Mødedato: 28.05.2002, kl. 15:00

Promenade langs Nybrogade (Bygge- og Teknikudvalget)

Promenade langs Nybrogade (Bygge- og Teknikudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. maj 2002

 

 

J.nr. ØU 124/2002

 

10. Promenade langs Nybrogade (Bygge- og Teknikudvalget)

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. der gives en kapitalbevilling på 0,45 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg) til etablering af en ny promenade i forbindelse med en igangværende bolværksrenovering langs kaj 133 i Nybrogade, ekstraudgift, inklusive udgiften til ændret gadebelysning som beskrevet i nærværende indstilling

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender

  1. der opsættes et fuldautomatisk, reklamefinansieret handicaptoilet i Nybrogade overfor Kulturministeriet til erstatning for det eksisterende søjletoilet på Gammel Strand, som ønskes nedtaget. Og at pissoiret, som hidtil har stået på dette sted, men midlertidigt er fjernet grundet bolværksarbejderne, opsættes på Gammel Strand ud mod kanalen som vist i denne indstillings bilag 4.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 8. maj 2002

Søren Pind (V) stillede forslag om, "at der etableres et automatisk parkeringsanlæg under Gammel Strand"

Afstemning

 

For

Imod

Stemte ikke

Søren Pind (V)

X

   

Wallait Khan (V)

X

   

Ole Hentzen (C)

X

   

Monica Thon (B)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Joan Jensen (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

     

Karin Storgaard (O)

X

   

Jens Johansen (F)

 

X

 

Sven Milthers (F)

 

X

 

Mikkel Warming (Ø)

 

X

 

Indstillingen blev hhv. anbefalet og godkendt. Pissoiret opsættes på placering B.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det det forudsættes, at såfremt etablering af promenade langs Nybrogade og herunder nedlæggelsen af parkeringspladser medfører en reduktion i Københavns Kommunes parkeringsindtægter, skal den heraf afledte reduktion dækkes af Bygge- og Teknikudvalgets ramme".

 

RESUME

I forbindelse med at Bygge- og Teknikforvaltningen i samarbejde med Københavns Havn udfører bolværksrenovering langs Nybrogade, er forvaltningen blevet opmærksom på muligheden for at anlægge en 4 m bred fodgængerpromenade fremfor at retablere skråparkeringsanlægget, der ikke tillader passage af fodgængere langs kanalen. Den foreslåede ændring vil medføre, at der nedlægges 11 parkeringspladser.

Fra flere sider er der fremsat ønske om at få fjernet søjletoilettet på Gammel Strand, som ikke menes at passe ind i pladsens miljø, ikke mindst efter opstillingen af Sven Wiig Hansens skulptur. Forvaltningen ønsker derfor at benytte anledningen til at erstatte søjletoilettet med et fuldautomatisk handicaptoilet og foreslår dette placeret i Nybrogade overfor Kulturministeriet. På dette sted har der hidtil stået et pissoir, som midlertidigt – grundet den igangværende bolværksrenovering – er nedtaget. Bolværksarbejderne forventes først afsluttet i foråret 2003, og handicaptoilettet kan derfor ikke kan opsættes før. Søjletoilettet foreslås nedtaget i foråret 2003 samtidig med, at det nye handicaptoilet opsættes. Det foreslås, at pissoiret opsættes på Gammel Strand ligeledes i foråret 2003 når Havnens planlagte renovering af bolværket ud for G ammel Strand er tilendebragt. Alternativt kan pissoiret opsættes i juni 2002, og nedtages igen midlertidigt, mens bolværksrenoveringen pågår september 2002 til foråret 2003.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I 1990'erne gennemgik Amager Torv, Højbro Plads, Ved Stranden og Gammel Strand en kunstnerisk og arkitektonisk bearbejdning, der har betydet, at området i dag fremstår som et byrum af høj karat: Visuelt, belægningsmæssigt, og med hensyn til aptering. Højbro Plads opleves som det veldefinerede byrum, der åbner Strøget og de omkringliggende gader og stræder op mod Slotsholmen og Christiansborg. Gaderne langs Slotsholmskanalen repræsenterer i modsætning til Strøgets evigt pulserende og hektiske liv det mere fredfyldte og rekreative forløb. De karakteristiske fredede og velistandsatte bygninger danner middelalderbyens milde facade mod kanalen og mod Slotsholmens mere magtfulde og monumentale bygninger.

I forlængelse af omlægningen af kanalgaderne Ved Stranden og Gammel Strand er det naturligt også at løfte Nybrogade arkitektonisk, idet der således kan skabes en harmonisk og tilgængelig helhed i det samlede og krumme byrumsforløb langs Slotsholmskanalen (bilag 1). I forbindelse med den igangværende renovering af kaj 133 i Nybrogade er muligheden til stede netop nu.

Ved at fuldende det fodgængervenlige og rekreative forløb langs Slotsholmskanalen styrkes den solfyldte og oplevelsesmæssigt storslåede kontrast til områdets småstræder og byens tætbefolkede hovedstrøg. De gående vil herefter have mulighed for en uafbrudt oplevelse af kanalen på hele strækningen.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Bygge- og Teknikforvaltningen udfører i øjeblikket en renovering af bolværket langs Nybrogade i samarbejde med Københavns Havn. Da det skråparkeringsanlæg, som lå på stedet før bolværksrenoveringen, forhindrede al fodgængerpassage langs kanalen (se bilag 2), foreslår forvaltningen, at området retableres på en ny måde, som muliggør anlæg af en 4 m bred fodgængerpromenade (bilag 3).

