Mødedato: 27.09.2005, kl. 15:00

Partnerskab om uddannelse

Partnerskab om uddannelse

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 27. september 2005

 

 

 

J.nr.             ØU 394/2005

 

 

8.                   Partnerskab om uddannelse

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:

At Økonomiudvalget pålægges inden udgangen af 2005 at fremkomme med et konkret forslag til, at alle forvaltninger med virkning fra budgetåret 2007 reserverer en andel af lønsummen for kontoradministrativt personale til ansættelse af kontorelever.

At Uddannelses- og ungdomsudvalget udarbejder og vedligeholder informationsmaterialer der vedlægges al udbudsmateriale med orientering om kommunens forventninger til leverandørernes uddannelsespolitik.

At Borgerrepræsentationen herved har taget stilling til medlemsforslag BR 112/04 stillet af liste Ø.

 

RESUME

Der er et stort behov for flere uddannelsespladser for unge i Københavns Kommune specielt indenfor erhvervsuddannelserne og i kortere individuelt tilpassede uddannelser. Inden for en lang række fagområder her det i en del år været vanskeligt for unge at fuldføre deres uddannelse fordi der mangler praktik- og uddannelsespladser både i det private erhvervsliv og i den offentlige forvaltning.

I forlængelse heraf har Enhedslisten stillet medlemsforslag nr. 30, BR 112/04 om "partnerskab om uddannelse". Borgerrepræsentationen har henvist forslaget til økonomiudvalget med høring af Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Københavns Erhvervsråd.

I forbindelse med høringerne har Økonomiforvaltningen indhentet oplysninger fra fagforvaltningerne om deres praksis i relation til praktik- og uddannelsespladser. I den sammenhæng har Københavns Kommunes personaleafdeling oplyst, at der ikke er indgået aftale mellem kommunens forvaltninger om en generel politik på elev- og praktikområdet.

I sit høringssvar foreslår Uddannelses- og Ungdomsudvalget iværksat en række initiativer herunder at forvaltningerne genovervejer deres uddannelsespolitik for at forøge det samlede antal elev-/ lærlingepladser for unge i Københavns Kommune, samt at kommunen iværksætter en intensiv kampagne rettet mod Kommunens leverandører for at motivere disse til at ansætte flere elever/lærlinge som led i et fælles ansvar for unges uddannelse.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Nedenstående medlemsforslag nr. 30, BR 112/04 om "Partnerskab om uddannelse", stillet af Enhedslisten, blev behandlet på møde i borgerrepræsentationen den 22. april 2004.

"For et fremme de unges uddannelsesmuligheder foreslås det, at Københavns Kommune medvirker til at forøge antallet af uddannelsespladser, dette gøres ved:

- At Københavns Kommune forøger antallet af praktik- og uddannelsespladser i alle forvaltninger (incl. Kommunale forsyningsselskaber), primært inden for håndværks- og serviceområderne.

Det øgede antal pladser skal tilbydes til kommunens praktikpladssøgende unge, dels som ordinære elev- og lærlingepladser / unge i de såkaldte SKP ordninger (skolepraktikordninger), dels som praktikpladser for unge, der endnu ikke har valgt uddannelsesretning, herunder unge i erhvervsgrunduddannelsen.

- At Københavns Kommune i forbindelse med udbud af anlægsopgaver og andre opgaver kræver, at virksomhederne dokumenterer deres uddannelsespolitik, hvad angår rekruttering af lærlinge. Virksomhedens uddannelsespolitik indgår i vurderingen af tilbudet, idet man i den ny lov om prisindhentning godt kan lade andre udvælgelseskriterier end den simple pris være afgørende for valg af virksomhed efter udbud, , når disse andre udvælgelseskriterier offentliggøres i forbindelse med udbuddet. Gennemførelsen af beslutningen evalueres efter 2 år i samarbejde med de tekniske skoler.

