Mødedato: 28.01.2003, kl. 15:00

Udmøntning af midler til miljøcertificering (Miljø- og Forsyningsudvalget)

Udmøntning af midler til miljøcertificering (Miljø- og Forsyningsudvalget)

for mødet «MDAT» kl

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. januar 2003

 

 

J.nr. ØU 16/2003

 

13. Udmøntning af midler til miljøcertificering (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget anbefaler,

at der af puljen til miljøcertificering ydes støtte til et projekt om miljøledelse i den integrerede børneinstitution Stenurten med 75.995 kr. i 2003 og 54.500 kr. i 2004, i alt 130.495 kr.

at der af puljen til miljøcertificering ydes støtte til et projekt om miljøkortlægning og opstilling af miljømål og –handlingsplaner i Kultur- og Fritidsforvaltningen med 535.000 kr. i 2003 og 470.000 kr. i 2004, i alt 1.005.000 kr., og

at der af puljen til miljøcertificering ydes støtte til et projekt om miljøledelse i Københavns Energi, Miljø- og Forsyningsforvaltningen, med 467.500 kr. i 2003 og 497.500 kr. i 2004, i alt 965.000 kr.

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2003

Tiltrådt.

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget tiltræder indstillingen om udmøntning af midler til miljøcertificering

 

RESUME

I juni 2001 tiltrådte Københavns Kommune "Dogme 2000 for kommuner og miljø". I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2001 blev der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner.

Der er i december 2002 indkommet ansøgninger henholdsvis fra den integrerede børneinstitution Stenurten, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, fra Kultur- og Fritidsforvaltningen samt fra Københavns Energi, Miljø- og Forsyningsforvaltningen til miljøledelsesprojekter.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet de tre projekter og finder det formålstjenligt, at der gives støtte til gennemførelsen af disse.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

I forbindelse med fastlæggelsen af budget 2001 er der afsat en pulje på 2 mio. kr. pr. år i fire år til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner. Midlerne skal bruges til at støtte projekter, som gavner miljøet ved at fremme anvendelsen af miljøledelse og miljøcertificering i kommunens forvaltninger og institutioner.

Indsatsen skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes tiltrædelse i "Dogme 2000 for kommuner og miljø" den 13. juni 2001. Dogme 2000 er et tæt og forpligtende samarbejde mellem kommuner, som vil gøre en ekstraordinær indsats for miljøet. I Dogme 2000 fastsættes konkrete mål for de deltagende kommuners miljøarbejde, men der er ingen tidsfrist for, hvornår målene skal være opfyldt. Det afgørende er, at man indleder en proces i retning af at kunne nå målene. Et af målene under det tredje dogme omhandler forankring af miljøarbejdet. Det kræver, at kommunens forvaltninger og institutioner over tid lader sig miljøcertificere.

Før en forvaltning eller institution kan miljøcertificeres, skal der være indført et miljøledelsessystem, som er forankret i organisationen.

Miljøledelse er en metode til systematisk at få styr på sit ressourceforbrug og øvrige miljøpåvirkninger. Når for eksempel en institution vælger at indføre miljøledelse indebærer det, at der skal udformes en miljøpolitik, at der foretages en miljøgennemgang af institutionen samt, at der udpeges indsatsområder, hvor der opstilles konkrete mål. Derudover skal institutionen udarbejde en handlingsplan for, hvordan målene nås samt periodevis evaluere indsatsen.

Kriterier for puljen, ansøgningsmaterialet samt, hvordan arbejdet med at fremme miljøledelse og miljøcertificering i kommunen kan finde sted, har været drøftet i kommunens "Dogmeforum". Dogmeforummet har repræsentanter fra samtlige forvaltninger i Københavns Kommune.

Forvaltningerne bliver løbende opfordret til at søge midler fra puljen for miljøcertificering blandt andet ved møder i Dogmeforum og i arbejdsgruppen for miljøcertificering. Der er blevet gjort opmærksom på, at der kan ydes støtte til miljøcertificeringsprojekter både af økonomisk og rådgivningsmæssig karakter.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Kriterier for anvendelse af puljen samt ændring i forhold til hidtidig praksis

Der lægges vægt på, at projekterne

  • enten er konkrete lokale miljøledelsesprojekter på institutioner, hvor der bl.a. kan ydes støtte til etablering af selve miljøledelsessystemet,
  • er tværgående miljøledelsesprojekter f.eks. mellem forvaltninger eller grupper af institutioner, eller
  • er særlige udviklingsprojekter, herunder rådgivning, information, kompetenceopbygning samt koordinerende funktioner.

