Mødedato: 27.09.2005, kl. 15:00

Ny bydelsinddeling i København

Ny bydelsinddeling i København

Økonomiudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde tirsdag den 27. september 2005

 

 


J.nr. ØU 399/2005

 

5. Ny bydelsinddeling i København

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget

at godkende at denne indstilling om ny bydelsinddeling i Københavns Kommune sendes til høring i de stående udvalg og Udvalget for Demokrati- og Serviceudvikling, idet høringsfristen fastsættes til den 1. november 2005.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2005

Indstillingen blev godkendt med den tilføjelse, at indstillingen tillige sendes til høring i lokal- og ældreråd.

 

 

Behandling: Iværksættes.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 26. maj 2005 i forbindelse med sagen om ny struktur:

"At målet for byens opdeling i administrative enheder skal være en geografisk entydig distriktsinddeling uanset forvaltning."

"At der derfor udarbejdes en analyse af byens opdeling i relation til forvaltningsmæssige opgaver med henblik en afklaring samtidig med < /st1:PersonName>at struktureringen af den enkelte forvaltnings arbejde går i gang."

det grundlag besluttede de 7 administrerende direktører i Københavns Kommune ultimo maj at nedsætte en projektgruppe tværs af alle forvaltninger, som fik til opgave at komme med forslag til en entydig geografisk bydelsinddeling i København.

Projektgruppen har i arbejdet taget udgangspunkt i, at forslag til ny bydelsinddeling skal tilgodese hensynet til:

·        Mulighederne for en effektiv og bæredygtig løsning af service- og borgerbetjeningsopgaverne lokalt med høj kvalitet

·        Naturlige grænser i byens fysiske struktur

·        Befolkn ingens opfattelse af tilhørsforhold

·        Mulighederne for udvikling af lokaludvalg, brugerdemokrati og selvforvaltning

 

baggrund af en analyse ud fra de 4 ovenstående hensyn har projektgruppen udarbejdet 2 modeller for en ny bydelsinddeling af København med henholdsvis 8 og 10 bydele.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Sundhedsforvaltningen har i fællesskab udarbejdet et modelforslag med 8 bydele. Udgangspunktet for modellen med 8 bydele er først og fremmest hensynet til en effektiv og bæredygtig borgerservice lokalt med høj kvalitet samt kontinuiteten i den eksisterende borgerservice. Modellen bygger en sammenlægning af kommuneplanens 15 bydele.

Økonomiforvaltningen har ud fra hensynet til planlægningen og borgerinddragelsen udarbejdet et forslag med 10 bydele. Modellen tager hensyn til byens hovedområder og center­struktur samt de ændringer, der forventes i bystrukturen. Ud over sammenlægninger af nuværende< st1:PersonName> bydele er der som følge af centerstrukturen også indarbejdet nogle justeringer af bydelsaf­grænsningerne, som afviger fra bydelenes nuværende afgrænsning.

I nærværende indstilling er hovedhensynene i projektgruppens 2 modelforslag søgt indarbejdet i én model med 8 bydele. Modellen tager udgangspunkt i de nuværende bydelsgrænser, men lægger samtidig op til, at der sker en udskillelse af Vestamager når befolkningstallet når et niveau, som gør, at området får karakter af at være en selvstændig bydel.

Modellen forsøger i vid udstrækning at tage hensyn til, at kontinuiteten i borgerservicen kan fastholdes. Samtidig fastholdes den centrale del af byen som en selvstændig bydel af hensyn til områdets særlige bystrukturelle karakter.

Forvaltningerne er enige om at anbefale nærværende fællesmodel.


 

Til top