 - At der indgås partnerskab mellem Københavns Kommune, de tekniske skoler og diverse virksomheder om skolepraktikordningen ved anlægsopgaver og andre tekniske opgaver, der kan løses i forbindelse med udbudte arbejder.

- At kommunens forvaltninger forpligtes til ved udbud af opgaver årligt at indgå aftale med Københavns Tekniske Skole eller Teknisk Erhvervsskole Center om mindst 1 skoleelevpraktikplads af mindste 6 måneders varighed i form af delaftale mellem virksomheden og lærlingen pr. 3 mio. kr. skønnet i løn for håndværksmæssige ydelser i udbud af anlægsarbejder og løsningen af andre tekniske opgaver. Praktikpladserne skal etableres på de arbejdspladser, som opstår ved opgavens udførelse.

- At kommunernes forvaltninger er opmærksomme på muligheden for at definere særlige opgaver, som uden væsentlige meromkostninger kan udføres fortrinsvis af lærlinge med skolepraktikpladser, elever i erhvervsgrunduddannelsen eller på produktionsskoler o. lign. Det kan være udførelse af legepladsudstyr, fremstilling af inventar, opsætning af skillevægge, reparationer og andre større og mindre opgaver, som kan planlægges og udføres på skolerne eller i samarbejde med kommunernes institutioner. Gennemførelsen af beslutningen evalueres efter 2 år i samarbejde med skolerne".

Borgerrepræsentationen besluttede at henvise sagen til Økonomiudvalget med høring af Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt Københavns Erhvervsråd.

Juridisk vurdering

Økonomiforvaltningen har vurderet de juridiske forhold i.f.t. medlemsforslagets 4. at-punkt, hvor der stilles krav om, at virksomheder i.f.m. udbud dokumenterer deres uddannelsespolitik samt at der etableres praktikpladser på de arbejdspladser, der opstår i.f.m. med de udbudte opgaver.

Det er Økonomiforvaltningens opfattelse, at kommunen ikke i forbindelse med en prækvalifikation kan stille krav om, at virksomhederne dokumenterer deres uddannelsespolitik, hvad angår rekruttering af lærlinge, ligesom uddannelsespolitikken næppe heller kan udgøre et tildelingskriterium..

Kommunen kan i forbindelse med et udbud opstille et præcist kontraktkrav om, at virksomheden ved løsning af den konkrete opgave for kommunen f.eks. skal påtage sig uddannelsesforpligtelser i bestemt omfang, f.eks. et krav om at virksomheden skal bruge et bestemt antal under uddannelse til løsning af opgaven.

Kravet kan kun opstilles til den konkrete opgave, og kan kun opstilles over for den del af virksomheden, som løser en opgave for kommunen. Kommunen har som ordregiver forud for ordretildelingen ingen mulighed for at kontrollere, hvordan tilbudsgiveren vil leve op til kontraktkravet. I øvrigt skal vilkårene for sociale klausuler være overholdt.

Der henvises endvidere til bilag 1.

Forvaltningernes praksis

Til forberedelse af høringen har Økonomiforvaltningen den 19. januar 2004 indhentet oplysninger fra fagforvaltningerne om praksis i relation til etablering af praktik- og uddannelsespladser.

Økonomiforvaltningen har samlet set ikke haft elever i praktikforløb i 2004.

Økonomiforvaltningens rådhusdel arbejder på at blive godkendt som uddannelsessted m.h.p. at ansætte 1-2 kontorelever i 2005.

Skatteforvaltningen henviser til, at der som følge af kommunalreformen er en betydelig usikkerhed om den fremtidige placering af forvaltningens opgaver, det er derfor ikke er hensigtsmæssigt at indgå længerevarende elevaftaler. Forvaltningens uddannelsespolitik sigter i øvrigt imod ansættelse af kontorelever m.h.p. specialuddannelse til f.eks. skatterevisor eller pantefoged. Det er ikke forvaltningens praksis at have elever i praktik.    

Kursuscenteret oplyser, at med en mere stabil økonomi vil centeret gerne have en elev, hvis det kan vurderes, at der er tilstrækkelig faglig bredde i arbejdet.  

