Team København - proces og ekstern konsulentbistand (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)
Team København - proces og ekstern konsulentbistand (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)
Økonomiudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde tirsdag den 28. januar 2003
J.nr. ØU 12/2003
9. Team København - proces og ekstern konsulentbistand (Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget anbefaler,
at Borgerrepræsentationen godkender, at arbejdet vedrørende etableringen af Team København igangsættes på grundlag af Københavns Kommunes redegørelse om eliteidrættens vilkår og Københavns Erhvervsråds principper for en Team Copenhagen konstruktion, jf. sagsfremstillingen
at Borgerrepræsentationen giver en tillægsbevilling på 0,5 mill. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2003 konto 0.30.1 (pulje til kultur, fritid og idrætsområdet) i form af en overførsel af ubrugte midler fra Kultur- og Idrætspuljen på 62 mill. kr. afsat i budget 2002. Midlerne anvendes til ekstern konsulentbistand i forbindelse med etableringen af Team København.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. januar 2003
Indstillingen blev tiltrådt.
RESUME
Formålet med nærværende indstilling er at få igangsat processen vedr. etableringen af Team København. Institutionen, der forventes etableret senest pr. 1. oktober 2003, skal have til formål at forbedre vilkårene for eliteidrætten i København.
Baggrunden herfor er dels, at Borgerrepræsentationen den 3. oktober 2002 vedtog redegørelsen om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune (BR 514/02). Ifølge redegørelsens handlingsplan skal Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget i foråret 2003 forelægges forslag om at oprette en selvejende institution benævnt "Team Copenhagen", der søges etableret med virkning fra 1. august 2003.
Dels at Københavns Erhvervsråd d. 27. november 2002 har tiltrådt "Principper for en Team Copenhagen konstruktion", der angiver Erhvervsrådets forslag til principper, formål, opgaver, sponsorstøtte, organisering og økonomi for Team København.
Borgerrepræsentationen har i forbindelse med udmøntningen af ekstraprovenuet fra selvbudgetteringsaftalen vedrørende 2000 afsat en pulje på 62 mill. kr. til kultur, fritid og idrætsområdet på Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2002. Fra denne pulje har Borgerrepræsentationen prioriteret 5 mill. kr. til etablering af Team København. Dette beløb anvendes ikke i 2002.
På baggrund af ovenstående har Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdet nærværende indstilling med forslag til proces for det videre arbejde. I den forbindelse indstilles det, at der anvendes 500.000 kr. af de 5 mill. kr. til ekstern konsulentbistand. Bistanden skal bl.a. bruges til etablering af markedsstrategi samt til rådgivning om de juridiske aspekter vedrørende Team Københavns fremtidige forankring og organisation.
SAGSBESKRIVELSE
Formålet med nærværende indstilling er at få igangsat processen vedr. etableringen af Team København. Institutionen, der forventes etableret senest den 1. oktober 2003, skal have til formål at forbedre vilkårene for eliteidrætten i København.
Baggrund
Den 3. oktober 2002 vedtog Borgerrepræsentationen redegørelsen om eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune (BR 514/02). Ifølge redegørelsens handlingsplan skal Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget i foråret 2003 forelægges forslag om at oprette en selvejende institution benævnt "Team Copenhagen", der søges etableret med virkning fra 1. august 2003.
Team Copenhagens formål er ifølge redegørelsen at forbedre de samlede vilkår for eliteidrætten i Københavns Kommune. Dette kan bl.a. ske ved hjælp af økonomisk støtte til eliteidrætsudøvere i København. Team Copenhagen tillægges ligeledes en rådgivende og koordinerende funktion, der blandt andet skal omfatte et tæt samarbejde med eksempelvis Team Danmark, Københavns Erhvervsråd, Idrætsfonden Danmark og KI. (Bilag 1).
