Mødedato: 28.05.2002, kl. 15:00

Forbedring af vandkvaliteten i Nordhavnen og Sydhavnen (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Forbedring af vandkvaliteten i Nordhavnen og Sydhavnen (Miljø- og Forsyningsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. maj 2002

 

 

J.nr. ØU 126/2002

 

12. Forbedring af vandkvaliteten i Nordhavnen og Sydhavnen (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at der meddeles Københavns Energi en kapitalbevilling på 70 mio. kr. til forbedring af vandkvaliteten i Nordhavnen og Sydhavnen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller herudover

at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger forvaltningen til at indarbejde den i økonomiafsnittet nævnte ændring af investeringsplanen i forslag til budget 2003.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2002

Godkendt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form."

 

RESUME

Kommunen har de seneste 10 år investeret i foranstaltninger, der har medført en forbedret vandkvalitet i havnen.. Den generelle tilstand af vandet i havnen er af en sådan kvalitet, at der kan bades, men ved større regnskyl forringes badevandskvaliteten over en kortere periode. I Spildevandsplan 2000, som er tiltrådt på Borgerrepræsentationens møde 8. februar 2001, er det besluttet at reducere antallet af regnvandsbetingede overløb Herved sikres at vandet i havnen kommer på et niveau, der opfylder de målsætninger med tilhørende kvalitetskrav, som er vedtaget som gældende retningslinier i kommuneplanen, og som er omfattet af den vedtagne vandområdeplan for Københavns havn og kyst.

Nærværende kapitalbevilling foreslås anvendt til foranstaltninger, som reducerer udledningerne fra kloaksystemet til Nordbassinet og Kalkbrænderihavnen samt til havneområdet udfor Islands Brygge.

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge Spildevandsplan 2000 er den generelle tilstand i de marine vandområder ikke på et niveau, der opfylder de målsætninger med tilhørende kvalitetskrav, som er vedtaget som gældende retningslinier i kommuneplanen, og som er omfattet af den vedtagne vandområdeplan for Københavns havn og kyst.

En række projekter, der er udført eller er under udførelse, vil give en forbedret vandkvalitet, men anses ikke for at være tilstrækkelige til at nå den ønskede vandkvalitet. Det vil derfor være nødvendigt at iværksætte yderligere tiltag.

Den forbedrede vandkvalitet er blandt andet begrundet i et ønske om, at havneområderne i højere grad end hidtil skal kunne bruges til rekreative formål, herunder badning og andre aktiviteter, hvor man kommer i tæt kontakt med vandet. Det er derfor i Spildevandsplan 2000 anført, at der bør iværksættes tiltag, så badevandskriteriet kan overholdes. Badevandskriteriet for saltvand er, at der i badesæsonen fra 1. maj til 1. oktober maksimalt må være en overskridelse af grænseværdien for colibakterier i 5% af tiden. Da colibakterie-forureningen stort set kun stammer fra overløb fra kloaksystemet, og da der normalt er en relativ stor vandudskiftning i havnen, kan badevandskriteriet overholdes, hvis der højst er 5 overløb fra kloaksystemet om året, svarende til 2-3 overløb i badesæsonen.

Tidligere ugentligt målte kontroller af badevandskvaliteten i hele havnen har vist at der over en 5-årig periode har været en overskridelse af badevandskvaliteten 4 gange.

I forbindelse med etablering af det første badested i havnen oprettes et varslingssystem baseret på on-line-informationer fra overløbsbygværkerne, hvilket vil gøre varslingen mere pålidelig end et system baseret på ugentlige stikprøver. ( jvf. indstilling om Badesteder i Københavns Havn ).

Nordhavnen

For at forbedre vandkvaliteten i Nordhavnen blev der, på et opfyldt areal i Mellembassinet, bygget et regnvandsbassin på 30.000 m3, som blev taget i brug i 1997. Bassinet reducerer de årlige overløbsmængder til Nordhavnen fra 700.000 m3 til 300.000 m3.

På Borgerrepræsentationens møde den 26. april 2001 blev der givet en bevilling på 34 mio. kr. til etablering af en bassinledning i Kalkbrænderihavnsgade mod syd, så overløbene til Amerikakaj kan lukkes og føres til regnvandsbassinet. Dette projekt er under udførelse og forventes at kunne tages i brug 1. september 2002. Herefter vil overløbsmængden yderligere blive reduceret med 200.000 m3 til 100.000 m3 om året.