Kultur- og Fritidsforvaltningen ansætter i samarbejde med Uddannelses- Ungdomsforvaltningen 12 kontorelever årligt med en toårig uddannelsesaftale. I 2004 har de to forvaltninger i alt haft 18 elever på forskellige niveauer i elevuddannelsen. Antallet af elevpladser vil ikke kunne øges af budgetmæssige årsager. Forvaltningen omtaler ikke spørgsmålet om praktikpladser.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har p.t. 8 elever ansat indenfor kontorfagene. Yderligere 10 elever med anden etnisk baggrund vil blive ansat i løbet af foråret. Forvaltningen omtaler ikke spørgsmålet om praktikpladser.

Bygge- og Teknikforvaltningen oplyser, at forvaltningen i 2004 har haft 4 kontorelever, 1 mediegrafikerlærling, 7 gartnerelever, 14 anlægsgartnerelever, 1 væksthusgartnerelev, 17 elever indenfor øvrige håndværksfag samt 48 reddere/ brandmandselever i praktikforløb. Forvaltningen er opmærksom på mulighederne for at øge antallet af elever/lærlinge. Københavns Brandvæsen henviser dog til, at en udvidelse vil være afhængig af det antal uddannelsespladser de tekniske skoler udbyder.

Social- og Sundhedsforvaltningen oplyser, at forvaltningen i 2004 her haft 1106 social- og sundhedselever i praktik. Antallet af elever afspejler det fremtidige behov for personale i ældreplejen og på hospitalerne. Ældrebefolkningen i Københavns kommune er faldende, derfor vil antallet af social- og sundhedselever næppe stige i de kommende år.

Forvaltningen har derudover haft 3 kontorelever og 5 køkken-assistentelever. Antallet af kontorelever vil under hensyntagen til det nuværende arbejdspres maximalt kunne øges til ca. 8-10 elever.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen oplyser, at Københavns Energi har haft 6 kontorelever i 2004. KE vurderer at forsyningsenhedens øvrige fagområder fagligt set er for smalle til at kunne uddanne lærlinge. Miljøkontrollen har ikke kapacitet til at uddanne elever.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har p.t. 12 elever i et samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen, og Center for Vejledning ønsker at etablere en elevplads indenfor administration, hvis centeret kan godkendes som uddannelsesplads.

 

Høring af Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Økonomiforvaltningen sendte den 23. februar 2005 forslaget i høring i Uddannelses- og Ungdomsudvalget, der har behandlet sagen den 27. april 2005 og besluttet nedenstående høringssvar:

"I Københavns Kommune er der et stort behov for flere uddannelsespladser for unge, specielt inden for erhvervsuddannelserne og i kortere individuelt tilpassede uddannelser. Inden for en lang række fagområder har det i en del år været vanskeligt for unge at fuldføre deres uddannelse. Efter gennemførelse af erhvervsuddannelsernes grundforløb (20-40 uger) skal de unge selv skaffe sig en 3-4 årig praktikaftale med en virksomhed for at gennemføre hele deres uddannelse. 

Lykkes det ikke for den unge at indgå uddannelsesaftale med en virksomhed, kan uddannelsen i visse fag fortsætte i skolepraktik (SKP) på erhvervsskolen, indtil virksomhedsaftaler kan indgås eller for resten af uddannelsestiden. Fra januar 2005 er skolepraktikordningen imidlertid begrænset inden for flere af de mest populære håndværks- og servicefag, fx auto, tømrer og elektriker.