Københavns Erhvervsråd tiltrådte 27. november 2002 "Principper for en Team Copenhagen konstruktion". Heri fremgår, at Erhvervsrådets foreslår, at Team Copenhagen både giver direkte støtte til idrætsudøvere og virker som videnscenter for eliteidræt. En væsentlig del af Team Copenhagens indtægter skal på sigt komme fra sponsorindtægter, hvilket forudsætter, at der skabes attraktive modydelser for erhvervslivet, og at der fra starten sikres et langt tidsperspektiv for Team Copenhagens arbejde. Team Copenhagen bør være en selvstændig organisation, ledet af repræsentanter for de største erhvervsvirksomheder og idrætslivet, samt Overborgmesteren og Kultur- og Fritidsborgmesteren (Bilag 2).
Borgerrepræsentationen har i forbindelse med udmøntningen af ekstraprovenuet fra selvbudgetteringsaftalen vedrørende 2000 afsat en pulje på 62 mill. kr. til kultur, fritid og idrætsområdet på Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2002. Fra denne pulje har Borgerrepræsentationen prioriteret 5 mill. kr. til etablering af Team København.
Proces for det videre arbejde
På baggrund af ovenstående har Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejdet nærværende indstilling med forslag til procesplan for det videre arbejde samt forslag om inddragelse af ekstern konsulentbistand.
Fase 1 – Udredningsarbejdet
Januar 2003 nedsættes styregruppe og projektgruppe med henblik på at udarbejde en samlet plan for etableringen af Team København. Planen vil indeholde en gennemgang af alle væsentlige forhold vedrørende etableringen af Team København, herunder målsætning og opgaver, sponsorstrategi, organisering og økonomi.
Den administrerende direktør for Økonomiforvaltningen fungerer som formand for projektet og den administrerende direktør for Kultur- og Fritidsforvaltningen som næstformand for projektet. Endvidere kan inddrages repræsentanter fra blandt andet Københavns Idrætsanlæg, Dansk Idræts-Forbund, Team Danmark, Københavns Erhvervsråd og Wonderful Copenhagen.
Sekretariatsbetjeningen varetages af Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Den administrerende direktør for Kultur- og Fritidsforvaltningen er ansvarlig herfor.
Fase 2 - Politisk behandling
Med udgangspunkt i ovenstående udarbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen en indstilling vedrørende udmøntning og etablerin g af Team København. Indstillingen forelægges Kultur- og Fritidsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efter sommerferien 2003.
Fase 3 – Etablering af Team København
Team København etableres senest pr. 1. oktober 2003.
Inddragelse af ekstern konsulentbistand
Målet med inddragelse af ekstern konsulentbistand er dels at få den nødvendige ekspertise til at medvirke til udarbejdelsen en markedstrategi for Team København samt formulere og sikre grundlaget for erhvervslivets engagement i organisationen, herunder blandt andet at sikre sammenhæng mellem sponsorernes betaling og den ydelse de modtager. Dels at bidrage med rådgivning om de juridiske aspekter vedrørende Team Københavns fremtidige forankring og organisationen.
Dette arbejde skal igangsættes nu med henblik på, at konklusionerne kan indgå i overvejelserne vedr. etableringen af den selvejende institution, jf. ovenstående tidsplan.
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller på den baggrund, at der bevilges 500.000 kr. til ekstern konsulentbistand. Såfremt ikke alle midler bliver brugt, overgår de til det videre arbejde med Team København.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Borgerrepræsentationen giver en tillægsbevilling på 0,5 mill. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2003 konto 0.30.1 (pulje til kultur, fritid og idrætsområdet) i form af en overførsel af ubrugte midler fra Kultur- og Idrætspuljen på 62 mill. kr. afsat i budget 2002. Midlerne anvendes til ekstern konsulentbistand i forbindelse med etableringen af Team København.
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
1. Kopi af indstilling og beslutningsprotokol - BR 514/02
2. Kopi af Københavns Erhvervsråds beslutning "Principper for en Team Copenhagen konstruktion"
Erik Jacobsen Carsten Haurum