Mødedato: 28.05.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høringssvar - Evaluering af lov om trafikselskaber

Se alle bilag

Transportministeriet udgav i marts 2013 ”Evaluering af lov om trafikselskaber”. Kommunen afgiver vedlagte høringssvar til evalueringen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1.      at Økonomiudvalget godkender, at vedlagte høringssvar på ”Evaluering af lov om trafikselskaber” sendes til Transportministeriet.

Problemstilling

Transportministeriet udgav i marts 2013 ”Evaluering af lov om trafikselskaber”. Der er dels tale om en evaluering, dels om en række anbefalinger til løsning af de påpegede problemer.

Evalueringen har følgende hovedbudskaber:

  1. Den kollektive trafik skal have en mere ensartet og sammenhængende brugerflade mod kunderne
  2. Der skal skabes større incitament til samarbejde på tværs af transportformerne (Metro – tog – bus)
  3. Den kommunale finansiering af busdriften skal forenkles
  4. Opgave- og omkostningsfordeling mellem regioner og kommuner skal justeres, så bestilleren betaler for administrationsomkostninger, mens regionerne og kommunerne i fællesskab tager sig af en større del af bustrafikken mellem kommunerne
  5. Ansvar for læskærme og andet udstyr ved stoppestederne overgår til Trafikselskaberne.

Løsning

Et hovedelement i Evalueringen er, at der skal skabes en mere sammenhængende kundeflade mellem trafikselskaberne overfor kunderne.

I evalueringen beskrives forskellige modeller herfor, og der lægges op til en styrkelse af samspillet mellem trafikselskaberne ved etablering af en ”paraplyorganisation med lav integration ”. Med begrebet ”lav integration” menes, at selskaberne i det store og hele fastholder deres nuværende ejerforhold, deres grundlæggende organisatoriske struktur, og deres ansvarsområder med undtagelse af de udpegede kunderettede opgaver.

Paraplyorganisationen skal styrke koordinationen og samarbejdet mellem selskaberne ved at varetage fælles kundeservice, sammenhængende køreplanlægning, trafikinforma­tion, billetter, markedsføring og indtægtsdeling i Hovedstadsområdet. Den foreslåede paraplyorganisation vil ikke ændre på Københavns Kommunes kompetencer i forhold til Movia eller Metroselskabet.

Det er forvaltningens opfattelse, at den foreslåede ændring er både hensigtsmæssig og tilstrækkelig, givet at den nye ”paraply” gives en tilstrækkeligt stærk organisatorisk placering og økonomi, så den på rette vis kan leve op til hensigterne i tæt samspil med trafikselskaberne.

I sammenhæng hermed bør det sikres, at der i forslaget omtalte "strategiske plan" sikres en gensidig forpligtende status ift den statslige trafikplan.

I Evalueringen påpeges det som et problem, at Movias lave andel af indtægter på kombinerede bus – metrorejser, ikke giver Movia et incitament til at føde metroen med passagerer. I evalueringen foreslås det at justere indtægtsdelingen, så Movia får en større andel af indtægterne ved bus – metrorejserne på bekostning af betalingen for de øvrige rejser. Samlet set er det hensigten, at der ingen omfordeling sker mellem selskaberne, men alene mellem de enkelte rejsetyper. Økonomiforvaltningen vurderer, at det vil være en fordel for alle, hvis indtægtsfordelingsmekanismen kan gøres enklere, men om den foreslåede model er til fordel for Københavns Kommune, kan ikke afgøres uden nøjere vurderinger, som Transportministeriet må tilvejebringe.

Evalueringen påpeger nogle grundlæggende problemer ved den gældende fordelingsmodel mellem kommunerne for udgifter til busdriften. Den er meget svær at forstå og giver ofte ulogiske resultater. Som en del af løsningen anbefales at regionerne overtager driften af de tungeste, tværkommunale ruter, hvilket finansieres ved, en omfordeling Trafikselskabets administrative omkostninger, som i dag alene betales af Regionerne. Dermed sker der ingen omfordeling mellem regioner og kommuner taget som helheder.

Den foreslåede ændring kan ikke anbefales. Dels mistes sammenhængen mellem kommunerne som trafikkøber og vejmyndighed. Dels kommer ansvaret for en række nøglelinjer i kommunerne til at blive fjernet fra den kommunale beslutningskompetence.

For de resterende tværkommunale ruter foreslås den direkte kommunale finansiering suppleret af et fælles bidrag fra kommunerne, idet bidraget hertil baseret på befolkningstal. Heroverfor står ruter, der kun betjener ’en kommune, og som fortsat betales fuldt ud af den pågældende kommune. Det vil sige, at ruter der kun kører i én kommune ikke får del i den fælles pulje. Dette er uhensigtsmæssigt, da også disse ruter ofte fungerer som til/frabringerruter ifm banesystemerne. Forvaltningen vurderer, at en øget fokus på det samlede system og en forenkling af omkostnings­fordelings­modellen er ønskelig, men at den foreslåede model med fælles finansiering af fælleskommunale ruter bør udstrækkes som et solidarisk element for al kommunal bustrafik.

Det kan overvejes at lade den betaling, som regionerne tidligere erlagde for administrationsomkostninger indgå i den pulje, der skal dække det solidariske bidrag til bustrafikken.

Movia har foretaget en beregning af de økonomiske effekter af Transportministeriets nye model, og regnestykket viser, at Københavns Kommune vil kommer til at betale 15 mio. kr. mere om året for en uændret busdrift - samtidig med at afgørende indflydelse på væsentlige ruter fjernes, mens Region Hovedstaden kommer til at betale 9 mio. kr. mindre.

Videre foreslås bl.a. at opstilling og vedligehold af stoppestedsudstyr overgår (læskærme og stoppestedsstandere) overgår til trafikselskaberne, samtidig med at der overflyttes midler fra kommunerne til trafikselskaberne. Trafikstyrelsen har efterfølgende oplyst, at dette er tænkt som en mulighed, hvis det ønskes af specifikke kommuner og Movia. Det er forvaltningens opfattelse, at sammenhæng mellem stoppestederne og øvrigt byudstyr vejer tungere end relationen til Trafikselskabet, som bør fokusere på at sætte, sikre grænseflade og designmæssige hovedlinjer.

Økonomi

Denne indstilling har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Høringssvaret sendes til Transportministeriet.

 

 

 

Claus Juhl                                                 /Anne Skovbro

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top