, leje eller leasing, der omfatter transport, vil der gælde samme krav, som ved køb af egne køretøjer.

 

Forvaltningen vil inden udgangen af 2003 lave en vejledning for nyindkøb, leje og leasing af køretøjer i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, som udsendes til skoler og institutioner m.fl.

 

Eftermontering af partikelfiltre

Handlingsplanen for eftermontering af partikelfiltre indeholder følgende faser:

1)     Der foretages en ajourføring af, hvor mange køretøjer der findes i forvaltningen. Dette sker via spørgeskemaer, som sendes ud til alle forvaltningens skoler og institutioner inden udgangen af 2003.

2)     Forvaltningens køretøjer over 3½ ton undersøges af Teknologisk Institut med henblik på at vurdere, om det er muligt at montere partikelfiltre, hvilket filter der er mest hensigtsmæssigt samt en vurdering af omkostningerne ved montering af partikelfilter. Institutioner og skoler vurderer i samråd med forvaltningen og på baggrund af Teknologisk Instituts undersøgelse, om det kan betale sig at eftermontere partikelfilter.

3)     Der påmonteres inden den 1. april 2004 filtre på de køretøjer over 3½ ton, hvor det er muligt, og hvor det vurderes at være hensigtsmæssigt.

4)     Der udarbejdes inden den 1. april 2004 en konkret handlingsplan for montering af filtre på køretøjer under 3½ ton, som kan påmonteres filtre. Institutioner og skoler vurderer i samråd med forvaltningen og på baggrund af Teknologisk Instituts undersøgelser, om det kan betale sig at eftermontere partikelfilter. Handlingsplanen vil indebære, at der er monteret partikelfiltre på disse biler inden udgangen af 2005.

5)     For at vise, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen går i spidsen for at mindske bilernes forurening og sætte fokus på miljøet, laves et "grønt flag" eller en grøn streamer til bagruden af de biler, som har partikelfilter.

6)     Der foretages i januar 2006 en evaluering og kontrol af, hvorvidt alle køretøjer i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har påmonteret partikelfilter.

 

Pris

Prisen for eftermontering af filtre vurderes at udgøre ca. 100.000 kr. pr. køretøj for forvaltningens to tidligere HT busser, samt 50.000-75.000 kr. pr. køretøj for de øvrige køretøjer over 3½ ton.

 

Prisen for montering af partikelfiltre på køretøjer under 3½ ton vurderes til at være ca. 50.000 kr. pr. køretøj.

 

Hertil kommer udgifter til undersøgelser ved Teknologisk Institut samt til udarbejdelse af "grønne flag" og streamers.

 

I alt skønnes omkostningerne ved montering af filtre at udgøre 1,2-1,6 mio. kr., hvoraf op til 0,4 mio. kr. skal afholdes inden 1. april 2004

 

Ved nyindkøb af køretøjer medfører kravet om partikelfilter typisk en merpris på ca. 30.000 kr.

 

 

Økonomi

 

Borgerrepræsentationen har besluttet, at de udgifter, som kravet om partikelfiltre medfører, skal afholdes inden for de enkelte udvalgs budgetrammer.

 

Den samlede udgift for implementering af Borgerrepræsentationens beslutning i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udgør op til 1,6 mio. kr., hvoraf op til 0,4 mio. kr. skal afholdes inden 1. april 2004.

 

Forvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget drøfter, hvorledes finansieringen skal tilvejebringes.

 

Det bemærkes, at der kan blive tale om indkøb af nye køretøjer, hvis det ikke vil være muligt at montere partikelfiltre. Denne udgift vil i givet fald være ud over de nævnte beløb.

 

Hvis udgiften skal afholdes inden for de enkelte udvalgs budgetrammer, vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen finansiere partikelfiltre på de køretøjer, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har anskaffet af centrale midler. Udgiften dækkes af det afsatte beløb til energi. Hvis skoler og institutioner via egne midler har anskaffet køretøjer, afholdes udgiften af egne bevillinger. Skoler og institutioner må i givet fald fordele udgiften over flere år ved anvendelse af forvaltningens låneordning.

 

 

Miljøvurdering

 

En reduktion af den samlede partikelforurening vil forbedre befolkningens sundhed. Ved at forsyne et dieselkøretøj med partikelfilter opnås der en reduktion af partikelemissionen samt andre stoffer på op til 80 % fra det enkelte køretøj. En negativ effekt er, at nogle filtersystemer medfører en øget udledning af NO2.

 

 

Høring

 

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

Ingen

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Jørn Larsen 

 

 

 

 


Til top