Forventet regnskab pr. oktober 2007 for Københavns Kommune
Forventet regnskab pr. oktober 2007 for Københavns Kommune
Økonomiudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde tirsdag den 27. november 2007
J.nr. ØU 430/2007
7. Forventet regnskab pr. oktober 2007 for Københavns Kommune
Økonomiforvaltningen forelægger Økonomiudvalget det forventede regnskab for 2007 baseret på udvalgenes indberetninger pr. oktober 2007.
INDSTILLING OG Beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget beslutter, 1.
at Økonomiudvalget meddeler Revisionsdirektoratet, 2. at Økonomiudvalgets indberetning om forventet regnskab 2007 tages til efterretning med bemærkning om, at udgifter og indtægter vedr. 2007 under Koncernservice skal valideres hurtigst muligt, samt at arbejdsdelingen mellem Koncernservice og forvaltningerne vedr. afstemning af statuskonti skal afklares. Statuskonti skal være afstemt i forbindelse med regnskabsafslutningen. Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Koncernservice og forvaltningerne igangsat en handlingsplan med henblik på at sikre en tilfredsstillende økonomistyring i Koncernservice, 3. at Børne- og Ungdomsudvalget indberetning om forventet regnskab 2007 tages til efterretning med bemærkning om, at der tages stilling til håndteringen af et evt. mindreforbrug på bevillingen Dagtilbud under Børne- og Ungdomsudvalget i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2007, 4. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets indberetning om forventet regnskab 2007 tages til efterretning med bemærkning om, at udvalget orienteres månedligt om status for budgetoverholdelse og økonomistyringen i jobcentrene, 5. at Socialudvalgets indberetning om forventet regnskab 2007 tages til efterretning med anmodning om, at udvalget skal anvise dækning for det samlede driftsmæssige merforbrug på 20 mill. kr. inden for egen ramme, idet anmodninger om tillægsbevillinger håndteres i særskilt indstilling, 6. at Sundheds- og Omsorgsudvalgets indberetning om forventet regnskab 2007 tages til efterretning med anmodning om, at udvalget skal anvise dækning for det samlede driftsmæssige merforbrug på 16 mill. kr., idet anmodninger om tillægsbevillinger håndteres i særskilt indstilling. Økonomiudvalgets
beslutning i mødet den 27. november 2007: Indstillingen blev godkendt. |
Problemstilling
Ifølge Kasse- og Regnskabsregulativet udarbejder Økonomiforvaltningen retningslinier for budgetopfølgningen i kommunen (BR 566/06). Udvalgene skal således kvartalsvis rapportere til Økonomiudvalget om det aktuelt forventede årsregnskab. Denne regnskabsprognose er baseret på årets første ni måneder.
Løsning
1. Økonomiske styrker og risici i det forventede regnskab
for 2007
Regnskabsprognosen peger både på områder med særlige økonomiske styrker og risici i kommunens økonomi.
Styrker i kommunens økonomi:
· En sund økonomi, hvor indtægterne samlet overstiger udgifterne.
· Fortsat nedbringelse af den langfristede gæld, som i regnskab 2006 var på 5.225 kr. pr. indbygger, hvilket svarer til 38 pct. af landsgennemsnittet på 13.625 kr. pr. indbygger. Det forventes, at gælden pr. indbygger i 2007 falder til 4.190 kr. pr. indbygger i Københavns Kommune ekskl. betalingsforpligtelserne vedr. Arealudviklingsselskabet I/S og Nordhavn på 3,2 mia. kr.
Risici i kommunens økonomi:
· Koncernservice. Koncernservice forventer pr. oktober et driftsmæssigt mindreforbrug på 12 mill. kr. Forventningen er dog behæftet med betydelig usikkerhed, idet der endnu ikke forelægger en endelig validering af de forventede indtægter og udgifter i 2007. Der udestår desuden en afklaring mellem Koncernservice og forvaltningerne om, hvordan der sikres en korrekt afstemning af statuskonti. Det indstilles, at disse forhold hurtigst muligt bringes i orden. Økonomiforvaltningen har i samarbejde med Koncernservice og forvaltningerne igangsat en handlingsplan med henblik på at sikre en tilfredsstillende økonomistyring. Revisionsfirmaet KPMG er desuden blevet inddraget for at sikre fremdrift og tilsyn med udviklingen i handlingsplanen. Koncernservice vil endvidere arbejde for, at Økonomiudvalget senest ved udgangen af 1. kvartal 2008 forelægges sag om overgange til hel eller delvis aktivitetsbaseret afregning for Koncernservices ydelser.
