Evaluering af mentorordningen Dynamo
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at evalueringsrapport vedr. mentorordningen Dynamo, jf. bilag 1, tages til efterretning.
Problemstilling
Med budget 2015 blev der afsat 0,8 mio. kr. i 2015, 1,45 mio. kr. årligt i 2016 og 2017 og 0,35 mio. kr. i 2018 til en mentorordning for børn og unge mellem 12-16 år fra udsatte områder. På den baggrund blev mentorordningen Dynamo igangsat i områderne Amager, Brønshøj-Husum, Valby og Vesterbro/Kgs. Enghave. Efter en udbudsproces blev Ungdommens Røde Kors valgt til at drive mentorordningen, hvor målet var at matche 200 unge med en mentor i løbet af perioden.
Mentorordningen Dynamo afsluttes i 2018, idet de midler der blev afsat med budget 2015 udløber. Økonomiudvalget forelægges derfor til orientering den evalueringsrapport, som Ungdommens Røde Kors har udarbejdet om Dynamo. I nærværende indstilling er opsummeret de væsentligste resultater og konklusioner fra evalueringen, der er vedlagt som bilag 1.
Løsning
Om Dynamo
Dynamo er et tidligt forebyggende tilbud til børn og unge fra udsatte områder. Mentorordningen har således været målrettet relativt velfungerende børn og unge mellem 12 og 16 år, som kunne drage nytte af en frivillig voksen mentor til at navigere i skole, fritids- og ungdomsliv.
Ungdommens Røde Kors har været ansvarlig for at rekruttere mentorer og matche dem med børn og unge. Det er Børne- og Ungdomsforvaltningens samt Socialforvaltningens medarbejdere (lærere, skolesocialrådgivere, klubmedarbejdere) i lokalområderne, som har udvalgt børn og unge til mentorordningen.
Resultater
Antal mentorforløb og brud
Målet var, at i alt 200 børn og unge skulle matches med en frivillig voksen mentor i løbet af Dynamos projektperiode (2015-2018). Det er lykkedes at matche 179 børn og unge. Dermed er målet næsten opnået. Forskning viser, at mentorforløb skal vare mindst et år for at deltagerne opnår effekt, og målet i Dynamo var derfor, at mentorforløbene skulle vare 1,5 år. Lidt mere end halvdelen af mentorforløbene er imidlertid afsluttet før tid (91 ud af 179), hvilket svarer til 51%. Ungdommens Røde Kors har ikke datamateriale, som giver mulighed for at kortlægge, hvornår og hvorfor disse brud er sket. Dette er noget, der skal være fokus på i mentorordninger fremadrettet.
Resultat af evaluering
Ungdommens Røde Kors har evalueret mentorordningen via online spørgeskemaer til både mentees og mentorer ved opstart af mentorforløbene (kun mentees), midtvejs og afslutningsvist. Resultaterne fra evalueringen peger på, at de unge har fået meget ud af at have en mentor. Det drejer sig både om øget selvværd, højere grad af afklaring ift. fremtidsønsker og øget motivation for at deltage i skole og fritidsliv.
Herunder fremgår udvalgte resultater:
- 91% af mentees er blevet klogere på, hvad de gerne vil uddanne sig til eller arbejde med i fremtiden.
- 73% af mentees synes, at mentor har hjulet dem med at få øje på ting, de er gode til.
- 73% af mentees deltager mere aktivt i skolen (laver lektier, rækker hånden op)
Resultaterne skal anskues med det forbehold, at besvarelsesprocenten i evalueringen er lav, idet kun ca. 40% har besvaret spørgeskemaerne.
Læringspunkter fra driften af Dynamo
Evalueringsrapporten samler også op på de opnåede erfaringerne vedrørende samarbejdet mellem Ungdommens Røde Kors og Københavns Kommune omkring driften af Dynamo. Det drejer sig særligt om, hvordan processen har fungeret i forbindelse med henvisning af børn og unge til mentorordningen.
En af hovedpointerne fra de kommunale parter i Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen er, at det er vigtigt, at der går kort tid fra den unge siger ja til at få en mentor og til der igangsættes et mentorforløb. Det har ikke altid været tilfældet i Dynamo, idet Ungdommens Røde Kors af praktiske grunde kun har gennemført match af unge med mentorer to gange årligt.
En anden tilbagemelding fra de kommunale parter er, at det ikke har fungeret optimalt, at det har været frivillige hos Ungdommens Røde Kors, der har været ansvarlig for rekruttering af mentorer og match af mentorer og mentees. Eksempelvis har nogle kommunale parter savnet tilbagemeldinger og løbende kommunikation omkring de henviste børn og unge.
Begge pointer vil blive taget med i det videre arbejde med mentorordninger i København.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er fra 2019 afsat 0,374 mio. kr. i årlig varig drift til en mentorordning for unge i København under Sikker By. Baggrunden herfor er, at Økonomiudvalget den 10. april 2018 besluttede, at Økonomiforvaltningens annoncebudget reduceres, og at besparelsen benyttes til at finansiere fortsat drift af "mentorordning for børn mellem 12 og 16 år i udsatte byområder under Sikker By”.
Videre proces
Økonomiforvaltningen er i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen ved at fastlægge en model for fortsat drift af en mentorordning for børn og unge i udsatte områder, hvori også konklusioner og anbefalinger fra evalueringen af Dynamo indgår. Det er forventningen, at mentorordningen fra 2019 kan tilbydes i to til tre udsatte byområder. Økonomiudvalget vil ultimo 2018 blive orienteret om den konkrete model for fortsat drift af en mentorordning for børn og unge, herunder hvilke udsatte områder der vil indgå.
Peter Stensgaard Mørch /Søren Tegen Pedersen
Beslutning
Dagsordenspunkt 3: Evaluering af mentorordningen Dynamo (2018-0154560)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. august 2018
Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.