Derudover lægges der vægt på, at projekterne på længere sigt er selvbærende samt, at de hviler på et rimeligt bredt organisatorisk grundlag. Det er også en fordel, hvis projekterne sammentænker flere Dogmeelementer eller har en særlig demonstrationsværdi. Endelig kan eksisterende projekter have behov for "en hjælpende hånd" for at komme videre.

Hidtidigt har det været et underforstået kriterium, at projekterne har kunnet gennemføres med en miljøcertificering eller EMAS-registrering inden for støtteperioden, det vil sige inden udgangen af 2004.

Der ønskes nu åbnet op for, at der fremover også ydes støtte til projekter, der enten ikke kan nå at blive afsluttet med en miljøcertificering eller EMAS-registrering inden for støtteperioden eller ikke omfatter et forløb, der afsluttes med miljøcertificering eller EMAS-registrering, men med eksempelvis en miljøkortlægning med efterfølgende opstilling af handlingsplaner for et miljøforbedringsarbejde.

Denne ønskede ændring af praksis er efter Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering velbegrundet af blandt andet følgende årsager:

  • Det kan på grund af den tidsmæssigt begrænsede støtteperiode i en række tilfælde ikke være realistisk at føre miljøledelsesprojekter frem til en afslutning med miljøcertificering eller EMAS-registrering inden december 2004.
  • For større enheder som hele forvaltninger vil det ofte være den miljømæssigt og økonomisk bedste løsning først at foretage en miljøkortlægning og så efterfølgende på baggrund af denne at udvælge institutioner til at gennemføre projek ter, der fører frem til en miljøcertificering eller EMAS-registrering. For de øvrige institutioner i forvaltningen vil det være oplagt i første omgang at opstille handlingsplaner for det efterfølgende miljøforbedringsarbejdet.

Det er derfor Miljø- og Forsyningsforvaltningens opfattelse, at der i den resterende støtteperiode, dækkende 2003 og 2004, må forventes flere ansøgninger om støtte til kortlægningsprojekter med efterfølgende miljøforbedringsarbejde, og at disse projekter også vil kunne være relevante at støtte med puljemidler.

Præsentation og vurdering af projektet fra den integrerede børneinstitution Stenurten

Den integrerede børneinstitution Stenurten under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen søger om støtte til at indføre miljøledelse med henblik på at opnå en certificering efter miljøledelsesstandarden ISO 14.001 inden udgangen af 2004.

Ledelse og personale i institutionen har ønsket at arbejde aktivt videre med inddragelse af miljøspørgsmål i dagligdagen, blandt andet ved at indføre miljøledelse i den integrerede institution Stenurten for:

  • At mindske belastningen fra driften af institutionen mest muligt
  • At bevidstgøre børn, forældre og personalet om natur og miljø og dermed gøre dem i stand til at handle mere miljørigtigt.

Det vil blandt andet ske ved at give børnene et kendskab til naturen gennem ture til skov og strand for gennem positive oplevelser at give børnene lyst til at værne om naturen. De vil også få kendskab til nærmiljøet, så børnene bliver opmærksom på, at storbyen rummer naturoplevelser.

Stenurten har lavet en række målsætninger for miljøarbejdet:

  • Børnene inddrages i affaldssortering.
  • Det synliggøres for børnene, hvordan dele af affald kan genbruges, herunder ved kompostering af den organiske del. Komposten bruges efterfølgende til at så nye blomster i, som kan plantes ud på legepladsen.
  • Legetøj og beskæftigelsesmaterialer bliver indkøbt ud fra hensyn til miljøet. Blandt andet er legetøjet uden phtalater og pvc.
  • Der laves mad til alle børn en gang om dagen og maden er fortrinsvis økologisk og baseret på årstidens grøntsager.

Ud over de planlagte aktiviteter omkring børneinstitutionen selv er der i projektet planlagt en væsentligt formidlingsarbejde, således at børneinstitutionen Stenurten også vil fungere som pilotinstitution.

Som bilag 1 er projektansøgningen fra den integrerede børneinstitution Stenurten, dateret den 10. december 2002, vedlagt.

Projektet kan kategoriseres som et "konkret lokalt miljøledelsesprojekt" på en af Københavns Kommunes institutioner, som er i gang med miljøledelse, men som har brug for "en hjælpende hånd" til at få institutionen miljøcertificeret.

