Forslag til lokalplan "Marmorkirken metrostationsplads"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Marmorkirken Metrostationsplads”, der skal fastlægge bestemmelser for indretning af pladsen i forbindelse med den kommende metrostation.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at vedtage forslag til lokalplan ”Marmorkirken Metrostationsplads” (bilag1) med henblik på offentliggørelse i to måneder, og
- at vedtage det foreslåede borgerdialogforløb (bilag 3),
- at § 4 tilføjes et stk. 5 som lyder: Der skal etableres en cykelforbindelse fra Marmorkirken til St. Kongensgade. Cykelforbindelsen skal tage hensyn til fodgængere og være med cykelvenlig belægning.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget tiltrådte den 22. marts 2010 (2010-9832) startredegørelse om successivt at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser i Københavns Kommune. Baggrunden var Naturklagenævnets afgørelse af 18. juni 2009 om, at etablering af de kommende stationspladser ved Gammel Strand og Marmorkirken (Frederiks Kirke) var lokalplanpligtige.
På baggrund af forudsætningerne i startredegørelsen (2010-9832) har der været afholdt borgermøder og workshops omkring de 14 stationspladser, der har resulteret i 14 dispositionsplaner. På dette grundlag har forvaltningen nu udarbejdet lokalplanforslag for fire stationspladser i Indre By. Placeringen af stationen med tilhørende trapper, elevatorer, nødtrapper, ventilationsanlæg, ovenlysåbninger m.m. er fastlagt i Lov om en Cityring.Løsning
Generelt for metroforpladserne
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningen udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”, som blev gennemført på 4 lørdage i juni 2010 med deltagelse af knap 4.000 borgere, og de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010. I dispositionsplanerne fastlægges trafikløsninger herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Dispositionsplanerne danner grundlag for lokalplanforslagene og den offentlige høring i lokalplanprocessen.
På borgerdialogmøderne var det et centralt ønske, at tilføre de fremtidige stationsbyrum lokal identitet og byliv. I lokalplanen fastlægges de overordnede principper for, hvor forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Det gøres for at sikre en fleksibel plan, som ramme for den efterfølgende projektudvikling, hvor detaljer og den præcise udformning fastlægges. Det er også i denne fase, at detaljer omkring belægning, belysning og byinventar udvikles med fokus på, at understøtte den lokale identitet.
Konkret for denne lokalplan
Lokalplanområdet er beliggende i Frederikstaden. Den stramt og logisk planlagte rektangulære bydel er opbygget over to akser gennem Amaliegade og Frederiksgade, hvor Marmorkirken ligger. Metrostationen er placeret ved kirken ud mod Store Kongensgade. Stationens elementer i terræn såsom trapper og elevatorer indskriver sig i pladsens orden og symmetri. Det er fortsat muligt at køre rundt om kirken, hvorimod det ikke længere bliver muligt at have gennemkørende trafik til Store Kongensgade. Der etableres i alt 250 cykelparkeringspladser ved stationen, heraf 120 under jorden.
I forbindelse med etableringen af metrostationen nedlægges i alt 45 bilparkeringspladser ved Marmorkirken i grøn zone til metroelementer og cykelparkering.
Økonomiudvalget besluttede den 11. oktober 2011, at der udarbejdes en oversigt over permanente parkeringsnedlæggelser på samtlige metrocityringsstationer. Økonomiudvalget bemærkede dertil, at pladserne først nedlægges permanent i 2018, hvorfor man kan afvente at finde erstatningspladser. Behovet for erstatningspladser skal afklares før 2018.
I bilag 4 er der nærmere redegjort for nedlagte parkeringspladser i forbindelse med metrostationenspladsen samt for parkeringsdækning i områderne nær ved metrostationerne.
Tilgængelighed
Der vurderes ikke umiddelbart at være forhold, der er til hinder for, at tilgængeligheden sikres, jf. bilag 2.
Intern høring
Lokaludvalget har i forbindelse med forvaltningens interne høring afholdt et borgermøde den 7. november 2011. Bl.a. på baggrund heraf har udvalget fremsendt et høringssvar. Lokaludvalget finder, at arealer omkring stationerne bør tænkes bredere og kommunen bør afsætte midler til forskønnelse og forbedring af den del af metropladserne, der ikke indgår i aftalen med Metroselskabet. Lokaludvalget finder endvidere, at når der etableres cykelparkeringskælder, bør de også anvendes af borgerne, og det vil kunne styrkes ved at ansætte servicemedarbejdere, der kan assistere cykellisterne.