·
Økonomistyringen
i
· Hjemmeplejeområdet. Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget forventer begge et merforbrug på 39 mill. kr. på området i 2007, hvilket er en stigning på 6 mill. kr. under hvert udvalg siden august. Økonomiforvaltningen finder det bekymrende, at merforbruget på området er stigende på trods af, at udvalgene har iværksat handleplaner til nedbringelse af merforbruget. Socialudvalget forventer et samlet driftsmæssigt merforbrug på 20 mill. kr. Økonomiforvaltningen bemærker, at Socialudvalget bør anvise dækning inden for egen ramme samt fremlægge særskilt sag om håndtering. Sundheds- og Omsorgsudvalget forventer et samlet driftsmæssigt merforbrug på 16 mill. kr., som udvalget i særskilt sag vil foreslå finansieret inden for udvalgets ramme.
· Børnefamilier med særlige behov. Socialudvalget forventer pr. oktober et merforbrug på 14 mill. kr. vedr. forebyggende foranstaltninger på bevillingen Børnefamilier med særlige behov, hvilket er en stigning på ca. 13 mill. kr. siden august. Merforbruget opstår i socialcentrene, som ikke kan redegøre udtømmende for årsagerne til budgetoverskridelserne. Socialforvaltningen forelægger i november 2008 Socialudvalget en redegørelse for årsagerne til udgiftsudviklingen på området. Økonomiforvaltningen bemærker jf. ovenfor, at Socialudvalget skal anvise dækning for merforbruget inden for egen ramme.
· Sygedagpengeområdet. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forventer i 2007 et merforbrug på 208 mill. kr., hvilket er en stigning på 13 mill. kr. siden august. Stigningen skyldes dels, at der har været en stigning i antallet af sygedagpengemodtagere i både København og resten af landet og dels, at det kan konstateres, at den iværksatte indsats på området ikke har haft tilstrækkelig effekt. Merforbruget på sygedagpengeområdet skal dog ses i sammenhæng med, at kontanthjælpsudgifterne udviser et øget mindreforbrug siden august. Korrigeret for lovændringer forventes realvæksten 2006-2007 på overførselsområdet samlet at være på -50 mill. kr.
· Beskæftigelsesindsatsen. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forventer et merforbrug på 13 mill. kr. på beskæftigelsesindsatsen i 2007, som til dels dækker over et mindreforbrug på 17 mill. kr. vedr. køb af ordinær uddannelse til revalidender. Økonomiforvaltningen bemærker at der i mindreforbruget på 17 mill.kr. indgår en betalingsforskydning mellem 2007 og 2008 i form af en mindreudgift på køb af uddannelsesforløb til revalidender i 2007 som BIF forventer skal afholdes i 2008 og derfor vil betyde merudgifter til næste år. Samtidig har BIF jf. ovenfor allerede gennemført en stor del af aktiveringen af målgruppen vedr. "En ny chance for alle" hvilket betyder mindreudgifter i 2008 således, at BIF forventer en samlet budgetoverholdelse i 2007 og 2008.
· Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil jf. bilag 2 iværksætte en række initiativer med henblik på at sikre en tilfredsstillende økonomistyring i jobcentrene med inddragelse af Deloitte. Det indstilles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets indberetning om forventet regnskab 2007 tages til efterretning med bemærkning om, at udvalget orienteres månedligt om status for budgetoverholdelse og økonomistyringen i jobcentrene.
· Fleksjob. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forventer et merforbrug til løntilskud i fleksjob på 8 mill. kr. på de efterspørgselsstyrede overførsler, hvilket skyldes, at der er en vedvarende realvækst i enhedsprisen på området. Økonomiforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil på denne baggrund drøfte baggrunden for udviklingen nærmere.
· Sundhedsområdet. Sundheds- og Omsorgsudvalget forventer pr. oktober et merforbrug på 30 mill. kr. vedr. sundhedsydelser. Forventningen var pr. april et merforbrug på 85 mill. kr. Den væsentlige nedskrivning henover året skyldes en nedjustering af efterreguleringsprocenten for afregning med Region Hovedstaden vedr. aktivitetsbestemte sundhedsydelser med kommunal medfinansiering. Sundheds- og Omsorgsudvalget ansøger om tillægsbevilling til dækning er merforbruget i særskilt sag.
