Mødedato: 27.09.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Statusrapport vedr. udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse 2022, Brønshøj-Husum

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget får den årlige statusrapport vedr. udviklingsplanen for Tingbjerg/Utterslevhuse til efterretning. Statusrapporten skal sendes til Bolig- og Planstyrelsen senest den 1. oktober 2022.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget,

  1. at statusrapporten vedrørende udviklingsplanen for Tingbjerg/Utterslevhuse (bilag 2) tages til efterretning.

Teknik- og Miljøudvalget tog indstillingen til efterretning i sit møde den 19. september 2022, jf. oversigt over politisk beslutning.

Problemstilling

De almene boligorganisationer fsb og Samvirkende Boligorganisationer (SAB) skal via kommunalbestyrelsen hvert år frem til 2030 underrette Bolig- og Planstyrelsen om status for realisering af milepælene i udviklingsplanen for Tingbjerg/Utterslevhuse (Borgerrepræsentationen (BR) 20. juni 2019), da Tingbjerg/Utterslevhuse er udpeget som omdannelsesområde (tidligere ”hård ghetto”). Statusrapporten skal indsendes til Bolig- og Planstyrelsen senest den 1. oktober 2022 (bilag 2).

Statusrapporten forelægges til efterretning på baggrund af det vedtagne ændringsforslag fra Teknik- og Miljøudvalget den 14. september 2020 og Økonomiudvalget den 29. september 2020.

Løsning

Statusrapporten er udarbejdet af Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen i samarbejde med fsb og SAB. Rapporten er godkendt i SAB’s organisationsbestyrelse den 16. august og er godkendt i fsb’s organisationsbestyrelse den 18. august 2022. 

Hovedgrebet i udviklingsplanen er fortætning med private boliger. Herudover suppleres med byggeri af og ommærkning til ungdoms- og ældreboliger samt byggeri af erhverv i form af butikker og daginstitutioner. Arbejdet forløber samlet set planmæssigt, og det forventes fortsat, at ambitionerne i udviklingsplanen kan gennemføres ved hjælp af de forudsatte greb.

Statusrapporten tager eventuelle ændringer til boligregnskabet i betragtning, såfremt disse er besluttet/afklaret.

Status vedrørende realisering af udviklingsplanen

Nybyggeri af private boliger og erhverv i Tingbjerg

I november og december 2021 flyttede de første private boligejere til Tingbjerg i otte rækkehuse, som NREP har opført som ”eksempelbyggeri” på den boligtypologi, der bl.a. planlægges for i Tingbjergs haverum. Byggeriet på det nu tidligere Store Torv forløber planmæssigt, og de første private udlejningsboliger forventes at kunne tages i brug i efteråret 2022.

Første etape af lokalplanen for det øvrige Tingbjerg blev godkendt i december 2021, og NREP forventer at kunne gå i gang med byggeriet  i slutningen af 2022. Arbejdet med anden etape af lokalplanen blev sat i gang i sensommeren 2021 og indeholder de øvrige arealer for udviklingen af Tingbjerg med nybyggeri. Startredegørelsen forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget i efteråret 2022, og lokalplanen forventes endeligt vedtaget i foråret 2024. På baggrund af arbejdet med lokalplanen, er der nu fastlagt en strategi for udbygning, nedrivning og erstatning af kommunale daginstitutioner og fritidstilbud i Tingbjerg.

En gennemgang af erhverv på de oprindeligt udpegede matrikler i Tingbjerg ifm. lokalplanprocessen har medført en opjustering af antallet af eksisterende erhverv fra 70 til 94 enheder. I boligregnskabet svarer 75 kvm erhvervsenhed til én bolig.

Nybyggeri af ungdomsboliger i Tingbjerg

Den selvejende institution Tingbjerg Kollegiet har i 2020 besluttet, at kollegiet skal omdannes til en almen ungdomsboligafdeling under fsb. Dette skal muliggøre, at kollegiet udbygges fra de nuværende 270 boliger til i alt ca. 480 boliger ifølge det volumenstudie, som boligorganisationerne fik udarbejdet i slutningen af 2019. Omdannelsen er under gennemførelse. Udvidelsen af kollegiet indgår i anden etape af lokalplanen.

Ommærkninger i Tingbjerg/Utterslevhuse

Boligorganisationerne og Københavns Kommune indgik i efteråret 2021 en ommærkningsaftale, der gør det muligt at ommærke de almene familieboliger, der er egnede til hhv. ungdomsboliger og ældreboliger. Ommærkning til ungdomsboliger vil ske løbende. Boligorganisationerne forventer at kunne påbegynde ommærkningen af familieboliger til ungdomsboliger ifm. fraflytning inden for det kommende år. På baggrund af fraflytningsprocenten i 2017-2020 forventes det at tage 6-7 år at ommærke de 66 udpegede boliger. De 50 boliger, der er udpeget til at blive ommærket til ældreboliger, skal ombygges ifm. de kommende helhedsplaner, hvorefter den planlagte ommærkning kan gennemføres.

Staten har i afdeling Utterslevhuse som femårigt forsøgsprojekt godkendt ommærkning af 16 familieboliger til et ungdomsboligbofællesskab. Her er der blevet plads til tre flere ungdoms-deleboliger end først antaget vha. mindre ombygninger (opsætning af skillevægge). Forsøgsprojektet følges tæt mhp. at afdække potentialet i den anderledes ungdomsboligtype.

Nybyggeri af private boliger, erhverv og kommunale services i Bystævneparken

Københavns Kommune arbejder med at tilvejebringe det nødvendige plangrundlag for at udvikle Bystævneparken med omkring 1.100 nybyggede enheder (private boliger, plejeboliger og institutioner). Helhedsplanen for Bystævneparken er vedtaget i Borgerrepræsentationen den 4. november 2021. I den vedtagne helhedsplan for Bystævneparken, er det bl.a. besluttet, at der ikke skal bygges en skole. Derfor arbejdes der med at placere en større andel boliger.

Københavns Kommune afsatte i efteråret 2019 midler til lovforberedende undersøgelser, herunder en vurdering af virkninger for miljøet (VVM) for en vejforbindelse mellem Tingbjerg og Husum. Vejforbindelsen er en forudsætning for, at Bystævneparken kan indgå i områdeafgrænsningen for udviklingsplanen. VVM’en er udarbejdet af Vejdirektoratet i samarbejde med Københavns Kommune og har været i offentlig høring i foråret 2022. Det forventes, at anlægsloven, der skal muliggøre forbindelsen, behandles i Folketinget i efteråret 2022.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Statusrapporten sendes til Bolig- og Planstyrelsen senest den 1. oktober 2021. Herefter bliver sagen lagt i Borgerrepræsentationens fremlæggermappe  til mødet den 13. oktober 2022.

Forvaltningerne, fsb og SAB udarbejder årlige statusrapporter til styrelsen, jf. krav i bekendtgørelse om fysisk forandring af omdannelsesområder. Statusrapporterne forelægges årligt Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget til efterretning. 

 

                                    Søren Hartmann Hede                   Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget,

  1. at statusrapporten vedrørende udviklingsplanen for Tingbjerg/Utterslevhuse (bilag 2) tages til efterretning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 19. september 2022


Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 9: Statusrapport vedr. udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse 2022, Brønshøj-Husum (2022-0183959)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2022

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Rune Lyngvig Jespersen, deltog under indstillingens behandling af hensyn til sagens oplysningen.

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top