Mødedato: 27.09.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Sygefravær - Måltal 2018 og Strategi 2020

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal tage stilling til forslag om nye måltal for sygefravær for de ansatte i kommunen. For at understøtte realiseringen af målene for 2017-18 udarbejdes bl.a. en tværgående sygefraværsstrategi.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at godkende forslaget til måltal (jf. figur 1) for de ansattes sygefravær i 2017-18 opgjort pr. forvaltning og for kommunen samlet.
  2. at tage til efterretning, at der arbejdes videre med udarbejdelse af 'Sygefraværsstrategi 2020 - professionalisering og øget fokus på forebyggelse' med tilhørende handlingsplan.

Problemstilling

De nuværende måltal for sygefravær udløb pr. 31.12.2015. På grund af manglende datavaliditet har processen om formulering af nye måltal været udskudt flere gange. Da forvaltningerne primo 2016 fortsat lå langt fra deres måltal for 2015, blev disse i praksis videreført for 2016. Nu hvor såvel nyt lønsystem som nyt vagtplansystem er implementeret har Koncernservice oplyst, at data i kommunens LIS system Rubin er retvisende. Derfor kan forslag til nye måltal opstilles på baggrund af 2015 som baseline for måltal for 2017-18.

 

Sygefraværet er faldet med 4,2 dag i gennemsnit for de ansatte i Københavns Kommune siden 2007, svarende til 26%. Men det generelle billede af udviklingen i sygefraværet i Københavns Kommune er, at flere forvaltninger ikke længere kan fastholde intensiteten i tendensen med faldende sygefravær. Således er kommunens sygefravær ’kun’ faldet med en halv dag i alt i de seneste 3 år, hvor målet ellers var næsten halvanden dag. Der er derfor brug for at kickstarte en ny bølge i indsatsen på tværs i kommunen. Tilbagemeldingerne fra forvaltningerne er, at der fortsat er potentiale for yderligere nedbringelse af sygefraværet. Københavns Kommune lå i 2015 på en 47. plads på listen over kommunernes sygefravær.

På den baggrund besluttede Økonomiudvalget i marts 2015, at der skulle igangsættes en proces, der skal føre til en ny strategi for den tværgående sygefraværsindsats i kommunen. Strategien skal tage afsæt i viden og erfaringer om, hvad vi allerede ved, der virker og har effekt.

Løsning

Forslag til måltal 2017-18
Der har været gennemført en dialogproces i kommunen om, hvordan de nye måltal for sygefravær skal opstilles. Der er enighed om et forslag, der bygger på en beregningsmodel ud fra følgende principper:

  • Alle forvaltninger - og kommunen samlet set - skal have et sygefravær i 2018, der svarer til, at man i 2015 ville ligge i den bedste fjerdedel i forhold til landets kommuner.

  • Hvis den enkelte forvaltnings måltal for 2015, der var det sidste år i forrige måltalsperiode, er lavere og dermed mere ambitiøst end ovennævnte øvre grænse for fjerdedelen, overføres måltallet for 2015 til 2018.

Figur 1 - Forslag til måltal

Note: Opgørelsen for Økonomiforvaltningen er ekskl. Københavns Brand, der pr. 1.1.2016 ikke er en organisatorisk del af Københavns Kommune. Forvaltningens sygefravær inkl. Brand var i 2015 8,2 dag.

Uddybning af begrundelse for valg af modellen
Måltal for sygefravær i Københavns Kommune har siden 2006 været fastlagt ved benchmark af kommunens største faggrupper med øvrige 6-by kommuner.

Den generelle tendens i Danmark er, at sygefraværet stiger, jo længere øst på i landet, man kommer. Dette gælder alle sektorer. I det lys har Københavns Kommune relativt lavt sygefravær, og ligger pænt placeret ift.  såvel nabokommuner som kommuner i regionen. Eksempelvis er Københavns Kommune nr. 10 ift. de i alt 46 kommuner i Region Hovedstaden og Region Sjælland, og nr. 3 ift. nabokommunerne. Københavns Kommune lå i 2015 på en 47. plads ift. alle kommunerne, hvilket er markant bedre end tidligere.

På den baggrund ønskes en sammenligning med et bredere felt af kommuner. Den nye model baseres derfor på de samlede landstal, hvilket vurderes at give en mere solid baseline for benchmark og pejlemærke ift. drøftelser af ambitionsniveau.

Selvom målet om at ligge i den bedste fjerdedel er relativt, da de andre kommuners sygefravær også flytter sig, justeres målene for Københavns Kommune ikke i de næste to år. Dog vil det fortsat fremgå af halvårsrapporten om sygefravær til Økonomiudvalget, hvordan Københavns Kommune ligger ift. eksempelvis 6-by kommunerne, nabokommunerne, kommunerne i region Hovedstaden og den samlede oversigt over kommunerne.

 
'Sygefraværsstrategi 2020 - professionalisering og øget fokus på forebyggelse'
I regi af tværgående fora i Københavns Kommune arbejdes der videre med udviklingen af den tværgående, overordnede sygefraværsstrategi, der skal medvirke til at realisere de nye måltal.

Arbejdet har indtil nu især resulteret i opstilling af konkrete aktiviteter, der indgår i en handlingsplan, der løbende opdateres med tværgående tiltag. Flere af disse er allerede under implementering bl.a. qua Budget 2016 (eksempelvis Psykisk Sundhed, udvidelse af Tidlig Indsats og SEB-løsning til Fast Track i jobcentrene).

Strategi 2020 skal igangsætte en ny bølge i sygefraværsindsatsen. Den nye bølge skal resultere i en professionalisering af den nuværende indsats og optimering af de eksisterende tilbud.

Strategiens bærende hovedaktiviteter forventes at være:

  1. En fælles model, der indeholder alle elementerne og opgaverne i en professionel, systematisk og effektiv sygefraværsindsats for den lokale ledelse.
       

  2. Selvevalueringsværktøj, der kan anvendes til afdækning af, om man kommer hele vejen rundt om sygefraværsopgaven jf. den fælles model.

  3. Undersøgelse, der afdækker ledernes udfordringer og behov m.h.p. forbedring af understøttelsen af deres sygefraværsindsats. På baggrund af undersøgelsen udpeges fokusområder i strategien.

  4. Uddannelsestilbud til især lederne, hvor der undervises i den fælles model og opgaverne i sygefraværsindsatsen.

  5. Redskaber og tilbud videreudvikles ift. understøttelse af alle elementer i den fælles model.

Modellen forventes at kunne fungere som omdrejningspunkt for formidling af kommunens forventninger til lederne, idet den beskriver samtlige elementer i den professionelle og effektive sygefraværsindsats. Udviklingen af modellen tager afsæt i en lignende model udviklet af KL og Forhandlingsfællesskabet, idet kommunens egne erfaringer om, hvad der virker, indbygges og modellen i Københavns Kommune skal i højere grad illustrere opgaven fra lederens perspektiv.

Videre proces

Den fælles model samt selvevalueringsværktøjet udvikles i efteråret 2016. Undersøgelsen gennemføres ultimo 2016. Sygefraværsstrategi 2020 forelægges Økonomiudvalget i starten af 2017. Uddannelsestilbud til lederne stilles til rådighed i starten af 2017.

 

Søren Tegen
                                          /       
                                                          Mads Grønval

                                                      

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Sygefravær - Måltal 2018 og Strategi 2020 (2015-0222448)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2016

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning, og indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.
Til top