I stedet er der igangsat kampagner over for organisationer og virksomheder for at få dem til at øge antallet af ordinære praktikpladsaftaler. Dette har endnu ikke været mærkbart i hovedstadsområdet. Især unge fra familier uden uddannelsestradition, heriblandt unge fra etniske minoritetsgrupper har store problemer med at skaffe praktikpladser. Fo r disse grupper var skolepraktikordningen ofte en genvej til ordinær praktikplads.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget skal på denne baggrund foreslå følgende tiltag:

-  fagforvaltningerne genovervejer deres uddannelsespolitik m.h.p. at forøge det samlede antal elever/lærlingepladser for unge i Københavns Kommune. Der foreslås afsat midler centralt /i fagforvaltningerne til forøgelse af antallet af uddannelsespladser for unge

-  der oprettes et antal uddannelsespladser, der tilbydes unge i Erhvervsgrunduddannelsen EGU inden for fagområder, der typisk varetages af ikke traditionelt faglærte medarbejdere i kommunen. Målgruppen er unge, der ikke kan overskue uddannelse til faglærte job, men har brug for kortere praktikforløb inden for service- og  medhjælperfunktioner for derigennem at få fodfæste på arbejdsmarkedet eller mod på mere uddannelse 

-   kommunen iværksætter en intensiv kampagne rettet mod kommunens leverandører m.h.p. at motivere disse til at ansætte flere elever/lærlinge som led i et fælles ansvar for unges uddannelse

-   Center for Vejledning formidler kontakt mellem virksomheder, erhvervsskoler og de uddannelsessøgende og udarbejder informationsmaterialer, der fx kan vedlægges udbudsmateriale og udsendes til kommunens sædvanlige leverandører

- Center for Vejledning støtter de unge og virksomhederne med vejledning/mentorordninger i forbindelse med oprettelse af elev/lærlingeforløb

-   kommune og private virksomheder baserer samarbejdet  på partnerskabsordninger, der forpligter partnerne inden for den aftalte ramme. Kommunens andel kan være at formidle kontakten mellem de unge og virksomhederne, støtte virksomhederne i at tilrettelægge uddannelsesforløb /-miljøer på virksomhederne

-  Kommunens forvaltninger skal i fremtiden være opmærksomme på muligheden for at definere særlige opgaver, som kan udføres af lærlinge og elever i EGU erhvervsgrunduddannelsen.  Udførelse af begrænsede anlægs- og serviceopgaver, f.eks. udførelse af legepladsudstyr, inventar, opsætning af skillevægge, reparationer og andre mindre opgaver kan planlægges og udføres af lærlinge på erhvervsskolerne, elever i erhvervsgrunduddannelsen og på produktionsskoler.

Center for Vejledning formidler kontakt mellem kommunal "kunde"/ institution og skoleværksted.

Uddannelses- og Ungdomsudvalget lægger vægt på, at de nævnte muligheder og tilbud beskrives i en uddannelsespjece, der vedlægges alle kommunale udbudsmaterialer og distribueres til kommunale institutioner, tilbudsgivende virksomheder m.m.

Udvalget foreslår, at Center for Vejledning forestår kontakt mellem virksomheder, kommunale forvaltningsenheder og uddannelsessteder. Desuden foreslås det, at der samarbejdes med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om kontakt til unge og virksomheder, tilrettelæggelse af forløb, støtte til unge samt opfølgning.

Det foreslås, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen forestår evaluering af ordningerne, eventuelt i samarbejde med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

Udvalget anmoder Økonomiudvalget om den nærmere juridiske undersøgelse, som Økonomiforvaltningens 9. kontor omtaler i sine bemærkninger vedrørende muligheden for særlige krav til virksomhedens politik for så vidt angår ansættelse af lærlinge".

Høring af Københavns Erhvervsråd

Økonomiforvaltningen har sendt medlemsforslaget til en høring i Erhvervsrådet til drøftelse på rådets møde den 18. april 2005. Erhvervsrådets svar fremgår af mødereferat af 10. maj 2005.  

Erhvervsrådet drøftede medlemsforslaget. Rådet var generelt af den opfattelse, at der er behov for flere praktikpladser i Københavns Kommune, og rådet kunne derfor tilslutte sig følgende: 

·        Forslaget om "partnerskab om uddannelse" tilgodeses som helhed som et godt initiativ, særlig når det ses i relation til unge med anden etnisk baggrund, og det generelle behov på arbejdsmarkedet i Københavns Kommune for veluddannede unge

·        Københavns Kommune som arbejdsplads viser et godt eksempel på elev- og praktikområdet. Kommunen bør åbne sig som uddannelsessted for så mange elever og praktikanter som muligt og med de bedst mulige uddannelsesbetingelser.

