Trafik- og Miljøplan 2003, resultater fra efterårets debatfase og indhold af plan (Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)
Trafik- og Miljøplan 2003, resultater fra efterårets debatfase og indhold af plan (Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 28. januar 2003
J.nr. ØU 18/2003
8. Trafik- og Miljøplan 2003, resultater fra efterårets debatfase og indhold af plan (Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget)
INDSTILLING OG BESLUTNING
Bygge- og Teknikforvaltningen, Økonomiforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller til Bygge- og Teknikudvalget, Økonomiudvalget og Miljø- og Forsyningsudvalget
at den i indstillingen beskrevne redegørelse for efterårets borgerdialogaktiviteter i forbindelse med udarbejdelsen af Trafik- og Miljøplan 2003 (fase 2) tages til efterretning, og
at det besluttes, at Trafik- og Miljøplan 2003 udarbejdes på baggrund af de i indstillingen beskrevne målsætninger og hovedindsatser.
Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 27. januar 2003
Udsat.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. januar 2003
Økonomiudvalgets beslutning: Ø stillede følgende ændringsforslag:
"Hovedmålsætning:
- Målsætningen for kommunens trafik og miljøarbejde fastsættes til at få biltrafikken ned på niveauet for 1996.
- For at opnå såvel incitamenter for bilisterne til at bruge den kollektive trafik, samt midler til den nødvendige forbedring af den kollektive trafik, er det Københavns Kommunes målsætning hurtigst muligt at få indført kørselsafgifter. Kommunen vil målrettet arbejde herpå.
- Det tilføjes: Kommunen vil ligeledes undersøge mulighederne for at etablere overfladesystemer, såsom letbane/sporbusser i indre by og på tværs af byen. Undersøgelserne skal bl.a. afdække overfladesystemernes pris, hvornår de kan etableres, og sammenligne disse med en evt. 4. metroetape.
- 1. afsnit udgår
- sidste linje i 1. afsnit udgår
- P-strategiafsnittet – udgår"
(Vedtaget som Hensigtserklæring i forbindelse med Kommuneplan 2001 med 30 stemmer imod 19. For stemte A, F, Ø, B, P og L. Imod stemte V, O, C, D og Lubna Elahi).
Subsidiært:
Målsætningen for Trafik og miljøplan 2003 er, at biltrafikken ikke må overstige dagens (2003) niveau.
Bedre kollektiv trafik
Fredeliggørelse af boligområde
subsidiært
Herefter blev sagen udsat.
Behandling: Ny behandling i Økonomiudvalget den 4. februar 2003.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede på mødet den 11. april 2002, at der skal udarbejdes en ny Trafik- og Miljøplan for Københavns Kommune.
På baggrund af den indledende debat om status og hovedproblemer (foråret 2002) blev der udarbejdet et nyt debatoplæg om hovedindsatser. Dette debatoplæg dannede grundlaget for et borgermøde, en holdningsanalyse blandt 1.000 repræsentativt udvalgte københavnere og gav anledning til 29 debatindlæg. Resultaterne præsenteres kort i denne indstilling og referat, sammenfatning og opsamling er vedlagt som bilag.
På baggrund af resultaterne herfra, sammenholdt med tilkendegivelser fra forskellige interessenter og forvaltningernes egne analyser, foreslår forvaltningerne, at Trafik- og Miljøplan 2003 udarbejdes efter nedenstående retningslinier for hovedmålsætning og hovedindsatsområder.
Hovedmålsætning for Trafik- og Miljøplan 2003:
" At sikre et velfungerende transportsystem til betjening af byen med en væsentlig mindre miljøpåvirkning end i dag. Dette betyder, at den øgede trafikale aktivitet søges tilgodeset ved øget brug af kollektiv trafik og cykel, og at miljøproblemerne søges minimeret."
Det er fortsat målet at begrænse stigningen i biltrafikken. Analyserne viser, at det næppe kan undgås, at biltrafikken stiger med 5 – 10% i kommunen i løbet af de næste 5 – 10 år, forudsat at den økonomiske vækst fortsætter - med mindre der anvendes kørselsafgifter. Der er imidlertid ikke udsigt til, at lovgivningen, udformningen, administrationen etc. af et evt. kørselsafgiftssystem vil være afklaret de første 5 år. Derfor indeholder målsætningen ingen talbegrænsninger omkring biltrafikkens udvikling i de kommende år, som det er tilfældet i den gældende Trafik- og Miljøplan, hvor det præciseres, at målsætningen betyder at biltrafikken ikke må stige.
Forvaltningerne foreslår også at planen indeholder følgende hovedindsatser:
- Forbedrede forhold for cyklister
- Bedre kollektiv trafik
- Forbedret adfærd (med hensyn til valg af transportmiddel såvel som hensyntagen til medtrafikanter)
- Fortsat fredeliggørelse af boligområder for biltrafik
- Udarbejdelse af en samlet parkeringsstrategi for København
- Bekæmpelse af miljøproblemer (miljøzoner mm.)
Forvaltningerne foreslår, at stigningen i biltrafikken i de kommende år dæmpes gennem en fortsat målrettet forbedring af forholdene for cyklisterne og for den kollektive trafik. Anvendes der på et senere tidspunkt kørselsafgifter for at begrænse biltrafikken, vil effekten heraf også afhænge af, at der er alternative attraktive transportmuligheder.
Forbedringen af forholdene for cyklister er udvidelse af cykelstier, etablering af flere cykelstier og ruter, bedre vedligeholdelse samt forbedring af cykelparkeringen.
Forbedringen af den kollektive trafik er på langt sigt en fortsat udbygning af metroen og på kort sigt en forbedring af forholdene for de busrejsende, idet bustrafikken i mange år fremover vil have væsentlig betydning for det samlede kvalitet af det kollektive transportsystem.
Forvaltningerne finder det også afgørende, at der gøres en ekstraordinær indsats for at påvirke den enkeltes transportadfærd gennem oplysning, information etc. Brug af bilen med omtanke vil kunne udsætte store udgifter til infrastruktur. Ligeledes foreslås en indsats for at forbedre adfærden i trafikken, der af københavnerne vurderes at være et at de største trafikproblemer.
Endvidere foreslår forvaltningerne, at arbejdet med at fredeliggøre boligområderne fortsætter, så generne fra biltrafikken minimeres. Der foreslås også, at der udarbejdes en samlet parkeringsstrategi for København, der bl.a. skal sikre parkeringspladser til beboerne i de tætte bydele.
Endelig foreslås en øget indsats for at miljøproblemer bekæmpes med konkrete tiltag som f.eks. indførelse af miljøzoner, forbedret vedligeholdelse af vejbelægninger, støjdæmpende asfalt, nedsættelse af hastigheder osv.