Mødedato: 28.10.2003, kl. 15:00

Miljøpolitik for København (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Miljøpolitik for København (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. oktober 2003

 

 

 

J.nr.             ØU 334/2003

 

 

15.                Miljøpolitik for København (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at forslag til miljøpolitik for København vedtages.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2003

Tiltrådt med en tilføjelse om, at miljøkrav skal indgå som en del af Københavns Kommunes kontrakter med leverandører.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

 

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det forudsættes, at eventuelt afledte udgifter af miljøpolitikken afholdes inden for udvalgenes rammer."

 

 

RESUME

Formålet med en miljøpolitik for København er at opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering. Miljøpolitikken gælder for alle kommunens forvaltninger og institutioner.

Miljøpolitikken er opbygget i to dele. Dels en overordnet del med visionen om at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigt grundlag, og dels en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvad København som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed.

Miljøpolitikken har været i høring i alle udvalg. Resultaterne af høringen er, at miljøpolitikken overordnet set er blevet godt modtaget i alle udvalg. Enkelte udvalg har haft forslag til konkrete ændringer og tilføjelser. Tilføjelserne er i overvejende grad blevet indarbejdet i miljøpolitikken.

Flere udvalg har taget forbehold for vurderingen af de økonomiske konsekvenser af miljøpolitikken, ligesom der er stillet spørgsmålstegn ved implementering og ansvarsfordeling.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at miljøpolitikken sammenfatter, hvad kommunen allerede har besluttet og derfor ikke vil ændre på de forpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt i henhold til Dogme 2000 og andre kommunale mål og beslutninger. Derfor er det Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at miljøpolitikken ikke vil medføre øgede udgifter eller et øget ressourcetræk ud over, hvad kommunen allerede har forpligtet sig til gennem tidligere beslutninger. Det er forvaltningernes ansvar at implementere og prioritere miljøpolitikken indenfor deres egne områder.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Stadig flere forvaltninger og institutioner i kommunen begynder at arbejde med miljøledelse med henblik på at blive miljøcertificeret. Et af kravene for at blive miljøcertificeret er, at forvaltningen eller institutionen har en miljøpolitik. Der er i den forbindelse behov for en samlet miljøpolitik for kommunen, som den enkelte forvaltning eller institution kan indpasse sin egen miljøpolitik under.

Forslag til miljøpolitik er udarbejdet af Miljø- og Forsyningsforvaltningen i samarbejde med de øvrige forvaltninger. Derefter er forslaget til miljøpolitik blevet drøftet og revideret i en politisk arbejdsgruppe, hvor der deltog politikere fra Miljø- og Forsyningsudvalget og embedsmænd fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen. I maj 2003 blev miljøpol itikken behandlet i Miljø- og Forsyningsudvalget og har herefter været i høring i de øvrige politiske udvalg. Udvalgenes bemærkninger og Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering fremgår af høringsnotatet.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Formål og principper

Formålet med Miljøpolitik for København er at:

·        Forbedre miljøtilstanden lokalt, regionalt og globalt

·        Opstille en fælles ramme for miljøarbejdet i København og for arbejdet med miljøcertificering af kommunens institutioner

·        Synliggøre København som en miljøbevidst kommune overfor borgere, virksomheder og samarbejdspartnere samt overfor kommunens medarbejdere.

Miljøpolitikken omfatter al miljøarbejdet i København. Det betyder, at miljøpolitikken gælder for alle kommunens forvaltninger og institutioner. Endvidere stiller miljøpolitikken krav om, at kommunen påvirker og skaber gunstige betingelser, for at borgere, virksomheder og samarbejdspartnere kan integrere miljøet i de daglige handlinger.

Miljøpolitikken er formuleret ud fra nogle overordnede principper. Miljøpolitikken skal være kortfattet og præcis, og omfatte alle områder som kommunen kan påvirke og beslutte på egne vegne.

 

Miljøpolitikken

Miljøpolitikken er opbygget i to dele: En overordnet del med visionen om at udviklingen i København skal ske på et bæredygtigt grundlag, og en mere konkret del, som indeholder retningslinier for, hvad København som kommune vil gøre for at fremme bæredygtighed.

 

Visionen handler om, at kommunen sammen med borgere og erhvervsliv vil sikre, at byen afleveres til kommende generationer i en bedre miljøtilstand, end da vi selv overtog den. Kommunen vil målrettet og vedholdende vise, at lokale og globale miljømæssige udfordringer kan imødegås. København vil som by, hovedstad og centrum i Øresundsregionen være inspirator og drivkraft i omstillingen til bæredygtighed.