Konkrete forslag til etablering af flere uddannelsespladser

På grundlag af de indkomne høringsforslag har Økonomiforvaltningens videre bearbejdning koncentreret sig om mulighederne for at opfordre kommunens leverandører til at etablere yderligere uddannelsespladser og mulighederne for, at der etableres flere uddannelsespladser i fagforvaltningerne.

Initiativ i.f.t. kommune ns leverandører

UUU foreslår, at der iværksættes en kampagne i.f.t. kommunens leverandører for at få dem til at etablere flere uddannelsespladser, og konkret foreslås, at der laves en uddannelsespjece, der beskriver tilbud og muligheder på uddannelsesområdet, der vedlægges alle kommunale udbudsmaterialer og distribueres til kommunale institutioner, tilbudsgivende virksomheder m.m.

På den baggrund indstilles, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Center for Vejledning får ansvaret for at udforme og vedligeholde en sådan pjece (evt. suppleret med uddybende materiale på kommunens hjemmeside), som distribueres til kommunens forvaltninger og institutioner og fremover skal vedlægges i.f.m. alle kommunale udbud, der omfatter håndværks- og serviceydelser for mere end 3 mio. kr.

Initiativer i.f.t. kommunens forvaltninger

Uddannelses- og Ungdomsudvalget foreslår iværksat en række initiativer herunder at forvaltningerne genovervejer deres uddannelsespolitik for at forøge det samlede antal elev/lærlingepladser for unge i Københavns Kommune, som led i et fælles ansvar for unges uddannelse.

Økonomiforvaltningen har følgende bemærkninger:

Samtlige forvaltninger beskæftiger kontoradministrativt personale, hvorimod der er store forskelle på omfanget af beskæftigede inden for håndværksfag mv. Det vil derfor være muligt, at operere med en forholdsmæssig forpligtelse med hensyn til ansættelse af kontorelever. Det foreslås derfor derfor, at Økonomiudvalget pålægges, inden udgangen af 2005, at fremkomme med et konkret forslag til, at alle forvaltninger med virkning fra budgetåret 2007 reserverer en andel af lønsummen for kontoradministrativt personale til ansættelse af kontorelever. Finansieringsmodellen er den samme, som ØU traf beslutning om på mødet den 22. juni 1999 (pkt. 13 – Ø416/99) om afsættelse af 0,5 - 0,1% af  lønsummen primært til fastholdelse af ansatte i flex - job.

ØKONOMI

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anslår at udgifterne til initiativer/kampagne overfor kommunens leverandører fra det private erhvervsliv vil være 100.000 kr. Denne udgift afholdes indenfor Uddannelses- og Ungdomsudvalgets eksisterendebudget.

Udgifterne til løn m.v. til et øget antal elever afholdes inden for de enkelte forvaltninger eksisterende budgetter.

MILJØVURDERING

Denne sagstype indgår ikke i Økonomiudvalgets positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

ANDRE KONSEKVENSER

HØRING

Sagen har været i høring i Uddannelses- og Ungdomsudvalget samt i Københavns Erhvervsråd. Høringssvarene er optrykt i indstillingen.

Initiativerne i.f.t. kommunens forvaltninger har været drøftet i kredsen af de administrerende direktører.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har været hørt om det foreslåede initiativ i.f.t. kommunens leverandører.

BILAG

Juridisk vurdering. Notat fra Økonomiforvaltningens 9. kontor

Indstilling og beslutning  fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 27. april 2005-09-19

Høringssvar fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen

Referat fra møde i Københavns Erhvervsråd den 18. april 2005

 

Erik Jacobsen

 

                                            / Hans Simmelkjær

 


Til top