· Parkering København. Teknik- og Miljøudvalget forventer pr. oktober mindreindtægter 41 mill. kr. vedr. betalingsparkering, hvilket er uændret siden august. Teknik- og Miljøudvalget behandler den 7. november 2007 en særskilt sag, hvor der redegøres for, hvordan den manglende finansiering på parkeringsområdet håndteres, jf. 322/2007. Sagen forelægges herefter Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Mindreindtægterne reguleres via kommunekassen, jf. parkeringsstrategien. Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med Økonomiforvaltningen påbegyndt arbejdet med udviklingen af en revideret parkeringsstrategi for kommunen.
· KTK. Teknik- og Miljøudvalget forventer pr. oktober et merforbrug på 5 mill. kr., hvilket er 5 mill. kr. mindre end i august. Teknik- og Miljøudvalget har i regnskabsprognosen pr. august anvist dækning for beløbet inden for udvalgets driftsramme.
2. Refusion i særligt dyre enkeltsager
Der er i Socialudvalgets, Sundheds- og Omsorgsudvalgets samt Børne- og Ungdomsudvalgets budgetter indarbejdet en indtægtsbevilling vedr. statsrefusion i særligt dyre enkeltsager på det sociale område.
I forbindelse med regnskabet for 2007 opgøres det endeligt, hvor mange refusionsindtægter udvalgene har indhentet i 2007. Økonomiudvalget har tidligere besluttet, at udvalgene kompenseres for mindreindtægter via kommunekassen. Omvendt vil merindtægter tilfalde kommunekassen, jf. ØU 26/2006.
3. Udvalgenes forventede overførsler til 2008
Økonomiforvaltningen har i forbindelse med regnskabsprognosen pr. oktober anmodet ud valgene om at indberette udvalgenes forventede overførsler til 2008.
Udvalgene har i det forventede regnskab 2007 et samlet driftsmæssigt mindreforbrug på 330 mill. kr. Heraf forventer udvalgene at anmode om overførsler for i alt 303 mill. kr.
På anlæg udviser det forventede regnskab 2007 et samlet mindreforbrug på 1,9 mia. kr. Udvalgene forventer tilsammen at anmode om overførsler for i alt 1,3 mia. kr.
Økonomiforvaltningen vil i samarbejde med relevante forvaltninger tage initiativ til at sikre en mere præcis periodisering af anlægsudgifterne med henblik på at undgå, at kommunen overfører uhensigtsmæssigt store beløb mellem årene
4. Likviditetsprognose og langfristet gæld
Den reelle kasse forventes pr. oktober at udgøre 517 mill. kr., jf. bilag 2. Den reelle kasse er defineret som den bogførte likviditet primo året ekskl. deponerede midler fratrukket disponerede midler ud i årene besluttet af Borgerrepræsentationen.
Det er Økonomiforvaltningens vurdering, at den reelle kassebeholdning bør være på 600-700 mill. kr. Derfor vil Økonomiforvaltningen løbende vurdere, om der skal tages initiativ til at sikre dette.
Kommunen har i alt deponeret midler for 6.763 mill. kr. De deponerede midler vedrører blandt andet 60 pct. af udlodningerne fra Københavns Energi. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har givet tilladelse til, at kommunen får frigivet 4 mia. kr. til indskydelse i Metro- og Arealudviklingsselskabet. Herefter har kommunen deponerede midler for 2.763 mill. kr.
Den langfristede gæld var ultimo 2006 på 2.619 mill. kr. Det forventes, at denne gæld i 2007 nedbringes med 519 mill. kr. til 2.100 mill. kr.
Det skal bemærkes, at kommunens langfristede gæld teknisk er steget med 3,2 mia. som følge af kommunens indtrædelse i Arealudviklingsselskabet I/S samt i forbindelse med Nordhavnsprojektet. Betalingsforpligtelserne finansieres via merindtægter på grundskyld i de berørte områder.
Bilag
1. Forklaringer til forventet regnskab pr. oktober 2007 for Københavns Kommune
2. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens tiltag for at sikre bedre økonomisk styring i jobcentrene
3. Den reelle kasse
4. Revisionsdirektoratets,
Claus Juhl /Bjarne Winge