Belægningsmæssigt foreslås "københavnerfortovet" videreført fra Gammel Strand ned til Frederiksholms Kanal, idet der ud mod gaden etableres et bredt felt af de oprindelige fortovssten, hvor al byrumsinventar – belysningsarmaturer, bænke og papirkurve – samles. Feltet fungerer samtidig som et opmærksomhedsfelt for blinde og svagtseende og friholder fortovsforløbet for barrierer for kørestolsbrugere.

Strækningen foreslås apteret på samme måde som Ved Stranden og Gammel Strand. Der foreslås således opstillet beslysningsarmaturer af typen "Helios" langs promenaden til erstatning for den tidligere wire-ophængte gadebelysning. Belysningen vil ved nattetid understrege hele det samlede og langstrakte byrums fint kurvede forløb.

Der foreslås opsat Københavnerbænke og affaldskurve. Bænkene vil indbyde til en stille og rekreativ refleksion ved vandet i et byrum af karakterfulde og historiske omgivelser.

Den nødvendige skiltning søges minimeret og opstillet så diskret, som det er muligt i overensstemmelse med færdselsloven og vejreglerne.

Træplantningen foreslås retableret til omtrent tidligere placering. Der plantes således to platantræer ud for Knabrostrædes udmunding for at fremhæve det dybdeperspektiv, man så smukt fornemmer, når man nærmer sig Nybrogade fra strædet. Mod øst ved Gammel Strand og mod vest på den lille plads for enden af Nybrogade ved Frederiksholms Kanal plantes yderligere to plataner.

De få strategisk placerede træer understreger stedets herlighedsværdi og markerer samtidig årstidernes skiften uden at virke visuelt slørende på byrummet.

Ændrede toiletforhold

På Gammel Strand står i dag et reklamefinansieret fuldautomatisk søjletoilet. Fra flere sider er der fremsat ønske om at få fjernet søjletoilettet på Gammel Strand, som ikke menes at passe ind i pladsens miljø, ikke mindst efter opstillingen af Sven Wiig Hansens skulptur. Dette søjletoilet er imidlertid den mest benyttede i byen, hvilket hænger sammen med dens placering tæt ved havnerundfartens billetsalg og de mange caféer på Gammel Strand. Forvaltningen ønsker derfor at benytte anledningen til at erstatte søjletoilettet med et fuldautomatisk handicaptoilet og foreslår dette placeret i Nybrogade overfor Kulturministeriet.

Til erstatning for søjletoilettet foreslås opsat et tilsvarende fuldautomatisk, reklamefinansieret handicaptoilet i Nybrogade overfor Kulturministeriet, hvor der hidtil har stået et pissoir, som midlertidigt er nedtaget på grund af bolværksarbejderne. Et tilsvarende handicaptoilet er opsat på kultorvet. Opsætningen af et nyt handicaptoilet kan først finde sted i foråret 2003, når kajrenoveringen er afsluttet. Det foreslås, at det eksisterende søjletoilet nedtages samtidig med, at det nye handicaptoilet opsættes.

Pissoiret vil kunne opsættes på Gammel Strand ud mod kanalen og tæt på havnerundfartens billetsalg (se bilag 4). Men da Havnen planlægger en renovering af kajstrækningen langs Gammel Strand (mellem Højbro og Naboløs) med opstart i september 2003, foreslår forvaltningen, at pissoiret først opsættes efter renoveringsarbejdets afslutning, i foråret 2003. Alternativt kan pissoiret opsættes i juni 2002, og nedtages igen midlertidigt, mens bolværksrenoveringen pågår september 2002 til foråret 2003.

Økonomi

Anlægsomkostninger i forbindelse med gennemførelsen af den skitserede promenade udgøres af den merpris, som det vil koste at anlægge en fodgængerpromenade fremfor at retablere det tidligere skråparkeringsanlæg. Denne ekstraudgift, inklusive udgiften til ændret gadebelysning er budgetteret til 450.000 kr., som foreslås finansieret over Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3, vejanlæg).

Miljøvurdering

I anlægget af promenaden indgår genbrug af de gamle fortovssten, som i forbindelse med bolværksrenoveringen er brudt op og lagt i depot. Fortovssten er kvadratiske granitsten, som i størrelse er en mellemting mellem de større brosten og de mindre chaussésten. De pågældende sten har slidte overflader, som dels skaber en sikker og god gangkomfort, dels har dybe historiske referencer til Middelalderbyen.

I forbindelse med flytning af pissoiret fra den hidtidige placering i Nybrogades østlige del overfor Kulturministeriet til en ny placering på Gammel Strand etableres nyt afløb til kloak.

Høring

Projektforslaget vil blive tilsendt Fredningsnævnet til orientering da det grænser op til den fredede bolværksstrækning.

Andre konsekvenser

Forudsætningen for at etablere en fodgængerpromenade er, at det tidligere skråparkeringsanlæg, der rummede p-plads til 44 biler, erstattes af et felt med længdeparkering med plads til 25 biler langs Nybrogades sydside, ud mod kanalen. Ved at ændre forholdene fra skråparkering til kantstensparkering er det samtidig muligt at etablere i alt 8 parkeringspladser langs Nybrogades nordside, der hidtil har været friholdt for at give plads til de biler, der skulle bakke ud fra skråparkeringsanlægget. I alt reduceres antallet af p-pladser således med 11 fra de tidligere 44 til 33 pladser (se bilag 3).

BILAG VEDLAGT

  1. Oversigtskort med det krumme byrumsforløb, som dannes af Ved Stranden, Gammel Strand og Nybrogade
  2. Nybrogade – hidtidige forhold
  3. Nybrogade – forslag til promenade
  4. Gammel Strand – forslag til placering af pissoir

 

Ole Bach

Til top