Mødedato: 28.05.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Vurdering af igangsætning af planlægning for byggeri i Ydre Nordhavn, Østerbro

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til forvaltningernes anbefaling om, at aftale mellem By & Havn og bygherre vedrørende H.C. Andersen Adventure Tower ikke kan danne grundlag for tidlig igangsættelse af planarbejdet for byggeriet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at aftale mellem By & Havn og bygherre vedr. H.C. Andersen Adventure Tower ikke kan danne grundlag for tidlig igangsættelse af planarbejdet for byggeri udover 870.000 m2 etageareal i Nordhavn, og at der derfor meddeles afslag på anmodningen om at igangsætte planarbejdet for H.C. Andersen Adventure Tower på nuværende tidspunkt.

    Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget,

  2. at den fremsendte strukturplan for Nordhavn samt bilaget med højhusscenarierne sammen med forvaltningernes bemærkninger og anbefalinger for det videre arbejde med udviklingen af Nordhavn tages til efterretning.

 

Teknik- og Miljøudvalget godkendte 1. at-punkt og tog 2. at-punkt til efterretning i sit møde den 13. maj 2019.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget vedtog henholdsvis den 1. oktober og den 23. oktober 2018 en anbefaling om, at planlægning for bebyggelse udover et etageareal på 870.000 m2 i hele Nordhavn tidligst må være klar to år inden Nordhavnstunnellens åbning (planlagt i 2027) af hensyn til trafikafviklingen i Nordhavn og på Østerbro.

H.C. Andersen Adventure Tower ApS har i januar 2019 anmodet kommunen om, at planarbejdet for Tower-projektet (HCAAT) igangsættes for at få vedtaget en lokalplan i 2021. H.C. Andersen Adventure Tower ApS har i den sammenhæng indgået en privatretlig aftale med grundejeren By & Havn om begrænsning i ibrugtagning af fremtidigt byggeri frem til åbning af Nordhavnstunnellen. Projektet er udover de nævnte 870.000 m2 og derfor ikke i overensstemmelse med udvalgenes tidligere beslutning. 

Løsning

Udvalgene godkendte på møderne i efteråret 2018 forvaltningernes bemærkninger for revision af By & Havns strukturplan for Nordhavn. By & Havn fremsendte i december 2018 en revideret strukturplan (bilag 4) og i april 2019 et bilag med to scenarier for højhusbyggeri i strukturplanen med belysning af konsekvenser heraf jf. bilag 6.

Baggrunden for den seneste henvendelse fra H.C. Andersen Adventure Tower ApS er, at der er indgået en privatretlig aftale mellem grundejeren By & Havn og bygherren H.C. Andersen Adventure Tower ApS om begrænsning i ibrugtagning af fremtidigt byggeri, herunder at byggeriet først må ibrugtages efter Nordhavnstunnellens åbning (bilag 3). HCAAT-projektet indebærer etablering af ca. 155.000 m2 etageareal heraf ca. 108.000 m2 i et 280 meter højt byggeri rummende en forlystelsespark, boliger, erhverv mm. De 155.000 m2 ligger udover et etageareal på 870.000 m² og vil markant forstærke vejnettets kapacitetsmæssige udfordringer. 

Vurdering af privatretligaftale

Den fremsendte privatretlige aftale vedrørende betingelser for ibrugtagning af HCAAT, der af bygherre ønskes lagt til grund for at iværksætte planarbejdet på nuværende tidspunkt, giver ikke sikkerhed for, at hele eller dele af et fremtidigt byggeri først tages i brug efter, at Nordhavstunnelen er taget i brug. Baggrunden er, at aftalen mellem de to private aftaleparter ikke giver kommunen ret til at nægte at udstede ibrugtagningstilladelse i henhold til Byggelovens § 16 A til det færdige byggeri, såfremt bygherren anmoder om det og byggeriet overholder de stillede betingelser i byggetilladelsen. En ibrugtagningstilladelse skal behandles efter de almindelige sagsbehandlingsregler og gives snarest muligt efter ansøgningen er modtaget, hvilket typisk i dag er 1-6 uger. Kommunen kan ikke være part i og derfor ikke håndhæve aftalen eller kræve den overholdt. Kommunen kan heller ikke sikre, at aftalen ikke ophæves af parterne. Forvaltningerne kan på denne baggrund ikke anbefale, at den privatretslige aftale mellem By & Havn og bygherre kan danne grundlag for igangsættelse af planarbejdet for byggeri udover 870.000 m2 etageareal i Nordhavn tidligere end to år før ibrugtagning af Nordhavnstunnelen. 