Gennemførelsen af nærværende forslag vil indebære en yderligere reduktion af overløbet til Nordhavnen til 30.000 m3 om året:

Det foreslås at etablere en bassinledning mod nord i Kalkbrænderihavnsgade fra regnvandsbassinet til Århusgade, at udbygge kloaksystemet mellem Århusgade og Middelfartgade samt at ombygge et overløbsbygværk til Kalkbrænderihavnen. Ved at gennemføre disse ændringer vil de tre eksisterende overløbsbygværker med udledning til Nordbassinet kunne nedlægges, og udledningerne fra det ombyggede overløbsbygværk til Kalkbrænderihavnen reduceres fra 19.000 m3 til meget tæt på 0 m3 om året. Da projektet vil føre mere overløbsvand til regnvandsbassinet, vil der komme flere overløb fra dette. Overløbshyppigheden fra regnvandsbassinet vil stige fra en gang om året til tre gange og overløbsmængderne vil stige fra 3000 m3 om året til 30.000 m3.

Alt i alt vil de årlige overløbsmængder til Nordhavnen blive reduceret fra de oprindelige 700.000 m3 til 30.000 m3, svarende til 95% reduktion. Hermed anses overløbene fra kloaksystemet til Nordhavnen at være reduceret så meget, at det opfylder målsætningerne i Spildevandsplan 2000. Tiltagene til forbedring af vandkvaliteten i Nordhavnen foreslås fremskyndet i forhold til tidsplanen i Spildevandsplanen af hensyn til koordinering med andre projekter i området. Det drejer sig om etablering af ny færgeterminal, ny bebyggelse ved Dampfærgevej og ombygning af krydset Århusgade/Kalkbrænderihavnsgade.

Sydhavnen

På Islands Brygge var der oprindeligt otte overløbsbygværker med udledning til havnen. I forbindelse med blandt andet renovering af kloaksystemet og andre kloakprojekter, er antallet af overløbsbygværker i dag reduceret til tre. Et ud for Gunløgsgade, et ud for Drechselsgade og et ud for Thorvald Borgs Gade. På grund af Havneparken er der gode adgangsforhold fra Islands Brygge til vandet, hvilket gør området særlig velegnet til et kommende badested.

Som tidligere nævnt forringes badevandskvaliteten ved større regnskyl på grund af overløb fra kloaksystemet. Med overløbene tilføres bl.a. næringssalte og bakterier fra det fortyndede spildevand, hvilket medfører, at badevandskvaliteten i i et døgn eller mere, afhængig af regnskyllets omfang, herefter ikke er acceptabel. For at sikre at vandkvaliteten kan overholdes, så der kun sker 2 –3 overløb i badesæsonen foreslås udført et projekt, hvor udløbet ud for Drechselsgade lukkes og overløbshyppigheder og -mængder reduceres væsentligt fra overløbsbygværket ved Thorvald Borgs Gade.

Københavns Energi har, i overensstemmelse med Spildevandsplan 2000, primo 2002 overtaget det private fælles spildevandssystem omkring Drechselsgade og i den forbindelse overtaget det areal, områdets pumpestation er beliggende på. Ved overtagelsen er der af ejerne indbetalt 300.000 kr. til en opgradering af pumpestationen, så den kan være fuldt funktionsdygtig og i en teknisk stand, som modsvarer tilsvarende offentlige anlæg af samme alder. Da pumpestationen arbejdsmiljømæssigt og driftsmæssigt ikke er i tidssvarende stand, går projektet ud på at etablere såvel en ny pumpestation som et bassin på arealet.

Ved at bygge et bassin på 1500 m3 kan overløbshyppigheden fra udløbet ved Thorvald Borgs Gade nedbringes fra 15 gange om året til under en gang om året og de gennemsnitlige udløbsmængder kan nedbringes fra 11.000 m3 om året til 1200 m3 om året. Bassinstørrelsen er optimeret i forhold til arealet. Et mindre bassinvolumen vil derfor kun give en forholdsmæssig lille reduktion i anlægsprisen (anslået til 2 mio. kr.). Selvom et mindre bassinvolumen på f.eks. 1000 m3 vil kunne bringe aflastningshyppigheden ned på de ønskede fem gange om året, foreslås alligevel bygget et bassin på 1500 m3, fordi man derved kan opnå en særlig god vandkvalitet for en begrænset merudgift.

For at opnå den fulde effekt af bassinet foreslås det at udskifte en ledning i Drechselsgade til en større dimension. Endvidere skal det der lægges en ledning i Islands Brygge mellem Drechselsgade og Thorvald Borgs Gade, så overløbsbygværket udfor Drechselsgade kan nedlægges.

ØKONOMI

Projekt for Nordhavnen

Den samlede udgift er anslået til 40 mio. kr. (prisniveau januar 2002). Udgifterne omfatter følgende poster:

Ledning i Kalkbrænderihavnsgade 25 mio. kr.

