Mødedato: 28.02.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høringssvar til Vejdirektoratet om Miljøredegørelse for Trængselsringen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal godkende vedlagte høringssvar (bilag 1) til Vejdirektoratet vedrørende miljøundersøgelse af trængselsafgifter i hovedstaden (bilag 2).

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at vedlagte høringssvar til Vejdirektoratet vedrørende miljøundersøgelse af trængselsafgifter i hovedstaden godkendes.

Problemstilling

Vejdirektoratet har den 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse for en trængselsafgift i hovedstaden i offentlig høring.

Undersøgelsen har fokus på fire alternative placeringer af en trængselsring og vurderer de trafikale, støj- og luftforureningsmæssige effekter med mere.

Miljøundersøgelsen er et led i regeringens planer om, at indføre trængselsafgifter i hovedstaden i 2016. Høringen afsluttes den 22. februar 2012.

Medlemmerne af Borgerrepræsentationen har 30. januar fået fremsendt et eksemplar af miljøundersøgelsen. Regeringen forventes, at sende det egentlige lovforslag i høring i løbet af de kommende uger.

Løsning

Forvaltningerne anbefaler, at vedlagte høringssvar fremsendes til Vejdirektoratet.

Af høringssvaret fremgår, at:
  • trængselsafgifter i hovedstaden med en placering i kommunegrænsen inklusive hele Amager vil være den bedste løsning, både hvad angår miljøeffekter og håndtering af trængsel. 
  • denne placering giver de mindste barriereeffekter og den mindste omvejskørsel.
  • området nord for Ringbanen samt Nordhavn bør ligge inden for trængselsringen og at hensynet til transittrafikken til havnefunktionerne i Nordhavn bør sikres gennem den tekniske løsning.
  • overflytningen af bilister til den kollektive trafik kan være undervurderet, idet forbedringer og tidsgevinster for den kollektive trafik som følge af mindre trængsel, ikke er medregnet.
  • en overflytning af transport til cykel også vil have en positiv effekt på sundheden.
Endelig tilbyder Københavns Kommune sin ekspertise ift. det videre arbejde med trængselsringen, herunder udformning og indpasning af udstyr i byens rum, vejændringer, tekniske løsninger mv.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser i forbindelse med høringssvaret til Vejdirektoratet.

Videre proces

Forvaltningerne bemærker, at høringsfristen udløber den 22. februar 2012, og at høringssvar afgives med forbehold for endelig politisk godkendelse i Borgerrepræsentationen den 8. marts 2012. Dette forbehold er nævnt i høringssvaret.

Den politiske behandling følger nedenstående tidsplan:
  • Teknik- og Miljøudvalget den 6. februar 2012
  • Økonomiudvalget den 28. februar 2012
  • Borgerrepræsentationen den 8. marts 2012.
Selve lovforslaget forventes sendt i høring i starten af februar. Det er endnu uvist hvilken proces, herunder høringsfrist, der lægges op til, men forvaltningerne vil så hurtigt som muligt efter offentliggørelsen fremlægge indstilling med forslag til høringssvar til lovforslaget.         


Claus Juhl                                         Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  1. at vedlagte høringssvar til Vejdirektoratet vedrørende miljøundersøgelse af trængselsafgifter i hovedstaden godkendes.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. februar 2012

Jakob Næsager (C) foreslog, at sagen blev udsat til lovforslaget om trængselsringen foreligger.

Der blev stemt om forslaget om udsættelse af sagen:

2 udvalgsmedlemmer stemte for udsættelse af sagen: C og O.
7 udvalgsmedlemmer stemte imod udsættelse af sagen: A, B, F, og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Sagen blev ikke udsat.

Jakob Næsager (C) stillede forslag til indstillingen om:

”at den foreslåede betalingsring i høringssvaret benævnes ”betalingsring” i overensstemmelse med formuleringen i regeringsgrundlaget.”

2 udvalgsmedlemmer stemte for ændringsforslaget: C og O.
7 udvalgsmedlemmer stemte imod ændringsforslaget: A, B, F og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

Der blev stemt om indstillingen:

7 udvalgsmedlemmer stemte for indstillingen: A, B, F og Ø.
2 udvalgsmedlemmer stemte imod indstillingen: C og O.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

Indstillingen blev anbefalet.

Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti kan ikke stemme for høringssvaret om betalingsringens miljømæssige konsekvenser. Så længe prisen for at passere betalingsringen ikke ligger fast, og eventuelle perioder med nedsat takst ikke er kendte, kan man ikke med nogen seriøsitet regne på, hvor stor en del af bilisterne, der skifter til en anden transportform, og derfor kan man naturligvis ikke med nogen grad af troværdighed udtale sig om betalingsringens miljømæssige konsekvenser på nuværende tidspunkt.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 28. februar 2012

Sagen blev trukket fra dagsordenen ved mødets start.

Til top