Mødedato: 27.11.2007, kl. 15:15

Kommuneplanstrategi 2007

Se alle bilag

Kommuneplanstrategi 2007

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 27. november 2007

 

ØU 442/2007

 

 

21.                Kommuneplanstrategi 2007

 

 

 

Kommuneplanstrategi 2007 har været i udvalgshøring i fagudvalgene og indstilles nu til endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.      at forslag til Kommuneplanstrategi 2007 vedtages,

 

2.      at Kommuneplanstrategi 2007 offentliggøres efter vedtagelse.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. november 2007:

Mogens Lønborg (C) fremsatte følgende ændringsforslag: "Det Konservative Folkeparti foreslår, at billige boliger udgår af Kommuneplanstrategien."

 

Der blev stemt om det af Mogens Lønborg (C) stillede ændringsforslag.

For stemte 1 medlem: C

Imod stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø

Ændringsforslaget blev dermed forkastet.

 

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

 

Mogens Lønborg (C) afgav følgende protokolbemærkning: "Det Konservative Folkeparti vil gerne understrege, at det ikke er en kommunal opgave, at tilvejebringe boliger for velfærdssamfundets kernemedarbejdere, jf. Statsforvaltningens notat herom."

 

 

Problemstilling

Økonomiforvaltningen har udarbejdet et forslag til Kommuneplanstrategi 2007 jf. Økonomiudvalgets beslutning på mødet den 28.11.2006. Kommuneplanstrategien lægger rammerne for, hvordan kommunen vil håndtere udfordringerne for byens udvikling i Kommuneplan 2009. Det drejer sig bl.a. om befolkningstilvækst, øget ghettoisering og stigende trafik samt at byens udvikling skal ske på et bæredygtigt grundlag.

Økonomiudvalget oversendte d. 02.10 2007 forslag til Kommuneplanstrategi 2007 til høring i alle stående udvalg. Økonomiforvaltningen har på baggrund af høringen udarbejdet et notat (bilag 4), hvori der redegøres for udvalgenes høringssvar og hvordan Økonomiforvaltningen forholder sig til disse i Kommuneplanstrategi 2007. Borgerrepræsentationen skal på baggrund heraf endeligt vedtage Kommuneplanstrategi 2007.

Efter den endelige vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2007 vil strategien efterfølgende blive offentliggjort. Som led i offentliggørelsen inviteres der til et offentligt debatmøde.

 

Løsning

På Økonomiudvalgets møde d. 28.11.2006 blev det godkendt, at kommuneplanstrategien skulle behandle emnerne: Byen for alle, Et mere dynamisk København og Byen ned til vandet. Endeligt, at bæredygtighed skulle behandles på tværs af alle emner. I foreliggende forslag til Kommuneplanstrategi er emnet bæredygtighed dog blevet behandlet som et særligt emne. Med det forestående klimatopmøde i 2009 og de væsentlige miljøudfordringer København står overfor, er det valgt at indlede kommuneplanstrategien med et særligt kapitel om byens bæredygtighed.

Med kommuneplanstrategi 2007 vedtages det, hvad der prioriteres af emner i den kommende Kommuneplan 2009. Efter vedtagelsen af kommuneplanstrategien igangsættes revisionen af kommuneplanen. Økonomiforvaltningen forventer at fremlægge et forslag til kommuneplan 2009 ved udgangen af 2008.

Grundlaget for kommuneplanstrategien findes i faktapublikationen Planredegørelsen 2007 i bilag 2. I løbet af foråret 2007 har Københavns Kommune inviteret byens borgere og interessenter til dialogmøder for at drøfte indholdet i kommuneplanstrategien. I bilag 3 er der redegjort for indholdet og debatterne i dialogmøderne

De centrale udfordringer for Københavns udvikling er:

·        i 2025 vil der være 30-40 % mere biltrafik i København, hvis der ikke gøres noget - CO2 udslippet vil ligeledes stige og den lokale miljøbelastning forværres.

·        i 2025 vil der være 45.000 flere københavnere - svarende til at Roskilde by flytter til København. Den boligpolitiske udfordring er fortsat at sikre flere - også billige boliger til velfærdssamfundets kernemedarbejdere og sikre, at byens kvarterer udvikler sig til blandede levende bykvarterer.

·        i 2025 vil København være sakket agterud ifht. Nordeuropas hovedstæder, hvis der ikke sættes ind nu. København er vækstmotor for hele landet, men kan ikke måle sig med Oslo, Stockholm og Amsterdam målt på BNP vækst og befolkningsvækst. Videns- og vækstmiljøer er vigtige for byens udvikling.

·        i 2025 er byudviklingen langs Øresundskysten skudt i gang. Der er behov for allerede nu at sikre, at byudviklingen og infrastrukturplanlægningen sker på et bæredygtigt grundlag.