Med hensyn til stationspladsen Marmorkirken finder udvalget, at der i videst muligt omfang skal etableres cykelparkering på forpladsen og gerne på bekostning af bilparkeringspladser. For så vidt angår den i loven fastlagte sti mellem Store Kongensgade og Borgergade ønsker udvalget oplyst, om der er mulighed for at få indflydelse på etablering af stien, og hvorfor den ikke medtages i lokalplanområdet. Det foreslås, at dele af St. Kongensgade og Bredgade ved Marmorkirken bør indgå i lokalplanområdet, og området bør fremstå som et rekreativt område og ikke som et trafikområde. Man skal sikre en kvalitetsbelysning ved Marmorkirken, der matcher kirken.
Forvaltningens bemærkninger:
Cityring loven fastlægger, hvilke arbejder, der skal udføres. På flere stationspladser har, der fra kommunens side været særlige ønsker til indretning af byrummet. Her har kommunen tilkøbt ekstra arbejder, der skal udføres i forbindelse med anlæg af stationspladsen. Ved Marmorkirken er der tilkøbt etablering af offentligt toilet.
I forbindelse med VVM-redegørelsen er det vurderet, at der er behov for at etablere pladser til 250 cykler.Under hensyntagen til det særlige miljø, som Marmorkirken udgør, og ønsket om nærheden til stationsnedgangen, er der indarbejdet 120 cykelparkeringspladser i kælder. De øvrige 130 etableres på terræn. Forvaltningen vurderer ikke, at der er behov for flere ved Marmorkirken.
Med hensyn til stien mellem Store Kongensgade og Borgergade er der med hjemmel i Lov om en Cityring gennemført en ekspropriationsforretning. Sagen er endnu ikke afsluttet, idet kommissionen fandt, at der var behov for en nærmere redegørelse, for hvorledes stien kan indpasses i forhold den kørende trafik i baggården til ejendommen Borgergade 30-42. Den næste besigtigelse vil blive foretaget på baggrund af et egentligt projektforslag, der først forventes udviklet i 2012-13. I forbindelse med ekspropriationen inddrages ejere og beboere, der herved har indflydelse på stianlægget. På den baggrund indgår den ikke i lokalplanen. Med hensyn til belysning er der fastlagt retningslinjer for kommunens design. Heri fastlægges belysning og andet byudstyr.
Alle kommentarer er endvidere videresendt til Metroselskabet og vil indgå i forvaltningens videre arbejde under projekteringsfasen af metrostationspladsen.
Offentlig høring
Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af planforslaget sendes det i offentlig høring i to måneder. Forvaltningen vil inddrage Indre By Lokaludvalg i tilrettelæggelsen af offentlighedsfasen. I offentlighedsfasen foreslås følgende aktiviteter:
- Planforslaget kan ses på hjemmesiden ”Bliv hørt” med mulighed for indlæg/høring.
- Gennemførelse af et borgermøde i form af et orienteringsmøde.
- Annoncering i områdets lokalaviser.
Økonomi
Eventuelle kommunale tilkøb til etableringen af metrostationspladserne er behandlet i særskilt indstilling på mødet den 27. april 2011 i Teknik- og Miljøudvalget (2011-15303). Lokalplanforslaget i sig selv har ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter den offentlige høring vil forvaltningerne forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene der forventes at ske i foråret 2012.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
- at vedtage forslag til lokalplan ”Marmorkirken Metrostationsplads” (bilag1) med henblik på offentliggørelse i to måneder, og
- at vedtage det foreslåede borgerdialogforløb (bilag 3).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. januar 2012
Teknik- og Miljøudvalget stillede ændringsforslag om at tilføje et 3. at-punkt til indstillingen:
”3. at § 4 tilføjes et stk. 5 som lyder: Der skal etableres en cykelforbindelse fra Marmorkirken til St. Kongensgade. Cykelforbindelsen skal tage hensyn til fodgængere og være med cykelvenlig belægning”
Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 28. februar 2012
Indstillingen blev anbefalet.