Revideret strukturplan samt alternative scenarier for højhuse

På baggrund af de mange ændrede forudsætninger for den tidligere strukturplan fra 2011 har By & Havn udarbejdet en revideret strukturplan (dec. 2018) for Nordhavn. En væsentlig ændring i forudsætningerne er, at lovgrundlaget for Ydre Nordhavn ikke giver mulighed for yderligere opfyld mod nord. Det giver mindre plads til det grønne og det blå. Strukturplanen fastlægger de overordnede strukturer; de blå og grønne områder, metro og det grønne loop, vejstruktur, bebyggelsestæthed og til dels funktioner samt eksisterende strukturer, der skal indgå i bydelen i fremtiden. Et bærende princip i planen er, at bydelen opdeles med kanaler i holme, der udvikles hver for sig. Forvaltningerne vurderer, at planen er robust med en struktur og skala, der understøtter en bæredygtig by med en bebyggelsesplan i kendte københavnerskalaer på 5-6 etager og med enkelte bygninger i maksimalt 60 meters højde. Planen giver mulighed for fleksibilitet, variation og udvikling over tid og kan tilpasses de aktuelle helhedsplaner for de enkelte holme. Den reviderede strukturplan tager udgangspunkt i en række forudsætninger, som kan ændre sig. For eksempel kan planlægningen for Lynetteholmen og Østlig Ringvej ændre metrolinjeføring og placering af tilslutningen til Nordhavnstunnelen. Udformning af den ydre stormflodssikring kan ligeledes have en betydning for den overordnede struktur. 

Forvaltningerne har følgende anbefalinger til det videre arbejde med strukturplanen og udviklingen af Nordhavn (se desuden bilag 5):

  • De øst-vestgående grønne landskabsbånd med kanaler skal i overensstemmelse med det oprindelige vinderforslag styrkes og visse steder have en større bredde. Herunder skal det sammenhængende grønne forløb fra den nye containerhavn til Svanemøllehavnen have særligt fokus.
  • Kanaler skal have en bredde og udformning, der muliggør mange aktiviteter, og de skal kunne besejles af mindre både.
  • For at kunne give bedre plads til kanaler og grønne områder og for at understøtte den offentlige transport, foreslås yderligere byfortætning omkring metrostationerne.
  • Der skal arbejdes for anvendelsesmuligheder af arealerne under metroen, fx udendørs faciliteter, lette haller/pavilloner m.m. i de områder, som ikke er egnede til begrønning.
  • Det skal tilstræbes at bevare eksisterende naturværdier, hvor det er muligt.
  • Stormflodsikringen skal udføres således, at der ikke opstår nye barrierer langs kanaler, havn og kyst, men skal tilføje rekreativ værdi og bedst mulig adgang til vandet.

By & Havn har efterfølgende udarbejdet et bilag til strukturplanen med to scenarier for højhusbyggeri med belysning af konsekvenser heraf (bilag 6).

By & Havn vurderer, at HCAAT-projektet ikke kan integreres i Nordhavns planlagte bebyggelsesstruktur, hvorfor en placering i tilknytning til krydstogt- og containerterminalen ses som eneste mulighed. Endvidere bemærker By & Havn, at en evt. fremtidig udnyttelse af det opfyldte areal (Containerhavnen) til byudvikling vil gøre højhusets beliggenhed mindre heldig. Det er By & Havns vurdering, at beboerne i HCAAT-projektet derfor vil opleve, at deres boliger ligger afsides og uden nærhed til Nordhavns ”hverdagstilbud”. Det oplyses i øvrigt, at planen for HCAAT-projektet rummer 21.000 m2 byggeri mindre end planlagt og vist i strukturplanen. De 21.000 m2 skal findes andre steder uden for grunden, f.eks. ved at bygge højere for at kommunen kan tilvejebringe planlægning for det antal etagemeter, som kommunen har forpligtiget sig til i forbindelse med anlæg af metro i København. Se rød markering på bebyggelse på bilag 6 side 13.