Under de fire emner vedtages bl.a. følgende mål og initiativer:

  • Den bæredygtige by
    • En strategi for tætte, levende byområder. En tæt by der understøtter brugen af den kollektive transport mellem hjem og arbejde kan være med til at reducere CO2 udslippet med op til 100.000 tons over de næste 30 år regionalt set. Landsplandirektivet for Hovedstaden betyder, at alle store arbejdspladser skal placeres tæt på stationerne. Dette skal bruges til at forny og forbedre stationsområderne, så de bliver attraktive byrum og bedre knudepunkter for byens borgere.
    • København skal være verdens miljøhovedstad i 2009. Kommuneplan 2009 skal indeholde et koncept for en ny tjekliste, der skal sikre at alle nye byudviklingsprojekter miljøvurderes ifht. en samlet miljøscore. Og der skal udpeges nye lavenergiområder.
    • Vi skal sikre mindre biltrafik og bedre transport. Derfor skal parkeringsnormerne revideres, således at de bidrager til at begrænse biltrafikken i byen. Byens vejnetsplan skal revideres, således at cykler kan prioriteres på nogle vejstrækninger og busser på andre.
  • Byen for alle
    • Der skal sikres boliger i alle prisklasser. Derfor skal der arbejdes for 5000 billige boliger til velfærdssamfundets kernemedarbejdere og for at sikre flere arealer til boligbyggeri. Der skal arbejdes for at nytænke københavnerboligen.
    • Udpegning af nye bykvarterer til områdefornyelse og en fortsat Ghettoindsats. København har fortsat problemer med koncentration af socialt svage borgere i udsatte områder. En by med blandede bykvarterer er en forudsætning for at sikre byens sammenhængskraft.
    • Blandende bykvarterer. Boliger, erhverv, handel og fritidstilbud skal blandes for at sikre, at byen får levende bykvarterer.
  • Byen ned til vandet
    • En langsigtet byudviklingsstrategi for Øresundskysten – fra Nordhavn til Amager. Øresundskysten er et af Københavns største byudviklingspotentialer. Der er behov for en strategi, som kan sikre en bæredygtig udvikling – særligt trafikalt, der forener blåt og grønt samt retningslinier for et bæredygtigt Nordhavn.
    • Lettere adgang til vandet. København har et stort uudnyttet potentiale langs vandet. For at give byens borgere en bedre adgang til vandet skal de trafikale barrierer overvindes og tilgængeligheden sikres.
  • Den dynamiske by
    • Rammer for nye campusområder og uddannelsesmiljøer. Det er afgørende for Københavns konkurrencedygtighed at kunne tiltrække internationale studerende og forskere. Universitetets fraflytning fra indre by til campusområder i brokvartererne er et spændende potentiale, der skal bruges til at forstærke byens videns- og uddannelsesmiljøer og skabe byliv.
    • Byens erhvervsområder skal gennemgås for at vurdere, hvilke der skal fastholdes som rene erhvervsområder og hvilke der skal skabes mere fleksible rammer for.

På Økonomiudvalgets møde den 02.10.2007 blev Kommuneplanstrategi 2007 oversendt til fagudvalgene. Alle fagudvalgene har udarbejdet høringssvar. Økonomiforvaltningen har på baggrund af høringssvarene redigeret strategien således at den så vidt muligt indeholder udvalgenes kommentarer. Det er imidlertid ikke alle elementerne af høringssvarene, der er taget højde for. Hvor forvaltningen har vurderet at høringssvaret enten peger på problemstillinger, der rækker udover hvad man kan tilgodese i en kommuneplan, bliver for specifikke for en strategi eller har et indhold, der allerede er taget højde for i strategien, har forvaltningen valgt at se bort fra disse. Øvrige kommentarer er medtaget eller vil blive inddraget i det videre arbejde med revision af Kommuneplan 2009. Redegørelsen for hvordan forvaltningen behandler høringssvarene er vedlagt i bilag 4.

 

Videre proces

Efter endelig vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2007 i Borgerrepræsentationen d. 13.12.07 bliver strategien trykt og offentliggjort. På kommunens hjemmeside vil man kunne finde strategien samt den nødvendige baggrundsinformation. Herudover vil hjemmesiden rumme mulighed for debat af indholdet i strategien. Som led i offentlighedsperioden januar-februar 2008 vil Overborgmesteren invitere til en offentlig debat, hvor indholdet i strategien præsenteres og drøftes med henblik på det videre arbejde med revision af Kommuneplan 2009.

 

Bilag

1.      Kommuneplanstrategi 2007 (mangler endelig korrekturlæsning)

2.      Planredegørelsen 2007

3.      Debat om Københavns udvikling - Redegørelse for dialogaktiviteter i foråret 2007

4.      Høringsnotat fra udvalgshøring

 

 

         Claus Juul                                        /Henrik Plougmann Olsen

 

 

Til top