Ledning i Østbanegade 4 mio. kr.

Projektering og tilsyn 4 mio. kr.

Øvrige omkostninger (ledningsomlægninger) 3 mio. kr.

Uforudsigelige udgifter (hot spots af forurenet jord) 4 mio. kr.

I alt 40 mio. kr.

Udgifterne afholdes med 6 mio. kr. i 2002, med 12 mio. kr. i 2003 og med 22 mio. kr. i 2004.

Projekt for Sydhavnen

Den samlede udgift er anslået til 30,0 mio. kr. (prisniveau januar 2002). Udgifterne omfatter følgende poster:

Ledninger og bygværker 9,5 mio. kr.

Bassin og pumpestation 13,8 mio. kr.

Projektering og tilsyn 3,2 mio. kr.

Uforudsigelige udgifter, 15 % af anlægsudgifterne 3,5 mio. kr.

I alt 30,0 mio. kr.

Udgifterne afholdes med 25,0 mio. kr. i 2002 og med 5,0 mio. kr. i 2003.

Udgiften ved de to projekter i 2002 på i alt 31,0 mio. kr. afholdes på konto 01.42.40.3.33 "Forbedring af vandkvaliteten i Københavns havn og kyst".

Da der med andre projekter er disponeret over rådighedssummen på 24,0 mio. kr. på denne konto (som ved en tidligere kapitalbevilling (MFU 327/2001, BR 81/02) er forhøjet med 3,0 mio. kr.), foreslås rådighedssummen yderligere forhøjet med 31,0 mio. kr. til 55,0 mio. kr.

Kassemæssig dækning kan opnås ved:

at rådighedssummen på konto 01.42.40.3.32 "Forbedring af vandkvaliteten i søer og vandløb" reduceres med 22,0 mio. kr. fra 27,0 mio. kr. til 5,0 mio. kr.,

at rådighedssummen på konto 01.42.40.3.12 "Arbejder vedr. åbne afløbskanaler" reduceres med 7,0 mio. kr. fra 7,5 mio. kr. til 0,5 mio. kr., og

at rådighedssummen på konto 01.42.40.3.13* "Mindre arbejder på afløbssystemet, herunder økologiske tiltag" reduceres med 2,0 mio. kr. fra 15,0 mio. kr. til 13,0 mio. kr.

Der er i investeringsplanen i udvalgets budgetforslag for 2003 kun afsat 5,0 mio. kr. på konto 01.42.40.3.33 "Forbedring af vandkvaliteten i Københavns havn og kyst". Da udgiften i 2003 ved de to projekter er på 17,0 mio. kr., foreslås rådighedsbeløbet forhøjet med 12,0 mio. kr., ved at beløbet på investeringsplanen for 2003 på konto 01.42.40.3.32 "Forbedring af vandkvaliteten i søer og vandløb" reduceres tilsvarende med 12,0 mio. kr. fra 18,0 mio. kr. til 6,0 mio. kr.

Det foreslås, at Miljø- og Forsyningsudvalget bemyndiger Miljø- og Forsyningsforvaltningen til at indarbejde denne ændring i det foreliggende budgetforslag.

Udgiften i 2004 på 22,0 mio. kr. vil til sin tid blive søgt optaget på investeringsplanen.

ANDRE KONSEKVENSER

Projekterne indebærer en midlertidig grundvandssænkning, der kræver Miljøkontrollens godkendelse. Miljøkontrollen kan fastsætte nærmere betingelser for en sådan tilladelse.

MILJØVURDERING

Projekterne indebærer væsentlige forbedringer af havneområdernes vandmiljø. Udover at den hygiejniske vandkvalitet forbedres, nedsættes også udledninger af næringssalte, så algevæksten begrænses, og vandet dermed bliver mere klart og rent. Ved at lede overløbsvandet igennem et bassin, vil vandets indhold af slam bundfældes i bassinet. Derved undgås, at slammet bundfældes i havnen.

Under udførelsen af projekterne vil der være miljømæssige gener på grund af anlægsarbejderne. Der vil blive truffet de nødvendige foranstaltninger for at mindske disse gener mest muligt.

HØRING

Projekterne har været forelagt Miljøkontrollen som recipientmyndighed for de marine områder. Miljøkontrollen anbefaler projekterne.

BILAG 1. Projektforslag. Kalkbrænderihavnsgade, Nordbassinet.

BILAG 2. Projektforslag. Islands Brygge.

 

 

Peter Elsman

/ Niels Juul Jensen

Til top