Mødedato: 28.03.2006, kl. 15:15

Undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København

Undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. marts 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 106/2006

 

 

4.                   Undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller overfor Økonomiudvalget:

at forslag til undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København vedtages

 

RESUME

Til Borgerrepræsentationens møde den 26. maj 2005 havde Det radikale Venstre fremsat medlemsforslag (230/05) om igangsættelse af en undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København. Debatten mundede ud i at henvise forslaget til Økonomiudvalget til videre drøftelse om undersøgelsens udformning. På den baggrund har Økonomiforvaltningen udarbejdet forslag til undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København, som omhandler:

1. Udbredelse og geografi

2. Boligforhold

3. Socioøkonomiske forhold

4. Konsekvenser for kommunens økonomi

 

SA GSBESKRIVELSE

Til Borgerrepræsentationens møde den 26. maj 2005 havde Det radikale Venstre fremsat medlemsforslag (230/05) om igangsættelse af en undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København med henblik på at tegne et 'landkort' over disse grupper af københavnere og deres livssituation. Under debatten i BR blev der diskuteret om sådan en undersøgelse er for vidtfavnende til at kunne give et nuanceret billede af denne forskelligartede gruppe. Konklusionen på debatten var, at undersøgelsen skal kunne bidrage til større viden om singler. Forslag om at henvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget til videre drøftelse om undersøgelsens udformning blev godkendt.

På den baggrund har Økonomiforvaltningen udarbejdet følgende forslag til undersøgelse af singlers/eneboendes situation i København, som omhandler:

 

1. Udbredelse og geografi

Undersøgelsen skal vise omfanget af singler i København i forhold til andre husstandstyper. Der differentieres i singler ud fra alder, køn og om de har børn eller ej og nuancerer derved denne store og forskelligartede gruppe væsentligt. På baggrund af det udarbejdes et 'landkort' over de forskellige singletypers udbredelse i København.

 

2. Boligforhold

Undersøgelsen skal bidrage med større viden i forhold til singlers boligforhold, idet den skal vise om visse ejerformer, boligaldre og boligstørrelser kan relateres specielt til de forskellige singletyper. Dette kobles med flyttehyppigheden på det københavnske boligmarked for at afdække singlers mobilitet i forhold til andre husstandstyper. Endeligt skal en prognose for Københavns boligforhold relateres til singlers udbredelse og behov.

 

3. Socioøkonomiske forhold

Undersøgelsen skal bidrage med større viden omhandlende singlers socioøkonomiske situation ved at belyse de forskellige singletypers arbejdsmarkedstilknytning, indkomstniveau, uddannelsesniveau og etnicitet set i forhold til andre husstandstyper.

 

4. Konsekvenser for kommunens økonomi

Undersøgelsen skal belyse singlers betydning for den samlede kommunale økonomi. Dette gøres ud fra en boligøkonomisk model, hvor man sammenholder kommuneskatten pr. husstand og de personhenførbare udgifter pr. husstand for singlerne og sammenligner det samlede kommunaløkonomiske resultat med andre husstandstyper.

 

Andet

Undersøgelsen om singlers/eneboendes situation i København foreslås at tage afsæt i datamateriale fra Københavns Kommunes Statistiske Kontor omhandlende københavnske boliger og borgere, hvor analyseperspektivet lægges på singler.

Endeligt foreslår Økonomiforvaltningen, at undersøgelsen både skal belyse den aktuelle situation for singler i København samt vise udviklingen i løbet af de seneste fem til ti år.

Økonomiforvaltningen gennemfører undersøgelsen i foråret 2006.

ØKONOMI

Undersøgelsen vurderes ikke at have umiddelbare økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, idet den gennemføres inden for forvaltningens nuværende budgetramme – økonomisk forvaltning, drift (funktion 6.51) – da den varetages af medarbejdere i Økonomiforvaltningens 8. kontor.

 

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

-

 

 

Claus Juhl                                                Paul Sax Møller

 

Til top