Derfor vil kommunen som offentlig virksomhed, myndighed og samarbejdspartner  forebygge miljøforringelser og reducere miljøbelastningen lokalt og globalt samt mindske ressourceforbruget.

 

Retningslinierne handler om, hvad kommunen vil gøre og omfatter følgende:

·        Skabe løbende miljøforbedringer

·        Kortlægge miljøbelastningen og miljøtilstanden

·        Opstille mål i dialog med københavnerne

·        Indarbejde miljøhensyn i alle sektorer

·        Indføre miljøcertificering i kommunen

·        Prioritere og evaluere miljøindsatsen

·        Indhente viden og opbygge miljøkompetence hos medarbejderne i kommunen

·        Informere om miljøforhold, demonstrere handlemuligheder og skabe handlemuligheder

·        Styrke børn og unges viden og handlemuligheder

·        Samarbejde med miljøbevidste leverandører og efterspørge miljørigtige varer o g tjenesteydelser

·        Samarbejde med byer i Europa og internationalt

 

Sammenhæng med øvrige beslutninger, planer etc.

Kommunens miljøarbejde bevæger sig på tre forskellige niveauer:

·        Visioner

·        Politikker og strategier

·        Konkrete mål og handlinger

Miljøpolitikken hører primært hjemme på politik- og strateginiveauet. En konkretisering og implementering forventes at ske via konkrete mål og handlinger, blandt andet i forbindelse med Agenda 21-planen og i det øvrige miljøarbejde,  som foregår i kommunen.

 

Resultater af høringen i kommunens politiske udvalg

Resultaterne af høringen er, at miljøpolitikken overordnet set er blevet godt modtaget i alle udvalg. Enkelte udvalg har haft forslag til konkrete ændringer og tilføjelser. Tilføjelserne er i overvejende grad blevet indarbejdet i miljøpolitikken, men har ikke givet anledning til væsentlige ændringer i hverken form eller indhold.

Flere udvalg har taget forbehold for vurderingen af de økonomiske konsekvenser af miljøpolitikken ligesom der er stillet spørgsmålstegn ved implementering og ansvarsfordeling. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har konkret bedt om en uddybning heraf.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vurderer, at miljøpolitikken sammenfatter, hvad kommunen allerede har besluttet og derfor ikke vil ændre på de forpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt i henhold til Dogme 2000 og andre kommunale mål og beslutninger. Derfor er det Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at miljøpolitikken ikke vil medføre øgede udgifter eller et øget ressourcetræk, ud over hvad kommunen allerede har forpligtet sig til gennem tidligere beslutninger. Det er forvaltningernes ansvar at implementere og prioritere miljøpolitikken indenfor deres eget område.

Der er i høringssvaret fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget spurgt til formidlingen af miljøpolitikken. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil sammen med de øvrige forvaltninger finde frem til den bedste måde at formidle miljøpolitikken på.

Udvalgenes bemærkninger og de konkrete ændringer som de har givet anledning til, fremgår af høringsnotatet.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil på baggrund af Miljø- og Forsyningsudvalgets behandling af sagen sende et svar til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på de konkrete spørgsmål om implementering og ansvarsfordeling.

 

MILJØVURDERING

Miljøpolitikken udgør en ramme for miljøarbejdet. Da miljøpolitikken sammenfatter, hvad kommunen allerede har besluttet, vil politikken ikke i sig slev umiddelbart have en effekt på miljøet. Men målsætningen er, at miljøpolitikken på længere sigt har en positiv effekt på miljøet.

 

ØKONOMI

Forslag til miljøpolitikken vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser. Miljøpolitikken sammenfatter, hvad kommunen allerede har besluttet og vurderes derfor ikke at ville ændre på de forpligtelser, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt i henhold til Dogme 2000 og andre kommunale mål og beslutninger. Miljøpolitikken vil derfor ikke i sig selv medføre øgede udgifter eller et øget ressourcetræk ud over, hvad kommunen allerede har forpligtet sig til gennem tidligere beslutninger.

Det er forvaltningernes eget ansvar at implementere og prioritere miljøpolitikken indenfor deres egne områder.

 

 

HØRING

Et udkast til miljøpolitik har været drøftet med alle forvaltninger og har været i høring i alle de politiske udvalg. Udvalgenes bemærkninger og Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering fremgår af høringsnotatet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

BILAG

1.      Høringsnotat, miljøpolitik for København, september 2003

2.      Miljøpolitik for København, forslag, september 2003

3.      Uddybning af miljøpolitik for København, september 2003

 

 

 

 

 

Peter Elsm an

                                                                 / Hjalte Aaberg

 

 

 


Til top