Miljø– og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet for den integrerede børneinstitution Stenurten vil medvirke til at nedbringe miljøpåvirkningerne i samfundet over 2 fronter:

Gennem institutionens egen drift i forbindelse med miljøkortlægningen af forbruget af vand, varme og elektricitet samt gennem indkøb af forbrugsartikler til driften.

Ved over tid at bibringe institutionens børn en bedre forståelse af sammenhænge i naturen og glæden ved en mere hensigtsmæssig brug af naturen.

Støtten til Stenurten er i tråd med de tidligere bevillinger fra puljen til miljøcertificering af kommunens forvaltninger og institutioner, hvor der gennemføres et projekt, som ender op med en certificering af et miljøledelsessystem efter en internationalt anerkendt miljøledelsesstandard.

Præsentation og vurdering af projektet fra Kultur- og Fritidsforvaltningen

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil i første omgang søge at få kortlagt de miljøpåvirkninger, forvaltningen har fra driften af de forskellige forvaltningsgrene, da der i dag ikke er et datagrundlag, der kan dokumentere miljøpåvirkningerne.

Når kortlægningen er tilvejebragt, skal der efterfølgende udarbejdes handlingsplaner for på en hurtig og handlekraftig måde at nedbringe miljøpåvirkningerne fra driften. Samtidigt skal der arbejdes med miljøbevidst adfærd i hele forvaltningen, hvilket blandt andet skal ske ved udarbejdelse af en miljøhåndbog og på længere sigt en kvalitetshåndbog.

Miljøhåndbogen skal være med til at sikre, at der:

  • Udpeges forslag til konkrete indsatser for miljøforbedringsarbejdet.
  • Udarbejdes instrukser om miljørigtige arbejdsmetoder.
  • Udarbejdes instrukser om indberetning af datagrundlag. Fokusområder vil her eksempelvis være automatiseret indberetning og rapportering.
  • Udarbejdes koncept til brug for udarbejdelse af kontrakter, hvori miljøkrav indgår.

For at sikre et fortsat miljøforbedringsarbejde er det nødvendigt med en kompetenceudvikling af alle ansatte i forvaltningen med hensyn til miljøforhold. Dette skal ske via afholdelse af et miljøseminar for forvaltningens institutioner og gennem uddannelse og træning af medarbejdere i de enkelte forvaltningsenheder.

For at sikre forankring af projektet i hele forvaltningen bliver et direktionsmedlem projektejer. Endvidere nedsættes der en tværgående projektgruppe, der udover en projektleder forventes at bestå af 3 deltagere, således at gruppen besidder viden inden for områderne: Organisation, miljø, formidling, dataregistrering, rapportering og økonomi.

Der vil under projektet blive ansat en projektleder med kompetencer indenfor miljøkortlægning og miljøledelse. Projektlederen vil blive den centrale person, der skal sikre fremdriften i alle forvaltningsgrene.

Som bilag 2 er vedlagt projektansøgningen fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, dateret den 10. december 2002.

Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens vurdering, at der med gennemførelse af projektet, vil kunne opnås væsentlige miljøforbedringer som følge af den miljøkortlægning, der ønskes gennemført samt det miljøforbedringsarbejde, der kan opstilles på baggrund af denne. Det vil forventeligt dreje sig om en reduceret miljøpåvirkning som følge af mindre forbrug af vand, varme og elektricitet samt brugen af hjælpestoffer i de enkelte institutioner.

Endvidere finder Miljø- og Forsyningsforvaltningen det meget positivt, at en hel forvaltning nu påbegynder et kortlægningsarbejde af sine miljøpåvirkninger med henblik på et miljøforbedringsarbejde. Det er Miljø- og Forsyningsforvaltningens håb, at dette skridt fra Kultur- og Fritidsforvaltningen kan virke som inspiration for andre forvaltninger.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder at projektet skal støttes, da det er første gang, at en hel forvaltning søger om støtte til at iværksætte en kortlægning af miljøpåvirkningerne med efterfølgende opstilling af handlingsplaner for miljøforbedringsarbejdet.

Forvaltningen vurderer endvidere, at det ikke er tidsmæssigt realisabelt at føre et projekt af Kultur- og Fritidsforvaltningens omfang frem til en afslutning med miljøcertificering indenfor den resterende støtteperiode, der udløber d. 31. december 2004.