Forvaltningerne anbefaler, at strukturplanen fra december 2018 uden højhuse over 60 m fastholdes som grundlag for den videre udvikling af Nordhavn (bilag 4 og 5).  

Såfremt udvalgene ikke ønsker at godkende indstillingens 1. at-punkt om at meddele afslag på anmodningen om at igangsætte planarbejdet for H.C. Adventure Tower på nuværende tidspunkt, anbefaler forvaltningerne, at bygherre anmoder om en lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg, herunder at bygherre i overensstemmelse med udvalgenes tidligere beslutning jf. bilag 2, belyser konsekvenserne af højhusbyggeriet og sammenhængen til den københavnske kontekst, kommunes arkitekturpolitik for højhuse, klimasikring, miljøforhold, og strategi for designproces og borgerinddragelse.  Herunder anbefales det, at strukturplanen ændres med henblik på indpasning af højhusscenarierne, jf. bilag 5.

Herefter kan der tages stilling til igangsættelse af planarbejdet for et eller flere højhuse i Ydre Nordhavn. En tidsplan for dette arbejde vil skulle aftales med såvel bygherre som grundejer.

Indstillingen fratager ikke grundejer og bygherre mulighed for på et senere tidspunkt at anmode om udarbejdelse af et plangrundlag for HCAAT-projektet, der tidligst kan vedtages to år før Nordhavnstunnellens åbning.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningerne meddele H.C. Andersen Adventure Tower ApS, at aftale mellem By & Havn og bygherre vedr. planlægning for bebyggelse på ca. 155.000 m2 etageareal i Nordhavn ikke kan danne grundlag for igangsættelse af planarbejdet for byggeri udover 870.000 m2 etageareal i Nordhavn, idet planlægning for bebyggelse herudover tidligst må være klar to år inden Nordhavnstunnellens åbning (planlagt til 2027). Endvidere vil forvaltningerne meddele By & Havn, at den af By & Havn udarbejdede strukturplan for Nordhavn tages til efterretning med forvaltningernes bemærkninger for det videre arbejde samt, at strukturplanen forventes opdateret, når den endelige placering af metro, de sidste opfyldninger og Lynetteholmen er fastlagt.

 

Peter Stensgaard Mørch             Michel Schilling

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at aftale mellem By & Havn og bygherre vedr. H.C. Andersen Adventure Tower ikke kan danne grundlag for tidlig igangsættelse af planarbejdet for byggeri udover 870.000 m2 etageareal i Nordhavn, og at der derfor meddeles afslag på anmodningen om at igangsætte planarbejdet for H.C. Andersen Adventure Tower på nuværende tidspunkt.

    Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget,

  2. at den fremsendte strukturplan for Nordhavn samt bilaget med højhusscenarierne sammen med forvaltningernes bemærkninger og anbefalinger for det videre arbejde med udviklingen af Nordhavn tages til efterretning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 13. maj 2019

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”At Teknik- og Miljøudvalget påbegynder udarbejdelse af en lokalplan, der kan rumme H.C. Andersen Adventure Tower, og at forslaget fremlægges til politisk behandling i august 2019.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.

 

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne kan ikke støtte en strukturplan i Nordhavn med færre grønne områder, og hvor Nordhavnstippen nedlægges.” 

Beslutning

Dagsordenspunkt 14: Vurdering af igangsætning af planlægning for byggeri i Ydre Nordhavn, Østerbro (2019-0034241)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. maj 2019

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning for 1. at-punkt:

”At et planarbejde, der kan rumme H.C. Andersen Adventure Tower, igangsættes, og at forslaget fremlægges til politisk behandling i august 2019.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, C og O.

Imod stemte: A, Ø, Å, B og F.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev herefter godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 13. maj 2019:

”Partierne kan ikke støtte en strukturplan i Nordhavn med færre grønne områder, og hvor Nordhavnstippen nedlægges.”
Til top