Forslag til lokalplan "Gammel Strand Metrostationsplads - Cityringen"
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til lokalplan ”Gammel Strand Metrostationsplads”, der skal fastlægge bestemmelser for indretning af pladsen i forbindelse med den kommende metrostation.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at vedtage forslag til lokalplan ”Gammel Strand Metrostationsplads” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse i to måneder, og
- at vedtage det foreslåede borgerdialogforløb (bilag 3),
- at § 4 tilføjes et stk. 6 som lyder: Der skal etableres en cykelforbindelse fra Højbro plads til Nybrogade. Cykelforbindelsen skal tage hensyn til fodgængere og være med cykelvenlig belægning.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget tiltrådte den 22. marts 2010 (2010-9832) startredegørelse om successivt at udarbejde lokalplaner for de 14 stationspladser i Københavns Kommune. Baggrunden var Naturklagenævnets afgørelse af 18. juni 2009 om, at etablering af de kommende stationspladser ved Gammel Strand og Marmorkirken (Frederiks Kirke) var lokalplanpligtige.
På baggrund af forudsætningerne i startredegørelsen (2010-9832) har der været afholdt borgermøder og workshops omkring de 14 stationspladser, der har resulteret i 14 dispositionsplaner. På dette grundlag har forvaltningen nu udarbejdet lokalplanforslag for fire stationspladser i Indre By. Placeringen af stationen med tilhørende trapper, elevatorer, nødtrapper, ventilationsanlæg, ovenlysåbninger m.m. er fastlagt i Lov om en Cityring.
Løsning
Generelt for metrostationspladserne
Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningen udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”, som blev gennemført på 4 lørdage i juni 2010 med deltagelse af knap 4.000 borgere, og de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010. I dispositionsplanerne fastlægges trafikløsninger herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.
Dispositionsplanerne danner grundlag for lokalplanforslagene og den offentlige høring i lokalplanprocessen.
På borgerdialogmøderne var det et centralt ønske, at tilføre de fremtidige stationsbyrum lokal identitet og byliv. I lokalplanen fastlægges de overordnede principper for, hvor forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Det gøres for at sikre en fleksibel plan, som ramme for den efterfølgende projektudvikling, hvor detaljer og den præcise udformning fastlægges. Det er også i denne fase, at detaljer omkring belægning, belysning og byinventar udvikles med fokus på, at understøtte den lokale identitet.
Konkret for Gammel Strand Metrostationsplads
Lokalplanen tager udgangspunkt i Gammel Strands unikke placering og fine indramning med en husrække, der afgrænser Middelalderbyen og Slotsholmskanalen og Slotsholmen med sine monumentale bygninger. I den kontekst omfatter lokalplanområdet hele Gammel Strand. Metroelementerne er placeret langs bolværket sådan, at pladsen generelt ikke forstyrres mere end nødvendigt. Af samme årsag er ovenlysvinduer til stationen fravalgt. Den gennemkørende trafik fjernes og i stedet etableres der en cykelforbindelse og adgangsvej til de ejendomme, der ligger ud til Gammel Strand. Gennem belægningsskift eller lignende skal det sikres, at kørebane og fortov i forlængelse af Naboløs, fortsat opfattes som vej. Der placeres ca. 200 nye cykelparkeringspladser omkring stationen.
I forbindelse med etableringen af metrostationen nedlægges i alt 3 bilparkeringspladser i rød zone til metroelementer og cykelparkering. Økonomiudvalget besluttede den 11. oktober 2011, at der udarbejdes en oversigt over permanente parkeringsnedlæggelser på samtlige metrocityringsstationer. Økonomiudvalget bemærkede hertil, at pladserne først nedlægges permanent i 2018, hvorfor man kan afvente at finde erstatningspladser. Behovet for erstatningspladser skal afklares før 2018. I bilag 4 er der nærmere redegjort for nedlagte parkeringspladser i forbindelse med stationen samt for parkeringsdækning mv. ved stationen.
Tilgængelighed
Der vurderes ikke umiddelbart at være forhold, der er til hinder for, at tilgængeligheden sikres, jf. bilag 2.
Indre By Lokaludvalg
Lokaludvalget har i forbindelse med forvaltningens interne høring afholdt et borgermøde den 7. november 2011. Bl.a. på baggrund heraf har udvalget fremsendt et høringssvar. Lokaludvalget finder, at arealer omkring stationerne bør tænkes bredere, og kommunen bør afsætte midler til forskønnelse og forbedring af den del af metropladserne, der ikke indgår i aftalen med Metroselskabet. Lokaludvalget finder endvidere, at når der etableres cykelparkeringskælder, bør de også anvendes af borgerne, og det vil kunne styrkes ved at ansætte servicemedarbejder, der kan assistere cyklisterne.