Der vil i efteråret 2003 blive gennemført en evaluering af det hidtidige forløb med udmøntning af støttemidler til miljøcertificering af forvaltninger og institutioner under Københavns Kommune med henblik på opfølgning på fremtidige tiltag på området, herunder opfølgning på det foreslåede projekt i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Præsentation og vurdering af projektet fra Københavns Energi, Miljø- og Forsyningsforvaltningen

I forbindelse med Københavns Energis igangværende projekt frem mod en EMAS-registrering med udgangen af 2004 ønskes der økonomisk støtte til at gennemføre et delprojektet vedrørende uddannelse og træning, som har til formål at skabe forankring og personligt engagement vedrørende miljøforhold i forbindelse med de daglige arbejdsopgaver rundt omkring i Københavns Energi.

Det skal i denne forbindelse nævnes, at Københavns Energi er en geografisk spredt og kompleks virksomhed, hvilket stiller særlige krav til uddannelses- og træningsforløb i forbindelse med indførelse af miljøledelse.

En EMAS-registrering af Københavns Energi vil blandt andet betyde, at følgende områder styrkes og forbedres ved at:

Eksterne fordele

Interne fordele

Sikre større troværdighed over for kunder, hvilket kan betyde en forbedret markedsposition

Gennemføre ressourcebesparelser, sikre bedre styring af ressourceforbrug ved en målrettet indsats på miljøområdet.

Signalere, at Københavns Energi er på forkant med udviklingen.

Minimere risikoen for miljøskader samt minimere udgifterne til affaldsbortskaffelse, spildevandsudledning og bortskaffelse af forurenet jord.

Forbedre omdømme og image over for interessenter såsom kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere.

Medvirke til god koordination mellem arbejdsmiljø og eksternt miljø.

Forbedre samarbejdet med miljømyndighederne.

Uddanne "grønne eksperter" i Københavns Energi.

Nedbringe tilsynsgebyr til miljømyndighederne.

Give øget mulighed for at engagere og involvere medarbejdere gennem fælles miljøprojekter.

Opstille miljøkrav til leverandører, herunder foretage grønne indkøb m.v.

Få en sammenhængende strategi for miljømæssige udfordringer.

Herudover er det målet at skabe forankring og personligt engagement i forbindelse med de daglige arbejdsopgaver rundt omkring i virksomheden ved gennemførelse af et omfattende uddannelses- og træningsprogram.

Der søges økonomisk støtte til følgende områder:

  • Delvis finansiering af en intern konsulent til at gennemføre dele af uddannelses- og træningsprojektet.
  • Finansiering af udgifter i forbindelse med gennemførelsen af uddannelser samt undervisningsmateriale m.v.
  • Delvis finansiering af den første verifikation af miljøledelsessystemet.

Miljø– og Forsyningsforvaltningen vurderer, at projektet for Københavns Energi generelt vil højne miljøbevidstheden i virksomheden, idet holdninger og adfærd vil påvirkes i en miljøpositiv retning. Dette vil medvirke til øget engagement med hensyn til at forbedre miljøforholdene samt bidrage til mindskelse af miljøpåvirkningerne i Københavns Kommune og i samfundet generelt.

Støtten til Københavns Energi er i tråd med tidligere bevillinger, selv om der i dette tilfælde ønskes støtte til et delprojekt. Hele miljøledelsesprojektet forventes dog gennemført indenfor tidsrammen for puljemidlerne.

MILJØVURDERING

Midlerne fra puljen tildeles for at støtte kommunens forvaltninger og institutioner i deres arbejde for at mindske miljøbelastningen og få sat miljøindsatsen i system. Derfor vurderes det, at alle tre projekter vil have positiv påvirkning på miljøet.

For den integrerede børneinstitution Stenurtens vedkommende vil den positive miljøpåvirkning blandt andet komme fra den større indsigt, institutionens børn vil have i sammenhænge i naturen samt glæden ved en hensigtsmæssig brug af naturen.

Miljøkortlægningen og miljøforbedringsarbejdet i Kultur- og Fritidsforvaltningen vil blandt andet føre til reduktion af ressourceforbruget samt mindre miljøpåvirkning fra forvaltningens arbejde.

Gennemførelsen af et uddannelses- og træningsforløb i forbindelse med EMAS-certificering, vil generelt højne miljøbevidstheden i Københavns Energi, idet holdninger og adfærd påvirkes i en miljøpositiv retning. Dette vil medvirke til øget engagement med hensyn til at forbedre miljøforholdene samt mindske miljøpåvirkningerne fra Københavns Energis virke.

Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at beskrive de kvalitative eller kvantitative miljøpåvirkninger og miljøeffekter af projekterne. Det er først muligt i forbindelse med selve miljøforbedringsarbejdet at vurdere miljøeffekterne af projekterne.

ØKONOMI

Det er i budgettet fastlagt, at puljen til miljøcertificering på 2 mio. kr. for 2003 udmøntes af Økonomiudvalget efter indstilling fra Miljø- og Forsyningsudvalget.

Kun en mindre del af puljen blev anvendt i 2001 og første halvår af 2002. Dette skyldes bl.a., at Dogme 2000 først blev tiltrådt lige før sommerferien 2001 og at forvaltningerne derfor ikke havde tilstrækkelig tid til at udvikle og beskrive projektideer.

Forvaltningerne er igen blevet opfordret til at søge midler gennem Dogmeforum og den tværkommunale arbejdsgruppe for miljøcertificering. Miljøkontrollen har tilbudt at rådgive ved udvikling af projekter samt at støtte ved udformningen af ansøgninger til miljøcertificeringspuljen.

Der er på nuværende tidspunkt kontakt til flere institutioner, der har udtrykt interesse for at indføre miljøledelse eller gennemføre miljøkortlægninger med efterfølgende opstilling af miljømål og handlingsplaner.

Nede nfor er en oversigt over tidligere tildelte midler samt de aktuelle ansøgninger om støtte, fordelt på det forventede træk på puljen pr. år:

 

2001

2002

2003

2004

Total i kr.

Stenurten
Ny

-

-

75.995

54.500

130.495

KFF
Ny

-

-

535.000

470.000

1.005.000

KE
Ny

-

-

467.500

497.500

965.000

Indkøbsfunktion
– tildelt 10/2002

-

25.000

35.000

20.000

80.000

KTK
– tildelt 5/2002

-

779.870

-

-

779.870

Vej & Park

- tildelt 12/2001

20.000

410.000

315.000

-

745.000

Vanløse skoledist.

- tildelt 12/2001

186.000

275.000

100.000

-

561.000

Total i kr.

206.000

1.489.870

1.528.495

1.042.500

4.266.865

Den integrerede institution Stenurten:

For udgiften i 2003 på 75.995 kr. anvises der kassemæssig dækning på Puljen til miljøcertificering af kommunen under Miljøkontrollen, Funktion 0.80.1 Fælles formål. Det bevilgede beløb overføres til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, funktion 6.51.1 Forvaltning.

I 2004 udmøntes yderligere 54.500 kr. på samme vis, under forudsætning af at puljen til miljøcertificering videreføres i det vedtagne budget.

Kultur- og Fritidsforvaltningen:

For udgiften 2003 på 535.000 kr. anvises der kassemæssig dækning på Puljen til miljøcertificering af kommunen under Miljøkontrollen, Funktion 0.80.1 Fælles formål. Det bevilgede beløb overføres til Kultur- og Fritidsforvaltningen, funktion 6.51.1 Forvaltning.

I 2004 udmøntes yderligere 470.000 kr. på samme vis, under forudsætning af, at puljen til miljøcertificering videreføres i det vedtagne budget.

Københavns Energi, Miljø- og Forsyningsforvaltningen:

For udgiften i 2003 på 467.500 kr. anvises der kassemæssig dækning på Puljen til miljøcertificering af kommunen under Miljøkontrollen, Funktion 0.80.1 Fælles formål. Det bevilgede beløb overføres til Københavns Energi, Funktion 6.51.1 Forvaltning.

I 2004 udmøntes yderligere 497.500 kr. på samme vis, under forudsætning af, at puljen til miljøcertificering videreføres i det vedtagne budget.

HØRING

Projektansøgningerne fra den integrerede børneinstitution Stenurten, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen samt Københavns Energi, Miljø- og Forsyningsforvaltningen er blevet præsenteret på et møde den 18. december 2002 i arbejdsgruppen for miljøcertificering. I denne gruppe er der repræsentanter for alle forvaltninger. Der var ingen bemærkninger.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen andre konsekvenser

BILAG

Bilag 1:

Ansøgninger af den 10. december 2002 fra den integrerede børneinstitution Stenurten, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og fra Kultur- og Fritidsforvaltningen samt ansøgning af den 17. december 2002 fra Københavns Energi, Miljø- og Forsyningsforvaltningen

 

Peter Elsman

 

/Hjalte Aaberg

Til top