Med hensyn til Gammel Strand er lokaludvalget enig i, at hele pladsen medtages i lokalplanområdet. I forbindelse med borgerdialogen har der været ønsker om, at skulpturen ”Slægt løfter slægt” ikke kommer tilbage, og at de eksisterende træer bevares. Belysningen er også blevet drøftet, idet det har været udtrykt ønske om, at den tager udgangspunkt i byrummets karakter og tryghed. Det anføres, at man bør adskille cyklende og gående f.eks. gennem belægningsskift. Belægning på pladserne bør have en kvalitet, der sikre en god komfort for trafikanterne. Det konstateres, at der på Gammel Strand i dag er et større behov for cykelparkeringspladser, og at der bør tages højde for turistbusser samt omfanget af et nyt billetcenter til kanalrundfarten.
Forvaltningens bemærkninger:
På Gammel Strand er byrummet udvidet til at omfatte hele arealet mellem Højbro Plads og Naboløs. Med hensyn til placering af skulpturen er det ikke et element, der bliver fastlagt i lokalplanen, men Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 27. april 2011 besluttet, at skulpturen skal tilbage.. Lokalplanen fastlægger placeringen og størrelsesordenen af cykelparkeringen i overensstemmelse med den VVM-redegørelse, der er udarbejdet i forbindelse med lov om cityring. Lokalplanen fastlægger overordnede krav til belysning, belægning og anden indretning af byrummet, mens det først er i forbindelse med Metroselskabets detailprojekteringen, at den endelige udformning fastlægges. Belysning og andet byudstyr vil følge kommunens designmanual. Med hensyn til turistbusser har der tidligere været af- og pålæsning på Gl. Strand. Denne funktion er nu flyttet over til Ved Stranden midlertidigt. Der er ikke taget stilling til den endelige placering, men de kommer ikke tilbage til Gl. Strand.
Alle kommentarer er videresendt til Metroselskabet og vil indgå i forvaltningens videre arbejde under projekteringsfasen af metrostationspladsen.
Offentlig høring
Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af planforslaget sendes det i offentlig høring i to måneder. Forvaltningen vil inddrage Indre By Lokaludvalg i tilrettelæggelsen af offentlighedsfasen. I offentlighedsfasen foreslås følgende aktiviteter:
- Planforslaget kan ses på hjemmesiden ”Bliv hørt” med mulighed for indlæg/høring.
- Gennemførelse af et borgermøde i form af et orienteringsmøde.
- Annoncering i områdets lokalaviser.
Økonomi
Eventuelle kommunale tilkøb til etableringen af metrostationspladserne er behandlet i særskilt indstilling på mødet den 27. april 2011 i Teknik- og Miljøudvalget (2011-15303). Lokalplanforslaget i sig selv har ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.
Videre proces
Efter den offentlige høring vil forvaltningerne forelægge udvalgene og Borgerrepræsentationen en indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene der forventes at ske i foråret 2012.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
- at vedtage forslag til lokalplan ”Gammel Strand Metrostationsplads” (bilag 1) med henblik på offentliggørelse i to måneder, og
- at vedtage det foreslåede borgerdialogforløb (bilag 3).
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. januar 2012
SF stillede ændringsforslag til indstillingen om at tilføje et 3. at-punkt til indstillingen:
”3. at § 4 tilføjes et stk. 6 som lyder: Der skal etableres en cykelforbindelse fra Højbro plads til Nybrogade. Cykelforbindelsen skal tage hensyn til fodgængere og være med cykelvenlig belægning”
Der blev stemt om ændringsforslaget:
For indstillingen stemte 7 udvalgsmedlemmer: B, C, O, V og F.
Imod indstillingen stemte 4 udvalgsmedlemmer: A og Ø.
Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.
Ændringsforslaget blev vedtaget.
Indstillingen blev anbefalet.
SF afgav protokolbemærkning:
”SF ønsker, at der fremover i alle metrolokalplaner skrives en tilføjelse til § 4. Vej-, sti-, pladsforhold om, at cykelforbindelser over metroforpladser skal være med cykelvenlig belægning.”
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 28. februar 2012
Indstillingen blev anbefalet. Sisse Marie Welling (F) videreførte Socialistisk Folkepartis protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 23. januar 2012.